Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok!
Tudnátok ajánlani olyan lehetőleg egyszerű kapcsi tápot ami tud 250V-ot 2A-al és 6V-ot 0,5A-al?? Varázsszemhez kellene ,de sehol sem találok.
Varázszemhez 250V/2A? Nem 2mA akart az lenni?
Ha nem kell stabil feszültség (márpedig nem kell),akkor építesz egy ilyet. A trafó helyére berakod a PC táp trafóját, és sorba kötöd az egyik 5 és 12V-os tekercset. Erre jön a graetz és a kondi, és máris van 38V-od. De a PC táp is jó némi módosítással. A 2x4menetes tekercset pedig egy kompaktfénycsőből bontott pici gyűrűmagra kell tekerni, majd azt az 1 menetet átvezetni rajta.
Szia!
Természetesen 1,8mA-ről van szó. Bővebben: Link
Szia!
Pár oldallal ezelőtt kitárgyaltunk egy pc készenléti tápot, amit akkutöltő hajtásra szeretnék használni. Végeztem egy pár kísérletet két kapcsi tápon, és az eredménye az lett, hogy a képen látható tápot tudtam stabil 5V kimenő feszültség mellett meg tudtam terhelni több mint 4A-rel, rövid időn belül (pár másodperc) semmi gond nem volt (az áramkorlátnak nem kellett volna leszabályoznia (0,68R)?). Viszont ha huzamosabb ideig járattam (20 perc) 2A-rel a fet is és a trafó is nagyon forró lett. Ezeke a tápok úgy tudom 10W-ra vannak méretezve, ezt nem ki kellene bírnia? Így nem fogja elvinni a töltőmet. Egy másik táp is hasonlóan reagált a hosszú távú 10W-os terhelésre, ha pedig jobban megterheltem a feszültség azonnal elkezdett leesni, az áram megugrott, és elpukkant a primer meghajtótranzisztor. Így viszont arra gondoltam, hogy egy pc tápból kitermelem a főtrafót, és azt kötöm be ebbe az áramkörbe, persze egy kicsit izmosabb fettel. A gond az, hogy nincsen rajta primer köri visszacsatoló tekercs, a primer csak egy tekercset tartalmaz. A szekunder tekercs összes kivezetése galvanikus kapcsolatban áll egymással, így ez sem használható, és gondolom jobb lenne, ha a trafó primer tekercs kivezetéseinek oldalán lenne a visszacsatoló tekercs kivezetése is. Az mennyire járható út, hogy a trafóra kívülről tekerek rá néhány menetet és ezt használom visszacsatoló tekercsnek?
Köszi a kisegítést ,bocs hogy offoltam a témát.
Valamit tudnál ajánlani 250V-ra és 6,3V-ra?
Semennyire, ugyanis abban a trafóban nincs légrés. Ha azzal csinálod meg, mehetsz a boltba egy új fetért.
Aham... értem. Akkor ebből mondjuk csak rezonáns tápot lehet készíteni?
A készenléti táp trafója más elektronikával, vagy mondjuk magasabb frekvencián elvisel 20W-ot 5V mellett?
Itt találsz egy 180V-os konvertert. A 6,3V-ot egy sima kistrafóval is meg tudod oldani.
180V-os nekem is van ,de 250V kell.
Tekerj a szekunderre több drótot.
A főtrafóból akármilyen táp készíthető, csak záróüzemű (flyback) nem. Nem valószínű, 3A-es dióda szokott lenni benne, az egész 1-1,5A-ra van max. tervezve. Mi van ha nem 4 hanem csak 1,5A-rel töltöd az akkut? Muszáj neki villámgyorsan feltöltődni?
Kéne az a sok amper, mert LTC4060 IC a processzor benne, és delta peak alapján tölt. 2x2 aksit lehet benne tölteni, és 2000mAh-s aksiaim vannak. Delta peak esetén legalább 0,5C kellene, és ha ki van használva mind a kettő része a töltőnek, akkor ha az elektronikát nem számolom csak a töltőáramot, már az 2A.
Köszi a választ és a kapcsolást,
csak pár kérdésem maradt: - A kapcsolási rajzon a schottky diódáknak jók amik a tából vannak? - Az NTC milyen legyen? - A tekercsen a 4 menet azt jelenti hogy négyszer megy át középen vagy négyszer kerüli meg, illetve milyen vezetékkel kéne megtekerni? - A trafó többi kimenetét gondolom nem kell sehova se kötni
- továbbá a kondiknak nagyfeszültségűeknek kell lenni, min hány volt?
A PC táp főtrafó egy légrés nélküli, nyitóüzemű alkalmazásra készített trafó. Flyback üzemre a nagy mágnesező induktivitás miatt jó alacsony frekvencián lenne használható, ami meg az adott menetszám mellett olyankor jócskán telítené a magot. Kérdésem: a készenléti tápos megoldásnál a kapcsolás eredeti trafóját használtad? Sok újabb tápban vagy TOP IC kapcsolgat, vagy pedig Fairchild PowerSwitch, pl. a DM311 67kHz-en, egyebek meg 100kHz-en. Az általad megépített kapcsolás hány kHz-en megy? Lehetséges, hogy ahonnan kitermelted, magasabb frekin ment, kisebb máágnesező induktivitással.. bár ennek sem lenne szabad gondot okoznia, a PWM szabályzás kompenzálja a dolgot így is, maximum tovább tart a DCM működés (nagyobb áram mellett lesz folyamatos az áramvezetés). A trafó melegedése kapcsán javasoltam már valakinek, hogy vizsgálja meg a trafó tekercseinek helyes bekötését, ugyanis ha felcseréled pl. a szekunder kivezetéseit, nyitóüzemben akar működni, és az pedig okozhat ilyet. Bocsánat a felvetésért, ha erre mégis odafigyeltél. Annak a trafónak pedig kutya kötelessége lenne átvinni forrósodás nélkül azt a 10W-ot. Ezzel kapcsolatban egyébként szerintem sokkal érdemesebb megkeresni Sprofan-t, gondolom ő elég sokat kísérletezett ezzel a kapcsolással, és több gyakorlati tapasztalata van ebben. Én inkább elvi oldalról közelítettem most meg, mert bevallom őszintén, flyback-et még nem építettem.
Ez nem csak IC kérdése.. a nyitóüzemű félhidas kapcsolás elve is más. Egyébként TOP IC-vel is lehet nyitóüzemű tápot készíteni. A PWM szabályzás elve ugyanaz, csak a trafó más egy kicsit, valamint a működési elv, illetve együtemű esetben (amire a TOP képes), meg kell oldani kikapcsolási ciklusban a mágneses energia visszatáplálást vagy elfűtést (a trafó-resetet), különben a TOP IC fogja azt elfűteni (már ha nagyobb a katalógusbeli "maximum repetitive avalache energy" paramétere, vagyis valamennyire elviseli a működést a letörési tartományban). Ekkold beszámolója szerint 100kHz felett egy hagyományos félhidas PC táp trafó is bírja a teljes hidat, ezek alapján pedig az együtemű működést is tudnia kellene 230-ról (persze ebben az esetben RCD snubber fogja elfűteni a tárolt mágneses energiát, hacsak nem az ún. "diagonál-félhíd" kapcsolást alkalmazza az emberfia).
Én sem építettem meg, ez egy létező pc tápegység, amiben elpukkant a TL494, javítani már nem akartam, így alkatrészforrásnak tartottam meg magamnak. Az elfüstölés után a bizti ép, a kondik épek, a primer kapcsoló tranzisztorok mind a főágban, mind a készenléti ágban épek, gondolom a hibát a szekunder oldali kondik kiszáradása okozhatta, mert mind enyhén púpos volt. Áram alá helyeztem a cuccot, és megmértem a készenléti tápegység feszültségét, az egyik tekercs pontosan 5V-ot adott, a másik pedig 12V-ot. Ezután a trafóról lekötöttem minden a tápon belüli terhelést (TL494 tápfesz) persze meghagyva az egyenirányítást, és az optos visszacsatolást, és ezután kezdtem el kísérletezni vele. Ami kapcsolást az oldalra feltöltöttem az konkrétan az a kapcsolás, ami a pc tápban is található, nem IC vezérli a trafót, hanem a képen látható kis elektronika, és a kapcsolásért az SSP2N60B fet felelős. A kapcsolási frekvenciát nem tudom megmérni, mert frekvenciamérőm nincsen, a szkópomnak meg van valami nyűgje. Az alkatrészeknek pontosan olyan értéke van, ami a rajzon látható, így gondolom olyan frekvencián működhet, mint amilyen frekvencián működött fénykorában, és ha a tervezők ezt így tervezték meg, akkor gondolom a 10W-ot el kéne bírnia.
A készenléti táp kondijait is érdemes megnézni. Javítottam már olyan PC tápot, amiben csak a készenléti kondik voltak púposak, és nem indult el vele az alaplap. Azok kicserélése után jól működött a tápegység.
Sziasztok!
A legutóbbi alkatrész vásárlásomkor vettem 2 db VIPer100A típusú IC-t.Adatlap.Ebből akarok építeni egy egy 100 Wattal terhelhető tápegységet.A kérdésem a következő lenne.Ennek az IC-s áramkörnek a méretezésére is alkalmas a Walter Schmindt féle oldal.Elvileg ez is egy "Flyback" converter. István
Nem. A tranzisztorokkal párhuzamos diódáknak nagyfeszültségűnek kell lenni! Ott vannak a PC tápban is, szintén a tranzisztorokkal párhuzamosan (nem a szekunder, hanem a primer oldalon). Tehát kiszedheted a PC tápból a biztosítékot, az NTC-t, a 330nF-os kondit, a tranzisztorokat (ha jók) a mellettük lévő diódával és a bázis ellenállásokkal (általában 2,2 vagy 3,3 ohm van bennük), valamint a két darab primer pufferkondit és felhasználhatod. Veszel egy diac-ot (szinte mindegy hogy milyen általában 32V-osak). Ezután szétbontasz egy rossz kompaktfénycsövet és kiveszed belőle a pici (8-10mm átmérőjű) ferritgyűrűt. Ha több menet lenne rajta akkor letekered, hogy csak 2x4 (de inkább 2x5) menet maradjon rajta, és ráforrasztod a tranyók B-E közé ellenfázisban! Tehát azonos menetirány esetén az egyik kezdet az egyik tranyónál a bázison, a másiknál az emitteren lesz. Az 1 menet pedig azt jelenti, hogy a 2 tranyóról a trafó primerjére menő vezetéket átdugod a gyűrű közepén (nem kell rátekerni). Két fontos dolog van még. A szekunder oldalra (a töltő elé) szintén gyors diódákat kell tenni (a PC táp szekunderében találsz). A másik, hogy a táp nem indul el csak akkor, ha van rajta valamekkora terhelés. Tegyél rá indításkor egy ellenállást, vagy egy izzót. Ha elindult utána már működni fog terhelés nélkül is.
Természetesen, jól tájékozódtál. Az oldal a főbb adatokat megadja (transzformátor - a legfontosabb), azonban feltétlen olvasd el tüzetesen az IC adatlapját, mert az egyéb áramköri elemek kiszámítására az ad javaslatot.
(ilyen a visszacsatolás, a segédtáp, valamint a snubberek)
Vannak kifejezetten ehhez a típushoz való alkalmazási és méretezési példák: Bővebben: Link
Szia!
A képen látható kapcsolással sem megy a pc táp főtrafója? Amúgy mi van akkor, ha szétszedem a vasmagot és hagyok benne légrést? Több másik táppal is kipróbáltam, hogy a készenléti tápot 10W-ra megterhelem, és mind melegedett.
Nem és igen. Vagyis szedd szét és rakj bele légrést.
Sziasztok!
Pár oldallal ezelőtt kérdezgettem már, hogy hogyan is kellene tekercselni. Na a lényeg, hogy megcsináltam a tekercselést.Még nem próbáltam ki a trafót.(flyback) 114x tekertem körbe a primert. Majd erre rá 7 menetet. ez lett a segédtáp. Ők 0,5mm -s zománcozott réz huzalból. Majd 0,5mm-s drótból összesodortam 3db-ot. vagyis fontam.sodortam.mindent csináltam amit tudtam ![]() De hát nem lett túl szép a tekercselés. Nem teljesen sikerült a hengerszimmetrikus formákat követni. ![]() Néha lehet, h sikerült az előző menetek felett áttekerni még egyszer. Nem tudom ez érthető-e... Szóval vajon az mennyire gáz, hogy egy kicsit kusza a tekercselés? Köszi előre is. |
Bejelentkezés
Hirdetés |