Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Témaindító: csonthulye, idő: Dec 10, 2005
Témakörök:
A kérdés igen jó,de nem tudom megmondani! Most raktam újra a sz.gépem mert behányt a Windo... Szal újra kéne telepítenem a tervező progit, mert a fájlok oda. Esetleg neked is ilyen ládád van? És ezek szerint BasBox Pro-val számoltad?
Ha ilyen hangszóród van akkor egy az egyben koppintsad le a ládát. De legalább a belső térfogat egyezzen meg , meg a csövek.
Ezért kérdeztem, a láda megvan, csak a cső méretét nem tudom sehonnan sem lenézni!
Akkor jobb lenne méréssel ellenőrizni a hangolást. Impedancia mérés kell hozzá. A kapott impedancia görbe két nagy púpja közötti árok a hangolási freki.(Fb) Ez csak egy példa , azt nem tudom ,hogy nálad mi lenne jó.
Értem, köszönöm! Visszateszem a Bassbox Pro-t, beviszem a meglevő adatokat és megnézem mit ad a hangolócső hosszára illetve az Fb-re. Annyira nem vágom még a programot, nem tudom jó-e az elgondolásom!?
Szia ptesza.
Olvasgattam a blogodat hangszóró méréssel kapcsolatban. Ebben kérnék egy kis segítséget. Meg szeretném mérni a hangszóróim, mert dobozolni szeretném őket. De... még életemben nem csináltam ilyet, és vannak homályos foltok. Először is, a hangszórót hogy helyezzem el mérés során? Simán egy pokrócra? Impedancia mérésből (ARTA) a hangszóró Fs-t meg lehet határozni, ill. akkor a frekiátmenetet is kirajzolja a program? A mérőkábelt a mellékelt ábra szerint készítsem el?
-Leteheted az asztalra is, csak arra vigyázz, ha a hangszórón alul van egy nagy lyuk akkor azon szabadon kell a levegőnek áramolnia.
- az impedanciamérést a LIMP progival kell csinálni. Kapsz egy impedancia menetet -Ha átvitelt akarsz mérni akkor már jóval több minden kell majd. Mérőmikrofon állvánnyal , mikrofon erősítő , egy teljesítményerősítő és az ARTA box is kell hozzá. Ehhez kell majd az ARTA progi. -Nem értem miért rajzoltad át azt az amúgy is tök egyszerű ábrát. Az alapján ellenőrizzed le.
Köszi.
A kapcsoló zavart meg az ábrán, hogy nem kapcsolási rajz volt. Ami másnak egyszerű, majd nekem is az lesz Igazából a frekvenciaátmenetet szeretném megmérni. RMAA-val nem lehet frekiátmenetet mérni? A hangkártya mikrofon bemenetét nem lehet használni mikrofonerősítő helyett? (bocs az amatőr kérdésekért)
Sziasztok!
Szobába szeretnék egy mélyládát. Jutányos áron hozzájutottam egy Magnat MWS 300 típusú hanszóróhoz. http://www.autohificlub.cz/forum/7/529082-p.2.+basaky+magnat+mws+300+cp/0 Erősítő már megvan hozzá, táppal. Már csk a szűrőt kell elkészítenem. Meg persze dobozt Ezekkel az adatokkal elég érdekes adatokat mutat a winISD Fs/Hz: 27 Ohm : 3.4 QMS : 6.0 QES : 0-64 Qts : 0.58 VAS/Ltr : 143 Xmax/mm : 6 Spl/dB : 92 Tapasztaltabb kolegák, ti mit ajánlotok hozzá? Mibe építsem hogy szép feszes basszusokat kapjak?
Ebben nem tudolk segíteni ,nekem sem sikerült soha.(RMAA)
Ha átvitelt akarsz mérni akkor mindenképpen kell egy olyan mikrofon kapszula aminek ismert az átvitele. (Panasonic WM61A)
Azt mutatja , hogy nagy doboz kell neki. Ha kisebb dobozba rakod akkor lesz egy kiemelése abban a sávban ahol éppen használva lesz.40-150 Hz
Próbáljad ki az 50 litert , 45 Hz-es hangolással. Ezzel több mint 6 dB -t nyerhetsz!
Tiszteletem mindenkinek!
Hangdobozt szeretnék építeni. A szükséges specifikációk: -Nem kell nagyon nagy teljesítmény bezárólag 100w-ra méretezném. -1 csipogó -2 középsugárzó, amit eltérő frekvenciákra kívánok beállítani(ezt vagy passzív szűréssel, vagy aktív, persze lesz hozzá külön erősítőrendszer is) -1 mély Programot már találtam ami a dobozt ajánlja fel, és a szükséges méreteket (BassBox Pro) Állót szeretnék ami viszonylag magas(ne kelljen álvány). esetleg van már bevállt ötletek, építési módok? Kérdések: Mire figyeljek? Ez így megvalósítható? Tudtok olyan oldalt ahol részleges katalógusok vannak a hangszórókhoz?(SAL oldalán nem mindegyikhez van, de találtam ahol a jósági tényezők is fel vannak tüntetve) köszi
Üdv
Belevágok életem első mélyládájának építésébe Ilyen hangszóróim vannak Csatoltam 2 féle tervet. Melyiket javasoljátok? Köszönöm
Csak T-S mérés után lehetne bármit is javasolni.
Szerintem inkább reflexen kéne gondolkozni, de előtte mérni kell.
Minkét rajz egy nagy téboly. Az első ránézésre is magasra hangol azokkal a brutál reflexcsövekkel , biztosan nem jön ki belőle mély.
A második rajz az meg mi? Az kéremszépen egy reflexdoboz amiből egy jókora térfogatot leválasztottak. A reflexcső szintén túlméretezve , ezért biztosan magasra hangol . Ebből sem jön mély. Jó lenne már lemérni ezeket a hangszórókat mert már régebb óta szemezgetek velük én is. Hol laksz?
"alien" hangszórókat ismeri valaki?
Egy román oldalon van belőlük fent. http://www.mivarom.ro/catalog/index.php?cPath=133_142&osCsid=3rv2sm...hi8ah3
Üdv! Ma mennék el megvenni a faanyagot meg ilyeneket, és megnézné nekem valaki, hogy jó-e ez a méret? Előre is köszönöm!
Szub láda, vagy telejes sávban használva lesz? Mekkora ez a hangszóró . Sajnos abból a képből nem derül ki mivel számoltál. Ha ide beírod a T/S paramétereket akkor bedobom a bassbox-ba neked.
Eléggé sokat szöszöltem vele , de ez a hangszóró kifejezetten arra lett tervezve ,hogy legyen egy bazi nagy kiemelése mélyben. 25 liter 65 Hz-re hangolva. Így még elviselhető az impulzusválasz ,nem fog úgy lötyögni ,eléggé feszes lesz a mélye. Mivel hogy tudsz mérni impedanciát a hangolást majd azzal lődd be 65 Hz-re. A két púp közepén a völgy alja legyen a 65 Hz. 80 as körüli csővel próbálkoznék.
A doboz helyes oldalarányainak kiszámolásához találsz egy cikket a blogomban.
Köszi szépen, hogy foglalkoztál vele. Az oldalak meghatározásához ezt az oldalt használom, amit itt találtam, és akkor 80-as csővel próbálkozok majd.
Még egyszer köszi. Ha bármi lesz, akkor úgyis szólok.
Én meg arra gondolok hogy a frekvanciamenet 35W/10-ra érvényes (3,5W) de elviseli a 70W-os erositot rovid impulzusokon.
A komolyabb cegek odairjak a tablazat ala hogy a frekvenciamenetet P/10 -en vettek fel . Valaminmt odairjak hogy mennyi a Power compression ...ami jo -3dB lehet maximalis nominalis kivezerlesen . Ezert "birna" 70W-os erosito kimenetet elektromossan mivel a melegedes miatt megno a tekercs ellenallasa valamint a megnesterero csokken a meleg miatt igy eloall a -3dB atvitt/lesugarzott ero csokkenese valamint erositotol fuggoen a felvett teljesitmeny .( ugyanis bizonyos tranzisztoros vegfokok eseteben a Z +R novekedesevel csokken a felvett aramerosseg tehat fel se veszi a 70W-ot ) Szoval valami ilyesmi ...
Modern felveteleken ( elektronikus zeneben) a szub basszus egy szep szinusz ami lent "huhog" ez igencsak torzitas nelkul kellene hogy szoljon.
Nem csak a bszzus hangszer de a nagydob "alja" is ilyen szinusz jel. Tehat ilyen esetben igencsak elkellene egy jo torzitasmentes melyatvitelu cucc hogy halgathassuk a mely szub nagyhangnyomasu szinusz jelet . Evvel kinlodik minden PA tulajdonos foleg szabadteri koncerteken .Aztan altalaban majdnem mindegyikk hangosito hapsi elrontja az egesz erositest emiatt. A melytartomannyal dicsekednenek aminek a vege legtobszor egy torz bugas lessz es elrontanak egy egesz koncertet de meg egy egesz fesztivalt is.Nincs eleg hangnyomasuk ezekhez a mely szinusz hangokhoz de eroltetik. A problema a hatalmas ero szukseglet a relativ gyenge SPL-es melynyomok miatt is plusz a pszihoakusztikai hangerzekeles kompenzacio problemaival szabadteren vagy nagyobb koncertermekben.
Szevasztok!
A két utas hangfalamból ki szeretném cserélni a magassugárzót, eddig piezó volt benne. Nincs rá sok pénzem. Valami olcsó hangsugárzót szeretnék bele, ahol én használom a piezó is jó volt, csak már kezd szétmenni, meg meg is untam. Szóval két variáció között gondolkodom:Sal DP 35 ring, vagy egy tölcsér no name driverrel? Szerintetek melyik a jobb választás?
Végülis mindent el lehet mondani 1 és 0 bitekből is. Az zenét is szét lehet szedni ,de ebben igazad van ,hallottam már pár olyan görcs hangosítást , hogy inkább messzebb mentem , inni egy sört. Az már csak ráadás , hogy a egy ilyen tátogós playback -et sem tudnak , tisztességesen kihangosítani. Ellenpélda szokott lenni a zenekarok saját felszerelésükkel játszanak akkor tudnak nagyon jók lenni. Például a Ladánybene27 , a Sárga Taxi és még lenne pár akik igenis tudnak jót!
Sziasztok!
Egy számomra régi és új problémával fordulnék hozzátok. A probléma röviden: Régebben is és most is az volt a gondom mindig, hogy a mélyládát (sub) bárhova raktam a szobámon belül mindig előfordultak olyan területek nem is kevés ahol a mély pl35hz en színusszal hallgatva/mérve egyáltalán nem volt mélyhang vagy csak nagyon kevés. A konfigom 2db SAL 2610F front 2db SAL2610S Surround 1db Accoustic Solution 30cm szubláda Próbáltam külön is hogy csak a mélyláda volt bekötve. A szoba sarkaiban jó, de középen nincs mély egyáltalán. Az első szoba csak 20nm volt. A jelenlegi 60nm belterületű. Ezt a jelenséget hogyan lehet tompítani esetleg megszüntetni? Nagyon köszönöm a hozzászólásokat előre is.
Sarokban mindennek megjon a melye.Lehet, hogy nem a szobaval van a baj.
Sziasztok !
Csak azt szeretném mondani, hogy most szeretnék hozzákezdeni egy mély láda építéséhez és most csinálom először egyedül. Szeretném a segítségetek kérni, hogy minél jobban szóljon. Ha tudtok olyan cuccokat bele, amit mélyebbé, vagy tisztábban szóltaltaná, azt nagyon megköszönném . Előre is köszönöm nektek! |
Bejelentkezés
Hirdetés |