Fórum témák
» Több friss téma |
Ezt,hogy érted,hogy az eredetileg beállított...
az az azzal az értékkel ami az itt oly sokszor kibeszélt inverteres pásztorban van?
Igen pontosan. Próbáltam más értékekkel,frekvencia,és kitöltés tekintetében de sok kísérletezés után visszatértem az eredeti értékekhez. Ez csak ehhez a fajta trafóhoz érvényes tapasztalatom. Bocs most mennem kell melózni.
Szia.A trafó felett rajzolt menetszámokat fordítsd meg .A tranyóhoz a 70 .
A töltő körhöz meg a 700 menet tartozik.Az emitterhez rajzolt 1K lehúzó ellenállás segíti a zárást. Én benne hagynám . Az 555 Ic beállítása nekem kicsit újszerű a jelen kapcsolásban .(Az időzítő kör töltése a 3as kimenetről ?)
Helló én ezt nagyon jól tudom,úgy is csináltam.
EZ A RAJZ CSAK EGY SKICC. Igen ez szerintem az 555 ic egyik legegyszerűbb kapcsolása ezen a téren sokkal egyszerűbb belőni,érdemes elgondolkodni rajta,én megépítettem és megy!!
Helló
Az általam mutatott impulzustrafóval az a kapcsolás nem jó, ennek a trafónak nagyobb freki kell. Amúgy az itt található kapcsolást 4,5V, 6V, 7,5V, 9V-os trafókkal működik csak persze a két ellennel variálni kell.
Ok Dizi. Majd informálódom az ilyen irányú beállításról is .Egyébként nagyon szeretem az 555 ic-t .Nagyon sokoldalú. Szinte mondhatni hogy ebből az ic-ből használtam el a legtöbbet dolgaim építése közben .
Még annyit hogy a normál NE555 az nem jó téli üzemhez mert nem bírja a hideget.Az enyém leállt a hidegben a szobában meg működött ic csere után már nem volt hiba. Az SA555 az bírja nekem most is megy kint a hidegben.
Hát én is szeretem ezt a típust, 2002 óta kb 3000 darabot építettem be különböző kütyükbe.
Nem sokat kell informálódni meg kell építeni kísérleti dugaszolható panelon és kész.
E-szerint a tekercs szekunder oldala direktbe menne a karámra? Jól értem?
Helló
Nem, nem, oda kell illeszteni a tirisztoros kapcsolást csak én nem rajzoltam oda, mert itt inkább az inverter kör felépítését akartam valamilyen szinten papírra vetni.
Az eredeti rajzból kiindulva ajánlottam a tranzisztorokat.
Idézet: .„Amúgy az itt található kapcsolást 4,5V, 6V, 7,5V, 9V-os trafókkal” Próbáltad a szóban forgó impulzus trafót az eredeti kapcsolásban felhasználni? /Csak kíváncsi vagyok?/
Igen, de nagy volt az áramfelvétel és melegedett a tranyó,
ott asszem 2-2,5 khz rezeg az inverter rész hagyományos paneltrafóval. Az impulzus trafónak nagyobb freki kell.
A különbség a TE és az én trafóm közt annyi,hogy az enyém fazék magos. Elképesztően erőset lehet belőle az eredeti kapcsolás néhány apró módosításával készíteni. A részleteket itt nem kívánom közzé tenni mert élet veszélyes! Barátom h@esége miatt már olyat is sikerült készítenem ami a karám vezeték szigetelőtől számított. KB 50-70 cm távolságra a tartó oszlop fáján keresztül úgy megütött hogy csak néztem. Mint az a bizonyos Jani a moziban.
Mint Rozi a moziban.
Most rámértem a fet gate-jén 33Khz.
Minden valamira mondható pásztor tömbvázlata:
inverter,aminek az alapja lehet, tranzisztoros vagy ic-s > tranzisztoros vagy FET-es végfokozat > porvas vagy vasmagos transzformátor > egyenirányítás > tirisztoros vagy triakos rásütőegység > rásütőkondenzátor >nagyfeszültségű transzformátor. Na már most ezek alkatrész típusban és értékben eltérhetnek egymástól,de az elv az ugyanaz. A másik dolog amit itt már kibeszéltünk a villanypásztornak nem 10 centis szikrákat kell vetni, hanem 5-8 mm-es erőteljes szikra kell, hogy a szélsőséges viszonyok között is mint pl eső,hó vagy magas páratartalom mellett is elegendő energia maradjon a jószág kordába tartására. Idézet: . Tisztában vagyok azzal amit mondasz. KB egy oldalas lenne,ha leírnám a történteket. Tapasztalat szerzésnek jó volt. Az óta ha gond van először körbejárom a területet és kitépem a gazt amit már állítólag tegnap "lekaszáltak" és leföldeli a vezetéket. :yes: „Barátom h@esége miatt”
Az erejéről talán az valamit elmond,hogy a földre letett készülék körül hajladoztak a vékonyabb gaz szálak. A feltöltés ideje alatt a készülék felé a kisülés pillanatában vissza az eredeti helyére. Félelmetes volt még nézni is.
Dizi az általad vásárolt impulzus trafóról tudnál csinálni egy felvételt a lábak felől ahol jól látszanak a részletek lehet hogy csak makró felvétel fogja tudni.Kíváncsi vagyok milyen szigetelés van a két tekercs között. Van nekem is pár darab bontott de sajna csak az egyiknél látható valamilyen sötét színű prsepán elválasztás .Ha nem terhelnélek vele nagyon,csak akkor.Előre is kösz .
Nagyon gyors vagy De sajnos nem látszik az a vastag prespán szigetelő amit szerettem volna látni .Te hogy ítéled meg egy vastag ,vagy sok vékony szigetelő van a primer és szekunder között. De mindenesetre köszönöm
Szerintem ez a trafó egy tévéből van, mégpedig a sorvégtranyó meghajtótrafója volt (nagyon hasonlít rá). ott is elválasztótrafó volt, a gyengeáramú vezérlőtől választotta el a 2-300V-al működő sortranzisztort! Így a szigetelése is ennek megfelelően lehetett kialakítva!
Helló
Elképzelhető,viszont az a baj,hogy szinte semilyen infót nem találok a trafóról,kíváncsi lennék arra,hogy mekkora az az ideális freki amin ez jó hatásfokkal képes menni.
Szia én 30 khz-n hajtom ott lead 500v ot .
a TV-k ben 15625Hz-n járatják.
Ez így van! A tévékben a sorfreki 15625 Hz, ahogy előttem is leírták. Tehát ezen a frekin működik gyárilag ez a trafó!
Már csak az a kérdés,hogy ez az e vagy valami más.
Én 33khz-en hajtottam,de 350 voltnál több nem jött le róla.
Persze mivel a ff Tv trafója a szines TV nek van evvel megegyező de de több menetszámú trafója az nekem 700v-ra is képes volt leadni
Sziasztok.
Mielőt elkeztem meg építeni ezt EzT Teszteket végeztem multi sim-el. De folyamatosan hibát dob. Általában leég az Ic... Most ha meg építem ugyan ez lesz? |
Bejelentkezés
Hirdetés |