Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsolóüzemű táp 230V-ról

Témaindító: cimopata, idő: Szept 13, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   253 / 783
(#) lorylaci válasza Vacok hozzászólására (») Feb 7, 2012 /

Helyettesíthető. Az R0204 tok paraméterei nagyjából megegyeznek a 1206 tokkal a disszipációt leszámíva.
(#) lorylaci válasza szabi992 hozzászólására (») Feb 7, 2012 /

Ingyen le tudod tölteni a sprinty layout viewert, amivelt udsz nyomtatni toneres nyákgyártáshoz.
(#) Vacok válasza lorylaci hozzászólására (») Feb 7, 2012 /

Köszi!
(#) emmzolee válasza szabi992 hozzászólására (») Feb 7, 2012 /

Csináltam neked egyet belőle.
(#) szabi992 válasza emmzolee hozzászólására (») Feb 7, 2012 /

Köszi. Próbáltam 2 sprin-layoutot is, de egyik sem volt jó, nem akarta megnyitni.
Szabi
(#) emmzolee válasza szabi992 hozzászólására (») Feb 7, 2012 /

Valamit biztos benéztél. Mindegy. Ez tuti jó lesz.
(#) Zozyka válasza Zupp87 hozzászólására (») Feb 7, 2012 /

Amúgy végül is az Al értéke az mit is befolyásol?
Meg hogyan tudom kiszámolni?

Mert eddig a menetszám meghatározásához kellett volna nekem.

De közben találtam egy másik oldalt Bővebben: Link, ahol ez az érték nem kell hozzá.ÉS ez alapján viszonylag egyszerűen kijött nekem, hogy amennyiben ETD 49 magot szeretnék használni, akkor 19menet-et kellene tekernem a primer oldalra, duplán tekert 0,5 átmérőjű vezetékből.
A primer oldaltra pedig 5 menet kellene.Azt még nem számoltam ki,h hány mm-s legyen.

A primer oldali szórási induktivitás az mit befolyásol? ÉS annak az értékét hogyan tudom kiszámol/csökkenteni?

Még azt szeretném megkérdezni, hogy az én estemben is 20V körülire legyen a segédtáp tekerve?
Azt hova kell tekerni? Ha már az összes rajta van, akkor tekerjek még rá?
Mert ha jól értelmezem a TOP 249, kb 5,8V-nál kapcsol be a vezérlés alatta ki.És ugyebár egy LTV817A opto vezérelné a dolgot.

Köszönöm szépen előre is a segítséget.
(#) Zozyka válasza lorylaci hozzászólására (») Feb 7, 2012 /

A légrést és a mágnesező induktivitást azt honnan tudom kiszámolni?

Illetve a flyback trafóknál gondolom a primer oldalon nem 150V van.Jól gondolom?
(#) Zozyka válasza Zozyka hozzászólására (») Feb 7, 2012 /

ÁÁ már megint hülyeséget beszéltem....
Az előző kettő nagy része hülyeség amit írtam
Kár, hogy nem lehet törölni

Benéztem mert megint félhidasat néztem...

Tudna esteleg valaki segíteni abban, hogy hol tudnék leírást találni, hogyan kell flyback trafót méretezni.
Vagy ha valaki volna oly kedves és le tudná írni az ahhoz szükséges tudnivalót azt nagyon megköszönném.

Tudom béna vagyok, de én nem találtam semmi olyat, ahol ennek a méretezéséről lenne szó
(#) lorylaci válasza Zozyka hozzászólására (») Feb 8, 2012 /

Ezen a két oldalon tömören, de sok mindent megtalálsz a különböző topológiákról:
SMPS leírások
SMPS méretezés
Az utóbbi nagyon sokmidnent kiszámol neked, köztük javaslatot tesz magra, menetzsámra stb...
(#) Mikey051104 hozzászólása Feb 8, 2012 /

sziasztok! olyan kérdésem lenne hozzátok hogy megépítettem itt a hobbielektronikán található VF2 modifikált verzióját ami Gf400 névre hallgat. Tökéletesen Működik! No de szeretnék hozzá építeni egy kapcsolóüzemű tápot de nem találok megfelelő kapcsolást vagyis találtam egyet de nem tom hogy ez müködhet e? ebben kérném a segítségeteket!
Válaszokat előre is köszönöm. jah mellékelem azt a kapcsolást amit találtam.

táp.jpg

(#) Ge Lee válasza Mikey051104 hozzászólására (») Feb 8, 2012 /

Nem, nem működik!
Már egyszer leírtam hogy igen, most megkérdezed újra. A Vf2 modhoz így ahogy van tökéletes. Ha valami finomabb dologhoz kell akkor érdemes lassítani a meghajtást (ez még a hegesztőhöz készült), akkor kevesebb zavart fog termelni. A 494 holtideje itt kb. 800ns, szerintem 2-300ns-ig bátran le lehet lassítani a kapcsolási időt. Mivel ez idő alatt áram nem folyik, a kapcsolási veszteség sem fog nőni.

aramvalto.jpg

(#) Mikey051104 válasza Ge Lee hozzászólására (») Feb 8, 2012 /

Ok! Bocsánat csak nekem ez az elő ilyen tápom! nem tudom mit hogyan meg satöbbi, meg hát 2 végfokpanelt kell hajtania + nem tudom a rajzon szereplő ef25 trafó menetszámait
(#) granpa válasza Mikey051104 hozzászólására (») Feb 8, 2012 / 1

Szép kék betűkkel oda van írva:5 x 7menet! Azaz minden tekercs (mind az öt) 7menetes; azaz hét tekerés.
(#) Mikey051104 hozzászólása Feb 8, 2012 /

Tényleg akkor azt is megmondanád hogy mi a huzal keresztmetszete ? köszönöm !!!!
(#) lorylaci válasza Mikey051104 hozzászólására (») Feb 8, 2012 /

Az egy gate meghajtó trafó, az átlagos áram nagyon kcsi, így szinte mindegy. De mivel még erre is rákérdeznél, így legyen mondjuk 0,25mm. A gate trafót meg pentafibrálisan kell megtekerned.

Javaslom, hogy (ahogy a forúmszabályzat is mondja) először gondold át a kérdéseidet, keress rá a dolgokra, járj utána, olvass, és ha edddig semmi, utána kérdezz.
(#) Mikey051104 válasza lorylaci hozzászólására (») Feb 8, 2012 /

köszi a választ! jah és hogy mindenki lecseszni tudja a másikat mikor az csak próbálkozik és mivel nem értek a kapcsoló üzemű tápokhoz de elnézést mindenkitől akit zavart mind az a 3 hozzászólásom amit írtam.
(#) lorylaci válasza Mikey051104 hozzászólására (») Feb 8, 2012 /

Olyat kérdeztél, amit már megkrédeztél és válaszoltak, valamint ott volt a rajzon
Alapvető kapcsolóüzemű tápos ismeretek nélkül egy ilyen kapcsolóüzemű tápot csak nagy szerencsével tudsz megépteni a tápot.
A hibalehetőségek száma nagy. Ami nincs rajta a rajzon az töbnnyire az alapvető SMPS ismeretekkel meg triviális (például milyen diódákat akartál alkalmazni a szekunder oldalon), vagy az építőnek kell megterveznie az adott alkalmazáshoz vagy körülményekhez.

Nem a kérdések, hanem az átgondolatlan kérdések ellen vagyok, de az ellen nem csak én, hanem a fórumszabályzat is.

Ha már egy ilyen kemény dolgot akarsz építeni, akkor javaslom ezt a minimális irodalmat olvasd el, és próbáld meg értelmezni.

Ha az ilyen "van egy erősítőm, adjatok hozzá egy SMPS tervet" hozzállással kezdesz neki, akkor a pénztálcád fogja hamar bukni az eldurrantott eszközök árát.
(#) Mikey051104 válasza lorylaci hozzászólására (») Feb 8, 2012 /

oké rendben. de én nem azt kértem hogy adjatok tervet azt megtudtam keresni magamnak és mégegyszer elnézést hogy átgondolatlanul kérdeztem
(#) (Felhasználó 46585) válasza lorylaci hozzászólására (») Feb 8, 2012 /

pentafibrálisan... hogy te miket ki nem találsz...

Azért ezzel csak óvatosan. Az a baj, hogy ebben az esetben akár túl nagy is lehet a kapacitás mondjuk egy félhídat meghajtó szekunder tekercsek között. Ennek simán lehet az a következménye, hogy amikor pl. a felső FET bekapcsol, akkor az alsó ezen a tekercskapacitáson keresztül kap akkora áramot, hogy bekapcsol.

A probléma ott van, hogy ha nem együtt van tekerve a primer a szekunderrel ( szekunderekkel ) akkor nagyon nagy lesz közöttük a szórt induktivitás, emiatt csak lassan indul meg a gate áram. Nem biztos, hogy ez mindig baj, attól is függ, hogy mennyi a főköri trafó szórt induktivitása, vagyis mekkora di/dt-vel fordul meg az áram. Ha lassú, akkor először úgyis az adott FET melletti dióda fog vezetni, aztán tőle veszi át az áramot a FET. De ha túl gyors a folyamat, akkor már okozhat veszteséget a lassú bekapcsolás. Másrészről azt is mondhatjuk, hogyha elég erős a primer oldali meghajtás, akkor a szekunderek közötti áramot nem engedi kialakulni. Én úgy szoktam tekerni, hogy egy szekunder alul, aztán primer, aztán a másik szekunder. ( Fázistolós elrendezésnél )

A másik, hogy szoros csatolásnál a primer-szekunder közötti kapacitáson keresztül jó nagy áramok indulnak meg. Ha ez az áram valahogy nem jó helyen záródik, akkor bekerül a pwm részbe és onnantól kezdve hibás kapcsolások lehetnek.
(#) granpa válasza lorylaci hozzászólására (») Feb 8, 2012 /

Szia! "pentafibrálisan"
(#) Zozyka válasza lorylaci hozzászólására (») Feb 8, 2012 /

Köszönöm szépen a segítséget.

Bár a számolás módjáról, és a méretezésről túl sok mindent nem tudtam meg. De ez tényleg nagyon jó oldal.
Javaslatot tesz a magra, megbizonyosodtam,h jó magot választottam.
Áttételt is amit kiszámoltam arra his nagy közelítéssel hasonló jött ki neki is.

Igazából nekem az jött ki, hogy ETD 29 N27 magot használva, ha 36V-ot és kb 3,15A-t szeretnék a kimeneten, akkor Np=115, Nsz=14 legyen.
illetve a (primer oldalon a vezeték keresztmetszete) dp=0,39mm , dsz=1,42mm legyen.

Gondolom az nem baj, ha nagyobb keresztmetszetű vezetéket választok.
Akkor max annyi, hogy több áram/nagyobb teljesítmény tud átmenni a trafón. Gondolom.

Illetve a trafó tekercselésének módjáról nem sok szó esett sajnos.

Gondolom szorosan kell tekercselni. És az első felét a primernek tekerjem fel, majd a szekundert is.Majd a segéd tápot, és végül a primer tekercs másik felét.

Amúgy én arra gondoltam, hogy primernek duplán (összesodorva) 0,15-s kábel.
Szekudernek pedig 15db 0,15-s kábel összesodorva.

Amúgy nagy baj volna,ha 0,2mm kábellel csinálnám meg ugyanazt a tekercselést, amit fent írtam?
Nagy baj nem lehet ugye?
csak, hogy felül legyen kicsit becsülve a dolog
(#) lorylaci válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Feb 8, 2012 /

Az általad leírtnál nagyobb probléma a túllövés. Ha nagy gate kapacitású FEtünk van, amit persze nagy árammal akarunk meghajtani, így alacsony meghajtó forrásimpedanica valamint alacsony soros ellenállás van, akkor a nagy szórt induktivitás szépen 20V fölé viszi a gate-et. Így a nagy szórt induktivitás iylen szempontból isbekorlátozza a lehetőségeinket. (nem vihetjük le a soros ellenállást egy bizonyos érték alá).

Amit szétszedtem Coilcraft gate trafót, az UCC25600-hoz volt, félhídra az trifibrlisan tekerték, pont ezért. A szórt kapacitás nem jelent olyan nagy problémát általában.
(#) lorylaci válasza Zozyka hozzászólására (») Feb 8, 2012 /

A számolás részleteit felül a "HELP" részben találod meg, szép kis képletek formájában.
Az áttétet ez úgy számolja, hogy minél közelebb legyen a működés a boundary módhoz, vagyis a DCM és a CCM határához. (magyarul, amikor épp elfogy a tekercsben tárolt energia, akkor kapcsoljonbe a FET)

A trafó tekeréséi módja jó lesz, ahogy leírtad.
66 kHzes működésnél nyugodtan használhatsz akár 0,5mm-es huzalt is, nem lesz olyan vészes még a szkin hatás.

Túl nagy keresztmetszet max nem fog beférni, de természetesen nagobbal kevésbé fog a huzal melegedni.

Na látszik egy ilyen dologtól már milyen sokat okosodtál
(#) Zozyka válasza lorylaci hozzászólására (») Feb 8, 2012 /

Köszönöm szépen!
Ez a cél

Persze, van túllövés is, de az ellen jól véd egy zener.
(#) emmzolee válasza Ge Lee hozzászólására (») Feb 8, 2012 /

Nézem a nagy tápod rajzát.
Az az EF25-ös mag nem túl nagy a fetek gate vezérléséhez? Hogy lehet kiszámolni milyen minimális méret megfelelő? Azt látom, hogy B=0.13T-vel számoltál.
A fet nyitásakor mekkora áram folyik be a gate-be? Azt látom, hogy ott van a soros ellenállás, de mekkora a fet belső ellenállása nyitva?
(#) lorylaci válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Feb 8, 2012 /

Igen, csak az megdobja a meghajtó áramkörben is a disszipációt, ami ilyenkor szintén probléma lehet. Például a 6-SOT-23 tokú Zetex meghajtók nem túl sokat tudnak disszipálni. Valamint a SOIC-8-as TI-s UCC2752x szériás cuccok is szenvednek ekkor.

Nekiálltam tervezgetni UCC25600-al egy 1kW feletti tápot és akkor merültek fel ilyen problémák, és nekiáltam szimulálgatni Multisimben, és a szórt induktivitás berakásával a modellben nagyon hirtelen ugrottak meg az ilyen problémák. Beraktam egy 18V SOD-80 tokú zénert, akkor a FET védve volt, de akkor az így szimulált áram alapján kiszámolva a meghajtó disszipációját, az lépte túl a megengedett értéket.

Vége a nagy szimulálgatásnak az lett, hogy akkor modernebb (drágább...) FET és akkor nem kell ezekkel vacakolni.
(#) granpa válasza Zozyka hozzászólására (») Feb 8, 2012 /

Szia Zozyka! Az átmérőknél valami nem stimmel. Ha Dpr=0.39(~0.4), akkor D=0.2mm-esből, 4szál kell összesodorva! A Dsec=1.42mm, 3.15A-hez nagyon kis áramsűrűség, nem fogsz beleférni a helybe. Veheted D=1mm-re, amihez 4 szál D=0.5mm-esből kell sodrat. D=0.2mm-esből 25 szál kell! De csináld nyugodtan a primert 0.4-esből, a szekundert 4x0.5-ből, (ha úgy látod van hely, 5x0.5-ből). Rétegezés: 1/2pr.-sec- 1/2pr; jól szigetelve!Felülre a seg.táp tek.

Hát, 1 kW, jó nagy freki, már nem egyszerű. De ez attól is függ, milyen célra építed a tápot. Ha csak egy-két darab kell, akkor mehet bele a drágább alkatrész. De ha ebből sorozatgyártás lesz, akkor gyorsan el kell felejteni a 100 kHz-et. Jó lesz az 50-nek is és mindjárt mindent használhatsz, meg elég bele az IRFP450. ( Vagy amit mond a gyártó, hogy mit tegyél bele, mert az van neki sok... egyszer csináltam valamit, amibe csak pnp tranyót lehetett használni, mert abból volt sok... )
Következő: »»   253 / 783
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem