Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Bikázó trafó készítése
Témaindító: Marty McFly, idő: Ápr 4, 2009
Témakörök:
Szia! Jól sejtettem; a B(V)200-10, 200A-100V (a szép zöld színéről ítélve, orosz, és bírja a gyűrődést). A kétutas azt jelenti, hogy van 7(2db 250A-os,+((3db 63A-os)),+2db D161-300,+2db B200-10!) x kb.200A/db-nyi diódád, tehát tudsz jobb(szebb) egyenáramot előállítani. A terhelés is jobban leoszlik rajtuk (kisebb áramra lesznek igénybe véve/db.). A Sziúkkal(mint indián törzs, ők/is/ üzentek régen füstjelekkel) "erbe" válaszában említett füstjelekre utaltam (magyarul nem fog leégni a trafód). Fázisonként tedd az azonos diódákat. Igyál fekete teát az frissít hosszú távon! Üdv:Kálmán
Lenne pár kérdésem, ha skype-on kereshetnélek
Szia! A Skype nekem "kínai", mint ahogy a PC is. Nagyon alap módon tudom csak használni. A rajz(elgondolás)od jó, de nem értem mi az a 4 vég, amit közösítettél a diódák előtt (a 3 sec.fesz. közös vége? 0-12-24-40?). A 3~ú, 3 oszlopos trafónál, a 3. oszlopon(tekercsen), a másik 2~ áram(mágneses ind., fesz.) vektoros összege folyik;-ellenkező irányban. Ld: 3~ szinuszhullámok. A fiamat meginterjúvolom skype ügyben (informatikus). Addig is írj priviben, ne offoljuk szét a topicot.
igazából nem kihagyni akarom a topicot, hanem szóban gyorsabb és egyszerűbb lenne az információcsere.
Azzal csak a szekunder kimeneti feszültségeit akartam leírni. Hogy mindhárom fázison van egy rakat kimenet. Így az alatta lévő rajz jobban kiolvasható, mit akarok elmagyarázni. Több célom is van: 1, bika 12V Ehhez elvileg megoldható a 6 diódás verzió (vagy amennyi van... gondolom ezt akartad te is ajánlani amikor a 7 diódáról írtál... de ha nem ezt akkor nem értettem) A 12 V-nál eleve sokkal nagyobb áramot vesz fel az önindító, így 6 diódával teljesen ki tudnám használni a trafó adottságait 2, Bika 24 V-ra.: Sajnos a jelenlegi tekercselésből csak 3 dióda maradhat a rendszerben (A-B-C bekarikázott diódákat ilyenkor már nem tudom hova bekötni... így marad a 3 félhullám) 3, Hegesztő trafó. hogy már kihasználjam a trafó minden képességét. Itt szintén csak a felső 3 dióda maradhat, és csak 3 félhullámmal tudok hegeszteni. Bár itt nincs akkora áram, így annak is elégnek kell lennie. Csak az a kérdés, hogy hosszútávon nem-e lehet baja aházon belüli elektromos cuccoknak, hogy a szinuszhullám felét terhelem le... Esetleg kommenteznéd gondolataimat? És további kérdésem is lenne: - Párhuzamos diódáknál egy tekercsre kötve (pl.: 3 db 63A-os) ha nagy áram folyik (mondjuk kb 150A), elvileg ha nagy áramon járatnám őket, nem mennének tönkre? A legjobban vezetőn menne át a legtöbb áram (mondjuk a 150-ből 80 A), ami túlterhelés miatt meghibásodna és szépen egymás után tönkremenne.... rosszul gondolom? ezért szoktak 1-1 söntellenállást rakni az erősítőkbe stb, hogy a rajtuk eső feszültség miatt szabályozzák az áramot. - Ha hegesztőtrafó üzemmódban 6 félhullámot akarok, akkor 12 dióda kellene... nemde? Vagy ne foglalkozzak vele. elég a 3 db dióda, max bikához használjak 6 db-ot, hogy mégjobban megterhelhessem (mondjuk traktor vagy valami nagy masina esetében ?)
Szia! Nem lesz semmi berendezésednek baja! A 24V-os indításnál csak a tekercs keresztmetszete a lényeg(bírja,-nem nem bírja?). Ha nagy 24V-ost (diesel 3.5-5Ecm3) indítasz, //-an a diódákat. Hegeszteni a 40V-tal talán tudsz(+12?). Ahhoz mágnes shunt kell, vagy vezérlés(eső karakt.). Graetz lenne jó, ezen még gondolkodom. Add meg a primer, és a sec. vezetékek méretét. // diódáknál nem lehet shunt! Átmegy a színusz!
a szekunder tekercs 2x6 mm-es (ebből van 3 tekercs).
"// diódáknál nem lehet shunt! Átmegy a színusz!" itt arra gondolsz, hogyha egyenárammal hegesztek akkor vasmagra tekercselt sönt kell, és csak a 3 didóda maradhat bent? És nem lehet párhuzamosan kapcsolt diódákat használni? Egyébként a trafó feszültség alá helyezését csak később tudom megtenni, mert az egyik primer tekercs szakadt... a vezetékekre rálátok, nincs megégve, arra gondolok hogy bemenőkábel-rézvezeték kapcsolat hibásodhatott meg.
Egy kérdés...: amit rajzoltam képet, 18:06-kor. középen van egy 6 diódás leválasztás. Minden fázisról 2-2 hullámot leveszek. (vagyis mintha duplaakkora vezetékvastagságot használnék....) ez így megduplázza a 12V-os teljesítményt?
Azaz 12mm2? Ha így van 120A-ig bátran jó . pláne 3~on. Ha netán 2 db. 6mm átmérőjű drót akkor pláne!Párhuzamos diódákat rendszeresen használnak a gyakorlatban pl. hegesztésnél, akár 10-et is párh., minden sallang nélkül! Autók generátoránál bevett gyakorlat. A vasmagba kell mágnes shunt, hogy azon záródjék a mágn. fluxus, és ne a tekercsen, ettől lesz eső jellegű a karakt.-a, 50V-tal gyújt-25V-tal hegeszt.(és nem ég le).Mentem aludni.Szia:Kálmán
18.06-ra: ja.
igen, 12mm2. A 120 amper tekercsenként vagy a 3 tekercs együtt? Erre van valami jó táblázat, hogy trafóban tekercselve mennyi áram folyhat 1mm2 vezetékben?
Szia! Természetesen tekercsenként.Valahol már írtam; Belső (általában a primer)tekercsek 2.5A/mm2, külső (jobban hűl) 3A/mm2. Hagesztő trafónál megengedhető 10A/mm2, mert szakaszos üzemnek tekinthető. 3~nál nem pont 3x-os; Ifx31/2(négyzetgyök 3). Nagy trafóknál(50kW felett) 1-1.5A/mm2 (igen hosszú folyamatos üzem, és még hűtik is).
Szia!
Van egy ismerősöm, aki nagyon kedvező áron tud autódiódákat beszerezni (24V-50A bosch gyártmány). Ebből hányat lehetne/kellene fázisonként párhuzamosan kapcsolni, hogy bikaként és hegesztőként is jól üzemeljen?
Szia! 50A-osból, 4-5db/~; bikázni. Hegeszteni karcsú a 24V, gyújtófesz min.40V(inkább50V!, itt sorosan nem illik kötni őket). Egyáltalán milyen diódá(i)d vannak?
Igazából elírtam, mert egy 24V-os generátorban vannak a diódák, és 50 ampert bírnak. vagyis feszültség szerint biztos sokkal többet tudnak. Nekem jelenleg 2 db 250 A-es van, és most akarok megvenni további 2db 200A-t és 2 db 300A-t, valamint mivel valószínű az 50A-eseket szinte ingyen fogom megkapni, beszerzek belőle vagy 18 db-ot. ezekkel az 50A-esekkel 6 fázisnál is kb 450A, 3-nál ha jól kötöm 900A elvileg ha párhuzamosan számolom.... Annyi hogy illene valamiféle hűtőbordára tennem majd őket.
Te mit tanácsolnál? szükségem van még arra a 2-2 db másik diódára? Várjam meg mit tudnak az 50-esek és ha kell megveszem a nagyokat is?
Ha a nagyok megvárnak, akkor próba az 50A-osokkal (be fognak válni). A fesz .tűrésüket jó lenne tudni, elvileg akár 50V-osak is lehetnek(van a gk. generátoroknál túlfesz. szépen).
Idő közben nekiestem a trafónak. Mint mondtam az egyik tekercs szakadt volt, Íme.... Levettem a tekercset, kipattintottam a belsejét. Arra gondoltam 1-1 menetet visszacsévélek, kitakarítom az olvadéktól, szépen összeforrasztom, lelakkozom, szigetelem és visszapakolom. Nem akarok újratekercseléssel mókázni, a lakkozást sértetlennek látom, csak biztosan megsérült a vezeték, és nagy áramnál elcsattant.
Vélemény?
Remélem nem értél rá a hétvégén! Ennek annyi! Ezt újra kell tekercselni, ott 400V van! Szerencsédre ez egy biztonsági trafó, kivehető a primer tekercs(nem kell lebontani a szekundert). Új cséve, újratekerés, JÓ SZIGETELÉS, lakkozás(rezisztán, epoxi, stb. 2 komponenses!). Arra ügyelj, beleférjen a helyére(a szekunderbe). Helyet nyerhetsz, ha textilbakelitből csinálod az új csévét(üvegszálas nyáklap, fólia lehúzva). Ha kevesebb lesz a menet, 1-2 menetet leszedsz a többiről. :yes:
Az igazság az, hogy mókáztam vele... visszatekertem pár menetet, kivágtam azt a részt ami esetleg sérülgetett, kb 8 menetet távolítottam el. (összesen úgy saccolom200-220 menet lehet rajta). Utána szépen megforrasztottam kb 2 cm hosszan, bandázsszalaggal alatta felette szépen betakartam, és volt itthon lakom jól beitattam.
Nagy baj ha pár menettel kevesebb van rajta mint a többin? Próbáltam kivenni a belső tekercset, de bele volt gyantázva úgy hogy szinte meg se moccant. Átfutott a fejemen hogy kiszedem az összes vezetéketa belsejéből, de nem olcsó lehet újratekerni. Mostmár úgy gondolom hogy pár percre vagyok attól hogy kész legyen, csak a vaslemezeket kell visszarakni. Úgy gondolom nem vesztek vele semmit ha összerakom és kipróbálom.
Lesz egy kis aszimetria a fázisok között, azon a fázison nagyobb fesz. lesz a sec.en! Okozhat gondot az egyenirányításnál! A csillagpont eltolódik, kiegyenlítő áramok fogják melegíteni a trafót. Barkács megoldás; kívül rátekersz annyit amennyit elvettél belül, méred a szimmetriát a sec.eken. Szigetelést mérj!
Szóval nekikezdek mégegyszer.. egyszer már leírtam, de hopp, nem vagy bejelentkezve.... jól fel*bennem az ideget...
Röviden: Élek, 230-al megküldtem minden tekercset, és a szekunder kb 10-15-18-22-25-28-30. A 3 tekercsek közötti különbségek alig pár mV. És ami eszembe jutott: A nagykönyvben előírt 3-pozitív 3 negatív diódás megoldásnál nem kell kivezetni a primer "0" pontját. DE, amit kézzel rajzoltam, és fázisonként terhelem 1-1 diódával (egyutas egyenirányítás csillagponttal), vagy a fázisoknál ha két ellentétes tekercset 1-1 diódával választok le (olyan mintha 6 tekercs és 6 dióda párhuzamosan dolgozna) akkor a primer "0" pontját ki kell vezetni... nem jól gondolom? különben összevissza fog sétálni a primer "0" pontja
Helló! A primer "0"-áját eddig sem kellett kivezetni,(meg eztán sem) sehová. Milyen 230V-tal küldted meg, 3~úval, vagy egy fázist(ugyanazt) kötötted mindegyik tekercsre (külön-külön, vagy egyszerre)? Ha 3x400V-ra kötöd(3~) a primereket, akkor kell a csillagpont, de csak mint kapcsoló pont(nem kell kivezetni sehová). A szekunderen kell a csillagpont, mert az lehet egyik pólus, az egyenirányítás módjától függően.
Csak simán 230Vra (nulla-fázis) kötöttem külön-külön a tekercseket.... hogy lássam működnek-e a tekercsek, és hogy amit javítottam nem-e zárlatos, leveri e az automatát, mekkorra a szekunder fesz különsbség...
De most hogy jónak látszik, és a diódák beszerzés alatt további megoldáson ötletelek: - Bekapcsológomb három esetleg egy fázishoz (hogy akár egy fázisról is működhessen) - A szekundert hogy lehetne állítani a legegyszerűbben (jelenleg csavaros létra tűnik a legjobbnak) - Milyen csomagolásba tegyem. Ha lenne ötleted szívesen várom
Egy fázisról csak két oszlopot(tekercset) tudsz használni, párhuzamosan kötve, ügyelve a mágnesezési (tekercselési) irányra. A 3. oszlop mágneses shuntként viselkedik. Ekkor lesz jó hegesztő karakterisztikája a trafónak. Az ezen levő tekercs gerjesztésével lehet beállítani a kívánt íváramot, de e nélkül is jó lehet a hegesztéshez.- Mivel nagyáramú kapcsolóhoz nehéz hozzájutni, marad a csavaros létra.- Egyszerű lemez burkolat, jó erős fogantyúkkal.
Mértél szigetelési ellenállást? Terhelted próbakor a javított oszlopot(szekundert, közel névlegessel)?
Egy fázist használva milyen irányra kell figyelni? maradhat a csillagpont és 3 helyett csak két tekercs fázisát használom ugyanazzal az egy fázissal és csillagponttal?? vagy ilyenkor a második tekercsnél megfordítom(csillagpontra a fázis, és ahol eddig a fázis volt oda a 0 ??? )
Szigetelési ellenállást nem mértem. hogyan mérjem és mikor jó? Terhelni sem terheltem a tekercset, bár hirtelen nem is tudok olyan fogyasztót, amivel terhelni tudnám
Létezik olyan 230 - 400V-os kapcsoló, amit erre a célra tudok használni? biztosan igen de hogy kell rákeresni? Mi a típusa? esetleg tudsz ilyesmit? Akár jófogáson akár vaterán?
Biztos van ilyen, én a régi Ganz kamrás-kapcsolókat szoktam átrakni. Csinálsz egy kapocslécet, és azon csavarral, sínnel, a legegyszerűbb. Nem járok egyik hirdetőre sem. Két oszlop tekercseit paralel kötöd Ux- Yv sorrenddel, sec.-eket dettó U'x'-Y'v', a 3. oszlop (Wz,W'z') tekercseit nem kötöd be. Ha nem jól fog ívet, akkor W'z' (3. sec.)-re beteszel valami terhelést. Szigetelést Ohm mérővel, vas és tekercs között, MOhm állásban.
Sajna a bekötést nem értem.... nekem csak drótok állnak ki, van egy sorkapocs de azon csak 3 fázisnak van hely
Ezek a szabvány tekercsvég jelölések. U,V,W pr.kezdetek; x,y,z pr.tek. végek. U',v',W' sec.tek. kezd. x'y'z' sec. végek. A csillagpontban a tek. végek vannak.
Köszönöm a segítséget. Tegnap reggel 4-ig csináltam, ma később keltem de vagy egy órája végeztem. Működik.
Igaz, először mellékötöttem egy vezetéket, és a csak 1 tekercs adta a teljesítményt. Alig volt jobb mint a 800W-os hegesztőtrafóval. De gyanús volt, méregettem nézegettem, és átkötöttem. Csodálatosan indított. Pár részlet(amikor mindkét tekercs indított): - a 230V a sok vezetéken keresztül 200V-ra esett vissza, - A primer áramot lakatfogóval mérve 20 A-t vett fel - Szekunder 4x15 V (egy-egy diódával) és 20mm2 vezetékkel... (rosszul tudtam, a vezeték mérete kb 3x7mm) Átszámolva kb 350A-t fogyaszthatott a 2,3 ford sierra dízel motor. Most azon gondolkozom, hogy az indítókábelen mérem a feszültségesét, hogy áramot kalkulálhassak belőle. Amit mértem az kb 0,3V-esés indítás közben (350A-nál) |
Bejelentkezés
Hirdetés |