Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   987 / 2522
(#) at22 válasza reloop hozzászólására (») Jan 26, 2012 /

Hali! Van még egy trafó de ez kb 1000watt és, 2x24voltott ad le . Akinél van azt írta nekem hogy, 2x24volton kb 20Ampert ad le. Ez jó lenne hozzá?
A választ előre is köszönöm.
(#) reloop válasza at22 hozzászólására (») Jan 26, 2012 /

Hali! Persze, hogy jó. Az intelmek annak szóltak, hogy sok helyt foglal és nehéz, esetleg lágyindító kell eléje. Az erősítő tökéletesen fog vele működni.
(#) at22 válasza reloop hozzászólására (») Jan 26, 2012 /

Hali! Köszönöm a segítségedet.
(#) storm hozzászólása Jan 26, 2012 /

Sziasztok!
Építettem lm3886-al végfokot. Kapcsitápról üzemeltetem, viszont 1 alap halk sistergés hallatszik a hangszóróból. Próbáltam már tápáganként majdnem 2000µF-al is, de a sistergés még csak nem is csillapodott. Próbáltam még 680µF 1ohm 1000µF-os CRC szűréssel is, de a probléma ugyan az. Az erősítése 20x-osra van belőve. Mi lehet a baja? Szerk.: a kapcsolás majdnem teljesen EZ
(#) Bassmester válasza storm hozzászólására (») Jan 26, 2012 /

Végig kell tapogatni szkóppal. Ha sistereg, akkor szerintem a bemenet vagy a jelkábel szedi össze, de lehet hosszú lábú alkatrész és persze tápegység zaj is.
Ha a táp "tüskés", akkor L-C szűrés segíthet.
(#) storm válasza Bassmester hozzászólására (») Jan 26, 2012 /

A bemenet a földre van kötve, jelenleg is CRC szűrés van, 680µF utánna 1ohm, és utánna 1000µF mind a pozitív, mind a negatív ágban. Viszont az IC a bordától nincs elszigetelve, természetesen el lesz, de próba idelyére csak gyorsan rádobtam. Ez okozhat problémát?
(#) reloop válasza storm hozzászólására (») Jan 26, 2012 /

Szia! A kapcsitáp lekapcsolása és a puffer kisülése közötti időben van sustorgás?
(#) Bassmester válasza reloop hozzászólására (») Jan 26, 2012 /

A kapcsitápok általában nem állnak le rögtön kikapcsoláskor, a primer oldali puffer miatt. Egyébként nálam még sosem okozott hallható problémát kapcsolótáp, még szkóppal látható nagyfrekis tápzaj esetén sem.
Ki kell próbálni azt a végfokot egy trafós táppal, hogy kizárható legyen ez a gyanú.
(#) doni82 hozzászólása Jan 27, 2012 /

Üdv mindenkinek.Nekem is volna egy ijen,analogic márkáju
végfokom.A problémám az,hogy a bal oldal zárlatos lehet,mert ha bekapcsolom akkor ki csapja a biztositékot.Nos én nem értek a cuccokhoz ami benne van,
de szoktam bütykölni dolgokat.Nos a dolog ugy kezdődött,hogy amikor még müködött a cucc,a bal oldali rész egy idő után elkezdett halkan zugni.de csak a bal oldal.(mármint a hangfalbol hallottam a zugást.)De a kijelzőn is látszott az alapzaj.Én arra gondoltam,hogy az eggyik végfok lehet a baj.Nos én elmentem és vettem egy(BD249)ES valamit.Nem tudom a szak nevét.Mindeggy,és a kicserélés közben,megcsúszott a csavarhuzó,és összeért a test lába a fém lappal,ami tartja a végtranyokat.(Gondolom igy hivják.)Nos azota ha vissza rakom a panelt az erősitőbe és bekapcsolom a cuccot,akkor kicsapja az egyik biztit.Mert kettő van.+,-
és csak a plusszosat vágja ki.Szóval mi lehet a baja?mit kéne kicserélnem belőle,hogy müködjön?Előre is köszi a válaszokat. Bocsánat a nem szak kifejezéseimért,de mint irtam,nem értek ennyire hozzá.
(#) bensepeter válasza doni82 hozzászólására (») Jan 27, 2012 /

Szia! Elszigetelted a bordától a tranyót? mert az is okozhatja.
(#) Doncso válasza doni82 hozzászólására (») Jan 27, 2012 /

Szia, egyszerű a dolog ha van multimétered ami diódát tud mérni, tehát fogod, kiveszed a bal oldal két végtranzisztorát, amik a bordán vannak, és megméred őket hogy jók e. Fél perc az egész. EZEN az oldalon a "Tranzisztor" beszedés alatt megtalálod hogyan kell. Egy tranzisztornak három lába van. Emitter, Collector és Bázis. Tehát E-C-B. Ha nem tudod melyik láb melyik, akkor beütöd google-ba az aktuális tranzisztor nevét, és az kidob egy adatlapot, ezen le van írva melyik láb melyik, ha már be vannak azonosítva könnyen meg tudod mérni őket a leírás alapján. Ha találsz rosszat, akkor ki kell cserélni. Amikor kicseréled, kell tenni szigetelést a tranzisztor és a borda közé, tehát a tranzisztor fém háta nem érintkezhet elektromosan a bordával. Ezt szintén multiméterrel ellenőrizheted.
Érdekes a nicked, engem is doni-nak becéznek, és 82-es vagyok
(#) hejdzso hozzászólása Jan 27, 2012 /

2SA 1302 végtranyó van az erősítőben!De a párjának nem látom tisztán az adatait!Ezért nem tudom megjavítani!
Ha valaki tudna segíteni ,mi a NPN párja ennek a tranyónak?
2SC8201 vagy 2SC8281 ?Dezekre meg adatot nem találok?
Köszi a segítséget előre is!
(#) emersys válasza hejdzso hozzászólására (») Jan 27, 2012 /

Hali. 2sc3281 a párja.
(#) storm válasza reloop hozzászólására (») Jan 27, 2012 /

Igen van, akkor halkul el szép lassan.
(#) Bassmester válasza storm hozzászólására (») Jan 27, 2012 /

Akkor úgy tudnád kizárni a tápzajt, hogy a +/- DC-t kapcsolod le a végfokról (persze csak ha van a nyákon is puffer) és úgy hallgatózol, vagy pedig kipróbálod egy 50Hz-es trafós tápról. De szerintem a bemenet szed össze valamit. Próbáld ki, hogy ha ráteszel a bemenetre párhuzamosan egy 10nF-os kerámia kondit, akkor is fennáll e a jelenség. Rövidre zárt bemenettel mit csinál? Úgy is susog?
(#) reloop válasza Bassmester hozzászólására (») Jan 27, 2012 /

Nagy igazságod van! A szórt mágneses mező kiszűrésére egy vasvödröt kéne bevetni .
(#) elyelibator hozzászólása Jan 28, 2012 /

Sziasztok! Az a gondom, hogy a Mayan gold féle végfokban kicseréltem a végfoktranyókat Fet-re, és nem hajlandó megszólalni.
Bázis előtét ellenálással is próbálkoztam, és olyan 500ohm körül elindul, aztán 2 másodperc múlva, fokozatosan elhallgat, és csak recseg. Hogyan tudnám szórabírni, mert kiváncsi lennék a hangjára fettel. A fet típusa: IRFP240-9240. Segítségeteket előre is köszönöm.
(#) reloop válasza elyelibator hozzászólására (») Jan 28, 2012 /

Szia! Nem csoda, a gate-source feszültség sokkal nagyobb mint a tranzisztor bázis -emitter feszültsége. A diódák számát meg kell növelni. Adatlapon nézz utána, vagy jelezd, ha elakadnál

Ennek a végét rakd össze, szépen fog szólni.
(#) elyelibator válasza reloop hozzászólására (») Jan 28, 2012 /

Hogyha mondjuk 4db 1n4148-at rakok, akkor az már 2,4volt. Akkor már mennie kéne ha jól értem. Jól értem?

Fetenként 3-4V előfeszültség szükséges, ez elég sok diódát jelent. Az imént linkelt CHZ féle kapcsolásból legjobb lenne a D1-D4, R3, R4, T3 áramköri részletet megépíteni, mely a potméterrel beállítható.
(#) hejdzso válasza emersys hozzászólására (») Jan 28, 2012 /

Köszi a segítséget!
(#) Haliapu hozzászólása Jan 28, 2012 /

Sziasztok, lenne egy kérésem hozzátok az egyik kollégám adott egy, erősítőrajzot amit megkellene építenem neki. Terveztem hozzá egy, nyákot ezt kellene egy avatott szemű, szak embernek átvizsgálni. Következő megoldásban, gondolkodtam mert ezeket az alkatrészeket találtam itthon 2db. ATP100.as 300W 2X41V szekunder és egy vödör 2SC5200 és 2SA1943.as még a békeidőkből. Ezekhez az alkatrészekhez lett a panel tervezve és még ki egészítettem egy kis tápszűréssel mi a véleményetek róla minden tanácsot és ötletet szívesen fogadok. Esetleg ha hibát lelnétek benne legyetek szívesek közölni velem. Köszönöm előre is további szépnapot mindenkinek.
(#) elyelibator válasza reloop hozzászólására (») Jan 28, 2012 /

Megpróbálom csak diódával. A Fet min 2voltot igényel a leírása szerint. Kipróbálom, aztán meglátom. Mindenesetre köszönöm a segítséget.
(#) saraha válasza Haliapu hozzászólására (») Jan 28, 2012 /

Szia.Van nekem is ilyen erősítőm csak az eredeti nyákkal és más félvezetőkkel.Bulizni kiváló, nagyon bírja a strapát és elég jó hangja is van.Én ST TL071-et tettem bele azzal jobb szerintem.A pufferek legalább 20000 µF legyenek tápáganként.Enyém PA 300 itt vannak tanácsok.
(#) Haliapu válasza saraha hozzászólására (») Jan 28, 2012 /

Szia, Megtudtad nézni a nyákot? Szerinted jó és ez így működhet? köszönöm
(#) nagysasy válasza Haliapu hozzászólására (») Jan 28, 2012 /

Szia ! Nekem is van egy ilyenem és tényleg csak dícsérni lehet. A hangja remek és tényleg bírja a strapát.
Ez a nyákja.

PA300 új.LAY

(#) Tomi94 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jan 28, 2012 /

Rendben, elismerem, hogy ez jogos, abban a témában pár napja már írtam is. De maga a hozzászólás miért az "ablakemelés központizár vezérléssel" témába került?
(#) Duky hozzászólása Jan 28, 2012 /

Üdv Teljesen kezdő vagyok a témában lehet hogy rossz helyre teszem fel a kérdésemet akkor elnézést.

Van nekem egy eredetileg 5.1-es házimozi rendszerem, néhány éve találtam itthon pár hangszórót és rákötöttem ezzel idáig nincs is gond de olyan jelenség áll elő hogyha mindet rákötöm akkor mindegyik szól de gyengébben ha kihúzok pár hangszórót akkor hallhatóan jobban szól az ami be van dugva hogyan lehetne megoldani hogy mindegyik egyenletesen jól szóljon

(Nem egyformák a hangszórók van köztük 5 watt-os meg 25w-is)

A mellékelt képen láthatjátok a mélynyomó hátulját
(#) reloop válasza Haliapu hozzászólására (») Jan 28, 2012 /

Szia! Nézegetem: eddig mje340 kollektor és mje15031 bázis közül hiányzik 10 ohm.
Következő: »»   987 / 2522
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem