Fórum témák
» Több friss téma |
Szia!
Ha jól láttam a TR12-t is ajánlottad a kazánhoz termosztátnak? Az is "csak" 2 pont szabályzású, olyan mint ami neki volt eredetileg is feltéve- és hazavágta a panelt.
Ezen én is csodálkozom nagyon, a "szoba" termosztátok általában egy nyitó vagy bontó érintkezőt használnak a kazánok vezérléséhez, így a "nem hozzávaló" szerintem csak amolyan ködös "hozzáértő" beszólás, hogy vegyél egy másikat, esetleg tőle.... a TR12 és a TR 21 is relés, így ha rákötsz egy elemet, meg egy ledet sorba, a megfelelő hőfoknál kapcsolnia kell, ha ez megvan, akkor meg nem hibás és nem kell venned másikat, egy új is csak a relét kattogtatná.... jóval drágábban.
Az érdekes, hogy kommunikációs hibát jelez, közben meg használható a kezelőpanel.A kezelőpanelen is rendben vannak a tápfeszültségek?
Meg kellene próbálni a gyártónál vagy forgalmazónál érdeklődni, mi okozhatja.
A kezelőpanelre megy +15V a testhez képest és ennyi. Van egy 7805 ami a pic nek és a háttérvilágításnak csinál 5 voltot ez is rendben van. 15 éves ez a kazán, és úgy tudom hogy a gyártó már megszünt. Elküldtem Pécsre egy szervízbe a vezérlőt, de gyorsan vissza is küldték azzal az üzenettel hogy vegyek a kazánba egy új vezérlőt. Egy új pellet kazán vezérlő nem olcsó, nincs most pénzem rá, és nem is nagyon tervezem hogy ennyi pénzt szánnék a kazánra. Arra gondoltam (mivel van a vezérlőn RS485 port) hogy valaki, aki jártas a pic programozásban megnézhetné nekem. Én nem értek a programozáshoz. Van itt valaki aki bevállalná ezt?
Szia! Amiről írsz, és a mezei termosztátok közé tartozik, az a hagyományos két pont szabályzású, zárva, vagy nyitva az érintkező. Ezek akár milyen feszültséget kapcsolhatnak ki-be- ilyen a TR 12. A modernebb kazánoknál három pont szabályzású termosztátokat alkalmaznak- lángmoduláció miatt többek közt- ami nem ki- be kapcsol, hanem 0-10 V közt szabályoz- enged vissza áramot a kazán felé. Ilyen esetben folyamatos szabályzás van, teljesítményt csökkent a kazán, de üzemel- pl TR 21. Ilyen a generátorok feszültség szabályzója is, ami a már megtermelt feszültség függvényében változtatja a gerjesztő áramot. Esetleg más termosztátok BUS-on keresztül információkat közöl a kazánnal, így szabályozva azt. Ezért nem lehet a három pontos termosztát helyett bekötni a két pontosat. Szokott a három pontos kazánoknál is lenni ha jól tudom- nem mindegyiknél- a panelon egy átkötés reteszként, a helyett viszont beköthető a két pontos termosztát- ha ezzel szabályozza a kazán fűtését, és nem akadályozza a HMV készítést.
Igazad van ebben, de ha visszaolvasod egy Computherm Q7 vezérelte eddig, így ha az egyszerű ledes teszttel vagy műszerrel mérve működik, kapcsol, kár lenne másikat venni helyette, csak mert a szerelő azt mondta.
A katalógus alapján az Eurostarhoz szerintem a TR21 vagy a TR100-TR200 való, (TR12 NEM) de csaknem ugyanaz mindkettő, mint a Computherm Q7... Amúgy meg hátha ez segítség a Junkerseseknek Termosztát katalógus
Szia! Köszi a PDF-et.
Pont ez a baj! A ki-be kapcsolós termosztát csak Euroline kazánhoz való- ilyen a TR12, és a Computherm- ezért kár cserélgetni ezeket. A Star-hoz három pontos szabályzó való, ilyen a TR21- neki pedig ilyen kazánja van. Keress rá a PDF-ben 9,11 oldal. Pont ezért írtam, hogy ha a Computherm helyett TR12-t ajánl, annak semmi értelme, mert mind a kettő ugyan olyan két pont szabályzós. Így, ha az elsővel nem működött jól, a másikkal sem fog. Pont a TR 12 való az eurolinehoz- írva is van a 11. oldalon, mert az két pontos. TR 21, TR 100, stb három pontos szabályzású- működését írtam, visszacsatolásos elven működik- ezért ahogy te is írod, ez való az eurostar-hoz- de ez nem két pontos ki-be kapcsoló termosztát
Briki.... valamit nagyon keversz..... Nézd meg a képeket!
Mit keverek? TR 12 két pont szabályzású- ugyan ilyen a computherm- ez csak az euroline-hoz való, STAR-hoz nem jó.
TR21- eurostar-hoz való. Ez NEM KI-BE kapcsol! PDF 11. oldal:"folyamatos teljesítmény szabályzású fali kazánokhoz" Ez három pontos szabályzó, ha leveszed a fedelét, ott a hőfokskála tekerője egy potmétert forgat, elektronikával ellátva, és nem egy BI-metal kapcsolót!
Akkor csak annyit kérek, másold már be légyszíves azt a sort is, ahol én azt írtam, hogy TR12 a Junkers Eurostarhoz való.... ha nem találsz ilyet, akkor a kérdésem az, hogy mivel is vitatkozol?
Üdv!
Fégtherm SC24 A típusú kazánom, ha lecsökken a hőmérséklet nem kapcsol be a termosztát jelére. Ilyenkor ha "újraindítom", azaz le-, majd visszakapcsolom a kismegszakítót, akkor rendben felfűti a házat és lekapcsol, ha eléri a megfelelő hőmérsékletet. Az első gázkészülék szerelő kicserélte az termosztátot, a második újra kicsrélte a termosztátot, a harmadik pedig a vezérlő elektronikát, de a probléma maradt. Végül az egyik elektroműszerész ismerősöm kicserélt egy optocsatolót és egy hónapig rendben működött, majd újra előjött a probléma. Tanácsot szeretnék kérni, hogy mit tegyek. Egy valószínűleg elektronikai probléma miatt nem szeretném kicserélni az egész kazánt.
A pontos értelmezés miatt érdemes a csak nyitó-záró érintkezővel rendelkező szobai hőfokszabályzót nevezni termosztátnak.
Más jellegű, jellemzően adott kazántípushoz rendelt szabályzókat pedig nevezzük beltéri egységnek vagy távszabályzónak. Így nem tévesztjük meg (nagyon) a hozzá nem értőket. Mert elég rendes hibákat lehet csinálni a különböző rendszerek összekeverésével.......... Jahhhh, még annyit, hogy a "kétpontos" és a "hárompontos" megkülönböztetés is pontatlan, sőt megtévesztő. Gondoljunk csak az MMG termosztátra, aminek három bekötési pontja van, vagy a BUS-os kommunikációra, ami viszont "kétpontos". Nem is beszélve az egykori K18 "négypontos" távszabályozójáról......................
Látom a junkerses esetem jó kis vitafórumot indított el.
A TR12 nem jó a Star-hoz, a TR 21 igen. Aztán jó még a TR100, TR200 és az FR110. A lényeg, hogy ne 2 pont szabályozású legyen, mert kinyírhatja a panelt, de minimum annyi a következménye, hogy nem lesz takarékosabb a kazán, mert nincs lángmoduláció. Van egy olyan megérzésem, hogy a már eltelt 6,5 év alatt kifizettem még egy + panel árát is a Tigáznak. Ez kb. olyan, mintha van egy Porschéja az embernek, de úgy vezeti, mint egy Trabantot, mert hát senki sem mondta neki, hogy az egy Porsche.
Tisztelt Szakemberek!
Egy Vaillant turbo TOP PLUS (24KW)gázkazánt üzemeltetek. A fűtésen kívül egy -alatta elhlyezett- indirekt víztárolót felfűtésére is használom. A nappaliban levő légfűtéses kandallómat szeretném lecserélni egy vízteres kandallóra. Már minden lényeges paraméter kiszámolásra került, csupán egy dolgot kellene valahogy megoldani. Ha a kandalló keringető szivattyúja elindul, akkor a gázkazánt éjszakai módba kellene kapcsolni, hogy a fűtési funkciója le legyen kapcsolva, viszont a HMV funkciója megmaradjon. Ebben szeretném a segítségetek kérni. Létezik-e erre a kereskedeleben kapható elektronika? Leszabályozható-e ez a funkció úgy, hogy a szobatermosztát (VRC410) programkapcsolója időzített program állásban van? Nem vagyok szakmabeli, de úgy gondolom, hogy a termosztát panelbekötési pontjánál (7,8,9-es csatlakozó)valahogy megoldható a dolog. Segítségetek előre is köszönöm!
A pontos tipus így nem beazonosítható, de valszeg így is jó a leírásom.
A szivattyúra egy relé, és az alaphelyzetben zárt érintkezőket a 3-4 kapcsokra teszed a rövidzár helyett (ha valami van már rajta akkor sorba kötöd vele) (szerintem)
A pontos típus: VU 242/2-5 Bővebben: Link => típus Tehát ha jól értem, akkor a gázkészülék panel-szivattyú közötti vezetékbe be kell építenem egy olyan relét, ami alphelyzetben zárt állapotban van és vezérlő jel (amikor a kandalló szivattyúja elindul) hatására a relé a gázkazán szivattyú oldali két vezetéket a 3,4 pontra kapcsolja(?). Jelenleg a 3,4 kapcsokon nincs semmi, rövidre van zárva. Ezzel a módosítással a HMV funkció megmarad?
Ezek szerint Neked a 7-8-9 pontokra van az eredeti Vaillant termosztát kötve. Ez jó!
Ki tudod a 3 - 4 pontot használni. Az 5-ösre vigyázz az egy "O"! Ez egy rövidzár pont, a ki-be kapcsolásos szobatermosztát pontja.Ezt kellene megszakítanod egy relé nyugalomban zárt érintkezőjén. Ha ez megvan a melegvíz ellátás megmarad.
Felejtős a hibakeresés a PIC(ek)programjában.Valószínű, hogy ki sem lehet olvasni, mert bekapcsolták a kódvédelmet.Ha ki is tudod olvasni,ember legyen a talpán aki értelmezni tudja, és hibát tud keresni a gépi kódból visszaforgatott .asm kódban.
Értem, ez rossz hír Ha lessz időm átnézem mégegyszer a vezérlőt, alkatrészeit. Hátha valamit figyelmen kivül hagytam. Néztem a neten RS485-soros port átalakítót, nem drága. Szerinted ha összekötném a vezérlőt egy PC-vel, tudnék valami programmal valamit csinálni? Valamit modosítani vagy ilyesmit.
Gázkazán panel- gázkazán szivattyú közti vezetéket NEM kell bántani
A Gázkazán panelon lévő gyári áthidalást kell eltávolítani, és relével rövidre záratni amikor a kandalló szivattyúja nem megy.
Uh, valóban félreérthetően írtam, bocsánat.
A kandalló szivattyújára párhuzamosan kell kötni a relé tekercsét, és az alaphelyzetben zárt (NC) érintkezőit kell a 3-4 pontokra vezetni. Így mikor beindul a kandalló szivattyúja, lekapcsolja a kazán fűtésrészét.
Sziasztok...
Nincs véletlenül valakinek egy SM 20013 - as tipusú cirkó vezérlő elektronikáról egy fólia oldali fényképe...? Bővebben: Link A trafótól jobbra lévő relé és környéke úgy égett el, hogy a fóliákból semmi sem maradt...kideríthetetlen, hogy merre volt fólia. Ki tudnám pótolni egy darab megtervezett nyákkal, de nem tudni ki kivel van... Előre is köszi... Fery
toro, briki
1000xköszönet a gyors és kimerítő segítségért!
Az assembler kódban még csak-csak lehetne keresgélni, sőt újra is lehet írni, DE a PIC tuti védett, tehát felejtős....
Egy próbát megérhet,hogy lásd mit kommunikál egymással a vezérlő és a kezelő.De én is inkább azt javasolom hogy hardveres hibát keress.Ha nincs más megoldás és megérné,akkor egy új vezérlő is készíthető lenne hozzá,az alap funkciókra.
Ez az, hogy "csak-csak" főleg ha valami magasabb szintű nyelven,és nem a legoptimálisabb fordítóval készült a program, mert akkor elég átláthatatlan tud lenni.
Ok,
Szia!
Nekem érthető volt a te írásod- gondolom. Azt hiszem ZOLLFÜHRER értette félre- ahogy én értettem az írását- hogy a kazán panelja, és a kazán szivattyúja közti vezetéket akarta megszakítani. Csak e miatt reagáltam rá, nehogy félre értés legyen. A magoldást nem én szolgáltattam!
Ja, azt nem írtam, hogy ha a kandalló termosztát kapcsolásakor a relé meghúz és leállítja a kazán szabályozott kikapcsolásra!
|
Bejelentkezés
Hirdetés |