Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » CNC vezérlő elektronika és progi
Lapozás: OK   51 / 115
(#) karaszbandi válasza szabics hozzászólására (») Jan 18, 2012 1 /

Ha azzal a fesszel hajtod ami rtá van írva, akkor nem igen fogod használni!
(#) Sir-Nyeteg válasza monsun hozzászólására (») Jan 18, 2012 /

PC táp nem elgendő az impulzusüzemű léptetőmotor meghajtásra. Se a feszültsége, se a kivitele.
Egy jó kis 24V-os toroid, 250VA-rel már tökéletes lenne neki!
(#) szabics válasza karaszbandi hozzászólására (») Jan 18, 2012 /

Miért nem? Elmagyarázod nekem? Nekem minden léptetőmotorom azzal feszültséggel üzemel ami rá van írva. Tökéletsen működik.
(#) Sir-Nyeteg válasza szabics hozzászólására (») Jan 18, 2012 /

Működni fog, csak sebességet nem fogsz vele elérni.
(#) szabics válasza Sir-Nyeteg hozzászólására (») Jan 20, 2012 /

Rendes sebességgel megy amire szükség van gyorsjáratban. Egyébként meg nemértem ha nem azzal a paraméterekkel kell üzemeltetni a motort ami rá van írva, illetve ami az adatlapján van, akkor minek adják meg? Tök fölösleges. Ezek szerint csak flancolnak a gyártók az adatlapokkal. Hasraütök üzemmód is van? ?
(#) Sir-Nyeteg válasza szabics hozzászólására (») Jan 20, 2012 /

Igen, van olyan üzemmód is Kínai termékek ezen a munkaponton üzemelnek...
Amúgy a motorra írt érték a statikus maximum paramétereket adja meg. Meg kell különböztetni két módot egy motornál. Ez igaz a léptetőmotorokra és a DC motorokra is. Csakhogy a DC motornál az állandósult állapot az, ha pörög. Ha a szénkefés motort lefogod, megugrik az áram, és leég.
Ha a léptetőmotort megpörgeted megnő a dinamikus ellenállás így leesik az áram.
Statikus állapotban a tekercs ohmos ellenállása érvényesül, így (kerek értékeket írok) 1V 1Ohm 1A 1Nm érvényes rá.
Ha pörgeted a motort (100rpm), akkor lesz pl 10ohm a dinamikus ellenállása, aminél az 1V már nem hajtja át az áramot, ami által nem épül ki a mágneses tér, és nem lesz kellő nyomatéka a motornak. Ezt kiküszöbölve növelni kell a feszültséget, pl 10V. Így már megvan a nyomaték. Ha nagyobb sebességet akarsz elérni, akkor növelni kell a feszültséget.
Nagy feszültség hátránya: átütés jöhet létre. De ez egy fix érték, pl 300V.
Nagyobb áram hátránya: melegedés, mágnesesség elvesztése, leégés, gyengülés.
Tehát egy léptetőmotort áramgenerátoros üzemmódban kell meghajtani. Ezáltal a motorra eső feszültség változik, viszont az áram állandó -> nyomaték is állandó. De csak amíg van feszültség tartalék a vezérlő háta mögött.
Ökölszabály: feszültség -> sebesség, áram -> nyomaték.
Az ipari vezérlők között nem véletlenül van 80-150V-os is.
És így már érthető a mai profi motoroknál az 1-2V-os tekercsfeszültség.
(Van amit köznapi nyelvre egyszerűsítettem, így támadható, viszont sokkal érthetőbb és logikusabb ezáltal a leírás.)
Ui: adatlap flancolás: igen! Sok-sok helyen csinálják. És csak a pillanatnyi értékeket szokták ráírni.
(#) szabics válasza Sir-Nyeteg hozzászólására (») Jan 20, 2012 /

Köszi a választ, de az általam használt motorok nem 1- 2 V feszültségűek. Tény ha növejük a feszültséget, gyorsabb lesz. De itt közbelép a túláram megakadályozása. Szóval nem kell a motorra adat, úgyis olyan beállítással üzemel amilyennel akarom..
(#) Sir-Nyeteg válasza szabics hozzászólására (») Jan 21, 2012 /

Na de egy 100mA-es motort ne hajts 1A-es beállítással!
A leírás 12V-os motornál is egy az egyben igaz. És egy "CNC vezérlő elektronikának" muszáj lekezelnie egy áramkorlátozást manapság.
(#) almacsutka hozzászólása Jan 24, 2012 /

Sziasztok!

Megépítettem a lineklt oldalon lévő vezérlőt. Bővebben: Link

A problémám az lenne ,hogy a három tengelyből kettőt nem vezérel és a
harmadikat is csak "félig".

Félig működő:
Ha a mach3-ban kézzel léptetem bármelyik (+ vagy -) irányba akkor is csak egy irányba forog a motor. A vezérlő kábeleket cserélgettem de ennél csak rosszabb eredményt kaptam.

A másik két vezérlésnél:
Ha a négy kimenetekre rámérek, kettőn folyamatosan van a motornak megfelelő fesz, de ha léptetem a programba nem váltakozik a kimeneteken a feszültség. (tehát folyamatosan fogja a motorokat)

Mi lehet a gond?
(#) Sir-Nyeteg válasza almacsutka hozzászólására (») Jan 24, 2012 /

Ellenőrizd, hogy a számítógép kiadja-e a jeleket. Azaz a vezérlő megkapja-e a step és dir jeleket.
(#) almacsutka válasza Sir-Nyeteg hozzászólására (») Jan 25, 2012 /

Szia!
Köszönöm a segítséget!
Rájöttem a hibára, közös hűtőbordával összezártam a feteket.

Üdv!
(#) csajkib hozzászólása Jan 25, 2012 /

Sziasztok!
Valami jó vezérlőt szeretnék építeni a mechanikámhoz step/dir rendszerűt és unipoláris motorhoz
valami leteszteltet tudnátok mutatni
üdv!
(#) daniel.freeman hozzászólása Feb 2, 2012 /

Sziasztok!

Van egy pár unipoláris motorom, csatoltam a képeit. Nem találok semmilyen leírást róluk. Valaki esetleg találkozott ezekkel a motorokkal???

Valamint a legfontosabb kérdés:

Össze lehet rakni ezeket a motorokat EZZEL a kapcsolással?

Nem fogja megölni őket?

Szeretnék építeni egy 2 tengelyes izzószálas vágót.

Előre is köszönöm
(#) dinokal válasza daniel.freeman hozzászólására (») Feb 3, 2012 /

Szia! Első ránézésre nagyfeszültségű (12-24V), kis áramú (jóval 1A alatt) motorok, elég gyengék. Nagyon kis méretű és könnyű asztalt talán tudsz vele mozgatni, picit nagyobbat inkább már csak áttétellel, sebességvesztés árán. Jól alkalmazhatók pl. nyákfúráshoz, de oda már 3 tengely kell. Izzószálas vágáshoz is jók, mert az előtoláshoz nem kell nagy erőt kifejteni megmunkálás közben. Természetesen az asztal mérete és súlya erősen behatárolja a lehetőségeket. Kisebb modellek, makettek készítéséhez jó lehet, nagyobb méreteket felejtsd el.
(#) daniel.freeman válasza dinokal hozzászólására (») Feb 3, 2012 /

Szia! Köszönöm a válaszod. Ma délután voltam ott ahol vettem a motorokat és ott azt mondták, hogy elvileg valami régi fajta nyomtatókból szedték ki és elvileg nyomatéka az van, 4-5 voltot mondtak rá. Ők maguk sem tudják konkrétan. Egy alumínium vázas gépet akarok összehozni. A sebesség egyáltalán nem lényeg, mert minél lassabban és kis hővel vágok, annál szebb a betűk éle. Onnan tudom hogy nálunk van a cégnél egy magyar gyártmányú és az sem gyors gép. Az áttételezést biztos hogy alkalmazni fogom, mert ha nem is teljesen sima a futása a motornak, sokkal egyenletesebb vágást lehet vele produkálni. Gondoltam arra is, hogy a függőleges tengelyt ellensúlyoznám, hogy könnyebb legyen a motor számára a felemelés. Még azzal vagyok megakadva, hogy milyen megoldással vezéreljem a fűtőszálat. szerettem volna azt is szoftveresen vezérelni. Ha ne adj isten találsz valamit ezekkel a motorokkal kapcsolatosan, akkor beszúrnád nekem? Azt sem tudom, hogy a mellékelt motor vezérlő vajon szabályozza e a feszültséget a motor felé. Nem szeretném kinyírni sem a motort, sem a kapcsolást.
(#) Zsolt2 válasza daniel.freeman hozzászólására (») Feb 3, 2012 /

A mellekelt aramkornek nincs semmilyen aramkorlatja, ezert oda kell figyelni, hogy ne legyen tul nagy a tapfeszultsege a motroknak. Ha most csinalod a vezerlot akkor ajanlanak valami olyant amelyik szabalyozza az aramot is es allo helyzetbe csak egy kisebb tarto aramot ad a motornak, igy jobb a nyomatek is novelheto.
(#) daniel.freeman válasza Zsolt2 hozzászólására (») Feb 3, 2012 /

Nagyon köszönöm, hogy megnézted. Tudsz esetleg olyat ami passzol ehhez az interface-hez?
(#) Zsolt2 válasza daniel.freeman hozzászólására (») Feb 3, 2012 /

Ehez eleg nehez volna megoldani, sokkal egyszerubb PIC-el vagy AVR-el megoldani. Ha nem vagy jartas a programozasban akkor ha visszalapozol van nehany kesz kapcsolas ezekhez.
(#) daniel.freeman válasza Zsolt2 hozzászólására (») Feb 4, 2012 /

Jobban átvizsgáltam a rajzot és találtam megoldást az áram változtatására, igaz csak fix és nem teljesen lehet variálni de kezdetnek megteszi. Azért próbálok ragaszkodni ehhez a kapcsoláshoz mert ehhez meg van minden az utolsó ellenállásig. Találtam egy pic-es kapcsolást is. Ha ez nem jön be akkor az lesz a következő.
(#) dinokal válasza daniel.freeman hozzászólására (») Feb 5, 2012 /

Szia! Ha nyomiból szedték ki őket, akkor biztos hogy 12 vagy 24 voltos, ami egyébként lényegtelen. Nyomatéka még elvileg sem igen van, egyszerűen gyengék. Csak kisebb fesszel ne hajtsd meg őket, mint amekkorára méretezve vannak. 100-200 voltot is elbírnának ! Az ilyen kis motorokat adatlap hiányában simán ki lehet próbálni egy állítható feszültségű táppal, csak időigényes. Kikeresel egy vezetékpárt, ami a legkisebb ellenállást mutatja, és rákötöd direktben a tápra. Kezdetben adj neki 5V-ot, ami elég kevés neki, de fő a biztonság. Ha 1-2 perc alatt sem melegszik, növeled a feszt 1 volttal. Ezt addig folytatod, amíg 40-50 fok közelébe nem érsz. Ez az üzemi hőfok, stabilan rajta hagyva se menj 60 fok fölé. Ha ez megvan, már tudod a feszültséget és az áramerősséget. A feszültség általában 5, 8, 12, 24 volt, de azért a biztonság kedvéért csak 1 voltonként léptesd. Ekkor már tudod a névleges terhelésen működtetni. Ha erősebbre akarod venni, kizárólag áramkorláttal! lehet, kissé lejjebb veszed az áramot megint csak a biztonság kedvéért, viszont a feszültséget megnövelheted akár a kétszeresére(24V-os), vagy többszörösére is. Ezt a nálam okosabbak jobban el tudják mondani. Függőleges tengelyt is említettél, de az már nem 2D. Fúrásnál ok., de fűtőszálnál mit emelgetsz? Egyébként a motor, fűtőszál ki be kapcsolását a cnc progik (pl. Mach3) alapból szoftveresen tudják.
(#) Tas84 válasza Tas84 hozzászólására (») Feb 5, 2012 /

Az utókor számára Bővebben: Link

Végül is sikerült az áramkorlát beindítása. Szkóppal méregetve valamint, a nyákot átnézve kiderült, hogy az OSC lábat egy rossz forrasztással GND-re húztam, emiatt nem működött.

így most tökéletes, köszi mindenkinek!

Üdv: Tas
(#) daniel.freeman válasza dinokal hozzászólására (») Feb 5, 2012 /

Szia! Neked is nagyon köszi az infót! Be is vált a dolog. 5V-nál meg is álltam. Megépítettem a kacsolást is és szépen működik. Bíztam is benne hogy jó lesz. Most már csak a Mach3 finom hangolása volna jó csak sötét vagyok hozzá. Pl nem tudom hogy hogy tudom majd beállítani a step/cm-t, max sebességet meg ilyenek. A függőleges tengelyt nem teljesen így értettem de haITT megnézed ezt a vágógépet akkor már érteni fogod. Ne tévesszen meg, képen látható hajló kar eredetileg nem hajlik munka közben, csak összecsukható. Jó kis ketyere. Szeretek vele dolgozni.
(#) dinokal válasza Tas84 hozzászólására (») Feb 6, 2012 /

Az áram változása teljesen normális, forogva sokkal kevesebbet vesz fel mint ha állva söntöli a tápot. Ezért szokták jobb vezérlőknél levenni az áramot, amikor a motor áll. Ezt nevezik tartó áramnak. A jobbaknál PWM-el, ez igényesebb, bonyolultabb alkatrészeket kíván, az egyszerűbbeknél dupla áramkorlát van, és azt kapcsolgatják, egyszerűbb az elektronika, de több az alkatrész.
(#) daniel.freeman válasza daniel.freeman hozzászólására (») Feb 9, 2012 /

Sziasztok! Ismét itt Nagyon meg vagyok elégedve a Tachus42-vel, igaz hogy full steppes, de a foglakozás elérte célját Próbálgattam Mach3-al, Foamworks-el, de leginkább EZZEL a progival szeretném használni. Az Obelisk turbo nevű gépnél ez nagyon bevált és szeretném alkalmazni a Tachus42-re is. Annyi a bibi, hogy ennél a szoftvernél nem lehet beállítani a step-dir lábakat, csak fixen működik. Hogy lehet kideríteni, hogy melyik lábakat használja az LPT porton? Ebben tudna valaki segíteni, vetne rá egy pillantás? Előre is köszönöm. Szerintem sokak számára hasznos volna ez a program, ha lehetne használni másik vezérlővel is.
(#) bocskorn hozzászólása Feb 13, 2012 /

Sziasztok! Nemrég sikerült szert tennem egy elég komoly CNC gépre. Lényegében az egész gép egyben van, de nincs meg a gép komputere, illetve a kábelezés teljes egészében le lett róla fejtve. Amim van hozzá:

2 db. 23s31-0560-803j7 motor (x, y)
1 db. 23s21-0560-8a5j7 motor (z)
3 db. ECOSTEP 100 Servo Amplifiers
transzformátor, relék, stb. ...
+ egy komplett mechanizmus.

Ha esetleg valaki megtudná súgni, hogy-hogy tudnám ezt a
Servo Amplifier-t irányítani, azt igen csak megköszönném.

Előre is köszönöm a segítséget.
Üdv,
NOrbert
(#) tiggersoft válasza bocskorn hozzászólására (») Feb 13, 2012 /

Találtam egy leírást róla igaz, űhogy angol, de a csatlakozók bekötése már jó kiindulási pont.
(#) bocskorn válasza tiggersoft hozzászólására (») Feb 13, 2012 /

Tiggersoft, köszönöm. Esetleg ötlet arra, hogy-hogyan tudnám számítógéphez kapcsolni? Mivel 3 db. comport kéne hozzá, vagy lehet, hogy valami spéci kártya?
(#) horcsab válasza tiggersoft hozzászólására (») Feb 13, 2012 /

Van rajta step/dir (clock/direction) bemenet, igaz szimmetrikus (kell egy szimmetrizáló). X7 bemenetre kötöd és már megy is.
(#) tiggersoft válasza bocskorn hozzászólására (») Feb 13, 2012 /

Engem az "X7"-es csatlakozón lévő jelölések erősen emlékeztetnek a step/dir jelekre. Sok helyen igy is jelölik, hogy Step-clock, dir-direction. Szerintem egy próbát megér, persze csak leválasztva...
(#) daniel.freeman hozzászólása Feb 13, 2012 /

Srácok!

Hogy tudom kimérni az LPT porton hogy egy szoftver melyik lábakra küldi a step/dir jeleket?
Következő: »»   51 / 115
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem