Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsolóüzemű táp 230V-ról

Témaindító: cimopata, idő: Szept 13, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   255 / 783
(#) netpok válasza Zupp87 hozzászólására (») Feb 11, 2012 /

Akkor nekem az IRS ic kell?
(#) netpok válasza netpok hozzászólására (») Feb 11, 2012 /

Tehát egy olyan kapcsolás mint ez?
(#) havranarpi hozzászólása Feb 11, 2012 /

Sziasztok!
Tudnátok ajánlani olyan lehetőleg egyszerű
kapcsi tápot ami tud 250V-ot 2A-al és 6V-ot 0,5A-al??
Varázsszemhez kellene ,de sehol sem találok.
(#) ekkold válasza havranarpi hozzászólására (») Feb 11, 2012 /

Varázszemhez 250V/2A? Nem 2mA akart az lenni?
(#) havranarpi válasza ekkold hozzászólására (») Feb 11, 2012 /

Bővebben: Link
Utzána kérdeztem azt mondták ,hogy a fekete téglalapban
van az áramerő.
(#) Ge Lee válasza netpok hozzászólására (») Feb 11, 2012 / 1

Ha nem kell stabil feszültség (márpedig nem kell),akkor építesz egy ilyet. A trafó helyére berakod a PC táp trafóját, és sorba kötöd az egyik 5 és 12V-os tekercset. Erre jön a graetz és a kondi, és máris van 38V-od. De a PC táp is jó némi módosítással. A 2x4menetes tekercset pedig egy kompaktfénycsőből bontott pici gyűrűmagra kell tekerni, majd azt az 1 menetet átvezetni rajta.
(#) kadarist válasza havranarpi hozzászólására (») Feb 11, 2012 /

Szia!
Természetesen 1,8mA-ről van szó. Bővebben: Link
(#) Vacok válasza Zupp87 hozzászólására (») Feb 11, 2012 /

Szia!
Pár oldallal ezelőtt kitárgyaltunk egy pc készenléti tápot, amit akkutöltő hajtásra szeretnék használni. Végeztem egy pár kísérletet két kapcsi tápon, és az eredménye az lett, hogy a képen látható tápot tudtam stabil 5V kimenő feszültség mellett meg tudtam terhelni több mint 4A-rel, rövid időn belül (pár másodperc) semmi gond nem volt (az áramkorlátnak nem kellett volna leszabályoznia (0,68R)?). Viszont ha huzamosabb ideig járattam (20 perc) 2A-rel a fet is és a trafó is nagyon forró lett. Ezeke a tápok úgy tudom 10W-ra vannak méretezve, ezt nem ki kellene bírnia? Így nem fogja elvinni a töltőmet.
Egy másik táp is hasonlóan reagált a hosszú távú 10W-os terhelésre, ha pedig jobban megterheltem a feszültség azonnal elkezdett leesni, az áram megugrott, és elpukkant a primer meghajtótranzisztor.
Így viszont arra gondoltam, hogy egy pc tápból kitermelem a főtrafót, és azt kötöm be ebbe az áramkörbe, persze egy kicsit izmosabb fettel. A gond az, hogy nincsen rajta primer köri visszacsatoló tekercs, a primer csak egy tekercset tartalmaz. A szekunder tekercs összes kivezetése galvanikus kapcsolatban áll egymással, így ez sem használható, és gondolom jobb lenne, ha a trafó primer tekercs kivezetéseinek oldalán lenne a visszacsatoló tekercs kivezetése is.
Az mennyire járható út, hogy a trafóra kívülről tekerek rá néhány menetet és ezt használom visszacsatoló tekercsnek?

táp.jpg

(#) havranarpi válasza kadarist hozzászólására (») Feb 11, 2012 /

Köszi a kisegítést ,bocs hogy offoltam a témát.
Valamit tudnál ajánlani 250V-ra és 6,3V-ra?
(#) Ge Lee válasza Vacok hozzászólására (») Feb 11, 2012 /

Semennyire, ugyanis abban a trafóban nincs légrés. Ha azzal csinálod meg, mehetsz a boltba egy új fetért.
(#) Vacok válasza Ge Lee hozzászólására (») Feb 11, 2012 /

Aham... értem. Akkor ebből mondjuk csak rezonáns tápot lehet készíteni?
A készenléti táp trafója más elektronikával, vagy mondjuk magasabb frekvencián elvisel 20W-ot 5V mellett?

Itt találsz egy 180V-os konvertert. A 6,3V-ot egy sima kistrafóval is meg tudod oldani.
(#) havranarpi válasza kadarist hozzászólására (») Feb 11, 2012 /

180V-os nekem is van ,de 250V kell.

Tekerj a szekunderre több drótot.
(#) Ge Lee válasza Vacok hozzászólására (») Feb 11, 2012 /

A főtrafóból akármilyen táp készíthető, csak záróüzemű (flyback) nem. Nem valószínű, 3A-es dióda szokott lenni benne, az egész 1-1,5A-ra van max. tervezve. Mi van ha nem 4 hanem csak 1,5A-rel töltöd az akkut? Muszáj neki villámgyorsan feltöltődni?
(#) Vacok hozzászólása Feb 11, 2012 /

Kéne az a sok amper, mert LTC4060 IC a processzor benne, és delta peak alapján tölt. 2x2 aksit lehet benne tölteni, és 2000mAh-s aksiaim vannak. Delta peak esetén legalább 0,5C kellene, és ha ki van használva mind a kettő része a töltőnek, akkor ha az elektronikát nem számolom csak a töltőáramot, már az 2A.
(#) netpok válasza Ge Lee hozzászólására (») Feb 11, 2012 /

Köszi a választ és a kapcsolást,
csak pár kérdésem maradt:
- A kapcsolási rajzon a schottky diódáknak jók amik a tából vannak?
- Az NTC milyen legyen?
- A tekercsen a 4 menet azt jelenti hogy négyszer megy át középen vagy négyszer kerüli meg, illetve milyen vezetékkel kéne megtekerni?
- A trafó többi kimenetét gondolom nem kell sehova se kötni

IMG_1030.JPG

(#) netpok válasza netpok hozzászólására (») Feb 11, 2012 /

- továbbá a kondiknak nagyfeszültségűeknek kell lenni, min hány volt?
(#) Zupp87 válasza Vacok hozzászólására (») Feb 11, 2012 /

A PC táp főtrafó egy légrés nélküli, nyitóüzemű alkalmazásra készített trafó. Flyback üzemre a nagy mágnesező induktivitás miatt jó alacsony frekvencián lenne használható, ami meg az adott menetszám mellett olyankor jócskán telítené a magot. Kérdésem: a készenléti tápos megoldásnál a kapcsolás eredeti trafóját használtad? Sok újabb tápban vagy TOP IC kapcsolgat, vagy pedig Fairchild PowerSwitch, pl. a DM311 67kHz-en, egyebek meg 100kHz-en. Az általad megépített kapcsolás hány kHz-en megy? Lehetséges, hogy ahonnan kitermelted, magasabb frekin ment, kisebb máágnesező induktivitással.. bár ennek sem lenne szabad gondot okoznia, a PWM szabályzás kompenzálja a dolgot így is, maximum tovább tart a DCM működés (nagyobb áram mellett lesz folyamatos az áramvezetés). A trafó melegedése kapcsán javasoltam már valakinek, hogy vizsgálja meg a trafó tekercseinek helyes bekötését, ugyanis ha felcseréled pl. a szekunder kivezetéseit, nyitóüzemben akar működni, és az pedig okozhat ilyet. Bocsánat a felvetésért, ha erre mégis odafigyeltél. Annak a trafónak pedig kutya kötelessége lenne átvinni forrósodás nélkül azt a 10W-ot. Ezzel kapcsolatban egyébként szerintem sokkal érdemesebb megkeresni Sprofan-t, gondolom ő elég sokat kísérletezett ezzel a kapcsolással, és több gyakorlati tapasztalata van ebben. Én inkább elvi oldalról közelítettem most meg, mert bevallom őszintén, flyback-et még nem építettem.
(#) Zupp87 válasza netpok hozzászólására (») Feb 11, 2012 /

Ez nem csak IC kérdése.. a nyitóüzemű félhidas kapcsolás elve is más. Egyébként TOP IC-vel is lehet nyitóüzemű tápot készíteni. A PWM szabályzás elve ugyanaz, csak a trafó más egy kicsit, valamint a működési elv, illetve együtemű esetben (amire a TOP képes), meg kell oldani kikapcsolási ciklusban a mágneses energia visszatáplálást vagy elfűtést (a trafó-resetet), különben a TOP IC fogja azt elfűteni (már ha nagyobb a katalógusbeli "maximum repetitive avalache energy" paramétere, vagyis valamennyire elviseli a működést a letörési tartományban). Ekkold beszámolója szerint 100kHz felett egy hagyományos félhidas PC táp trafó is bírja a teljes hidat, ezek alapján pedig az együtemű működést is tudnia kellene 230-ról (persze ebben az esetben RCD snubber fogja elfűteni a tárolt mágneses energiát, hacsak nem az ún. "diagonál-félhíd" kapcsolást alkalmazza az emberfia).
(#) Vacok válasza Zupp87 hozzászólására (») Feb 12, 2012 /

Én sem építettem meg, ez egy létező pc tápegység, amiben elpukkant a TL494, javítani már nem akartam, így alkatrészforrásnak tartottam meg magamnak. Az elfüstölés után a bizti ép, a kondik épek, a primer kapcsoló tranzisztorok mind a főágban, mind a készenléti ágban épek, gondolom a hibát a szekunder oldali kondik kiszáradása okozhatta, mert mind enyhén púpos volt. Áram alá helyeztem a cuccot, és megmértem a készenléti tápegység feszültségét, az egyik tekercs pontosan 5V-ot adott, a másik pedig 12V-ot. Ezután a trafóról lekötöttem minden a tápon belüli terhelést (TL494 tápfesz) persze meghagyva az egyenirányítást, és az optos visszacsatolást, és ezután kezdtem el kísérletezni vele. Ami kapcsolást az oldalra feltöltöttem az konkrétan az a kapcsolás, ami a pc tápban is található, nem IC vezérli a trafót, hanem a képen látható kis elektronika, és a kapcsolásért az SSP2N60B fet felelős. A kapcsolási frekvenciát nem tudom megmérni, mert frekvenciamérőm nincsen, a szkópomnak meg van valami nyűgje. Az alkatrészeknek pontosan olyan értéke van, ami a rajzon látható, így gondolom olyan frekvencián működhet, mint amilyen frekvencián működött fénykorában, és ha a tervezők ezt így tervezték meg, akkor gondolom a 10W-ot el kéne bírnia.
(#) Zupp87 válasza Vacok hozzászólására (») Feb 12, 2012 /

A készenléti táp kondijait is érdemes megnézni. Javítottam már olyan PC tápot, amiben csak a készenléti kondik voltak púposak, és nem indult el vele az alaplap. Azok kicserélése után jól működött a tápegység.
(#) BarnaPili hozzászólása Feb 12, 2012 /

Sziasztok!
A legutóbbi alkatrész vásárlásomkor vettem 2 db VIPer100A típusú IC-t.Adatlap.Ebből akarok építeni egy egy 100 Wattal terhelhető tápegységet.A kérdésem a következő lenne.Ennek az IC-s áramkörnek a méretezésére is alkalmas a Walter Schmindt féle oldal.Elvileg ez is egy "Flyback" converter.
István
(#) Ge Lee válasza netpok hozzászólására (») Feb 12, 2012 /

Nem. A tranzisztorokkal párhuzamos diódáknak nagyfeszültségűnek kell lenni! Ott vannak a PC tápban is, szintén a tranzisztorokkal párhuzamosan (nem a szekunder, hanem a primer oldalon). Tehát kiszedheted a PC tápból a biztosítékot, az NTC-t, a 330nF-os kondit, a tranzisztorokat (ha jók) a mellettük lévő diódával és a bázis ellenállásokkal (általában 2,2 vagy 3,3 ohm van bennük), valamint a két darab primer pufferkondit és felhasználhatod. Veszel egy diac-ot (szinte mindegy hogy milyen általában 32V-osak). Ezután szétbontasz egy rossz kompaktfénycsövet és kiveszed belőle a pici (8-10mm átmérőjű) ferritgyűrűt. Ha több menet lenne rajta akkor letekered, hogy csak 2x4 (de inkább 2x5) menet maradjon rajta, és ráforrasztod a tranyók B-E közé ellenfázisban! Tehát azonos menetirány esetén az egyik kezdet az egyik tranyónál a bázison, a másiknál az emitteren lesz. Az 1 menet pedig azt jelenti, hogy a 2 tranyóról a trafó primerjére menő vezetéket átdugod a gyűrű közepén (nem kell rátekerni). Két fontos dolog van még. A szekunder oldalra (a töltő elé) szintén gyors diódákat kell tenni (a PC táp szekunderében találsz). A másik, hogy a táp nem indul el csak akkor, ha van rajta valamekkora terhelés. Tegyél rá indításkor egy ellenállást, vagy egy izzót. Ha elindult utána már működni fog terhelés nélkül is.
(#) lorylaci válasza BarnaPili hozzászólására (») Feb 12, 2012 /

Természetesen, jól tájékozódtál. Az oldal a főbb adatokat megadja (transzformátor - a legfontosabb), azonban feltétlen olvasd el tüzetesen az IC adatlapját, mert az egyéb áramköri elemek kiszámítására az ad javaslatot.
(ilyen a visszacsatolás, a segédtáp, valamint a snubberek)
(#) kadarist válasza BarnaPili hozzászólására (») Feb 12, 2012 /

Vannak kifejezetten ehhez a típushoz való alkalmazási és méretezési példák: Bővebben: Link
(#) BarnaPili válasza kadarist hozzászólására (») Feb 12, 2012 /

Kösz mindkettőtöknek.
(#) Vacok válasza Zupp87 hozzászólására (») Feb 13, 2012 /

Szia!
A képen látható kapcsolással sem megy a pc táp főtrafója? Amúgy mi van akkor, ha szétszedem a vasmagot és hagyok benne légrést?
Több másik táppal is kipróbáltam, hogy a készenléti tápot 10W-ra megterhelem, és mind melegedett.
(#) lorylaci válasza Vacok hozzászólására (») Feb 13, 2012 /

Nem és igen. Vagyis szedd szét és rakj bele légrést.
(#) Zozyka hozzászólása Feb 13, 2012 /

Sziasztok!
Pár oldallal ezelőtt kérdezgettem már, hogy hogyan is kellene tekercselni.

Na a lényeg, hogy megcsináltam a tekercselést.Még nem próbáltam ki a trafót.(flyback)

114x tekertem körbe a primert. Majd erre rá 7 menetet. ez lett a segédtáp.
Ők 0,5mm -s zománcozott réz huzalból.
Majd 0,5mm-s drótból összesodortam 3db-ot. vagyis fontam.sodortam.mindent csináltam amit tudtam
De hát nem lett túl szép a tekercselés. Nem teljesen sikerült a hengerszimmetrikus formákat követni.
Néha lehet, h sikerült az előző menetek felett áttekerni még egyszer. Nem tudom ez érthető-e...

Szóval vajon az mennyire gáz, hogy egy kicsit kusza a tekercselés?
Köszi előre is.
Következő: »»   255 / 783
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem