Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Akkor hűtéssel a 3,5A/mm2 még elmegy folyamatos üzemre?.
Az alapszín - sajnos - semmit nem jelent, a méretből lehet következtetni a teljesítményre.
Hello!
Mi más ajánlat? - A belső relével lehet kapcsolni egy külsőt, aminek tekercse már 230Vac. - A belső relé működtető feszültségét kivezeted és ezzel működteted az SSR-t. (vagy is kiveszed a belső relét, és átkötést képezel a relé tekercs és a kontaktus között. Persze egy-egy soros ellenállás nem árt,SSR-nek nem kell sok áram.) De ez már a szabályzó "megbontásával" jár. üdv! proli007
Egy komparator egyik bemenetere egy feszosztoval ezt az erzekelot. A masikra egy potmerterrel szabalyzott feszosztot azzal bellaithatod a pontos ertekedet, ahol kapcsolni szeretnel. Igy aztan a kimeneten digitalis jel jelenik meg. Ezzel mar kapcsoltathatsz valami felvezetot, ami meg barmi mast kapcsolhat.
Nem tudom, milyen hajcsat lehet az a moc3020...
Hello!
"A kék alapszín nem mond valamit?" De! Hogy baromi rosszul lehet a színes csíkokat látni miatta. De ha jól emlékszem ez egy Siemens gyártmányú 0,6W-os fémréteg ellenállás. üdv! proli007 Idézet: „"A kék alapszín nem mond valamit?" De! Hogy baromi rosszul lehet a színes csíkokat látni miatta.” <- (Ez nem egy (hanem kettő) szakadt szmájli!)
Sziasztok én aszt szeretném kérdezni tőletek,hogy választás előtt álok és nem tudom ,hogy egy forrasztópisztolyt volna érdemes vegyek vagy egy forrasztópákát
szerintetek melyik volna a legjobb itthoni használatra.
Szerintem vegyél forrasztópákát, bár mindkettőre szükséged lesz
A trafó egy 2x4m-es hálóhoz van. 12 égősor soronként 15db rizsszem izzó, amit egy kis panel vezérel. 4 külön sort tud. Szeretném fejleszteni (növelni), mert kinőtte a fenyőfa. Rakok fel képet az elektronikáról(remélem most sikerül).
Sziasztok!
Annak mi az értelme, hogy egy 7812 stab GND lába úgy megy a fölre, hogy sorba van vele egy LED?
Szia!
A LED nyitófeszültségével arányosan megnő a kimeneti feszültség. Sima diódával elérhető ez a hatás, csak a LED-el nagyobb lesz a feszültségnövekedés. Idézet: „A LED nyitófeszültségével arányosan megnő a kimeneti feszültség.” A mondatból az "arányosan" szót törölném...
Vagyis, ha én pl. 14,5V -t szeretnék akkor elég egy egy 7812 + Piros LED?
Még sosem találkoztam ezzel a megoldással.
Töröljük. Valóban nem arányról, hanem konkrét értékről van szó.
Ezek szerint csak találkoztál, mert láttál ilyen kapcsolást.
[off]
Akkor úgy fogalmazok, hogy eddig nem találkoztam ezzel a megoldással.
Pic égetőkben bevett megoldás volt a 13.5V előállításához a 7812 föld lábát két diódán keresztül kötni a földre...
A 3 lábú szabályzók harmadik lába referencia láb (is). Ha földre kötöd, akkor a belső referencia működik, ha a földhöz képest magasabb feszültségre kötöd, akkor annyival emelkedik a referencia. Pl. lehet feszültség osztó is, ahogy az adatlapokon is látszik. De szokás egyszerűen egy nyitóirányú diódát betenni, vagy akár zénert is, bár annak megfelelő munkapontjához nem elég az innen kifolyó áram, a feszültségosztóhoz hasonlóan kell beállítani. Természetesen a külső alkatrészek használata többé-kevésbé rontja a szabályzási paramétereket. Ezen a lábon keresztül megoldható az áramkorlátozás is, akár áramgenerátort készítve.
Kicsit jobban belebújtam a panelba. És rakok egy képet a fáról is.
Sziasztok!
10w-os ledhez kéne hűtőborda, és lehetőleg ventilátor nélküli, mit jelent a hűtőborda leírásánál, hogy pl.: 6K / W ? Válaszokat előre is köszönöm
Sziasztok!
Biciklimhez szeretnék LED -es első lámpát csinálni. Az áramforrás 6V 3W -os dinamó lenne. Szerintetek elég, ha a LED számára a feszültséget egyenirányítás után Zener diódával vágom meg a megfelelő feszültségre? Előre is köszönöm a válaszokat.
Elég, ha elég gyorsan tekersz. Egy kis akku sem ártana a rendszerbe. Bár akkor meg nem kell a dinamó.
Köszönöm a gyors választ.
Még csiszolgatok a végleges megoldáson
Szerintem használj kapcsolóüzemű áramgenerátort(pl.: Bővebben: Link , az első rajz jó is neked).
Sziasztok!
Találtam itthon egy panelt, valami led világítás lehet. Mellékelem a panel képét, azt szeretném kérdezni, van-e valakinek ötlete mivel lehetne működésre bírni? Feszültség, áramerősség, bekötés?
Azt jelenti, hogy eldisszipált wattonként 6K( = 6 °C)-nel nő a borda hőmérséklete.
Tehát, ha pl ráraksz egy 7805-öt, aminek a bemeneti feszültsége 9 V, a kimeneti árama pedig 500 mA, akkor a disszipáció (9V-5V)*0,5A=2W, tehát megközelítőleg 6*2= 12 celsius fokkal fog nőni a bordád hőmérséklete.
Szia
Ránézésre modellvasut kocsivilágítás.Max.18V, áramot beállítja ellenállásokkal,a többit ki tudod mérni.
Szia!
A kereső ezt dobta ki. Nézz bele a doksiba.
Elnézést, tévedtem. Valóban hűtővilágítás. Üdv:Csupasz
|
Bejelentkezés
Hirdetés |