Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Igen, abból az 56K-ból lenne elegendő, akár 3*3-as felállásban is, csak az a méret miatt már kicsit problémás, mivel nem nyákon, hanem forrlécen van összerakva. A kondik azok az "ismerős" börzés 47µF-osak. Rájuk mértem, kapacitásra teljesen jók. Volt egyfajta nyomás Matyi miatt, hogy mégis inkább a jamicont kéne erőltetni, de azt hiszem ezzel el lesz egy darabig. Ekkora feszre eszembe nem jutna 0,6W-osat rakni. Ha jól rémlik táblázatból, akkor 1W alatt 250V az üzemi fesz, a 2W-os már talán 300-400V-ig átütésbiztos normál páratartalom mellett.
Elkészült az új 6sz33sz erősítőm. Nagyon jól szól.
Sziasztok,
Van esetleg valakinek gyakorlati tapasztalata hasonló szituációban?: 450VA-es anód-fűtés toroid 2 centiméterre az 1,6K-s toroid kimenőktől, midegyik trafó fektetve egymás mellett... Esélytelen vagy bíztatóan kevés derót az az 1,6K? köszönöm.
Nem egy "szokványos"kapcsolás.Van benne néhány trafó,illetve fojtó
Miért alkalmaztál transzformátoros csatolást a 6N6P és a végcső között? Az anódköri fojtónak pontosan mi a szerepe?
Sziasztok.Szia Szeretnék kérni egy bekötési rajzot.
Parafeed az erősítő (kondival csatolt a kimenőtrafó), ezért kellet pluszba 1-1 anódfojtó is. Hagyományos SE felépítéshez bazi nagy légréses vasakra kellett volna kimenőt tekernem, így viszont fel tudtam használni a meglévő fojtóimat. A trafós csatolás az miatt lett, mert 250-260 V tápról nyilván nem tudtam volna kihajtani a 6sz33sz-eket, vagy mégegy táp kellett volna a meghajtásnak, vagy a rácselőfeszhez kellett volna tennem a testet, de ezt nem akartam. -Viszont kiváncsi voltam hogy a Beag 057-es bemeneti trafóim beköthetők-e a célnak (mivel felfele transzformál a jelzett bekötéssel, elég a 255 V körüli táp ami rendelkezésre áll az SRPP-nek és a katodkövezőnek).
Se a kép, se a szemem nem túl jó. Szerencsére rajta maradtak az eredeti bekötés vezetékei, amik segítenek kikövetkeztetni, hogy melyik melyik. Van benne két trafó lehet, hogy 1:1 áttételű, de nem biztos. A két trafónak két primerje, két szekundere, az összesen 4, 4. A kép, és egy multiméterrel ki tudod következtetni, hogy melyik tekercsvégek tartoznak össze.
Sziasztok!
Ebben a cikkben lévő kapcsolást szeretném megépíteni, de nekem gyanúsan kevés a 640 menet primerre, vagy elég ennyi?
Üdv Sturbi
Jól tévedek ? , MV 3-as erősítő doboza a transzformátor takaró .Szép munka. Üdv
Sziasztok !
Véleményetekre lennék kíváncsi . Végre elkészült a G807 erősítőm ( szépen muzsikál ) Nagyon szépen köszönöm a rengeteg segítséget az építéssel kapcsolatba ! Kérdésem lenne hogy mi a véleményetek a 6n8s csövekről és hogy egy GU50 se az előre vagy hátra lépés lenne ? ( kaptam pár GU50 es csövet , érdemes e nekiugrani vagy inkább hagyjam ) Gábor
Szerintem csinálj belőlük PP-t. Az előrelépés lesz és meg lesz a választás lehetősége, hogy SE vagy bulis PP.
Áhh, gondoltam...
Az a helyzet hogy a toroid kimenőknek kb. 10cm-es lesz az átmérőjük míg ha a teljes anód-fűtés tápot egy toroidra tetetem akkor az 14cm (450VA). Tudom hogy Te nem vagy a híve egyedi cuccoknál, de én szeretnék a RACK szabvány szerinti 42-43cm doboz szélességnél maradni. Így 2-2 cm jön ki a doboz széle-kimenő illetve kimenő-hálózati-kimenő között Esetleg ott tudok húzni a dolgon egy kicsit ha két darab 250VA-esre csináltatom a tápot és egymásra teszem őket a sasszi tetején mint ahogy azt Te tetted ha jól emlékszem a GU50 SE-dnél de az az én esetemben nem annyira esztétikus, vagy hogy alacson maradhasson a doboz a sasszi alá teszem a nagy palacsinta toroidot de akkor félek hogy nem marad elég helyem az elkóknak stb. alapul véve a GU50 PP-d belvilágát.
A kimenők 10 centisek a hálózati 14 az csak 34 még marad majdnem 10 centi .
Nem szimmetrikus felépítésnél lehet vele kalkulálni , egy oldalt a két kimenő a másik oldalt a hálózati és meglesz a kellő távolság a trafók közt . A GU50 pp -nél nekem nincs alul trafó ott táncolni lehet alul ja meg mindösszesen csak a magasság az elkók átmérőjének a mérete .
A Pityunak elhiheted, Ő ide is fel szokott néha nézni, Ecopityu nicknévvel.
2 cm nem is olyan kicsi távolság, és az 1,6 K-s kimenő már korántsem nevezhető zavarérzékenynek, nem biztos, hogy gond lenne vele. Ha tartasz a szórt mágneses terektől több lehetőség is van a vastag (méginkább réteges) lágyvas árnyékoláson kívül. Berakhatod a hálózati trafót malomkerék szerűen úgy, hogy kivágsz egy megfelelő téglalapot az alaplapon neki (így nem fog túl magasra kilógni, és alul sem foglal nagy helyet). Másik lehetőség, hogy híradástechnikai szemlélettel tekerteted meg, nem iparival, ha elég kicsit kisebb teljesítmény is (magyarul 360 VA-es trafónak megfelelő menetszámokat és huzalátmérőt kérsz a 450 VA-es trafónak megfelelő vasra, ekkor kisebb lesz a vasban a mágneses indukció, és kisebb lesz a szórás is).
Igen, MV-3 a trafótakaró, csak leflexeltem belőle kb. 1,5 cm-t, mert nagyon magas volt. Le lesz majd festve az alaplappal együtt....
Üdv!
Megépítettem ezt az erősítőt.(táp) Nagyon szépen szól . 280V os tápfesz mellett 45mA-t vesz fel. Bekapcsolást követően kis idő múlva elkezd felkúszni az áram akár 70 80 mA-ig is utána lekapcsoltam mert nem akartam megvárni hogy meddig megy. Kipróbáltam 3 csővel is és mindháromnál ugyanezt produkálja. Megnövekedett áram mellett is szépen szól. Mi lehet ennek az oka?
Sok a 45 mA, növeld meg a pentóda katódellenállását, hogy csak 30-35 mA legyen (meg kell mérni az anód és katód közötti feszt, és ezt szorozva a nyugalmi árammal nem lehet több 9 W-nál a disszipáció) .100 nF-os csatolókondi mekkora fesz tűrésű (ami a trióda anódjáról megy)?
245V van az anód és a katód között. így 11W-ra jön ki a disszipáció... a kondi 100V-os úgy fest hogy ez kicsi lesz nem is figyeltem...
Akkor is sok a 45 mA, mert a katódellenálláson, meg a kimenő primerjén együtt kb. 9 V esik, tehát az anóddisszipáció 261 V*0.045 A=11.75 W a megengedett maximális 9 W helyett. Elmelegszik a cső, meg kell növelni a 180 ohmot 250 ohmra, aztán mérni, számolni megint. 400V-os csatolót tegyél bele:yes:
Akkor 35 mA-re állítsd a nyugalmi áramot, azzal jó lesz.
Bent van a 400V os kondi. 270V mellett most is 45mA-t vesz fel. "Megrugatom" egy kicsit és kiderül hogy mi a helyzet.
Úgy fest visszahűlt a cső és most 25mA körül eszik 270V mellett. Nem kevés ez meg?
Nagyon figyelmetlen vagyok... 170V mellett vett fel 25mA-t Beállítom 35mA körülire és akkor már jó is lesz. Köszönöm szépen a segítséget! További szép napot!
Szia!
Meg tudnád adni a hálózati trafó adatait? Kérek némi útmutatót a kimenő tekeréséről. Üdv.
A hálózati trafó pontos adatait letérképezem mert sajnos már 100%-ban nem emlékszem a fesz adatokra , a kimenő terve és az elrendezése az a picasa albumomban megtalálható .
A tekercselési útmutatóra mire gondolsz , terven látható az elrendezés és a vezetékek átmérője a vasmagok nálam M102B egykoron a Beag APX 100-as kimenő vasai voltak kaptak új csévét a fleta mester megtekerte és én összeraktam beépítettem . |
Bejelentkezés
Hirdetés |