Fórum témák
» Több friss téma |
Valószínű, hogy a firefox nem tudja kezelni, de majd meg próbálom Explorerrel. Ha azzal sem, akkor a DA galériámban készítek egy mappát HE képek néven, v. valami.
Amúgy ma jól meg kínoztam a tirisztort, többször is nekieresztettem 400J, 420J, 440J, sőt a csurig tele kondít(480J), de semmi. Tehát nagyon jól nyit. Most egy kisebb tekercs van rajta, mely a 2gram-s lövedéket gyorsít kb. 30m/s-re. De a 0.5 gram-s csapágygolyó elméletileg akár 80-90m/s sebességet is el tud érni. Idézet: „Most egy kisebb tekercs van rajta, mely a 2gram-s lövedéket gyorsít kb. 30m/s-re. De a 0.5 gram-s csapágygolyó elméletileg akár 80-90m/s sebességet is el tud érni.” Elméletileg nem. Mivel minél kisebb a lövedék, annál könnyebben telítődik mágnesesen, így egy bizonyos térfogat alatt nem lesz semmivel sem több kinetikus energiája (sőt, a kisebb súly és konstans sebesség miatt elkezd csökkenni). Inkább nagyobbat kell beletenni. Másfelől meg az energia négyzetesen függ a sebességtől, nem lineárisan.
Ok. Amúgy is akarok egy nagyobb tekercset, most a geometrián is változatok, 5-6cm hosszú lesz.
A másik, hogy minap láttam a youtubon hogy lehet ballisztikai szelét készíteni. Tehát meg tudom vizsgálni, mi történik becsapódáskor. Valamint amúgy sem szoktam élőlényeket bántani.
helló,
sikerült összerakni a coilgunt tirisztoros vezérléssel működik ahogy kell. Van hozzá két egyforma elkó-bank töltőm ami 12V-ból csinál 320V-ot egyenárammal. egyik ismerősömnek sikerült elrontania mindkettő töltőt. Amikor adok a töltőnek 12V-ot akkor hallok egy kattanást a töltő trafójából. nem folyamatos kattogás, csak akkor kattan amikor 12V-ot kap. Ez a töltő amúgy egy régi mentőautó tetejére tehető sárga villogó, mágneses talpal. Ma szétszedtem egy fényképezőgépet és kiszedtem a vaku áramkörét. kipróbáltam de nagyon lassan tölti az elkókat. Valaki tud segíteni hogy hogyan tudnám megjavítani legalább az egyik villogót?
Mondjuk trafó-szakadásvizsgálattal indulhatsz is. Egyébként ez a javítás itt OFF topik.
Ő, ízé... aszt hiszem kinyírtam a tirisztorom. 450V. és kb 550J kicsit sok volt neki. o.O
De ez a BTW69-1000RG is jó választás, ha kondi bank nem éri el az 500J energiát.
Nálam is ez volt, néhány kisütés után kuka, pedig nekem jóval nagyobb tirisztorom volt. Ez a rossz nyitás miatt van többnyire, nem azért, mert túllépsz x energiát.
De legalább nyertem tapasztalatot. Hát igen, a közép kategóriás tirisztorok is kb. 400-450J energiát képesek kapcsolni.
Ma volt időm felrakni egy videót a coilgun 4.0-ról.
Mikor még nem nyiffant ki a tirisztor. Bővebben: Link
Túl vékony huzalból van a tekercs. Ez abszolút semmi, 800-1000A-nek kéne folynia, de ilyen vékony vezetőn biztos hogy nem tud. 2-2,2mm-es huzalt kéne minimum használni. Tirisztor helyett esetleg érdemes megfontolni egy nagyon alacsony Rds-el rendelkező FET használatát (IRFP2907 mondjuk 4,5mohm, 840A-ig kitolható), viszont ehhez pontos modellt kell alkotni, és valamit ki kell találni, hogy ne töltse vissza az elkókat a tranzisztorban lévő visszirányú dióda.
Ami a videón látható tekercs, az egy teszt tekercs.
Az a tekercs, amit külön ehhez rendszerhez készítek sokkal nagyobb lesz. A csévetest már megvan, és a tekercs hosszát is növelem, ami 5,5cm lesz, de menet számot valamint külső átmérőt még nem tudom. Azért ki próbálom FET-tel is. Holnap nem biztos hogy feljövök a fórumra, mert Windows kell újra rakni, és a fránya pórmacskák megint kezdik eltömíteni a hűtőrendszert.
Sziasztok
Már nagyjából tisztázódott ennek a coilgun-nak a működése, viszont egy dolgot sehogy nem sikerül megoldanom pedig már órákat keresgéltem mindenfele. Viszonylag egyszerű a probléma: én egyenáramról szeretném működtetni ezt az egészet (mert így hordozható, aksiról) de aránylag magasabb feszültségről (300V felett) és nem tudom hogy aksiról hogyan tudom felnyomni a feszültséget 12V-ról 350V környékére (ekkorák a kondenzátorjaim feszültségei) Ha van valami ötlet, szóljatok legyetek szívesek! Köszi
Én egy átalakított ZVS meghajtást, és gyors diódák (50ns-él gyorsabb) ajánlok.
További infó a ZVS-ről.Bővebben: Link
Fényképezőgép vaku meghajtó áramköre kell neked!
Vagy külső vaku. Ezek 400V körüli kondit töltenek nagy frekvenciával.
Csak az ám ezekkel az a bibi, hogy egy pl.5000µF bankot
tölt fel fél óra alatt. Mivel néhány mA-el tölt, és ide legalább fél A kellene.
szia,
én egy régi mentőautó villogójával töltöm a bankot kb 20másodperc kell 1800µF 350V-ig töltéséhez.
Találtam egy videót egy nagyon primitív coilgunról.
Nem sajnálta a celluxot a gyerek. Bővebben: Link
Sziasztok azt szeretném kérdezni tőletek, hogy a coil gun hoz a rendes autohifi kondik nem jók igaz ?
Az 1F-s kondira gondolsz? Hát az a baj hogy túl lassan sül ki.
Értem köszi arra gondoltam meg az 1,5 F-os ra
Inkább, néhány ezer µF-s/400V-t kondit használj, ha lehet.
Kell még hozzá, egy 300V-s leválasztó trafó, egy min 50Arsm/700Aimp-es tirisztor, valamint egy 70-80 menetes tekercs 2.0mm-s v. vastagabb huzallal.
Ami a joule számítást illeti találtam egy oldalt egy calculátorral ez az oldal pontosan számol?
Mert akkor egy 400voltos és 10000microfarádos kondi 800joule energiát képes tárolni
Számolj utána és kiderül, 1/2C *U*U.
király most vettem észre lemaradt a link link
Sziasztok
Azt szeretném kérdezni, hogy pontosan milyen fajta kondit kellene használnom a coilgun elkészítéséhez ? Ha lehetséges akkor linket kérnék. Én nézelődtem a condarnál és találtam Indítókondenzátort de azzal 10 darabból csak 62J jön ki milyet ajánlotok ?
Én a lomex-nél keresgélnék nagy kondikat ott van 450v 10000 microfarad-os is.
Idézet: „király most vettem észre lemaradt a link” Azt hittem hogy újra be kell linkelnem.
Hát az kicsit sok lenne, mert fel is robbanthat a tirisztor, vagy a tekercs.
Én egy 400V/6000µF-s kondit vettem 2100Ft-t, és 450J energiát lehet kicsalogatni belőle. |
Bejelentkezés
Hirdetés |