Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Szimmetrikus tápegység
Lapozás: OK   23 / 41
(#) sunyisanya válasza speeedfire hozzászólására (») Dec 28, 2011 /

Ezeknek a stabilizátoroknak mindig több feszültség kell 2.5v-tal,hogy legyen miből diszipálni,ahhoz hogy mindig meg lesgyen a stabil 5v.
Ha neked csak 1×9v Ac-d van,akkor mindenféleképpen az én általam vázolt rajz szerint kell csinálnod,hogy 2×5v-od legyen Dc-ben.
Ezzel a kapcsolással,leegyenirányítva nem lesz 12.6-voltod mint ahogy írtad, csak greats-el!
Itt oldalanként kb 1.7v-al nő meg a feszültség.
Nos,neked lesz 2×6.2 voltod,ami kevés.Nembeszélve,hogy a trafón feltüntetett teljesítmény is a valóságban megfeleződik.
(#) pucuka válasza sunyisanya hozzászólására (») Dec 28, 2011 /

Nos, tévedés. Az egyenirányítás után kapott feszültség üresjáratban a meghajtó váltófeszültség csúcsértéke, függetlenül attól, hogy egyutasan, vagy kétutasan egyenirányítjuk. Ha a megfelelő teljesítmény leadására képes (kis belső ellenállású) trafót használjuk, akkor a feszültség sem fog jelentősen leesni. Mivel a kérdező nem utalt arra, hogy milyen, mekkora teljesítményű trafója van, illetve arra sem hogy mekkora árammal kíván terhelni, így a kapcsolás működik. Később kiderült, hogy mit szeretne táplálni róla, ez az áramkör 10 mA körüli terhelést jelent, ami ugye 2× értendő, ez összesen még a veszteségekkel együtt is 0,6 W fogyasztást jelent. Tehát egy 10 W -os nyáktrafónak vidáman vinni kellene.
(#) sunyisanya válasza pucuka hozzászólására (») Dec 28, 2011 /

Nem hiszem hogy tévedtem,hisz azt írtam hogy oldalanként 1.7v-tal fog megnőni a feszültség egyenirányítás után,ami kevés ahhoz hogy egyáltalán az IC stabilizátorként működjön,mert áram töblet nélkül úgy fog működni mint egy "soros ellenállás"és így nagy lesz az ingadozás,mégha nem is lesz túlterhelve akkor is.Itt viszont,a lényeg a stabil 5v.
Mint ahogy írtam is,minimum 7.5v-tal kell táplálni a stabokat hogy stabilizátorként működjenek.Bővebben: Link

Nem is tudom miről beszélsz. Az általad linkelt oldalon a táblázat tetején ott vannak a peremfeltételek, TS7805 esetén Vin=10 V, stb. Szó sincs 7,5 V ról.
De honnan veszed, hogy 9 Veff váltófeszültséget egyenirányítod, akkor 1,7 V -al fog megnőni a feszültség? De ha így lenne, még akkor is 10,7 V lesz, ami elég a stabkocka működéséhez.
Ha 9 Veff váltófeszültséget egyenirányítasz, annak a csúcsértéke 12,6 V, és ez fog megjelenni a pufferkondikon terheletlen állapotban. Ha a terhelés hatására leesik a feszültség minimálisan a dióda(ák) nyitóirányú feszültségével, ami 1×. vagy kétutas egyenirányításnál 2× kb 0,7 V, még mindíg marad elég feszültség a stabok működéséhez.
De az általad írt min 7,5 V is bőven meg van a 9 V egyenirányításakor, még jelentős feszültségcsökkenés esetén is.
(#) sunyisanya válasza pucuka hozzászólására (») Dec 28, 2011 /

Hogy nem tudod megérteni,hogy miről beszélek.Ha kétszer 5v-ra van szükség,ahhoz kell egy negarív benetü és egy pozitív benetú Ic (stabilizátor)pl ua7905 és egy ua7805.
Ezeknek külön külön ,negetív és pozitív ágban 2.5v-tal több kell,hogy meglegyen a stabil 5volt. SZIMETRIKUS TÁPRÓL BESZÉLEK!
Ja,és nézd meg jobban az általam bekinelt oldalon,hogy mindegyik tipusnál,5,6,8,9,12v-os staboknál a bemenő minimum feszültség több 2.5v-tal.
Honnan veszem hogy 9 Veff váltófeszülségből egyenirányítva 1.7v.al fog megnőni?
Azt írtam,oldalanként1.7v,de pontosítok,hivatalosan 1.8v,de mérésekkel 1.7v jött ki,ez lehet műszer hiba is.
Ha ezt kettővel szorzod,3.4V,de hivatalosan 3.6v.
9v+3.6v=12.6v. Akkor miről beszélünk?
Ne felejzsd el,szimpla 9 V Ac-ból kell 2×5v.
Amit fel tettem rajzot arról beszélek.
(#) Lacika001 válasza sunyisanya hozzászólására (») Dec 28, 2011 /

De a rajzodon mindkét tápfesz gyök2*9V lesz. Ilyen meg hogy: oldalanként 1,7V ilyen nincs.
Egyébként a rajzon lévő kapcsolás megfelel a 7x05 stabilizátoroknak megfelelő kapacitású kondenzátorok, és trafó esetén.

Ha műszerrel rámérsz a rajzodon levő kimenetekre, akkor a GNd -hez képest a + tápfesz kivezetésen +12,6 V ot, a - tápfesz kivezetésen - 12,6 V -ot fogsz mérni. Erre kell tenned a pozitív tápfesz kivezetése, és a GND közé a 7805 -öt, és a negatív tápfesz kivezetése, és a GND közé a 7905 -öt. Akkor mennyi is van a stabkockák bemenetén?
Most én kérdezem: mit nem lehet ezen érteni?
Nem az egyenirányított 12 V -ot osztod kétfelé, hanem a pozitív félperiódusból csinálsz egy 12 V -ot, és a negatív félperiódusból egy negatív 12 V -ot. A kettő közös pontja a GND.
(#) golem hozzászólása Jan 3, 2012 /

Sziasztok van nekem egy ilyen trafóm eből szeretnék szimetrikusat épiteni hogyan lehetne.
(#) zolika60 válasza golem hozzászólására (») Jan 3, 2012 /

Négy hozzászólással előbb ott a rajz.
(#) golem hozzászólása Jan 3, 2012 /

Sziasztok!

Ha ezt a kapcsolást megcsinálom hány ampert tudok leveni a traforol.
(#) poros válasza golem hozzászólására (») Jan 3, 2012 /

Annyit amennyi az LM7812és az LM7912 terhelhetősége. Az az adatlapja szerint 1A.Bővebben: Link
(#) zolika60 válasza golem hozzászólására (») Jan 3, 2012 /

Nem tudom milyen áramkört szeretnél vele hajtani, de ha az előző hozzászólásodban lévő trafót használnád hozzá a feszültség stabilizátorokra nincs szükség, mert nem lesz akkora a bemeneti feszültségük, hogy működni tudjanak.
(#) golem válasza poros hozzászólására (») Jan 3, 2012 /

Van olyan stab kocka ami le enged veni 10A t
(#) proli007 válasza golem hozzászólására (») Jan 3, 2012 /

"le enged veni" magyarul terhelhető.. :no:
(#) golem válasza zolika60 hozzászólására (») Jan 4, 2012 /

Sziasztok!

Erősitőt szeretnék vele hajtani tda 7269a
azt a nagy trolidot használnám ami otvan egy pár hozászolásal előbb.
(#) pucuka válasza golem hozzászólására (») Jan 4, 2012 /

Végfokoknak, a legritkább esetben van szüksége stabilizált tápellátásra. Kár erre energiát fecsérelni. Az előtte levő erősítő részeknél már szükséges lehet, viszont ott már nincsenek nagy áramok.
(#) zolika60 válasza golem hozzászólására (») Jan 4, 2012 /

Erősítőnek nem kell a stabilizátor, hogy pucuka is írta. Tegyél rá jó sok pufferkondit és áldás békesség.
(#) seat hozzászólása Jan 14, 2012 /

Sziasztok,

Megepitettem a kovetkezo kapcsolast,de van vele egy problema,a -5V helyett -10V-ot ad le, a masik oldala az tokeletesen mukodik ott +5V-ot merek.A 7905-nek tudom h mas a labkiosztasa mar mindent leellenoriztem,szerintetek mi a problema?Lehet h nem jo az IC?

multi3.gif

(#) seat válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jan 14, 2012 /

Ez igen! Koszi szepen a gyors valaszod! Igy mar -5V-ot mertem,mar ki akartam lokni az egeszet.Akkor igy rakothetem a kijelzore nem lesz problema,mert terheles alatt -5Vlesz?Ez egy ICL7107-hez kell.
(#) seat válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jan 14, 2012 /

Ok,koszi!
(#) golem hozzászólása Jan 21, 2012 /

Sziasztok megépitetem ezt a tápegységet de nekem nem müködik.
(#) poros válasza golem hozzászólására (») Jan 21, 2012 /

Mit értesz az alatt,hogy nem működik?
(#) golem válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jan 21, 2012 /

Nen raktam rá puffer kondit diodát jol raktam be az egyik diodán 9,9volt volt másikon1,1 volt jöt ki.
(#) reloop válasza golem hozzászólására (») Jan 21, 2012 /

Szia! A "másik" dióda ezek szerint rossz. Ha van dióda vizsgáló a multimétereden ellenőrizd vele.
(#) golem válasza reloop hozzászólására (») Jan 21, 2012 /

Megnéztem a diodát szakadás vizsgálóval mind a két diodánál ugyan azt mutata a multi.
(#) poros válasza golem hozzászólására (») Jan 21, 2012 /

Puffer kondik nélkül nem lesz szimmetrikus a tápod. A diódák helyett egy grécz híd jobban megfelelne.
(#) speeedfire hozzászólása Jan 25, 2012 /

Üdv,
ismét előjött a szimmetrikus táp kérdés az erősíőmmel kapcsolatban.
A 2 kondis diódás bekötést akartam, de lebeszéltek róla, hogy az erősítőnek nem lenne jó.
Milyen más egyéb megoldás van még?
30V-os 2A-es a trafóm. Ezt szeretném kétfelészedni.
Jelenleg most az erősítő kb 44-45V-ot kap. Ezt a feszt szeretném megcsinálni szimmetrikusra.
(#) reloop válasza speeedfire hozzászólására (») Jan 25, 2012 /

Szia! Nem akarom rád tukmálni, csak emlékeztetnélek.
Bővebben: Link
(#) homedve hozzászólása Jan 25, 2012 /

Helló emberek, ismét kérdéssel állnék elő. Előre is elnézést az OFF miatt, mert kicsit azért az leszek. Van két kis toroidom, egyik sem szimmetrikus. Az egyik 12V 80VA a másik 10V 30VA értékeket produkál szekunder körön. Ezekből szeretnék egy-egy szimpla tápot készíteni, viszont a kondik méretezésével gondban vagyok. (nomeg a biztosíték értéke is nyitott kérdés)
A kérdésem az lenne, van esetleg valahol egy jobbféle leíró dokumentum, akár lehet könyv is, amiből ezt ki tudnám olvasni? Esetleg, ha eseti jelleggel segítene valaki, azért is nagyon hálás lennék.
Előre is köszönet:
IGB
(#) reloop válasza homedve hozzászólására (») Jan 25, 2012 /

Szia! Egy szimpla táp belefér egy hozzászólásba.
A névleges teljesítmény és a szekunder feszültség hányadosa megadja a szekunder tekercsből (ésszerűen) kinyerhető legnagyobb áramot. Ez legyen a biztosíték értéke (a táp szempontjából, a fogyasztó védelme indokolhatja kisebb érték alkalmazását is).
A szűrő kondenzátor általános esetben legyen 1000µF amperenként.
Az első trafónál maradva: maximális szekunder áram: 80VA/12V= 6,7A. A biztosíték lehet 6,3A, esetleg 7A.
Kondenzátor 6,7x1000µF ~ 6800uF.
Következő: »»   23 / 41
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem