Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok. Az lenne a kérdésem hozzátok, hogy a 8W-os Hiragának tápáganként mennyi a tipikus nyugalmi árama?
Válaszotokat előre is ksözönöm.
Amennyit beálitasz neki annyi lesz a tipikus de strom kolléga megválaszolta 500-700ma környéke de lehet akár több is nem törvényszerű dolog és nem is kell hallgatni senkire megépíted és magad eldöntöd a végleges beállítást .
Vannak akik hallgatózás után megtudják itélni hogy nekik mely beállításnál tetszik jobban a beállított nyugalmi áram . Special nálam egy hajszálnyival többre sikeredett mint 700mA de némi kompromisszum árán született az eredmény , nekem egyszerűen így tetszik még annak ellenére is hogy többlet fogyasztás és ez által melegebb hűtőbordát kapok egy fél fokkal bár nem gond mert így is túlméretezett lett a kis szörny.
Sziasztok!
Most épül nálam egy Hiraga Monster.(leginkább egy Luca-szék elkészítésének tempójában ) A táp 6x68000uF, 0,33Ohm, a végén 6,8és 1uF.Az a kérdésem,hogy jó így a hidegítés,vagy jobb ha minden elkóval párhuzamosan kötök 1-1 6,8µF Remix kondit? A végtranyók 2SB817-2SD1047 lesznek.
Megértelek , ez nem megy gyorsan én már túl vagyok rajta nem kevés anyagot igényel .
Szerintem hagyhatod így nem kell komolyabb hidegítés neki , mekkora lesz a tápfesz ? Viszont egy tapasztalati dolgot mondanék a sönt ellenállást lehet följebb kell emelned , nálam kellett de ezért kérdeztem a bejövő tápfeszt mert nem mindegy mekkora feszültséget ejtesz majd az ellenállásokkal ? Nálam 1 -2 Volt körüli a feszültség esés a söntön és a 10 w -os huzalellenállás igencsak meleg . Bővebben: Link
Köszi a választ!A tápfesz 12,6V körül lesz.2x12V a trafók szekundere és így hogy dupla diódahidak vannak,azokon is esik feszültség.Egy régebbi próbakor 3,3ohm/10W -osokat raktam be,(az volt itthon)de azzal 10V alá esett a kimenő fesz.A hálózati oldal még vezetékelés alatt van,ezért nem tudom még a pontos értéket.
Már tudom.13,6V lett a tápfesz,700mA nyugalminál.A söntök nem melegednek.Lehet ,hogy így marad...
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni, most tervezem, hogy építek egy A osztályú erősítőt. Első körben a Hiraga lenne a cél de nem tudom hogy a meglévő 300W-os 29V sec feszültségű trafóm jó-e hozzá? Korábban találtam egy jlh rajzot amihez pont +-40V körüli táp kell így ha a hiraga nem jó akkor a B terv az lenne.
Szia!A 29 Volt az sok a hiragához,bár van egy kivitel aminek elméletileg +-35 Volt a tápfesze de nálam annyival már meg sem nyikkant,és az a 300W is elég kevésnek bizonyúl max a 8W-hoz lenne elég de ott viszont elég a +-12 Volt.
Sziasztok!
Valaki foglalkozott már Nelson Pass új szerzeményével a Burning Amp 3-mal? Single ended vagy push pull kimeneti fokozatot is hozzá lehet építeni. Melyiket lenne érdemes megépíteni, még nem csináltam A osztályú erősítőt. De ez a cikk megfogott. Tapasztalatok ezzel a kapcsolással?
Sziasztok
Én is hiragát építem 8W változat Annyi lenne a kérdésem, hogy egy oldalhoz elég lesz ez a két 478borda (1 réz és 1 alu)(2:2darabom van) Vagy elég 1db rézborda ventivel?
Nézd meg hogy mennyi volt a hőleadása a procinak amihez használtad. Minimum 60W egyenként.
Szerintem volt annyi,de sajna már nem tudom megnézni mert régen volt
Viszont a hiraga 8W-a 2x12V kb 1A nyugalmi árrammal rendelkezik-ami kb50W hő ha jól számolok Elvileg elégnek kell lennie Csak nem értem akárhol látok utánépítettet mindenhol 2-3 hatalmas bordát használnak
Szerintem nálad a ventilátorok zajával lesz a probléma. Bár a mai ventik sokkal csendesebbek már.
Nem tudom hogy akarod a tranzisztorokat felfogatni. Az alumínium L szelvényes felfogatásról annyit hogy a nyáron építettem egy AB osztályú erősítőt. A tranzisztorok egy 40mm x 40mm x 3mm alu L szelvénnyel voltak felfogatva a 100mm x 150mm x 35mm eloxált hűtőbordára. A 6,2Ohm cekász terhelésen 8W szinuszos teljesítmény adtam. Az L szelvény hőmérséklete 70C a bordáé pedig kicsivel több mint 50C volt. Az áramot multiméterrel, a feszültséget oszcilloszkóppal mértem. Sőt szimulációval is ellenőriztem tényleg 8W jutott a terhelésre. A tanulság hogy lehetőleg minél közelebb kell a bordához a tranzisztoroknak lennie.
Leginkább közvetlenül rá tenném.
A ventilátort most próbáltam 3-12V 5V már jó levegőmennyiséget szállított, szinte hangtalanul L profilt nem akarok használni, mert úgy nem fér be a dobozba. inkább laposrudat és akkor 2 hűtőbordát teszek rá
bocs a kricc-kraccért
csak siettem kb így gondoltam Idézet: „Csak nem értem akárhol látok utánépítettet mindenhol 2-3 hatalmas bordát használnak” Általában aki erősítőt épít az nem szereti a ventilátor/ok / zaját hallgatni ennyi és nem több simám csak passziv hűtés és ezért a nagyobb méretű borda . Ja még azt megjegyezném hogy azt az 50Watt elpocsékolt teljesítményt nem kell alábecsülni mert tud ám az szépen fűteni ...
nem beszültem alá
csak annyit mondtam, hogy a TDA7294 Pd=50W elég volt ez a borda Akkor gondolom a hiragához is elégnek kell lennie mert az kb 24W
Mint TDA-s írok. A kettőt nem lehet összevetni. A TDA7294 által disszipált 50W csak a csúcsokban jelentkezett. Akkor lenne mérvadó ha tartósan szinusszal csúcson járattad volna és azt a hőt kellett volna leadnia a bordának.
Köszi
ebbe nem is gondoltam bele akkor 2 borda lesz max még ventivel(alacsony fordulaton)
Az L idom és a hozzákötődő hűtőborda csatlakozási felületét nagyon gondosan meg kell munkálni, semmilyen légrés nem lehet itt, mert nagy lesz a hőellenállás...
Szilinkon pasztát tettem közé. Inkább az L szelvény hővezetésével volt a probléma.
Sziasztok!
Én most akarom megépíteni a Hiraga Le Monstre végfokot a QUAD 405 helyére. Kíváncsivá tettetek nagyon, mert a HIFI-sták szerint nagyon szép hangja van, és mellette a Quad is "szégyenbe" marad. Ebből adodóan van egy nagy kérdésem! A pár évvel ezelött épített QUAD-hoz LM1036-os előerősítő/hangszínszabályzót használok. Akkoriban azért tetszet meg, mert a potikon feszültséget állítunk, így sosem lesz sercegés/recsegés a jelben, ha a poti öregszik. Quadal jó párost alkot... Tetszik a hangja. Azonban hogy a kérdésre térjek... Ha megépítem a Hiraga Le Monstre-t véget érdemes volna egy másik előerősítőt építeni hozzá? Akik már építették milyen előerősítőt/hangszínszabályzót alkalmaztak? Válaszotokat köszi előre is! Geri12
Nekem is pont ezért tetszett meg az lm1036n, de egy idő után meguntam, hogy hol működik hol meg nem. Ha nem hajtja ki rendesen a végfokot amiről hajtod, elég elé szerintem egy drágább műv.erősítővel felépített előfok, és nem lesz rá panasz, felesleges hangszínszabályzó (szerintem).
Egy keverőt használok a vég előtt. Az kihajta tutira. Viszont nem épp híres a mínőségi műveletiről. (átlagos 4558) Majd kikisérletezem.... A hangszínhez én sem ragaszkodom. Ha más nem, akkor valami drágább műveleti lesz.
Szép estét!
Olyan kérdésem lenne, hogy a nyugalmi áramfelvétel oldalanként eltérhet 30-40mA-t úgy, hogy a kimeneten a feszültség 0V? Az alany egy 8W-os Hiraga.
Ilyen "szabalyrol" hol hallottal? Az 'A' osztalynak nem egy adott nyugalmi aramertek elerese a feltetele hanem az, hogy a max. kimeno teljesitmenyig a vezerles soran egyik vegtranzisztor sem zar le soha.
Én eltérést értettem. Pl a pozitív oldal 700mA, a negatív 730mA. Így sikerült elérni azt, hogy a kimeneten 0V legyen. Ez normális?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |