Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » VF3 - 6 végerősítő

Témaindító: isamisa, idő: Nov 20, 2006
Lapozás: OK   51 / 70
(#) reloop válasza atka8918 hozzászólására (») Jan 22, 2012 /

Az már tisztázódott, hogy a diódák nem képesek a nyugalmi áram stabilizálására, elhagyásuk nem okoz lényeges változást. Kellő hűtés ígyis-úgyis nélkülözhetetlen.
A diódák átkötésétől jelentősen csökkenni fog a nyugalmi áram. Azt érdemes tisztázni, milyen műveleti erősítőt használsz, hogy ilyen nagy az áramfelvétele az IC-nek.
(#) atka8918 válasza reloop hozzászólására (») Jan 22, 2012 /

Most NE5534-es van benne, de van itthon OPA134-esem is azzal még nem próbáltam ki.
(#) reloop válasza atka8918 hozzászólására (») Jan 22, 2012 / 1

A diódák piszkálása előtt néhány ötlet, amitől túl nagy a nyugalmi áram a poti maximális ellenállásánál is.
Gerjed, szkóp hiányában 470nF 10 ohm terhelésnél az ellenállás melegszik.
Az IC áramfelvétele a szokásos 4-5mA helyett több, az adatlap 8mA-t is megemlít.
A 470 ohm ellenállások vagy 47k poti nem olyan értékűek mint ami rájuk van írva.
(#) atka8918 válasza reloop hozzászólására (») Jan 23, 2012 /

Köszönöm a segítségedet. Kicseréltem az NE5534-est OPA134-re és megoldódott a probléma. Most már rendesen lehet állítani a nyugalmi áramot. Kimeneti null pont is tökéletes. Egyébként azt elfelejtettem leírni, hogy az NE5534-el is szólt rendesen, csak nagyon melegedett.
Még egyszer köszönöm
(#) punkkazy válasza atka8918 hozzászólására (») Jan 23, 2012 /

Akárhányszor építettem meg a VF szériás erősítőket, az NE5534 mindig problémákat okozott: hol gerjedt, hol nem lehetett nyugalmi áramot állítani. TL071-el azonban tökéletes volt mind. Nem tudom ennek mi lehet az oka.
(#) elektrorudi válasza punkkazy hozzászólására (») Jan 23, 2012 /

Hány pF kompenzáló kapacitást tettél az NE5534-re?
(#) atka8918 válasza punkkazy hozzászólására (») Jan 23, 2012 /

Az előző erősítőmbe( Texas 25W) nekem is TL071-es van meg OPA132-vel is ki próbáltam, egyiknél se volt hasonló problémám. Most használtam először NE5534-et.
(#) punkkazy válasza elektrorudi hozzászólására (») Jan 23, 2012 /

A visszacsatolásban levőre gondolsz? Oda mindig 47pF-os kerámiát használtam (már amennyire egy kerámia kondi pontos értékű).
(#) bencikusz hozzászólása Jan 31, 2012 /

Sziasztok!
Nem tudjátok mi lett a HAROM B weboldalával ? Köszi Bencikusz
(#) Ktulu válasza bencikusz hozzászólására (») Jan 31, 2012 /

A freeweb megszünt mint ingyenes webszolgáltotó. Aki nem tért át fizetősre, tudtommal mindet törölt.
(#) ptesza válasza Ktulu hozzászólására (») Jan 31, 2012 /

Igaz, hogy off de tényleg nagy görénység volt. Sosem voltak az adatok biztonságban ott.
(#) elektrorudi válasza punkkazy hozzászólására (») Jan 31, 2012 /

Nem visszacsatoló kondenzátorról beszéltem, hanem
az 5-8 láb közé kötendő kompenzáló kapacitásról.
(#) punkkazy válasza elektrorudi hozzászólására (») Feb 2, 2012 /

Értem már, oda szerintem nem is raktam kondenzátort. Akkor ez lehetett a gond.
(#) Jaffry hozzászólása Feb 3, 2012 /

Sziasztok.Nincs meg valakinek ennek a nagy testvérének a rajza ami +-60 voltra volt méretezve nem tudom az minek volt keresztelve talán vf5 vagy 6.Most van egy kis időm a megépítésere de annak nem találom a rajzát és az oldal sajna már nincs meg.
előre is köszönöm. *
(#) elektrorudi válasza punkkazy hozzászólására (») Feb 3, 2012 /

Több, mint valószínű... 22-47p között kell választani, az IC adatlapján található görbe szerint.
(#) reloop válasza Jaffry hozzászólására (») Feb 3, 2012 /

Szia! Vf6 rajza. A zener diódákat és a mosfeteket kell a tápfeszültséghez igazítani, esetleg a visszacsatoláson nagyobb erősítést állítani. (A Vf3 és a Vf6 topic össze lett vonva.)
(#) Jaffry válasza reloop hozzászólására (») Feb 3, 2012 /

szia köszönöm a rajzot.Milyen értékeket kellene átszámolni a +-63 voltos müködéshez?a fetek amiket vásároltam azok irfp 240 és ennek a párja.azok elbirják a tápfeszt plusz minuszba.a visszacsatolás értékén miket kell figyelembe venni?
ne haragudj a traktálásom miatt de ezek a dolgok kimaradtak az életemből.
előre is köszönöm
(#) reloop válasza Jaffry hozzászólására (») Feb 3, 2012 / 1

Készítettem egy javaslatot az alkatrészek értékére vonatkozóan, pirossal jelölve. Az Irfp-k 100mA drain áramához 4V gate-source feszültséget becsültem. A zenereken folyó áram 7mA körüli. A zener kiválasztásánál a szabványos feszültségen kívül a 0,3W diszipációt is figyelembe vettem (melegedni fog).
Az erősítés 50-szeres, így 890mV-tal teljesen kivezérelhető. Nagyobb érzékenység érhető el a 680ohm további csökkentésével, vagy a 33k növelésével.
Az 1N4148 diódák vajmi keveset oldanak meg a nyugalmi áram stabilizálásából, ezért ajánlom használj minél nagyobb hűtőfelületet.

VF6.png

(#) ptesza válasza reloop hozzászólására (») Feb 4, 2012 /

Lehet ,hogy belekezdenék én is egy Vf6 ba , mert van amikor a B5 már kevés , és nem túl jó hangosításra használni.(Sajnálom)

Van 2 db 250 W-os AC 48 V trafóm , csak nincs szívem szétszedni ,hogy tekerjek belőle le. Ezekkel +/-68 V lenne a tápom. Nem túl sok ez kicsit ? Ekkora fesznél mennyi puffer kellene? Milyen FET-ek? Mekkora teljesítményt tudnék kivenni , 4 és 8 ohm-on? Vagy inkább építsek mást?
(#) reloop válasza ptesza hozzászólására (») Feb 4, 2012 / 1

Szia!
A kézenfekvő válasz az volna, hogy építs Vf2-t, de nem látom akadályát a Vf6 topológia alkalmazásának sem. Amit a Vf2 földelt bázisú tranzisztora teljesít, azt meglátásom szerint a műveleti erősítő tápáramából is ki lehet nyerni. Természetesen itt is célszerű kettő vagy több mosfetet párhuzamosan kapcsolni. Ami az igazi kihívás az a nyugalmi áram hőfokstabilitása. Jelenlegi elgondolásom az IC táppal párhuzamos potméter kiváltása áramgenerátorral, melyet viszonylag egyszerű hőfokfüggővé tenni.
A szekunder feszültségek jók, 1x400-500W/4 ohm, vagy 2x200-250W/8 ohm mehet róluk. Értő kezekben a transzformátorok teljesítményének alulméretezettsége nem fog problémát okozni. A táp szűrésére 10.000µF -ot ajánlok.
(#) David 3g válasza reloop hozzászólására (») Feb 4, 2012 /

Szia. ebből így hány W-ot lehetne kivenni?
(#) reloop válasza David 3g hozzászólására (») Feb 4, 2012 /

Szia! 110W/16-ohm-on. Kalandvágyók köthetnek rá 8 ohm-ot 200W reményében
(#) David 3g válasza reloop hozzászólására (») Feb 4, 2012 /

Az azért szép Szoval a 4 ohm az szoba se jöjjön ?
(#) reloop válasza David 3g hozzászólására (») Feb 4, 2012 /

Miért ne, csak némi módosítással. Több hexfetre ajánlatos szétosztani a teljesítményt. Nézz szét a Vf2-ben.
(#) benocs24 hozzászólása Feb 14, 2012 /

Sziasztok! Szeretnék építeni én is magamnak egy erősítőt . Tetszik nagyon nekem nem tudom miért de megfogott ez VF6 de inkább az egész sorozat. Csak az a baj hogy szerintem rossz helyen keresgélek. Ezeket csak fettel lehet csinálni? Mert nekem csak tranzisztorok vannak. Ha jó tudom FN1016 és párja.
(#) Ge Lee válasza benocs24 hozzászólására (») Feb 14, 2012 /

Meg lehet tranyókkal is, mert már elég régen megépítették. Kérdés, hogy érdemes-e...
(#) benocs24 válasza Ge Lee hozzászólására (») Feb 14, 2012 /

Hááát szerintem nem Majd akkor ha tudok beszerezni hozzávaló fetet majd akkor próbálkozok addig is esetleg nem tudsz (vagy átírányítani valahova) valami jó egyszerű leírást erre a tranzisztor párra! Szeretnék csinálni egy erősítőt ami nem túl idő igényes de viszont érdemes vele foglalkozni kicsit. Köszi előre is!
(#) reloop válasza benocs24 hozzászólására (») Feb 14, 2012 /

Szia! Ezt feltétlen próbáld ki. A témáját figyelem, ha kérdésed van oda is írhatsz.
(#) phatt hozzászólása Ápr 1, 2012 / 1

Sziasztok!
Itt megtaláljátok Király Tibor jelenlegi honlapját! Ahol fellelhető többek között az összes VF erősítő dokumentációja!
(#) ptesza válasza phatt hozzászólására (») Ápr 1, 2012 /

Köszi.
Következő: »»   51 / 70
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem