Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » AVR égetők

Témaindító: eastar, idő: Aug 21, 2014
Témakörök:
Lapozás: OK   15 / 56
(#) Józsi84 válasza TavIR-AVR hozzászólására (») Jan 6, 2012 /

Köszi az infót!
Elsőre kicsit bonyolultnak tünik, de átrágom párszor magam rajta, aztán nekilátok!
(#) zombee válasza Józsi84 hozzászólására (») Jan 7, 2012 /

Lehet hogy egy AVR-Doper építése egyszerűbb lenne, még akkor is ha pár dolgot meg kéne hozzá venni...
(#) TavIR-AVR válasza zombee hozzászólására (») Jan 7, 2012 /

5 szál drót.
D13...D10 lábak + GND.
Plusz arduino-0023-mal egy ArduinoISP fordítás.

~20 perc. Hát, ennyi idő alatt nincsen kész egx doper. Plusz abban az a kaki, hogy szimulált USB (SW emulált USB a maga 1000+1 gondjával...)
Az arduinoban meg ott a FTDI HW USB-IC...

De lehetne STK500 készen, STK200 (5szál drót ) illetve MKII. Abban van infó az oldalon. De ha vany egy arduino - akkor mindez plusz idő, költség, energia....
(#) Józsi84 válasza TavIR-AVR hozzászólására (») Jan 7, 2012 1 /

Valójában egy Freeduino-m van (gondolom nem sokban különbözik az Ardu-tól), ezért akartam így megoldani az égetést. Ha meglesz az Attiny13 akkor még jelentkezem, hogy sikerült vagy nem. Vagy ha esetleg még segítség fog kelleni. Köszönöm az ötleteket!
(#) takuan hozzászólása Jan 15, 2012 /

Sziasztok!

Azt szeretném kérdezni, hogy az AVR doksiban szereplő parancssorok részleteit (mondhatnám, hogy byte, de nem nyolc bit )hogy kell értelmezni?
Az első egy, és az utolsó két bit mindig nulla, közte van értékes infó.
0_0100_1100_00
| |------------| |-->mindig nulla
| |------------->értékes infó
|----------------------->mindig nulla
Ez a szerkezet valamiféle keretnek fogható fel?
Kösz:
T.
(#) zombee válasza takuan hozzászólására (») Jan 15, 2012 /

Most Te az utasításokról beszélsz?
Ami az "értékes infó" az a regisztereket vagy memória/IO címeket ír le, a "keret" pedig maga az utasítás.
És félre ne értsd: az egész "keret" az maga az utasítás, akár az eleje-közepe-vége, minden része fontos.
Én sem értem hogy miért ilyen hektikus, de ez van, ezt kell szeretni egyébként normális esetekben
nem kell használni. Arra ott a fordító, és a disassembler!
(#) takuan válasza zombee hozzászólására (») Jan 15, 2012 /

Szia!
Nem azokról a gépi kódú utasításokról beszélek, amikre a fordító fordítja a forrást. Most HV_prg-vel foglalkozom, és ott vannak olyan jellegű utasítások, mint ChipErase, WriteFlash, és társai. Ezeket kell ugye átküldeni az áramkörnek, hogy közöljük vele a soron következő kívánságunkat. A legtöbb számos byte-ból áll, és a többségükhöz még a parancs átküldése után (vagy vele egy időben?) tartoznak adatok is. (ugye hvprg-nél két külön láb az adat(SDI), és a parancs fogadó(SII) láb, és egy harmadik amin a chip válaszol(SDO), tehát van tecnikai lehetőség a parancsot, és a paraméterét egyszerre átküldeni) No, ezeknek van ilyen szerkezetük. A kérdés azért merült fel, mert letöltöttem egy vindózeres C prg. forrását, és azt elemezgetem. Ott nem látszik, hogy a plusz biteket kiküldené a kolléga. Nincs okom kételkedni a program működőkészségében, tehát vagy nem veszek észre valamit a forrásban, vagy nem értem jól a doksit. ATtiny45.
(#) zombee válasza takuan hozzászólására (») Jan 15, 2012 /

Megnéztem a táblázatot(Table 20-16. High-voltage Serial Programming Instruction Set for ATtiny25/45/85),
és az szerint IGEN! Azaz az adat és az utasítás láb közül mindkettőt, mindig kell használni.
A keret miatt 11 bites lesz minden átküldött utasítás+adat bájt, ezzel szinkronizál hogy el ne csússzon...
(#) takuan hozzászólása Jan 24, 2012 /

Sziasztok!

Birkózom ezzel a hvprog témával, és csak most olvastam Topi kolléga írását saját ISP programozójáról. Ebben azt írja, hogy csak a kapcsolást karcsúsította, de a mikrovezérlőben lévő szoftver teljes, tehát képes kezelni a kapcsolás hvprog részét is. Ha tényleg így volna, nem találnám fel a melegvizet, hanem feléleszteném a hiányzó részeket, és biztosan ez volna a legjobb megoldás. Tud erről valaki valamilyen tapasztalattal szolgálni?

A kérdéses égetőről szóló cikk:
Bővebben: Link

Köszi:
T.
(#) zombee válasza takuan hozzászólására (») Jan 24, 2012 /

Hello!

Elég jól ismerem a konstrukciót. Az eredeti obdev.at-s cuccba is párszor belefutottam már, átnéztem az egészet, és az AVR Doperből is már 200 darab felett járok.

Az amit AVR-Doper néven ismerünk, lényegében egy leegyszerűsített cucc, ami csak ISP-t tud kisfszültségen. A bővített változat alapja is egy ATMega8, csak ki van egészítve plusz kimenetettel és a 12V kapcsolgatására alkalmas tranzisztorhálóval. Szerintem ERRE gondoltál, és Topi cikke is erre utal.
A dolog szépséghibáját gondolom Te magad is látod: csak HVSP-t tud, azaz nagyfeszültségű soros programozást. Ezzel csak a 8 és 14 lábú ATTiny-ket lehet nagyfeszelni(tiny12/13/15/25/45/85/24/44/...), a nagyobb tiny-k(tiny2313/26/28/...) és a többi AVR kiesik a sorból!

Talán még nem hallottál róla, van egy Doper-hez hasonló konstrukció, az AVRMiniprog.
Ennek egy ATmega16 a magja, és tud HVPP-t is. Az összecsapott/nyakatekert kapcsolási rajz és a gyenge dokumentáció miatt félretettem, de elvileg működik. Ez is szoftveresen emulál USB-t, így nem lesz túl gyors.

Ha elég jól ismered a gyári (HVPP/HVSP-képes) STK500-at, akkor tudod hogy egy HVPP-képes STK500 magja csak egy AT90S8535 vagy ATMega8535 lehet.
Én a kapcsolási rajza alapján már építettem programozót, és működik(lásd: képek)! Hasonló klónozást találhatsz a der-Hammer: HVProg oldalon. Ehhez még kell ugye egy MAX-232, vagy egy USB/UART illesztő.

Az én hvprog verzióm a képeken láthatod. Mátrixpanelra építettem és USB-ről megy. Az USB-UART átalakító MCP2200 alapú, ezt egy pici kiegészítő panelra építettem. Ez alatt egy step-up konverter is van MC34063-al(csak a tekercs látszik ki), hogy a 12V is meglegyen a HVPP/HVSP programozáshoz, így nem kell külső táp!
Az IC-k balról: MCP2200 a kis modulon, 74LS165 shift regiszter, ATTiny2313 a frissítéshez(éppen nincs a foglalatban), ATMega8535 a programozó agya. A kapcsolósor a jumpereket helyettesíti. Jobb oldalon 10-p ISP, és 20-p HVPP/HVSP tűsor van, és a második képen láthatod is a kiegészítő panelt amin épp egy ATMega16-ot hozok vissza a halálból...
(#) denon888 válasza zombee hozzászólására (») Jan 24, 2012 /

Én ezt használom az AVR-ek felélesztéséhez. Eddig tökéletesen működik. Össze lehet illeszteni a PC-vel, van olyan lehetőség is hogy csak a fuse biteket állítsa gyári alapra, vagy törölje az egész chipet.
Hátha valakinek hasznára válik-Bővebben: Link
(#) zombee válasza denon888 hozzászólására (») Jan 25, 2012 /

Ilyenem is van, működik, de sajna csak helyreálltásra jó, programozásra nem...
(#) zombee válasza zombee hozzászólására (») Jan 25, 2012 /

Ezt úgy értem hogy pl. véletlenül elállított FUSE bitek bármelyike, vagy éppen a biztonsági okokból letiltott SPIEN visszaállítható vele. De ha programozni szeretnék egy ATTiny13-at aminek a RESET lábát is portlábként akarom használni azt minden kódletöltés előtt bele kell tenni a javítóba majd vissza a programozóba, majd az RSTDISBL beállítása után vissza a céláramkörbe...
Egy HVPP/HVSP-képes programozónál meg csak letöltöm a kódot bele és kész is.
Úgy fejlesztek, hogy szinte minden begépelt sor után le is töltöm hogy láthassam a hatást...
(#) takuan válasza zombee hozzászólására (») Jan 26, 2012 /

Szia!
Pillanatnyilag az a helyzet, hogy egy ATtiny45-ből zártam ki magam, vagy tettem tönkre. Ezt kell megtudni. Ezek szerint erre az áramkör alkalmas a kiegészítések megépítése után, és igen, arra gondoltam amit Te is belinkeltél. Más szempontból még nem vizsgáltam, így újdonságként hatott a többi infó, nagyon hasznos volt. Egyébként az történt, hogy kifogástalanul működött minden, és egyszer csak a chip nem látszott a programozó számára. Mivel azt gondolom, hogy a programozó nem teszi tönkre az áramkört, és ennyi újraprogramozást ki kell bírnia (legfeljebb néhányszor tíz) azt gondolom, hogy kizártam magam. (tényleg mennyit bírnak?) Van még egy azonos áramköröm, de addig nem akarok semmiképp továbblépni, amíg ki nem derítettem mi történt. Pillanatnyilag csak passzióból ismerkedem a platformmal, és a lehetőségekkel. (tetszik) Szépen végigpróbálgatok mindent, és épp az interruptkezelésnél tartottam, mikor elakadt a dolog.
Köszi az infókat, nagyon hasznos volt!
üdv:
T.
(#) shield válasza edison14 hozzászólására (») Jan 27, 2012 /

Szia!

Összeraktam azt az egyszerű soros égetőt amit topik nyitásnál említettél, amit Te is használtál. Az a gondom hogy nem ismeri fel az AVR-t (ez lett volna az első égetésem). Gondolom a port beállítással lehet a gond, ezt állítottam be (kép). Szívesen fogadnám a segítséget.

port.jpg

(#) Novak válasza shield hozzászólására (») Jan 27, 2012 /

Szerintem így próbáld.

pony.jpg

(#) takuan hozzászólása Jan 28, 2012 /

Sziasztok!
Örömmel jelentem, működik! Megépítettem a lentebb tárgyalt kiegészítést a Topi féle programozóhoz, és kifogástalanul műxik. Végeztem egy fuse bit alapra állítást, és egy flash törlést a süket áramkörömön, és ismét minden jóra fordult.
Pozitív vége a mai napnak.
üdv:
T.
(#) shield válasza Novak hozzászólására (») Jan 29, 2012 /

Először így próbáltam, de nem ismerte fel. Esetleg valaki leírná hogy szokta beállítani (folyamat) égetés előtt, nagyon megköszönném.
(#) norbszt hozzászólása Jan 31, 2012 /

Üdv
Olyan személyt keresek Nagyatádon vagy környékén akinek van avr égetője.

írjon privátba
(#) Suncorgo hozzászólása Feb 1, 2012 /

Sziasztok

Összeraktam az STK500v2 programozót és kipróbáltam a test_2 filet is. Működik a kommunikáció.
A main.c-t beégetve terminálban meg is tudom változtatni a firmware verziószámot. Viszont az AVR studio nem ismeri fel.
A prociból jön is kifelé az 1.084Mhz segédórajel tehát a progi működik a procin és a led is villog mikor tápot adok a programozónak jelezve hogy működik. Miért nem ismeri fel az AVR studio 4.19?
Serial port monitorral nézve a programozó nem válaszol az AVR studio üzeneteire.
Erröl van szó: Bővebben: Link
(#) mzozo95 hozzászólása Feb 1, 2012 /

Sziasztok!

Nemrég beszereztem Zombee AVRISP mkii égetőjét, tökéletesen működik akár laptoppal is(USB), és az eladó is nagyon korrekt.
AVR studio 4el tökéletesen kompatibilis!
{KÉP1}
{KÉP2}

Ajánlom mindenkinek

Zoltán
(#) TavIR-AVR válasza mzozo95 hozzászólására (») Feb 1, 2012 /

Leszámítva, hogy a csatlakozó nemszabványos.
És az 1.6V-os xMega programozását nem tudja....

Csak a meglepetések elkerülése végett....
(#) domokosf válasza mzozo95 hozzászólására (») Feb 1, 2012 /

Én pedig kiműtöttem a panelt a dobozból, mert kíváncsi voltam melyik kontroller van benne... Valami rettenet ronda a nyák, sem lakkozva, sem ónozva nincsen, a fólia teljesen el van oxidálódva. Persze, működni működik... A 3,3 V-os stabilizátor pedig valami rézmadzagokkal van odagányolva. De egyáltalán, a maratás, a forrasztások. No comment. Katasztrofális kivitelezés. Csatolom a képet is. Így már elég durvának tűnik érte a 6e (mostanában már 5e) Ft. Én akkor vettem egyet, amikor nagyon meg voltam szorulva. Miután ezeket megláttam, bedühödtem és vettem egy gyári mkII-t.

P1220122.JPG

(#) Novak válasza domokosf hozzászólására (») Feb 1, 2012 /

:O
Pont a napokban agyaltam én is, hogy tőle veszem, vagy TÁVIR-nél. Hát lehet jobban jártam a távires verzióval.
(#) TavIR-AVR válasza Suncorgo hozzászólására (») Feb 2, 2012 /

Tippek:
AVR RESETben, Tx-Rx lab osszekot.

Ha nyitsz egy hiperterminal ablakot, akkor a leutott billenytut vissza kell hogy kapd (115200 bps, 8 bit, nincs paritás, 1 stopbit, nincs atvitelvezerles.

Ha ez OK:
AVRbe demoprogram ami nem csinal mast mint az "A" vagy a "TESZT" szoveget írja vissza. Igy az AVR-> PC kapcsolatot teszteled.

Ottan a bejovo jelet vizslatod avr oldalon. ami bejon, ASC+1 es visszairod.

Igy a AVR-PC odavissza kapcsolat kerul tesztelesre.

Nalam a tipushibak:
- rossz hex keszult (M8 helyett M88 chipre fordítottam)
- STK500-ból 2 féle verzió létezik: 7.37 ill 3.6 MHz Quartzra.
- Fusebit beállítás nem jó! (External quartz, NO DivClk8)
(#) TavIR-AVR válasza Novak hozzászólására (») Feb 2, 2012 /

Bővebben: Link
Programozók összehasonlításai
Ill nálam _számla_ és 1 év csere-garancia + szakmai tanácsadás is van...

Tipp:MKII firmware frissítés és menete
(#) Suncorgo válasza TavIR-AVR hozzászólására (») Feb 2, 2012 /

Az AVR nincs resetben. Mikor tápot kap akkor felvillan egy párszor a rajta lévő led jelezvén hogy működik. Ezt meg is leltem a forrásban.

TX-RX lábat összekötöttem. Amit kiküldök vissza is jön. Az FT232 működik.

Van egy ilyen teszt program. Feltöltöttem a uC-re és ha uart-on kap egy 0 karaktert akkor kikapcsolja a ledet, ha 1-es karaktert kap akkor pedig be. Ilyenkor vissza is írja a terminálban hogy led on is ok led off is ok.

tuti mega8ra fordítottam.

STK500ból akkor ez a 3. verzió. Ez 14.7456Mhz vagy 18.432Mhz kaviccsal működik.

Fuse bitek jók.

tehát ezért nem értem. Minden jó. Egyedül az AVR studio nem ismeri fel. Mint ha be se lenne dugva.

A programozó szoftvere tud olyat hogy ha ugye már a rendes firmvaret fordítom le a main.c-vel akkor terminálból meg lehet változtatni a firmware verziószámát. Ezt is teszteltem és működik. Vagyis a normál szoftver is válaszol. Csak az AVR studiónak nem válaszol vissza Serial port monitorban nézve.

szóval terminál nyit, com open, és 2x enter ez ugye 2 sortörés, ekkor visszaír a program hogy várja a számokat.

Még van egy segédórajel kimenet is kizárás miatt.

// Generate a clock signal on pin OC1B/PB2, using pwm with 50% duty cycle.
// This results a clock of 14.7456 MHz/17 about 864.7 kHz
// This results a clock of 18.4320 MHz/17 = 1.08423 MHz

Meg is van az 1.08423 MHz a PB2-őn.

Érdekes hogy a mega8 16Mhz-es de most 18.432Mhz kaviccsal működik ezek szerint.

Itt a forrás: STK500v2
(#) TavIR-AVR válasza Suncorgo hozzászólására (») Feb 2, 2012 /

Tipp:
Az FTDI virtuális sorosportja ne legyen nagyobb, mint 8.

COM4...COM8 közt legyen!
(#) Suncorgo válasza TavIR-AVR hozzászólására (») Feb 2, 2012 /

COM5-ön van
(#) Suncorgo válasza Suncorgo hozzászólására (») Feb 2, 2012 /

mellétettem a fesz osztót az ADC lábára és a reset lábra a 220R ellenállást és most jelzi a led hogy megfelelő a csatlakozás, van benne ilyen funkció és ekkor sem ismeri fel az AVR studio 4.19

tanácstalan vagyok...

Érdekes módon nekem nincs CKDIV8 a fuse biteknél az AVR studióban.

Ezt a programozót egy kölcsönkért doper-el programozom, de a win7 x64-emet meg kellett hegesztenem hozzá hogy működjön. Ezért is kellene ez az FTDI chippes megoldás.

kép.jpg

Következő: »»   15 / 56
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem