Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikus szulfátoldó (Akku aktivátor)
Lapozás: OK   19 / 83
(#) Inhouse válasza frici.hu hozzászólására (») Jan 18, 2012 /
 
Idézet:
„Nem értem ezt a kondi-ide-oda dolgot..... miért kellene kapcsolgatni? 5Amperes táp esetén és 4,7ohmmal az áram 4Amper ami méréseim szerint bőven elegendő a 4700mikrofarad töltésére,”


mert 3A-es táp van hozzá javasolva...

Üdv
Inhouse
(#) Inhouse válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jan 18, 2012 /
 
Ez a LED-es dolog egyre rosszabb...
A LED2 maradt, ahogy van, nem fog fordított polaritást jelezni. A LED1 meg lett fordítva, az meg nem fog sosem világítani, lévén az 555 kimenetén csak a testnél pozitívabb feszültség lehet.

Üdv
Inhouse
(#) frici.hu válasza Inhouse hozzászólására (») Jan 18, 2012 /
 
Ahham.. akkor kisebb kapacitást kellene alkalmazni vagy nagyobb tápot , de ne bonyolítsuk tényleg agyon.
(#) Inhouse válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jan 19, 2012 /
 
Nehéz szülés lesz, lehet, hogy már értem, hogy miért volt így a LED2. Jó volt az, csak a leírás nem. A soros D2 miatt a mostani rajz sem jó, sosem világítana a LED2. Hacsak nem a D2 előtt van így fordítva, vagy marad ahogy volt, de akkor a szöveget kell megváltoztatni úgy, hogy helyes polaritásnál világít a LED2, fordítottnál meg nem.
Majdcsak kialakul!

Üdv
Inhouse
(#) Inhouse válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jan 19, 2012 /
 
Ha a mostani rajz alapján jelez a fordított polaritásra a LED2, akkor eldobom a pákát. A D2 be van neked építve? Oda, ahol a rajzon van? Nem a LED2 után van véletlenül?

Üdv
Inhouse
(#) Inhouse válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jan 19, 2012 /
 
Megtettem, továbbra sem értem, de tényleg...
A D2 dióda nem oszt, nem szoroz?

Üdv
Inhouse

1_rajz.jpg
    
(#) frici.hu válasza Inhouse hozzászólására (») Jan 19, 2012 /
 
(#234575) sebes válasza otto54 hozzászólására (#234462) Válasz ? Jún 7, 2008 [sebes jelenleg nincs az oldalon] [Moderációt kérek!]
Én teszteltem jónéhány típust, amit kereskedelmi forgalomban lehet kapni, áruk kb. 2000-6000Ft. Ezek többsége egy dc-dc táp segítségével megnöveli az elkón a feszültséget, majd ezt egy kapcsolóelemen (tirisztor, mosfet) rásüti az akksira. Egy típus azonban ötletesen ezt a nagy áramimpulzust úgy állítja elő, hogy egy kapcsolóelemmel rövidrezárja az akksit.

A teszteket már halálraítélt szünetmentes táp akksijain végeztem (7-7,5Ah). Feltöltöttem az akksikat a gyártó által előírt karakterisztikának megfelelően, majd egy óra alatt kisütöttem. A desulfátor a kisütés és pihentetés alatt volt csak az akksikra kötve.
Volt olyan akksi, amelyik az első töltés kisütés ciklus alatt elszenvedett 120A-es impulzusok után megadta magát, azaz megszakadt. A többség azonban néhány ilyen ciklus után helyrerázódott, és a névleges kapacitását ki tudtam venni belőle. Nemrég a fent leírt ciklust próbáltam ki úgy, hogy szintén már kidobásra ítélt akksikat teszteltem, de desulfátor nélkül. Az eredmény hasonló volt, tehát a kapacitás visszanyerését valószínűleg a kondicionálás okozta, nem a desulfátor!?!?
A tesztelés már több, mint egy éve zajlik komolyabb következtetést még nem sikerült levonni, de egy biztos néhány ezek közül az akksik közül már újból a kollégáim szünetmentesében üzemel megbízhatóan. (némelyik akksi már elmúlt hét éves is!)

Ha valakinek van értékelhető eredménye, akkor azt szívesen veszem, ha közzéteszi.
(#) Inhouse válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jan 19, 2012 /
 
Igen, légyszíves...és legyen már rajta az is, hogy a D2 hova van kötve a panelon, köszi.

Csináltam még egy rajzot...

Üdv
Inhouse

1_rajz.jpg
    
(#) Biro F. válasza Inhouse hozzászólására (») Jan 19, 2012 /
 
Üdv.
A led2 pozitívja az ellenállás felől van, a negatív része pedig az 1N4005 dióda anódjára van kötve. Megépítettem én is az áramkört és a polaritás jelző led működik.
(#) Inhouse válasza Biro F. hozzászólására (») Jan 19, 2012 /
 
Melyik a dióda pozitívja?
Esküszöm, ha lesz ma annyi időm összekötöm ezt a dióda, LED, ellenállás kombót és rányomom egy akkura így is, meg úgy is, aztán meghasonlok önmagammal, ha bármelyik irányban világít...

Üdv
Inhouse
(#) Inhouse válasza Inhouse hozzászólására (») Jan 19, 2012 /
 
Java-s elektronikai szimulátor

Ez elvileg ennek a rajza

Ha nem megy, akkor az első link file/import részhez kell ezt bemásolni: melléklet .

Sajnos nem találtam 2 áramkörös kapcsolót az akku fordításhoz, külön kell a kettőt. Aztán a stopped pipát kivenni, hogy fusson. Beraktam egy régi rajz szerinti LED-et is, ami csak helyes polaritásnál világít. A másik, ami a kapcsolás mostani verziójában van, sosem.

Üdv
Inhouse
(#) Biro F. válasza Inhouse hozzászólására (») Jan 19, 2012 /
 
A led két lába közzül a hosszabik a pozitív. Próbáld ki, hogy bekötöd a ledet ahogy leírtam és rákötöd az akkut az áramkörre fordított polarítással. megnéztem a panelomat és működik.
(#) Inhouse válasza Biro F. hozzászólására (») Jan 19, 2012 /
 
Ne vicceljetek már, be tudok kötni egy LED-et nyitóirányban, hogy világítson. Ha nektek működik, akkor nem rajz szerint van.
A rajz szerint nem világíthat a LED a fordított bekötésű soros D2 miatt sosem, mindegy, hogy az akku, hogy van rákötve.
Itt vannak az én videóim.

Üdv
Inhouse
(#) Inhouse válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jan 19, 2012 /
 
Elhiszem, nem is írtam ilyet. De nem írtad, hogy megnézted-e a D2 nincs-e máshol, mint a rajzon. Az, hogy a kész áramkörötökkel működik azt bizonyítaná (nekem legalábbis), hogy nem ott van nektek a D2, ahol a fent levő elvi rajzon. Én úgy kötöttem be, ahogy ott van és úgy működik, ahogy gondoltam, sehogy.

Üdv
Inhouse
(#) Inhouse válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jan 19, 2012 /
 
Köszönöm. Nem értem, de köszönöm.

Üdv
Inhouse
(#) Zoli_bácsi válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jan 19, 2012 /
 
Idetévedtem, s látva a LED-es kérdést én is megépítettem a D2-LED2 kombinációt. Nem működik a kapcsolás szerint. Valóban rosszul van rajzolva. Csak akkor működik helyesen, ha a LED-et megfordítjuk.

Azt tartom elképzelhetőnek, hogy Zolinak fordítva van bekötve a LED (helyesen), mint a rajzon. Vannak olyan LED-ek, melynek pont fordítva van a lábkiosztása.
(#) Zoli_bácsi válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jan 19, 2012 /
 
Tehát a LED anódja a 7812-es bemenetén, a katódja meg a 910R ellenálláson?
(#) Zoli_bácsi válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jan 19, 2012 /
 
Megnéztem webkamerán keresztül az áramkör működését. Készült teszt áramkör is. A tesztáramkör egyik polaritásban sem világított, a teljes áramkörben viszont hibátlanul működött a cikkben szereplő kapcsolásban.
(#) Inhouse válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Jan 19, 2012 /
 
Kedves Zolik!

Konzultáltam Proli007-el, mert nem hagyott nyugodni, hogy ilyen egyszerű áramköri részleten elbukom. Megvan a megoldás!
Igaza van Köbzolinak, valóban működik, ahogy kell. Ott követtem el a hibát, hogy csak ezt a 3 alkatrészt néztem, nem állt rá a szemem, hogy belelássak másfajta áramutat. Proli007 megadta a megoldást:
Idézet:
„- Ha az aksi fordítva van bekötve, akkor D2 valóban zár.
- De az aksi pozitív pólusa, a D pontra kerül. A negatívja pedig a GND-re, mert a Greatz diódái ilyenkor kinyitnak.
-Így viszont a LED árama nem a D2 felé, hanem a stabilizátoron keresztül a GND felé záródik.”


Csináltam rajzot is, hátha szemléletesebb...
Az viszont kicsit megingatott, mikor azt írtad, hogy eltávolított diódahíddal is megy. Ott akkor más nem marad, a kisütött 3300µF töltődése alatt közel rövidzár és úgy záródik testre az áramkör. Ha eleget várnál, feltöltődne és halványodna a LED... Ha pedig a kondi sem lenne benne, nem is működne. Ha úgy is működik, berosálok!
Megkönnyebbültem, hogy megoldódott a rejtély! Látom más is fennakadt rajta...

Bocsánat a sok okvetetlenkedésért, köszönöm a segítségeket!

Üdv
Inhouse

megoldás.JPG
    
(#) Inhouse válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jan 19, 2012 /
 
Egyszerre jelent meg az írásunk!
Idézet:
„( Amúgy ha kivettem a 3300 ?F dos kondit, akkor megszűnt
a jelenség . )”

Hála az égnek, így nyugodtan alszom!
(a szabadkézi vonal szép rikítós piros volt...)

Üdv
Inhouse
(#) Inhouse válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jan 19, 2012 /
 
Lehet. Azért valld be, ezt te sem gondoltad volna?
Megmérheted, hogy ha rajta hagyod emelkedik-e a kondi feszültsége. Ha igen, akkor egy idő után lehet, hogy lenne változás...

Üdv
Inhouse
(#) poros hozzászólása Jan 22, 2012 /
 
Végeztem a "tesztekkel". 2 darab akkumulátorom van amiből az egyik helyett már korábban vásároltam. Ez egy 50Ah gyárilag beszerelt ami már nyár óta haldoklott. Ezen a feszültség nagyon nehezen növekedett KB 24 óra után érte el a 14 voltot. Utána egyenáramú töltővel még töltöttem a 14,4 volt eléréséig. Az akku feszültsége másnap reggelre a korábban mért 11.7voltra esett vissza. Ez egyértelműen kuka!
A másik egy 155Ah traktor akku . Ezt korábban már sikerült egyszer úgy lemeríteni,hogy 2voltos feszültséget mértem rajta. Az áramtalanító kapcsoló szét esett így a generátor gerjesztés rajta maradt úgy 2 hétig. Ebbe csodák csodájára sikerült lelket verni,de indítani hidegen csak egy kisebb + akku segítségével lehetett. A kapocs feszültsége 12,2voltnál nem volt több azóta. Ezt 48 óráig hagytam a "regeneráló" töltőn. Majd egyenárammal még további 12 órát töltöttem a 14.4 volt eléréséig. Ez tegnap délután visszakerült a traktorba. Segítség nélkül indított. Ma reggel rámértem 12.5volt a kapocsfeszültség ismét segítség nélkül indított. Órák múlva megismételtem az indítást ekkor sem volt probléma. A kapocsfeszültség most is 12.5volt. Csodák nincsenek de ezen úgy látszik segített lehet csak ideiglenesen ezt majd az idő eldönti.
(#) poros válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jan 22, 2012 /
 
Csupán azért írtam le tapasztalataimat mert láttam vannak akik nem látják értelmét. /Őszinte leszek , én sem igen bíztam benne/
Innentől mindenki olyan következtetést von le beszámolómból amilyet akar.
(#) ármin27 hozzászólása Jan 29, 2012 /
 
Helló trabi007! A képeket csatoltam!
(#) poros válasza ármin27 hozzászólására (») Jan 29, 2012 /
 
Csak ,hogy mi is értsük . Elmondanád mire szolgálnak ezek a képek.
(#) lala0606 hozzászólása Jan 30, 2012 /
 
Sziasztok
A mellékelt kapcsolásban hogyan lehetne a terhelő ellenállás kapcsolóját kiváltani egy fettel vagy tranzisztorral. hogy csak akkor kapcsoljon amikor amikor a tirisztor zárva van.
Igy a terh ell nem terhelné a töltő áramot, csak az akksit.
(bal oldali kapcsolás) Szerintem az egyszerűségéhez képest szuper jo kapcsolás.

jo.jpg
    
(#) Inhouse válasza lala0606 hozzászólására (») Jan 31, 2012 /
 
(#) Inhouse hozzászólása Jan 31, 2012 /
 
Ma ajánlotta az egyik akku forgalmazó ezt a töltőt, CTEK MXS 10. A többség találkozhatott már a gyártóval, a Lidl-ben az automata töltők ilyenek voltak, csak a kisebb változat. Ez elvileg 10A-es és szulfátlanít és regenerál és minden!
Részlet a neten található leírásból:
"1. LÉPÉS DESULPHATION A pulzáló feszültség eltávolítja a szulfátréteget az akkumulátor vezető ólomlemezeiről, ezzel visszaállítja az akkumulátor kapacitását."
A rajzon is látszik, hogy a feszültség és az áram szépen pulzál, közben finoman emelkedik a feszültség. Arra nem tér ki, hogy ez a szabadalmazott technológia miként állapítja meg, hogy meddig csinálja ezt a lépést. Lehet, hogy egy bizonyos feszültségig, de lehet, hogy egy adott ideig. Elvileg a kisebb testvére is tud regenerálni, de csak 10,5V-os akkufesz alatt kezdi ezzel a töltést, lehet, hogy itt is így van. A rajz alapján 12-13V körül abbahagyja.
" 2. LÉPÉS SOFT START Teszteli, hogy az akkumulátor tudja-e fogadni a töltést. A töltés csak akkor kezdődik el, ha az akkumulátor rendben van."
Konstans alacsony árammal tölt és figyeli, hogy emelkedik-e a feszültség.
" 3. LÉPÉS BULK Töltés maximális áramerősséggel az akkumulátor kapacitásának kb. 80 %-áig."
Mivel 10A-t tud, ezt adja az akkura, közben figyeli a feszültséget és tippelek egy 13,8V-ot, ahol jön a következő lépés.
" 4. LÉPÉS ABSORPTION - HASZNÁLATRA KÉSZ Töltés meredeken csökkenő áramerősséggel az akkumulátor 100 %-os kapacitásának maximalizálásához."
Érdekes megfogalmazás, szerintem 14,4V-on tartja a feszültséget, az áram meg csökken, ahogy csökken...
" 5. LÉPÉS ANALYSE Teszteli, hogy az akkumulátor tartja-e a töltést. A töltést meg nem tartó akkumulátorokat lehet, hogy le kell cserélni."
Feszültség figyelése, ha zuhan, vagy 12,6-12,7V alá megy, akkor gáz van az akkuval.
" 6. LÉPÉS RECOND A mélykisült akkumulátorok helyreállító funkciója."
Ez is érdekes, elvileg ezt az első pont előtt kell észrevegye, valószínű, ha 11V alatt van az akku induláskor, akkor lép itt életbe. A 2-es pontnál kisebb kostans árammal tölt, kb. 15-16V-ig, majd ha elérte, akkor a feszültséget tartja, közben csökken az áram. Gyakorlatilag a 3-4 lépést ismétli meg, csak más értékekkel.
" 7. LÉPÉS FLOAT - TELJESEN FELTÖLTÖTTA lépés az akkumulátor feszültségét a maximális szinten tartja a folyamatos feszültségtöltéssel."

Csepptöltés.
" 8. LÉPÉS PULSE - KARBANTARTÓ TÖLTÉS Az akkumulátor 95-100 %-os kapacitását tartja fenn. A töltés-felügyelő figyeli az akkumulátor feszültségét, és egy impulzust ad, ha az akkumulátort újra teljesen fel kell tölteni."
Ez érdekes, valószínű, hogy az előző lépés időkorlátos, és utána jön ez az impulzus töltés. A 6-os lépésben beállított áramot adja, de impulzusként.
Gyakorlatilag a topicban minden meg van hozzá, hogy egy ilyen töltőt építsen, aki akar. Szerintem kicsit túl van bonyolítva, és drága.
diagram

Üdv Inhouse
(#) Inhouse válasza Inhouse hozzászólására (») Jan 31, 2012 /
 
Közben jobban belenézve a leírásba, van benne egy sor, hogy töltőfeszültség: 14.4/14.7/15.8 /13.6 V.
A 14,4/14,7V a normál és az AGM lehet a 4-es lépésnél.
A 15,8V a 6-os lépés feszültség határa.
A 13,6V pedig a csepptöltés/szintentartás.

Jósolgatok itt, közben az angol nyelvű leírásban minden pontosan benne van.

Üdv
Inhouse
(#) Inhouse válasza Inhouse hozzászólására (») Jan 31, 2012 /
 
Ezek szerint 15,8V a max feszültsége, így ekkora impulzusokkal kénytelen szulfátlanítani. Azt írja max 8 óra, szerintem itt kell elérnie a 12,6V-ot...
A 2-es lépés érdekes, soft start, de 10A amíg el nem éri a 12,6V-ot, aztán passz. Bár ez a diagramon nem látszik. Ez inkább olyan fix 5A és max 8 óra. Ködösítenek, mint az oroszok!
3-4 a várakozásoknak megfelelően alakul, max 20/10 óra.
Az 5-ösnél ezek szerint azt figyeli, hogy nem eshet 12V alá, hát igen, az már rossz. 3p a mérés.
A rekondicionálás 15,8V/1,5A, 30p/4óra az akkufesztől függően, de melyiktől? Ja, igen, ez a funkció külön gombbal választható.
A 7-es lépésnél a 13,6V oké, de a 10A mire lehet? Akkor is tartja a 13,6V-ot, ha 10A kell hozzá? Kicsi a valószínűsége...ez is elírás...
A 8-as lépést én úgy értelmezem, hogy 12,7V alatt indul, és 14,4V-os impuzlust ad. A 10-2A érdekes...talán saccolnak egy 10A-es csúcsot, amit levisz 2A-ig, majd 0.

Üdv
Inhouse
Következő: »»   19 / 83
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem