Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Oktató rádiókészülék dokumentációjának tervezése
Témaindító: szendi001, idő: Dec 7, 2011
Témakörök:
Az nagyon szuper ha lehet kapni! Végülis nálam van a tesztekhez, de így merek tervezni rá.
Elkészült a másik féle hanggenerátor modul. Ez sokkal szebb jelet ad, a másikon izzót kell válogatni.
Azt hiszem a HF fokozatok átvitelének tesztelése megoldódott. PC segítségével akár wobbulálni is lehet a hangfrekvenciás fokozatokat, így mostantól csak RF résszel foglalkozom.
Elkészült a Zoli féle egyenesvevő modulos jellegű nyákja. Holnap megépítem, remélem hangolászhatok én is.
Működik NPN tranyókkal fordított polaritás mellett? mod: kicsit még igazítok rajta vasalás előtt.
Zoli
A keretantennádnál feltételezhető,hogy az önkapacitás indulóértéke már akkora,hogy nem tudsz vele magasabb frekit elérni. persze ez nem biztos,de nálunk többször előfordult-sokkal alacsonyabb frekin. (137kHz-en is!) Egyébiránt a keretantenna-ferritantenna egyre megy. Valamely régebbi rádiós könyvben olvastam a kijelentést: a ferritantenna megfelel egy olyan átmérőjű keretantennának,mint a ferritrúd hossza. Itt egy hurkos,keretes gyűjtés: http://www.frontiernet.net/~jadale/Loop.htm Érdemes átnézni,és előkerítem a többit is-később.
Itt van egy készen. Ezzel kiváltható a ferrit, és elég tudományosan néz ki. Bővebben: Link
És több menetet rátekerve?
Leméretezem, mert kíváncsi vagyok rá. Most marom az egyenes vevőt, és a TDA-s végfokot. holnap szerintem megszólal. A TDA7000 es modult tesztelem. Ez nem saját, hanem egy Baji féle kit, ha jól szól, csinálok modulos nyákot hozzá.
Most már én is képben vagyok (ide haza) saját gépen és a kis hangfrekis panelt SP. layout-tal megtervezgetem . Nem akarom nagyon összesűríteni csak szellősen át tekinthetően.
Ok kíváncsi leszek milyen lesz. Feltettem egy falapra az összes eddigi modult. Kicsit kell törődnöm mással, de utána teljes RF mérést akarok csinálni. A keretantenna léceit viszont összeragasztom ma.
Csipogó 001. Nem rémlik. Pedig a TV-ben ment a sorozat.
Detektoros rádíó, 2 tranzisztoros erősítővel. Bakelit lapon csőszegecselve. 13-14 éves voltam.
Ha megoperáltad,legyártom a jövőhéten
OK Zoli! Mellékelem Lay-ban is. Nekem eddig csak faragott próba panelon volt összeállítva de még érzékenyebb hangszóróval is jól szólt.
Agyvérzést kapojk az egyenes vevő résztől. Ez a második egyenes evvő típus. Kicséréltem a tranyokan NPN re. fordított polaritás mellett. Sok forrasztgatást elintézve végülis megszólalt valami adó, de magasabb tápról gerjedékeny és kűzdelem a vele való élet.
Zoli neked elsőre indult rendesen? A korábban becsatolt nyákon javíttam, de nem az igazi ez a konstrukció. Mivel van kondim meg tekercsem, megpróbálkozom a korábbi egyenes vevőve.
Ha tudnad melyik fokozat gerjed, visszavehetnel az erositesbol (amitter ellenallas novelese, ha van ilyen).
Holnap megpróbálom a csaréket. A reflex- el folytatom. emlékeim szerint az leesett az asztalról a hangerőtől.
Szia, drusza ne haragudj, ha modulrendszeru rednszerben tervezunk valamit-akarmit akkor alapveto dolod kiindulasi alap szerintem a tapfeszultseg. Tovabiakban javasolnam a modulrendszeru oktato paneloknal valami egyseges tapfeszultseg betartasat. Mindegy mekkora szinten, csak konnyebb a kezdoknek ha egyseges. Reszemrol a buszrendszert tamogatom.
Hat igen annakidejen falusi botokban surubben az az elemerlaposektol fordult meg leggyakrabban, nekem meg a 3V-os elemer is haverom volt. Nektek is ilyenkor kell tervezni mikor szinte alszok meg dolgozok, neha a helyszinek keverednek.
Sziasztok!
A tervezett vonali feszültség 9 Volt eredetileg. Kipróbáltam 4 ceruzás változatot az is jó. Az egyenes vevő magasabb feszültségen gerjed mint atom. Legyen a 9 Volt a névleges. ebbe belefér két lapos elem és a 9 voltos telep is.
Melyik rajzot csinálad meg?
Köszönöm! A héten lassult a dolog, de folytatom.
Sziasztok!
Elő kerítettem néhány OC10.. tranzisztort, meg OA1182 diódát valamint, hogy stílszerű legyen régi szénréteg ellenállásokat kis fazékvasat ferrit rúdat és forgó kondenzátort. S ami talán a lelke lehet egy régi 2K fejhallgatót. Remélem hétvégén megszólal a deszka modell!
szegekre falécbe építed?
Igen egy tenyérnyi fenyő deszka darabra belefúrt érvég hüvelyek lesznek a csőszegecsek. Talán valami előlapot is szerkesztek rá a kényelem kedvéért.
Már régebben akartam említeni: szardíniásdoboz,mint hordozó.
Ronda ugyan,de jól forrasztható. Indok: egy kezdő nem biztos,hogy hozzáfog nyákot gyártani,jó ha forrasztópákája -és nagy kedve-van.
Igen Gyuri! Jól látod, bár már nem is annyira ronda a szardíniás doboz mint halszagú. Nekem az egyik kedvenc "ugly" szerelési alanyom. Gondolom a kis vevőre célzol... Ez a modul rendszerű oktató rádió is praktikus lesz de talán tényleg haladóknak. A teljesen kezdőknek meg a köbzoli által is megépített kis vevő is meg teszi még ha nem is egyből Nyákra szerelve. Valami hordozót mindenképp ajánlok a kezdőknek is mert nincs bosszantóbb mint amikor pókháló szerűen épít valaki majd beüzemeléskor zárlat miatt ellehet dobni az egészet.
Szervusz(tok)!
Nem céloztam konkrétan semmire. Csak belegondoltam,hogy ha valamely ifjonc arra ébred,hogy rádiót kell készítenie,akkor a kezdeti lelkesedésen kívül szinte semmije nincsen. Korunknak "betegsége",hogy mindenki-pláne a kevesebb élettapasztalattal rendelkezők-azonnal eredményt akarnak;lehetőleg munka nélkül,vagy minimális energiaráfordítással. Tehát nem fognak egy sarkos esztétikus kiállítási darrabot előállítani,mert a türelem sincsen a "junkbox"-ban. Nem folytatom ezt most,mert vissza kell olvassam a topik elején,mi is a cél? Demo,tanári asztali készülék,vagy működő-továbbfejleszthető rádió(ka)?
Szia, egyetertekveled foszempont a gyorsasag az eredmeny minnelelobbi elerese. Az mar banalis, hogy gyakorlatilag mindenbol keszitheto radio meg krumplibol is. Horganylemezbol is.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |