Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangszínszabályzó

Témaindító: Takee, idő: Okt 30, 2005
Lapozás: OK   12 / 45
(#) reloop válasza Tonybacsi hozzászólására (») Dec 23, 2011 /

Szia!
Egy műsoranyag hangszín korrekció igényét még egy kifinomult elemző program sem tudná elbírálni, csak az értő fül. Nem tudok semmilyen viszonyítási alapot elképzelni.
(#) Tonybacsi válasza reloop hozzászólására (») Dec 23, 2011 /

Hát persze hogy nem olyan egyszerű ez, tudom (ezért sem találtam semmi konkrétumot), de azért én bízom a megvalósítás sikerében. Hasonlót hallottam már a "VirtualDJ" mixelő programba épített 3 sávos hangszín szabályozójával.
Azt tudom, hogy a stúdiókban használt professzionális keverőkben limitereket használnak ilyen esetekben.
(#) zsolt20 hozzászólása Dec 25, 2011 /

Sziasztok! Kellene egy kis segítség. megépítettem ezt a hangszínszabályzót ,de nem szól. Nem találom a hibát... Szerintetek a nyákon van valami elrontva?
(#) Tonybacsi válasza Tonybacsi hozzászólására (») Dec 25, 2011 /

Abból indultam ki, hogy ha már van feszültség vezérelt hangszín szabályozóval (is) ellátott cél IC, akkor miért is ne lehetne azt használni.
Megpróbáltam valahogy elképzelni...

ATC_001.jpg

(#) proli007 válasza zsolt20 hozzászólására (») Dec 26, 2011 /

Hello!
A nyákot jónak látom (értem ez alatt, hogy mint minden ahova kell).
Mérjél feszültségeket. A tápnak 9..16V között kell leni, a 17-es lábon a referencia feszültség, 5,4V. Mérd meg, hogy a szabályzó bemeneteken a potival lehet-e változtatni 0..5,4V feszültséget.
Mérd meg a ki és bemeneteken az egyenfeszültséget (persze kimeneten a kondi előtt, és a bemeneten a kondi után). Akkor talán rá jössz mi nem stimmel.
üdv! proli007
(#) golem hozzászólása Jan 18, 2012 /

Sziasztok!
Van egy lm 324 ic és szeretnék belőle egy hangszin szabályzot csak nincs hozá kapcsolási rajzom.meg csak 1 db ic van. magas, közép, mély.
(#) kadarist válasza golem hozzászólására (») Jan 18, 2012 /

Szia!
Ehhez kettős, szimmetrikus tápfeszültség kell.
(#) golem válasza kadarist hozzászólására (») Jan 18, 2012 /

És ha csak a mély részét csinálom a többi alkatrészt lehagyom akkor müködni fog ugy is
(#) golem válasza golem hozzászólására (») Jan 18, 2012 /

És ha csak a mély részét csinálom a többi alkatrészt lehagyom akkor müködni fog ugy is.
(#) kadarist válasza golem hozzászólására (») Jan 18, 2012 /

Ez a fajta csak a magas-méy potikkal működik jól. A balanszpotit meg a hangerőpotit persze elhagyhatod.
(#) Benji1992 hozzászólása Jan 20, 2012 /

Sziasztok!
Egy olyan kérdésem lenne hogy ez a kapcsolás:
Bővebben: Link
megépíthető e 10k-s lineáris potikkal?
előre is köszi
(#) ptesza válasza Benji1992 hozzászólására (») Jan 20, 2012 /

Nem. Vagy nagyon kellene erteni hozza, illetve merni tudni. 100k kell oda.
(#) kiss.ferenc hozzászólása Jan 23, 2012 /

Szevasztok! Most készül egy kis sztereó erősitő TDA2050-es IC-vel. Szeretnék a végfokok elé egy hangszinszabályzót. Találtam egy KIT-et elég jó árban, TDA1524 ic van a hangszinbe, mélyet, magasat, balacet lehet állitani, sztereo kétutas hangszinszabályzó. Van valakinek tapasztalata ezzel az ICvel? Mi a véleményetek róla?
(#) Tonybacsi válasza kiss.ferenc hozzászólására (») Jan 24, 2012 /

Szia!
A TDA1524 tökéletesen ki fogja szolgálni a 2050-t. Több (1524) példány építése során a tapasztalatok a következők:

-meglepően jó hangja van(dögös, bár kicsit digitális), annak ellenére, hogy "papíron" 0.3% THM-je van (igaz én 18V stab-ról hajtottam). HI-FI minőséget azért ne várjunk el tőle!

-az 56n és a 15n kondiktól nem nagyon érdemes eltérni, ezekkel ezekkel úgy kb. 800Hz-re áll be a keresztezési frekvencia.

-A 47K-s potik GND-re menő végeit összekötve egy darab 1k-s ellenállással kössük a GND-re, különben az első egyharmad poti elfordulás nem okoz szinte semmi változást.

-A mai nagy szintű kimenetű készülékek durván túlvezérelhetik a bemenő fokozatát (érdemes egy bemeneti osztóval max. 1V-ra korlátozni, és a tápfeszültséget a lehető legmagasabbra állítani)

-a loudness kapcsoló-nem túl,de- hallható mély hang esést produkál.
(#) kiss.ferenc válasza Tonybacsi hozzászólására (») Jan 25, 2012 /

Köszönöm a választ! Nyugott szivel lerendelem a cuccot és összedobom. (Még egy kérdés: Ha majd ezt megunom, vagy esetleg nem tetszik, mivel próbálkozzak, ami megközeliti, vagy el is éri a hifi minőséget?)
(#) reloop válasza kiss.ferenc hozzászólására (») Jan 25, 2012 /

Szia! TLC074.
(#) dani9228 hozzászólása Jan 25, 2012 /

Üdv! Tudnátok javasolni egy tranzisztoros vagy IC hangszínszabályzót, olyan +-12-17Volt közöttit.
Mellékeltem egy kapcsolást azt megnéznétek. Mi a véleményetek róla? Az az egy bajom vele, hogy a potik nem 100kohm-sak. Ezt hogyan lehetne átalakítani 100K-ra, vagy nekem az is elég hogyha a hangerőszabályzó 100K. Ezek a potik milyen típusúak lehetnek LOG/LIN. Köszi!!
(#) reloop válasza dani9228 hozzászólására (») Jan 25, 2012 /

Szia! Itt van amit kinéztél. A potenciométer 10-100k is lehet, sőt még egyformáknak sem kell feltétlen lenniük. Egyetlen elvárás, hogy lineárisak legyenek, tehát közép állásban feleződjön az ellenállásuk.
Kicsit macerásabb, de lényegesen jobb amit ide linkeltem. Ez a kapcsolás megépíthető szimmetrikus táppal is.
(#) dani9228 válasza reloop hozzászólására (») Jan 25, 2012 /

Üdv! Az lett volna a másik kérdésem, hogy aszimmetrikus táppá hogyan lehetne átvarázsolni. Találtam egy másik kapcsolást is, csak nem értem a kondikiosztás értékeit, vagy is nem tudom hogy mit takar az az érték. A képét mellékeltem. Ehhez is lineárisak kellenek? Köszi!!

A kondenzátorok értéke µF-ban értendő, tehát 68nF és 1,2nF hétköznapi nyelven
Most jön a macera: VR-1 sztereo logaritmikus, VR-2 mono lineáris, VR-3 és VR4 sztereo lineáris.
(#) dani9228 válasza dani9228 hozzászólására (») Jan 25, 2012 /

Üdv! És te melyiket ajánlod?

Nekem a műveleti erősítős jön be. Skero kollégáról tudom, hogy épített ilyet, ha írsz neki biztos segít. Bővebben: Link

Van nekem egy potim amivel a hangerőt szeretném szabályozni, csak nem tudom, hogy milyen típusú. LOG/LIN. A képet mellékeltem. Köszi!!

poti.jpg

Tekerd középállásba, és mérd meg az ellenállást 1-2 és 2-3 lábak között, a rajz segít. A sima szám az egyik csatorna, a karikázott a másik. Ha a két érték hasonló akkor lineáris.

Nekem az üzletben ajánlották ezt a két alkatrészt, a TDA1524-et és az LM1036N-et. Az az igazság, hogy abban az üzletben az LM1036N olcsóbb, de nem tudom, hogy máshol is így van e, és csak ez az üzlet van kínálatban és árkategóriában hozzám a legközelebb. A többiről inkább ne is beszéljünk.

Azonos a két érték, szóval lineáris. Köszi!!!

Akkor marad az LM1036N, mivel a hangszabályzó potimnak már ki van alakítva minden és, nem szívesen cserélném ki másikra. Ez a poti egy hifiben volt és ezért választottam ide.

A TL072-es hangszínszabályzót nem lehetne átalakítani a hangerőszabályzóját lineárisra? Köszi!!
(#) Tonybacsi válasza kiss.ferenc hozzászólására (») Jan 25, 2012 /

reloop fórumtárs (megelőzött) linkelt is egy kitűnő hangszín áramkört, (nekem tetszik...loptam ), bár ami eddig nekem bejött (főleg Urbán-féle QUAD-hoz) az egy- magyar Elektorban (is) megjelent- Belcanto nevű előerősítőhöz tartozott.
(#) Tonybacsi válasza dani9228 hozzászólására (») Jan 25, 2012 /

Minden további nélkül használhatod (feltéve hogy az értéke közel azonos), csak nem lesz lineáris a poti tekerésével a hangerő.
Következő: »»   12 / 45
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem