Fórum témák
» Több friss téma |
Szia!
Bocs, nem láttam, hogy írtál, mert éppen írtam, de megnézem a német példát a gyakorlatban. Üdv:
Igen nálam ment 2-3-4 digites formában ,de van fent saját
7szegmenses meghajtás ami tuti működik . lehet hogy éppen neked tettem fel valamikor.
Köszönöm, kipróbálom.
Ha addig nem beszélnénk, szép ünnepeket (ha beszélünk, akkoris).
Arra gondolsz, amikor léptetésenként, van egy kihagyás?
Nem nekem tetted fel, de megnéztem, bár nem próbáltam.
Köszönöm, megnézem, ha összejött, felteszem.
Mivel hajtod meg a kijelzőt?
Közvetlen a pic lábairól multiplexeléssel?
Szia!
Első körben igen, de ha nem tudok mit kezdeni a villogással, akkor lehet, hogy beleteszek egy 7447-et, szegmens-dekódolásra, bár nem tudom, hogy ez jó ötlet-e.
Én próbáltam a 74141 et (nixicsőhöz) annál is kellett trükközni ,hogy ne villogjon , ne legyen két szám egy csőben ,de sikerült munkárabírni . Valószínű hogy a 7447 is befogható .
Anno én is közvetlen próbáltam a parsic-al, de 2db 7 szegmenses már vibrált.
Nekem annop vilmosd ajánlotta a 74HC595-ös ic-t. Nagyon bevált. Az óracsoportban azok hajtják a ledeket. 104db ot. Semmi vibrálás. Ez mellett a fokozat jelző 7szegmenses ledjét is az hajtja. Merem ajánlani, nagyon bevált.
Tudsz hozzá feltenni egy programrészletet , hogy lássuk a vezérlés lényegét ?
Parsicban nem.
De a működése egyszerű.(parsicban is próbáltam de közben váltottam flowra így nem csináltam meg.) Viszont láttam hasonló vezérlést itt régebben. Ledeknél nálam fordított a vezérlés mert a testet kapcsolom és a +5v megy direktbe a ledre. (Megj.: Ez azért van mert ha 8 led terheli az IC-t akkor nálam esett a fényerő és a fordulat szám minél nagyobb volt 8 ledenként sötétedett. vagyis a 9. led erősebb fényű volt az előző 8-nál. Aztán mikor felvillant a 10. led akkor kezdett halványodni a 9.is stb.. és ha 16 led világított akkor volt egyforma a fényerő. A fordított esetben viszont egyforma a fényerő.) Azért írtam csak le, hogy érthető legyen miért akkor van kikapcsolva a led amikor 1et kap és miért akkor világít mikor 0-t. Ezeket az IC-ket sorba lehet kötni. Korlátlan számban. vagyis amikor elkezded besorozni, hogy melyik led világítson akkor az első szám lényegében az utolsó. Én az engedélyező lábat folyamatosan aktívan tartom így amikor besoroztam az összeset és bekerül mind akkor egyből kigyulladnak és világítanak kiküldéskor, addig amíg a következő besorozás után le nem zárom a STCP 1,0 val. (óra esetén addig amíg a másodperc számláló nem lép és újból ki nem kell sorozni. Vagyis akár 1mp-ig a pic semmit nem kell csináljon a számláláson kívül.) MR lábával ki kell resetelni, illetve azzal kell, amikor kell. Én ezzel szoktam kezdeni. A lábra adsz 1 - 0 - 1et . Így folyamatosan 1 en van, vagyis 5V megy rá. Amikor testet kap akkor resetel. (Minden vezérlése így működik.) Például a 8 ledből kell neked a 4. és 5. nek világítani. akkor: DS(adatláb) adsz 1et(+5v) Ez után az SHCP lábnak adsz 1et (+5v) majd 0-t ( 0V,test ). Így a 8. led lábra megkapja az infót, hogy 5V megy majd ki rá(így a led nem világít a fordított kapcsolás miatt). Ilyenkor még nem gyullad ki, mert be kell sorozni a többi ledet is. Eddig meg van a 8. led. Jön a 7. ami ugyan így DS lábra 1 és a SHCP lábra 1 majd 0 Jön a 6. ugyan ez. Az 5. nél - A DS lábra 0 megy és az után SHCP 1 majd 0 4. nél DS 0 és SHCP 1 majd 0 3. nál ugyan az mint a (6,7,8) így tovább. Amikor meg van az 1. led besorozása is, Akkor az STCP lábra 1 majd 0. Ekkor gyullad ki az összes egyszerre. Lényegében 12345678 11100111 Két középső világít. Értelem szerű ha a pluszt akarod kapcsolni, akkor pont fordítva kell kisorozni. 12345678 00011000 Ha 7 szegmenses kijelzőt vezérelsz akkor ugyan ez a szisztéma csak tudni kell melyik lábat hova kötöd. Ez után már csak meg kell adni melyik világítson és az szerint lesorozni. Példa. Ha az 2. és a6. kell világítson. 12345678 10111011 Ja és lényegében 4 lábbal vezérelhetsz akár mennyi ledet. MR / DS /SHCP /STCP/ Szerintem aki benne van a parsicban simán összerakja. Ha kell valakinek akkor nekem az adatlap vezérlési részét egy elektromérnöksrác lefordította emberi nyelvre és elküldte email-ben. Azt át tudom küldeni aki kéri.
Szia!
Hát ezen még rágni kell magam, nekem nem egészen világos. Megcsináltam 7 seg/3digit-re a gyári ajánlást, egy cseppet sem villog.
Magában megy a gyári példa, de minél nagyobb a program
annál inkább kezd villogni .
Igen, nekem is ez volt a bajom.
Üresben szép volt egy sima óra, de amint ezen az alapon ledsort akartam vezérelni elő jött a vibrálás, mert a fordulatszám mérő program eléggé leterhelte a pic-et.
Sziasztok!
Hát igen, sajnos a PARSIC-nak vannak határai. Írtam korábban, hogy én csak TTL technikát tanultam, és ott a magas az magas, az alacsony meg alacsony, a kapuk, meg kapuk. Itt azért ez nem egészen így műkszik. Amit én még láttam, annó a "villogós" óra projektnél, hogy vezérlésnél nem célszerű keverni a protokat. Először a nyák egyszerüsítése miatt a 7 seg meghajtásra az A és B protból is használtam lábakat, nem volt szerencsés. Mihelyt, csak a B protról vettem a meghajtást, sokkal jobb lett az eredmény. Hát ez van, szegény ember vízzel főz, a gazdag meg nem, hanem szakácsot tart. Na további szép ünnepeket: Zsolt
Nekem sem volt az, pedig sokan elmagyarázták. Olyan volt nekem mint valami ködös éjszaka... Homály....
Ha adsz privátban egy email címet átküldöm amit kaptam paraszt nyelvű értelmezést, és pár rajzot, abból azonnal megérted. Annyira homály volt elsőre nekem is, mit akarnak, és mikor átrágtam rajta magam és megértettem annyira egyszerűvé vált a működési elve, hogy mint látod nekem is fura, hogy nem érted milyen egyszerű. parsicban, ha jól emlékszem ha a kimenetet magasra teszed, akkor bekapcsolja a lábat és kigyújthatsz egy ledet. Ha alacsonyra akkor elalszik. Na ez ugyan az. Ha magasra teszed akkor kiküldesz 1 et. vagyis egy magas jelet amit a 74HCT595 úgy értelmez az adat (DS) lábon, hogy 1. Vagyis a pic lábát közvetlen össze kötöd a 595 DS lábával, mintha egy led lenne. Ez után a pic egy másik lábán amit az 595ös adatlapja szerinti SHCP lábával összekötsz, azon kiküldesz egy magas és egy alacsony jelet. vagyis úgy értelmezi, hogy 1 és 0. Ilyenkor megadtad, hogy a led be legyen kapcsolva. És a 595 regiszterében arrébb ugrik egyel. Ez után jön a következő... Ezt ismétled meg annyiszor a hányszor kell. Pl 7 szegmens esetén (ami 8 led a pontal együtt ha bekötöd ) 8 beállítás. Ahol világítani akarsz oda 1et ahol nem oda 0 küldesz a DS lábon és mindegyik után egyesével persze a SHCP lábon 1,0 megy ki. Mint amikor ledet kapcsoltatsz ki be. A legvégén ha mind megvan akkor a pic egy harmadik lábát összekötöd az 595ös STCP lábbal és arra küldesz egy 1 és 0-t. Ekkor kigyullad az a led amire 1et adtál a DS lábon és ahova 0-t küldtél ott nem fog. Sima led kapcsolgatásos elv az egész. Annyi benne csak a figyelni való, hogy hogyan táplálod meg a ledeket. Ha pluszt direktbe kapják akkor a testet kell a 595 nek kiadni, így fordított elven kell gondolkozni. vagyis ahol a 0(test) megy ki ott fog világítani. Ha testet kapja a led direktbe akkor az 595nek a pluszt (5v) kell kiadni így amelyik lábon 1 lesz ott fog világítani. (javaslom elsőre ezt. Utána megérted és már variálhatod.) Bocsi, tényleg engem bosszant, hogy nem tudom úgy megfogalmazni, hogy megértsd. Nem te vagy a hibás, én nem tudom egyszerűen leírni, mert nekem is már értelem szerű. Ugyan úgy mint amikor én nem értettem és nem tudták elmondani egyszerűen. Azért akarok annyira segíteni, mert az óracsoport készítésekor 2 hónapot szívtam a 7 szegmenses "multiplexeléssel" parsicban, nem értettem az 595 működését és mikor megfejtettem, 2 órán belül megoldottam azt amit előtte 2 hónapig szívtam. Sőt nem 4db 7 szegmenses ledkijelzőt, hanem 104db ledet vezérel vibrálás nélkül és 4 lábon a 18 helyett. mert nekem 10*8 vagyis 40 led a fordulat számot és 40 led a sebességet jelzi ki. (plusz vízhőfok, benzinszint és 1 db 7 szegmenses fokozat jelző.)
Végre megtaláltam a programrészletet. ZV2 - zászlócskákat törölni kell és arra a 4 bemenetre megy a 4 adat .
Sziasztok,
nemrég találtam rá a parsic-ra, de rendkívül örülök neki, nagyon szuper kis program, tervezgettem benne, szép lassan nagyjából rájöttem mit hogy, persze sok minden hátra van még, de mindent a maga idejében. Egy digitális potit már összedobtam, 500 ohm-ig lehet vele lépkedni, kb 30 ohmonként, ez faszán is működik. de most összedobtam egy lcd-s menükezelést, feltöltöm, esetleg ránézne valaki hogy ez járható út lenne-e? várom a kritikát amiből tanulhatok. ez csak az alap lenne, nem tudom menynire felel meg a valóságnak. később majd dobok bele mérést is de egyenlőre csak a többi volt a lényeg, rendszert ne is keressetek benne majd 877-re szeretném rádobni. mindenkinek előre is köszi jah, szerintem a jövőben lesznek még itt kérdéseim
Szia!
Első ránézésre ami szembeötlött, hogy a program tele van mono-flopal és delayel. Ezt a szimuláció elbírja, de a valós program nem. Lehetőleg ezeket ne használd, vagy csak nagyon végszükségben, minimális mennyiségben. Azonkívűl semmi értelme nincs egy mono-flopnak ha utána teszel egy 1shot-ot.
Szia!
Ha rámész a nick nevemre, ott a mail cím Elnézést, de ide nem illik betenni, egyébként megköszönönném, az anyagot.
Szia!
Köszönöm, megnézem, de ezen a gépen sajnos nincs parsic.
Sziasztok!
Egyetértek, ha valaki kipróbálja, és tényleg telepakolja a progit mono-flopal, meg delay-al, a szimuláció tényleg műkszik, de valós próbakor tud érdekességeket csinálni. A fórum első részében dcsabi azt hiszem ezt javasolta is.
B.U.É.K. Mindenkinek!
Sziasztok! Segítségeteket szeretném kérni. Szeretnék nekilátni kicsitt a Prasic-nek. Nincsen valakinek valamilyen magyar nyelvü leirása a progihoz, igazán jól jönne. Meg kellene egy két tanács, hogy mire érdemes a kezdetekkor odafigyelni . Előre is köszönöm.
Szia!
Talán nem én vagyok a legilletékesebb, hogy válaszoljak, de próbálok segíteni. Sajnos magyar leírást nem tudtam szerezni csak ami a helpbe van abból fordítgattam a googlival. Nem bonyolult a kezelése, ha a topikot olvasod mindenre van megoldás. Lényeges, hogy időzítéseket csak módjával használj. Ami a szimulátorban működik az le is fordul nagy százalékban és működik is de az időzítések elcsúszhatnak. Amire én használtam vezérlések, LED áramkörök, LCD modulos mérő egységek, nagyon kellemes hardwer közeli megoldással kivitelezhetők. Ha TTL áramkörökben jártas vagy sok részáramkör itt is ismerős lesz. Sajnos a fejlesztését befejezték a programnak, de nekem még a meglévőkben is van annyi, hogy jó sokáig ki fog szolgálni a tudása. Nagyon lelkes a fórumtagság, ha kérdésed van segítenek. A feltett minták és a hozzáadott gyakorlatok sokat segítenek, érdemes nézegetni kipróbálni őket. Sok sikert jó szórakozást a programhoz. Üdv: Gábor
Szia!
Kösz a gyors reagálást Gábor! Kezdem magam kiismerni a programban, nagyon alap szinten. Vannak olyan dolgok, amiket sajnos nem ismerek, és nem tudom mire valók. Kiiratok LCD-re, készült már óra is, villogtatok led-eket, futófényt is összeraktam... Igaz mindezt csak programban. A valóságban egyebet szeretnék megvalósítani. Olyasmire lenne szükségem , hogy tudjanak a pic-kek egymással kommunikálni. Erre még nem igazán találtam számomra érthető példát. Ebben kellene egy kis segítség, egyelőre.
Valaki legyen szíves nézze meg , nem tudom a ki és a bemeneteket megcímezni, és az epromba beiratni úgy az értéket, hogy a következő bekapcsolásnál tudjam előszedni.
Ezeket a hiányosságokat leszámítva a progi így életképes? Előre is köszönöm.
Szia!
Beraktam a programodba a memória modult. Ez speciálisan egy olyan része a programnak ami kizárólag a valóságban működik, a szimulációban nem. Tehát ha a szimulációt leállítod és újraindítod, mindíg alap helyzetből kezd, a valóságban pedig visszaolvassa az EEPROMból az értékeket és betölti a megfelelő helyekre. Az EE-modulban a bal oldali oszlopból tudod átléptetni a menteni kívánt változókat a jobb oldali oszlopba. A jobb oldali oszlopban lévőket tárolja el, majd egy újbóli bekapcsoláskor visszaírja a megfelelő helyre. A verifyt érdemes kipipálni, mely mentés után visszaellenőrzi az elmentett bájtot, hogy egyezik-e a forrással. |
Bejelentkezés
Hirdetés |