Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Szia.
RMS az a hangteljesítmény, amit ténylegesen lead. RMS root mean square - négyzetes középérték = átlagteljesítmény. Olyasmi, mint a váltakozó áramnál az effektív érték, csak matematikailag másképp számolódik. Mondjuk zenei teljesítmény, ennyit bír a hangfal. MAX pl. zenében egy dob beütés, vagy valami hirtelen csúcs, amit rövid ideig elvisel, tartósan viszont nem.
Szia
Vicsys mesternek a Blue led clock-jában is van egy ilyen 555 szabályzás, da avval a CD 4543-at vezérli.Csak nem értem hogy. Üdv: Csupasz
Az effektív érték, az effektív érték. Matematikailag ugyanúgy számolódik, bármilyen jelalakról van szó, mégha zenéről is. Csak színusz hullám esetén Az integrálszámítás egyszerűsödik.
Arra nem tudod(vagy valaki más?) véletlenül a választ mitől vezet a IRF4905 pMOSFET +12Vot mind2 irányban (Drain->Source; S->D) ha a Gate GND vagy akár +5Von van?
Sziasztok!
Kéne egy kis segítség:3.5 jack aljzatot hogy kell bekötni?
Lehet, hogy rossz, vagy a fordított D-S polaritás miatt a belső diódáján átfolyik az áram. A D negatív potenciálon legyen az S-hez képest!
Hali. Lenne ez a tranyó.
Azt írja hogy N+D, tehát NPN tranyó, egy belső diódával az XY lábak közzé. Lehet hülyeséget beszélek, de talán ha jól emlékszek, vannak ilyen tranyók, ahol még egy plusz dióda be van iktatva két láb közzé, csak nem tudom hogy melyik lábhoz mit.
A gugli kidobta a megoldást: Bővebben: Link
Én is doksit néztem, de akkor az másmilyen volt. Ebbe még egy ellenállás is van. És milyen az ellenállás és a dióda értéke?
Az ellenállást mérd meg ohmmérővel (bázis negatívon), de egy másik, helyettesítő típus adatlapja szerint 50 ohm, a dióda meg legalább 1500V-os, gyors jellegű, mint a tranzisztor.
Sziasztok!
Valaki nem tudja honnan lehet jó áron transzformátor tekercselő huzalt és lemezt/vasat venni? Zsolti
Na ezaz, hogy a tranzisztor, szinte minden láb-láb között 0ohmot mutatott Beforrasztottam egy nagyobb teljesítményű tranyót, de abba nincs dióda, se ellenállás, így ki se próbáltam a Tv-t. Valami hasonlót kellene bele szereznem, mert ugyanolyat nem tudok.
Gyakran dióda és ellenállás nélküli típus is jó a diódás helyett, de inkább szerezz be egy S2055N-t.
Az lenne a kérdésem hogy legegyszerűbben hogy tudok építeni egy termosztátot semmi nem kell hogy legyen csak 5-10 foknál kapcsoljon. Gondoltam egy egyszerű ellenállásos hőmérő szenzorra, amiből lenne egy feszültségosztó, és ahogy változna a fok változna a fesz. Ezután még egy feszosztó ami potival vezérelhető lenne, és ebből menne egy zeneres fesszabályzóba amiből stabil 5 volt jönne ki egy relének. A bemeneti fesznek 12 voltot gondoltam
Az adatlapok szerint az a triak 50 mA gate áramnál már biztosan gyújt, a diak meg impulzus üzemmódban 1A-nél többet is elvisel.
Sziasztok!
Nem vagyok már kezdő az elektronikában, de a hálózati transzformátor problémával most kell először foglalkoznom... Egy lm317-el készítek tápegységet, és nem tudom milyen trafót kéne beletenni. http://www.hestore.hu/prod_10021328.html Erre gondoltam, de nagyon zavar az a 3,2 VA. Na most a kérdés, hogy azt tudom, hogy ez látszólagos teljesítmény, de ebből honnan tudom meg, hogy mennyi áramot tudok kifacsarni belőle. Azt tudom, hogy a 317 max 1,5-öt tud, de annyi nekem felesleges. Remélem nem off-olom a topicot, és a válaszokat előre is köszönöm.
Köszi, akkor jó lesz erre voltam kíváncsi.
VA=V*A. Szóval a feszültség és áram szorzata. Innen már egy egyszerű matematikai trükkel ki is tudod számolni, hogy hány Ampert ad le a trafód. Szóval 18/3,2=0,12A
Köszönöm! Jobban belegondolva teljesen igaz
Szóval ahogy néztem ezekből a NYÁK-ba ültethetőkből nincs olyan nagy teljesítményű, úgyhogy marad a tekercselés.
Igen, ezekből nincs olyan túl nagy. Inkább vegyél toroid trafót, vagy lemezeltet. Ezeket is árulják, és akkor nem kell neked tekercselni .
Hát igen, és tudnál valami oldalt mondani /vaterán, hestore- kívül/ ahol tudok találni??
Hú, én sajnos nem igazán. Nem szoktam trafókkal foglalkozni, szóval várd meg az okosabbakat, hátha ők tudnak olcsó üzletet linkelni!
Ja és most néztem, hogy amit leírtál az nem teljesen jó, mert ha elosztom a 18-at a 3,2 -vel akkor nem 0,12-t kaop De ahogy mondtad,gondolom a lényeg, hogy a I=U/P, ha jól gondolom.
Fejből írtam, igazad van. Ha elosztom a 3,2-t 18-al, akkor 0,1777-et kapok. Szóval 0,05-t tévedtem. Bocsi!
Jó nem kötekedés miatt írtam, hanem hogy jól gondoltam-e. És még egyszer köszi a választ, most már előrébb vagyok.
"gondolom a lényeg, hogy a I=U/P, ha jól gondolom."
Nem jól gondolod, és először janikukac sem jól írta... I=P/U
Akkor a diódás-ellenállás nélküli változattal is kilehetne próbálni a TV, hogy egyáltalán működne-e?
Üdv Mindenkinek!
Itt felajánlottam, h ingyen elvihető néhány trafó, adapter, DC és 3fázisú kis motorok. Még van belőlük, ha érdekel valakit, jelezze! Zoli
Szia!
Tedd az apróhirdetésekbe, ha nem akarod, hogy összekapj a modikkal! Üdv! Balázs |
Bejelentkezés
Hirdetés |