Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » X / Y szkenner galvóépítés

Témaindító: Djatis, idő: Feb 22, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   35 / 41
(#) david10 válasza Roy Jones hozzászólására (») Ápr 23, 2011 /

Milyen programba nyissam meg a 3GP

Példa:

MOV01626.3GP

(#) Noo válasza david10 hozzászólására (») Ápr 23, 2011 /

media player classic, K-lite kodek pakkal megnyitja. De ha jól emlékszem akkor quicktime is.
(#) szlaci001 válasza david10 hozzászólására (») Ápr 23, 2011 /

Próbáld a BS.player-el. az tuti.Bővebben: Link
(#) szlaci001 válasza p.attila hozzászólására (») Ápr 23, 2011 /

Szia!
Csak csatlakozni tudok telectro kollegához, ne add fel!! Melyik nyákot csináltad meg hozzá? Mert ha látjuk azt is, lehet hogy könnyebb segíteni.
(#) p.attila válasza Noo hozzászólására (») Ápr 23, 2011 /

Kedves Noo!
Ha megnézed a nyáktervet és az lpt kiosztását akkor láthatod hogy pl. a címbemenetek máshová vannak kivezetve a dacon illetve az lpt kiosztásán. Nem szívesen kísérleteznék egyenes kábellel. Remélem megérted.
(#) telectro hozzászólása Ápr 25, 2011 /

Felmerült bennem az ötlet, hogy kellene sok scannert készítenem, de az lenne a kitétel, hogy nagyon olcsó legyen és meglehetősen kicsi. Nem is kellene nekik tudni nagy sebességet többnyire csak vizszintes eltérítést vagy esetleg 3 vagy 4 szöget rajzolni.

Van vagy 50 db rossz winchesterem és arra gondoltam, hogy ezekből építenék, de ezek túl nagyok mivel kis dobozkába tenném bele.
Hogyan tudnám a legkisebb méretet belőlük kihozni ?
Valamint milyen elektronikával sikerült beüzemelni másoknak ? Esetleg zárt visszacsatolást építeni hozzá, mert fontos lenne, hogy mindig ugyanoda mutasson a tükör, mert 10 méteres sugár végén a tized vagy század mm akár több 10 centi is lehet és ekkor már nem találkozik a sugár vége az ott elhelyezett tükörrel.

A winchester elektronikáját fel lehetne hozzá használni ?
(#) szlaci001 hozzászólása Ápr 25, 2011 /

Közben pár kép a harmadik generációs galvo-m alkatrészeiről.
(#) epyn válasza szlaci001 hozzászólására (») Ápr 25, 2011 /

Nagyon pro tekercsek és a tengelyt is öröm nézni.
Csak sikerüljön majd szépen rajzolni velük!
(#) szlaci001 válasza epyn hozzászólására (») Ápr 25, 2011 /

Ha csak fele ennyire lennék lusta, már jobban állnék, de amik késik nem múlik!
(#) Szebence válasza szlaci001 hozzászólására (») Ápr 25, 2011 /

Nagyon jól néz ki! Remélem minél előbb lehet látni működés közben is majd!
(#) Noo válasza szlaci001 hozzászólására (») Ápr 26, 2011 /

Látom itt is halad a munka
(#) laszlo987 válasza szlaci001 hozzászólására (») Ápr 26, 2011 /

Jó, szerintem elég gyors galvód lesz.
(#) Árpi hozzászólása Júl 7, 2011 /

Sziasztok! Érdeklődni szeretnék,hogy a galvo mágneseket valahogy így össze ragasztanám,akkor esetleg használható lenne arra,hogy sebességet tudjak növelni vele ? Ezek középen átfúrt mágnesek.
(#) Djatis válasza Árpi hozzászólására (») Júl 7, 2011 /

nem sok értelme van ennek esetleg nagyon elhanyagolható.
Meg a súj is dupla.
De ha már így ősszeragasztottad remélem taszításban tetted össze a kettőt halál pontosan a holtponton máskülőnben legyengíted az egészet.
(#) Árpi válasza Djatis hozzászólására (») Júl 7, 2011 /

Szia! Igen úgy ahogy írtad,hogy halál pontos az nem biztos,voltaképp sebesség növelés miatt próbálnék kitalálni valamit,de ha semmi értelme nincs akkor inkább szedjem szét?
(#) epyn válasza Árpi hozzászólására (») Júl 8, 2011 /

Sebeség növelés=szervó ill. annak hangolása(1-3 órás kemény meló!)
És/vagy megfelelő szerkezet.
Máskülönben radiál neodym mágnest tudsz használni,a többi szemét.
Összeillesztgetni a mágneseket meg a legnagyobb badarság,mert a galvó legnagyobb gyengéje a tengely súlya.Tapasztalat,mert az alu PD terelő műanyagra váltása sebességnövelést eredményezett nálam.
Tehát itt a milli grammok is számitanak.
(#) Árpi válasza epyn hozzászólására (») Júl 10, 2011 /

Köszönöm válaszod,végül is feltevés volt,mert hosszabb mágneseket láttam egy pár képen,és ebből indultam ki.
(#) Djatis válasza Árpi hozzászólására (») Aug 7, 2011 /

Miből csináltad a kupakokat a mágnesre ?
(#) SALáta hozzászólása Jan 10, 2012 /

Csak ennek az egy kérdésnek nem akartam új témát nyitni. Hasonló feltétet szeretnék tenni a cnc gépemre mint egy galvo. A lényege fém/fa/műanyag/üveg jelölése. Előzőekben próbálkoztunk már solenoiddal, de gyatra sebességet értünk el vele.

Egy galvoszerű motort építenénk maximum 2 mm es kitéréssel a szerszám részénél. Mágnesei a hdd mágnesek, és magának a karnak az elrendezése is a HDD olvasó fej szervó részét idézi, azzal a különbséggel hogy a különböző szerszámok miatt, beállítás miatt az erőkar súlypontját muszáj állítani.

Elektronikai része egy L292 ic, ez tud PWM es áramszabályzást, 30 V os működési feszültsége van, van engedélyező bemenete.

Nyílt hurkú a rendszer, két vagyis 3 állapota van, a tű vagy az anyagban vagy az anyagon felül van, illetve a tekercs nem kap áramot, tiltva van az engedélyező bemenet.

Elérendő sebesség 200Hz, egy galvóhoz képest lehet kicsi de erőt kell kifejtenie. A kérdésem a tekercsre vonatkozik, ideális-e a hdd fejmozgató tekercselése? Illetve első próbák alatt milyen keresztmetszetű tekercselő huzalból készítsem el? Maximális áram 2 A . Ahhoz hogy minél gyorsabb legyen gondolom minél kisebb tömegű mozgó részt kell készítenem. Egy nagyon komoly Z tengellyel is 20-30 Hz sebesség érhető el, ez pontszerű megmunkálásnál igen lassú, illetve igénybe veszi a mechanikát nagyon.

Ezért kell egy olyan megoldás ami két állapotban vezérelhető, és nem hagy ki egyetlen ütést sem.
(#) epyn válasza SALáta hozzászólására (») Jan 10, 2012 /

Csak egy kapcsolódó hozzászólás
Gondolom,Co2 lézerrel használnátok,ehhez a tükrök,meglehetősen nagyok,nehezek(azt hiszem ezek arany tükrök)
Normál felületi tükör meg szerintem rosszul tükrözi a távoli infra fényt,vagy egyszerűen elpárolog a nagy energiától.
(#) SALáta válasza epyn hozzászólására (») Jan 10, 2012 /

Nem lézerrel használnánk, akkor egyszerűen csak feltennénk Z re egy tükröt, optikát fixen és mehet is a megmunkálás. Ez mechanikai megmunkálás lenne, egy rádiuszos pontozó ütné a kívánt formát az anyagba. Egy frissen fejlesztett program írja a G kódot, a post processzora átírható. A lényeg a solenoid-pontozó/karcoló tű pároshoz képest a sebesség növelése, egyszerű elkészíthetőség (elektronika le lesz váltva később).
Ez a motor átmenet a galvo és a lineális motor között, lényegében a megoldásra azért esett a választás mert kiegyensúlyozható különböző szerszám súlyaihoz, egyszerű a vezérelhetősége, könnyen illeszthető már meglévő hobbi mechanikákba és elektronikákba. Egy brutálisan gyors Z tengely már komoly mechanikát kívánna, és elérhető sebessége talán ennek a rendszernek a sebességének tizede. Ám puding próbája az evés.
(#) epyn válasza SALáta hozzászólására (») Jan 10, 2012 /

Értelek,akkor bakot lőttem.
Egy normál léptetős megoldás nem lesz jó?Tradiciónális X/Y tengelyben működne,+ a Z tengely pedig a kalapácsmechanizmus(nem tudom szakszerűen leirni)
Ezt én egyébként,egy elektromágnessel tudnám elképzelni,áram alatt gyorsan,de nagy erővel mozdulna tengelyiránt,az anyagba ütve
Persze ez nagyon lassú,de cserébe erős.
Erre nagyon nagyon sok a variáció s ha már programozol,ezt nem nehéz kivitelezni sem.
Egy galvónak nagyon kicsi a nyomatéka az elképzelésedhez:pl az optikai scannereknél a tükör 1-2 mm2 es növelése(párszáz mikrogramm is oltári sebességcsökkenést eredményezhet.Persze,nem egy milliós CT rendszernél.
Nagyon komoly mechanikai kivitelezést kellene megoldanotok,de fejlesztés nélkül se siker,se kudarc.
(#) SALáta válasza epyn hozzászólására (») Jan 11, 2012 /

Ez csak egy feltét lenne már meglévő gépre. Galvóhoz jobban hasonlít, de fel lehet fogni lineáris DC motorként is. Visszacsatolás nem is kell, nincs is értelme. Minél kisebb erőkarral kell megcsinálnom a szerszám oldalon. Elmozdulás nem kell túl nagy, elég 1 mm is mivel sík anyagba dolgozik. A 4. tengely irányjele a vezérlése az elektronikának, ha logikai 1 például akkor lent van a tű ha logikai 0 akkor pedig fent van. SW oldal lényegében készen van, ezzel sokat nem is kell foglalkozni, csak az elektronikával, és legfőképpen a mechanika kivitelezésével. A Z tengelyt a könnyebb beállítás miatt nem bántom, ezzel tudom a magasságot szabályozni, persze sík anyagba tud a gép karcolni/ütni.

Solenoiddal meggyűlt a bajom, nem képes megfelelő sebességgel dolgozni, gyors de az összeomló mágneses tér miatt betapad sajnos, ezekbe lágyvas lehet, de ezek nem is erre vannak tervezve. A leggyorsabb elérhető rendszer az a lineáris szervó, ez is hasonló lesz de visszacsatolás ehhez az egyszerű művelethez nem kell. A pc lpt portjából alaphangon 25 Khz jelet ki tudok venni, ez bőven több a kelleténél.

Csak a mágnest használom fel első teszt mechanikához a hdd ből.
(#) djlaliboy hozzászólása Jan 11, 2012 /

Sziasztok!Segitséget szeretnék kérni x/y tükörmozgató meg építéséhez!Elektronika része nem kell és ha lehetséges akkor motoros legyen!A scannerekhez hasonló mozgással.
(#) dB_Thunder válasza SALáta hozzászólására (») Jan 11, 2012 /

Simán a a winyókból bontott fejmozgató rész szerintem neked egyszer nem elég erős, másodsorban mechanikailag is gyenge..
Én meghajtásként inkább szétbelelnék egy hangszórót (a nagyobik fajtából pl MNC bigbull 10") membrán, memránszél, porvédő menne a kukába, sőt a kosár egy része sem biztos hogy kell. A csévét pedig összeapplikálnám a mechanikával.
Szerintem sebessége és ereje is lenne.
(#) SALáta válasza dB_Thunder hozzászólására (») Jan 11, 2012 /

Igen, ezért a kar és a tekercs át lesz alakítva, próba szerencse. Csak elrendezése marad és a HDD mágnese. Más vonalon is indulok, ez ügyben, de ahhoz már topicot kellene nyitni. Lényeg bármilyen irányba indulok is biztos működésű egyszerű olcsó szerkezet kell mert többen utánépítik ha sikerül megcsinálni.
(#) kokozo válasza djlaliboy hozzászólására (») Jan 11, 2012 /

Szia!
Kell 2 motor az egyik a fénysugárral párhuzamos és ez hajtja a másik motort ami 90 fokkal el van fordítva. A 2. motor tengelyére van felszerelve a tükör. az első a horizontális a második motor pedig a vertikális mozgást biztosítja. De ha láttál már közelről ilyen fényt akkor ott jól kivehető minden.

XScanLED.jpg

(#) dB_Thunder válasza SALáta hozzászólására (») Jan 11, 2012 /

HDD mágnes is pelenka, főleg a gyári légréssel, de te tudod...
(#) dannu hozzászólása Máj 8, 2012 /

Üdv szeretnék építeni kettő darab galvo motort hogy kezdjek neki esetleg a hdd-nek a író/olvasó része meg teszi ?
(#) Noo válasza dannu hozzászólására (») Máj 8, 2012 /

Ha elolvasod ezt a topicot akkor találsz benne pár megoldást.
Következő: »»   35 / 41
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem