Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   992 / 2505
(#) .colin válasza emersys hozzászólására (») Feb 2, 2012 /
 
Kicsit pontosabban? I II III lábakra melyik tranyó IV V VI melyik tranyó?
(#) emersys válasza .colin hozzászólására (») Feb 2, 2012 /
 
Bd 249c-> I -> bázis II -> collector III -> emitter

bd 250c-> VI -> bázis V > collector IV -> emitter

Reloop linkelésén ez tökéletesen látható...Bővebben: Link

Bdxxx lábosztás: Bővebben: Link Remélem így már menni fog.
(#) compaqamplifier hozzászólása Feb 2, 2012 /
 
Szevasztok, ha én találtam egy b osztályos erősítőt, 100 wattos meddig tudom növelni a teljesítményét? Tranzisztorosról van szó, általánosságban kérdezem ez, milyen alkatrészeket kell még kicserélni?
(#) .colin válasza emersys hozzászólására (») Feb 2, 2012 /
 
Értem. Köszönöm a segítséget!
(#) 1269 hozzászólása Feb 3, 2012 /
 
Sziasztok!
Szerintetek milyen értékű ellenállást és kondit tegyek az "X"-ek helyére? C104, R119.
Az R119 szerintem az R120-on feszültség osztó és az erősítést állítja be. (jelenleg 1K 10X-es erősítés)
A C104 valamilyen magas frekis szűrő viszont fogalmam sincs mit tegyek ide.
Kapcs rajz a mellékletben.
A sub erősítőt megépítettem, ment is egy ideig, de nem ment elég mélyre és kb. 30 perc után elszálltak a végtranyók úgy, hogy nem is melegedtek, a hangszóróból semmi nem hallatszott.
(valószínű bekapcsolt a védelem)
Üdv: Ottó

vég.jpg
    
(#) reloop válasza 1269 hozzászólására (») Feb 3, 2012 /
 
Szia! 3,3k és 470pF. Erősítés 34x, aluláteresztő töréspontja 100kHz.
(#) danodano hozzászólása Feb 3, 2012 /
 
Sziasztok!
Van egy Grundig A5000 típusú erősítőm, aminek kint volt a tápfesze a kimeneten. Részben sikerült ezt megoldanom az egyik végtranzisztor cseréjével. Ha a képen látható panelt kiveszem, akkor kialszik a trafó primerével sorba kötött izzó és nincs DC a kimeneten. Ha berakom a panelt, és rádugom az összes kábelt, akkor világít az izzó és a védelem reléi nem húznak be. Ha a rossz oldalról lehúzom a két kábelt (képen) akkor majdnem teljesen kialszik az izzó, a védelem relék meghúznak és az jó oldal szól is. Sajnos kapcsolási rajzom nincs hozzá, de ha jól nézem az a két kábel a teljesítményszabályzó résztől jön (ez egy három állású kapcsoló 30, 60, és 120W állásokkal).
Találkozott már valaki ilyen hibával? Esetleg tudjátok, hogy ez a teljesítményszabályozás hogy működik? Mert szerintem ott lesz valami hiba.
(#) 1269 válasza reloop hozzászólására (») Feb 3, 2012 /
 
Köszi.
(#) Lalle hozzászólása Feb 3, 2012 /
 
hello

ennek az erősítőnek a csatlakozási pontjai érdekelnének melyik a pozítív, negatív, gnd, bemenet esetleg remote jel csak a végfok rész van meg

köszönöm
(#) Imi65 válasza Lalle hozzászólására (») Feb 3, 2012 /
 
Ez az egész a végfok. Nem lehet szétválasztani, a jobb oldali panel nem működik magában. Ha nincs meg a bal oldali rész, nem tudod használni.
(#) Lalle válasza Imi65 hozzászólására (») Feb 3, 2012 /
 
köszi a választ ettől féltem keresem a másik részt
(#) mhatalyak válasza danodano hozzászólására (») Feb 3, 2012 / 1
 
Szia! Nekem van egy ugyanilyen típusú erősítőm, ami ugyan ezt játszotta, már darabokra bontottam, mert el volt öregedve a nyáklap és elpattantak a forrasztások stb. Nekem a teljesítmény kapcsoló volt kontakt hibás, nézd meg, hátha jó lesz, ha jól emlékszem a két fekete csatlakozón a szélső lábakat zárja össze 120W-os állásban!
(#) danodano válasza mhatalyak hozzászólására (») Feb 3, 2012 /
 
Megpróbáltam összezárni a két szélső lábat, sajnos ugyanezt a hibát produkálja, de ebből kiderült, hogy a szabályozó kapcsoló rész jó. Ezek szerint a panelon lehet valami gond.
(#) mhatalyak válasza danodano hozzászólására (») Feb 3, 2012 /
 
Nézd át a tranyókat azon a nyáklapon, amit ki lehet belőle húzni, lehet zárlatos az egyik, vagy még a piros/kék csatlakozónál is lehet hiba, az is a teljesítmény állításért felelős.
(#) zolika60 válasza reloop hozzászólására (») Feb 3, 2012 /
 
Csak arra akartam utalni, hogy egy 18W-os hangszóróhoz nem kell 7-10W nál nagyobb erősítő. A használható áramkörök száma pedig ha nem is végtelen, de mindenképp sok. Ha az appoló rádióba jó volt a TBA810 akkor tán a kérdezőnek is megfelel.
(#) danodano válasza mhatalyak hozzászólására (») Feb 3, 2012 /
 
Igazából már mindent összehasonlítottam a másik oldallal. A vicc az egészben, hogy a jó oldalon találtam két zárlatos tranzisztort. Valószínú ezért nem működik a jó oldal kivezérlésjelzője.
(#) golem válasza zolika60 hozzászólására (») Feb 3, 2012 /
 
Szia!
Volt TBA 810 most van öszzerakva egy TBA800 csak az meg 16ohmos.5 W
(#) mhatalyak válasza danodano hozzászólására (») Feb 3, 2012 /
 
A kivezérlés jelző az nekem is rossz volt(jobb oldala), Én úgy használtam, hogy van a zöld csatlakozó középen, azt lehúztam és egyből oda tettem a bemenetet.
(#) danodano válasza mhatalyak hozzászólására (») Feb 3, 2012 /
 
Közben visszatértem a fő modul vizsgálatához. A jó oldalon a BD250-eseknek a bázisa és emittere között 500mV körüli fesz esik, de a rossz oldalon ugyanezek között 17mV és sipol is a multi (szakadásvizsgáló módban).
Kivettem az ellenállásokat, de az összes jó. Egyszerűen nem jövök rá mi okozza. :S
(#) kadarist válasza danodano hozzászólására (») Feb 3, 2012 /
 
Szia!
A 17 mV-os érték zárlatos tranzisztort feltételez.
(#) danodano válasza kadarist hozzászólására (») Feb 3, 2012 /
 
Erre gondoltam én is először. Aztán kiforrasztottam őket, egy zárlatos volt, azt cseréltem, így eltűnt a tápfesz a kimenetről.
A BD249-eket hasonlítva a jó oldalhoz nagyon hasonló értékek vannak (szakadásvizsgálóval). Itt mind a négynél 17mV van a bázis és emitter között (tehát a jó oldalon is)
U.I: ezeket beforrasztva mértem.
(#) Robi85 hozzászólása Feb 3, 2012 /
 
Sziasztok.

A csatolmányban lévő erősitőt szeretném megépiteni egyik ismerősőmnek. Az lenne a kérdésem, hogy nyomtatás elött ugye tükröznöm kell, hogy feltudjam vasalni? És mennyi lehet a maximum tápfeszültsége? Quasy +-50V-ot ajál neki 1-1 IRFP260 FET-el. Ekkora tápfesszel 4 Ohm is biztonságos lehet? Vagy akkor még kellene plusz 1pár fet?
(#) vro2 hozzászólása Feb 3, 2012 /
 
Hali
Az lenne a problémám hogy kaptam egy hibás Somogyis aktív mélyládát (lakásba való) és egy elég komoly PWM végfok hajtja a hangszórót.
A kimeneti szűrő tekercs meg van égve és a kimeneten van feszültség. Nem a teljes tápfesz mert a hangszóró membránja kb fél centit mozdul. Megmérni nem tudtam mert kiakasztja a multiméteremet bármekkora feszültséghatárra van állítva.
Az erősítő azért működik, bár nem nagy teljesítményt ad, meg a hangja sem a legjobb. Arra gyanakszom hogy már a gyártó elszúrt valamit mert a végfetek nem hibásak, de nekem gyanús hogy mind a négy fet IRF640N. Nem lehet az hogy már gyártáskor véletlenül egyforma feteket raktak az erősítőbe?
(#) Tetye válasza danodano hozzászólására (») Feb 3, 2012 /
 
Hali!
Ha jól emlékszem nálam is volt egy ilyen javításon én abban olyan BD139 vagy 137 tranzisztorral találkoztam ami a tokban belül kontakthibás volt. Engem az szivatott halálra mire megtaláltam.
(#) danodano hozzászólása Feb 4, 2012 /
 
Közben találtam 4 hibás tranzisztort a jó oldalon. Nem értem ezekkel hogy működhetett. A rossz oldalról kiszedtem ugyanazokat, ellenőriztem őket, betettem a jó oldalra, de most az sem szól már. Elég érdekes egy szerkezet ez.......
Valahol zárlat lehet a kis kivehető nyákon, de egyszerűen nem találom meg.
Mit lehet ilyenkor csinálni? Tegyem rá a tápot izzó nélkül és nézzem mi repül szét? :S
(#) matyusz válasza danodano hozzászólására (») Feb 4, 2012 /
 
Üdv.
A végtranyókat érdemesebb, ha egyik is száll el akkor is mind a 2-t ki kéne cserélni. A jó oldalhoz pedig ne nyúlj mert az is csak el fog romlani. Ki kéne mérni az összes tranzisztort rajta, szerintem valamelyik meghajtó tranyó is szakadásba, vagy rövidzárba ment. Ha mindent kimértél írj.
(#) danodano válasza matyusz hozzászólására (») Feb 4, 2012 /
 
Ma délelőtt kivettem az összes tranyót, kimértem őket és mind jó.
A fő nyákra csatlakozik egy kivehető kisebb nyák. Ezen voltak rossz tranzisztorok, ahogy írtam. Jövő héten veszek helyettük, de nem vagyok benne biztos, hogy ezek okozzák a hibát, mert nélkülük is fennáll a hibajelenség. Ha bedugom a teljesítményszabályzó felől érkező kábelt a kis nyákra akkor letilt a védelem. Ezen lehet valami zárlat, de egyszerűen nem találom meg.
(#) matyusz válasza danodano hozzászólására (») Feb 4, 2012 /
 
Lehet, hogy valahol az a Jacksli kapcsoló zár össze ott ahol nem kéne. Ha ki birod venni akkor vedd ki és úgy mérd át az összes érintkező közötti részt. Az is lehet, hogy letört belőle egy darab és most rövidre zár valamit. De az is lehet, hogy nem itt keresendő a hiba. Lehet egy elkó is vagy olyan helyen zárlat amire nem is gondolnál vagy olyan helyen tranzisztor.
(#) danodano válasza matyusz hozzászólására (») Feb 4, 2012 /
 
A kapcsolót kizárhatom, mert amikor átkötéssel helyettesítettem akkor is fennállt a gond.
Jövő héten veszek alkatrészeket aztán elkezdem egyesével végignézni a kondikat ellenállásokat is.
Köszönöm az eddigi hozzászólásokat.
(#) ptesza hozzászólása Feb 5, 2012 /
 
Valaki magyarázza el nekem legyen szíves , miért nem melegednek a D osztályú erősítők???

Milyen előnyei és hátrányai vannak?

Bővebben: Link

Ha lehet akkor csak , simán magyarul ,nem kell túl tudományosan.
Következő: »»   992 / 2505
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem