Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Alaplapi kondenzátorok
Idézet: .„0,01ohm os ESR-rel rendelkezik, ha hagysz 1-1 mm-t mert ugye két lába van, akkor annak legalább ennyi az ellenállása, szóval a kondi veszteségét meg is duplázod..” Ezt azért nem mondod komolyan ugye? ![]() Szóval nem sok köze van az ellenállásnak a láb hosszához.Amiért mégis érdemes leültetni az az induktivitás csökkentése.Elég nagy frekik vannak jelen a lapban hogy a kilátszó lábat "megszórja"
ESR mérővel játszadozva jutottam erre a következtetésre... mondjuk az ugye nagyfrekin kb 100kHz-en mér szóval az nem egyenáramú ellenállás hanem impedancia lehet leginkább induktivitás...
Mondjuk az ellenálláshuzalra van tippem hogy mondjuk az kisebb hőfoktényezőjű esetleg mint az alkatrészláb-anyag...
Sziasztok!
Lenne egy olyan problémám, hogy az alaplapomon (GA-M55SLI-S4) 3 kondenzátor (6.3V 3300uF) fel van púposodva a proci mellett, de még nem nyílt ki. A gép, pedig olyat csinál, hogyha rádugok egy nagyobb USB-s eszközt (pl: scanner, nyomtató, telefon) akkor kikapcsol az alaplap. Nem a táp túlterhelés védelme indul, mert azonnal visszakapcsolható a gép és ha rajta hagyom az eszközt, akkor ahogy betölt a win7 akkor ismét lekapcsol. A gép ki lett próbálva másik táppal is, ráadásul egy olyannal ami sokkal nagyobb (600W), mint az enyém (400W). A kérdésem pedig az lenne, hogy a kondi miatt csinálhatja-e, ezt a lap? Előre is köszönöm a válaszokat.
Szia!
Ki kell cserélni azt a kondit és utána meglátod, hogy ez okozta-e a hibát.
De mivel látom hogy új vagy! Érdemes előtte egy halott lapon próbálkozni! Mert a furat galván tud szivatós lenni!
Illetve az összes kondit cserélni a processzor környékén! Ami 6-7 db lehet! Bocs hogy bele vau!
Én pont most cseréltem egy felpúposodott kicsit kinyílt kicsit kifolyt kondit egy tápban az is épp 3300µF névértékű, ez az adott példány már csak 330µF körüli értéket mutatott 1ohm ESR mellett, az új amit beraktam helyette 0,03ohm-os ESR-rel és természetesen 3300µF körüli kapacitással rendelkezett... Szóval sejtheted, hogy nem jó ha ott a processzor körül ilyesmi kondi van... főleg hogy eléggé hardveres jellegű hibát mutat a géped... szerintem is cseréld ki...
Köszönöm a segítséget mindenkinek
![]() A kondenzátorokat kicseréltem, de a hiba még mindig fenn áll, szóval új alaplapot kell vennem ![]()
Azért előtte kipróbálnám egy Y usb csatlakozóval. Hátha csak az usb van túlterhelve
Nem tudom, hogy a túlterhelést mire érted, de az összes USB port szabad, szóval túlterhelésről nem hiszem, hogy szó esne, de ha nem erre értetted, akkor bocs
A rövidzárvédelem után akár rögtön is visszakapcsolható lehet az alaplap...
Meg amit mugab kolléga írt az se rossz ötlet, lehet hogy eleve alul van méretezve az alaplapod és nem tudja portonként az 500mA-t de ha egy Y kábellel 2 portba dugod az eszköz tápját, akkor lehet jó is... (jó példa erre a kingston új usb3as pendrive ja amihez gyárilag jár Y kábel, több tesztet olvastam róla a neten, a legtöbb helyen Y nélkül is ment usb2-n is, viszont az egyik tesztben egy 17"os MacBook-on ami nem is kicsi nem is olcsó ott kellett az Y ![]() Lehet másik kondi is rossz még, vagy az is lehet, hogy a tápod nem jó amúgy...
Az Y kábelt kipróbálom, ahogy hozzájutok egyhez
![]() ha a tápomban működik a rövidzárvédelem akkor nem kapcsolható vissza, mert régebben sikerült a 12V-ot és a földet véletlenül összeérintenem (házilag barkácsolt ledes fénycsík vezetékén túl nagy részt blankoltam meg) és a gépet mindaddig nem tudtam visszakapcsolni, míg nem feszültségmentesítettem, majd újból feszültség alá helyeztem. A tápom lehet hibás, de kipróbáltam egy másik táppal is ( FSP 600W, nem tudom a pontos nevét már) és azzal is lekapcsolt, szóval a táp hiba nem teljesen, de kivan zárva. Az alaplapom pedig folyamatosan romlott, mármint az USB-je, mert először csak a scenelnél, aztán már a nyomtatónál ezután következett már telefon és végül már a Bluetooth adapterrel sem tud megbirkózni. Jelenleg csak pendrive-ot tudok a géphez csatlakoztatni ![]() D már eldöntöttem, hogy veszek egy új alaplapot és ha az megvan akkor ezen lehet majd kisérletezni szabadon, hogy most kondi baja van, vagy csak egyszerűen tényleg alul van méretezve ahogy "magub" fórumtárs mondta. Még egyszer köszönöm az eddigi segítségeket!
Ha alul lenne méretezve, akkor korábban mért működött volna! Ami olyan alkatrész, aminek folyamatosan tud romlani az állapota az szerintem leginkább a kondi! Legalábbis az pont ilyen! A többi alkatrész azért talán inkább vagy jó vagy nem vagy még zavarosabb, de nem ilyen hogy egyre gyengül talán...
Sziasztok!
Szeretnék egy kis segítséget kérni! Én kicseréltem az összes melegedő és púpos kondit, most a jelenség az, hogy bekapcsolom a gépet, az meg 5mp után kikapcsol. Volt két 1200µF-os kondi ami szinte már izzot, helyettük csak 1500µF-ost kaptam, lehet ez a baj? Vagy szimplán csak elbasztam valamit?
Az 1500µF annyiban különbözik, hogy a töltőimpulzus hosszabb... ha ez túlterhel valamit az esetleg okozhat gondot, De nem lehet, hogy a tápban is van púpos kondi? Vagy esetleg az atx csatlakozó nem érintkezik rendesen? Nekem már az atx csatlakozó okozott mókás pillanatokat hasonló jelenséggel...
De azért persze keress zárlatot is a forrasztásaid körül, valamint nézd még meg, hogy tényleg rendes forrasztást csináltál-e, nem e véletlenül csak "odapöttintetted" és így kicsit az érintkező felület és nem tud akkora áram folyni, amekkora kellene... szóval akár forraszd át újra a lábakat kevés ónt hozzáadva, a maradék meg úgyis lejön azt szedd le a pákával, hátha segít ha más nem...
Nagyon szépen köszönöm ezeket a tippeket, ezen el tudok indulni! Táp nem lehet mert új let beletéve és ráadásul a régivel is ugyanez a jelenség!
Esetleg még azt is nézd meg nem hagytál e ki egy kondenzátort, ahonnan kivetted a korábbit de nem raktál be helyette esetleg újat... vagy esetleg még a polaritást is nézd meg a nyákon, vagy lehet hogy a felirat rossz és a régi mégis jól volt beültetve... úgy tudod megnézni, hogy a multiméter sípoló állásában az egyik mérőcsúcsot valamelyik fém részhez érinted, mivel a föld közös az egészen, így a kondinak a - lábánál kell, hogy sípoljon... bár a fordított berakástól elvileg nem kéne, hogy ne induljon be, olvastam egyszer egy típisról valahol, ahol az alaplapi felirat rosszul volt, ment egy ideig aztán tönkrement a csávónak a gyári kondi kicserélte az is nemsokára tönkrement és utána már megmérte, hogy milyen a polaritás kiderült hogy fordított
![]()
Én kivenném a szóban forgó kondikat és ellenőrizném hogy polaritás helyesen tettem e bele és újakra cserélném.Jellemzően akkor melegszenek hirtelen ha fordítva van beültetve.
Pont ezt írtam én is neki, ahhoz kivenni se kell, elég ha csak kisípolja, a GND közös az egészen, jól látható fém rész meg valamelyik hátlapi pl usb csatlakozó fém külső része, mivel az tuti GND... A kondi amelyik lábát ezzel a fém résszel mérve sípol műszer, a kondinak az a lába van GND-re kötve...
A kondi oldalán a feliratot meg már lehet ehhez ellenőrizni, hogy jó e...
Sziasztok!
Egy dell alaplapot javítok. Én kitépem tőből a régi kondit és a megmaradó lábra forrasztom az újat. Ez már bevált. A lapban eredetileg 1800mikroF kondik teljesítenek, legközelebb 1500 és 2200 mikroF lehet kapni. Próbált már valaki nagyobb kapacitásút belerakni? Bírják? üdv: I
Hi!
Általában több van párhuzamosan kapcsolva. Tehát, ha pl. eredetileg 6db 1800-as volt akkor tehetsz helyette 3db 1500-ast és 3db 2200-ast. ...És pont ott vagy kapacitásban ahol kell.
Nem véletlenül több párhuzamosból rakták ki! A soros ellenállás így jelentősen csökken, ha kevesebből rakod ki nagy maradhat az értéke. Én a következő szabványos értéket rakom be és még sosem volt problémám.
Van egy multiméterem, de nem tud fahradot mérni.
Van egy abit ic-7 alaplapom, és valszeg kondi hibás. hogyan tudom meg azt, hogy melyik kondi hibás? csak a multiméterre hagyatkozhatom. Azon kívül az alaplap bekapcsoláskor nem csoinál semmit. a kondik: 2200µF 6.3V Rubycon és 1200µF 16V Rubycon
Miből gondolod, hogy a nem csinál semmit az kondihiba? A japánokkal, Rubyconnal pláne elenyésző a probléma, nem igazán érdemes belőlük kiindulni hibakereséskor. Teszteléskor ellenállásmérésben a tökkisütött kondikat pl. 2MOhm méréshatárban töltöd, és annak üteméből lehet következtetni, de az ESR-ről SEMMIT sem mesél az ilyen mérés-anélkül fabatkát sem ér. Az IC7 tele van hibákkal, egy rohedvány bughalmaz, nem érdemes rá időt sem fecsérelni. POST-kártyát dugj bele, az talán mesél róla valamit, meg van néhány gyenge pontja, de hogy nem a Rubyconok, azt borítékolom neked.
Így csak vakon nekiesve tényleg ne cserélj kondit
![]() Az, hogy nem indul egyébként akár lehet lemerült alaplapi elem miatt is, első körben azt cseréld ki szerintem... Aztán nézd meg, az ATX csatlakozót, meg a 4tűs 12V-os csatlakozót(négyszögletes), amik az alaplapra mennek, lehúzod őket, és egy kis csavarhúzóval összenyomod a kontaktusaikat kisebbre, lehet kinyíltak nagyon az évek alatt, és nem érintkezik, esetleg kontaktspré is jó lehet, és ezután próbáld meg indítani... A táp biztos, hogy jó? Multiméterrel mérd meg a feszültségeket rajta... 12V +-10%, 5V+-5%, persze egy jó tápon azért főleg az 5V, leginkább az 5,0 közelében van, mondjuk 4,95 és 5,05 között... Ventilátorokat nézd meg, hogy forognak-e, a csatlakozókat, kábeleket is nézd át, pl zárlatos VGA kábel miatt már is láttam gépet nem beindulni... A kondi akkor lehet gyanús, hogy a témánál is maradjunk ![]()
A fiam IC7-es deszkája is sz@rakodik. Gondoltam kondi lesz a bűnös, de semmi külső jel nem utal rá, pedig kondi hibánál igen csak szokott látható jel lenni. Mi lehet a gondja,...fogalmam sincs róla.
![]()
A kondi hibán kívül milyen gondok szoktak lenni vele?
Nekem csak egy kondi volt picit kinyílva, és az okozott hibát, az abit is7-e2-mön, és azt csak akkor vettem észre amikor ecsettel jó alaposan leporoltam a kondikat... amúgy nem láttam akárhogy néztem... szóval ha nem takarítottad le, akkor érdemes mégegyszer úgy átnézni...
A tápot is átnézted amúgy hibás kondi ügyben? Az is ugyanúgy okozhat hibát... nekem pl alig 1 éves tápban kellett kondikat cserélni... A feszültségek 5V, 12V milyen értékűek alapjáratban, ha csak áll a windows és nem csinál semmit? És terhelve milyenek, valami számolásigényes dolgot elindítva? Multiméterrel mérve nem bios szerint...
Üdvözletem kérdésem lenne az lcm3-mal esr mérésnél kapcsolatban,hogy amikor mérem a kondikat..
Ezek a jelölések mit jelentenek? c sz 5 = 3.64 sz? Esr = 750 mohm És itt meg.. c m 12= c m 24= c m 26= m? ezek a jelölések nemtudom mik lehetnek bár még csak ismerkedek vele.. Elöre is köszönöm válaszod Fecó ![]()
Lenne egy hihetetlenül amatőr kérdésem.
Púposodnak a kondik az alaplapon, ezért szeretném lecserélni, viszont a az amatőr kérdés most jön: hogy tudnám ezeket leszedni? Már csak azért mert elég kicsi a gyári forrasztási felület, ha nekiállok forrasztópisztollyal meglazítani, nem teszek kárt magában a nyákban is? |
Bejelentkezés
Hirdetés |