Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Áramtermelés (háztartási célú kiserőmű)
Lapozás: OK   15 / 23
(#) sanykaraj válasza S.K. hozzászólására (») Feb 7, 2012 /
 
Teljesen igazad van normál házba nem igazán éri meg nagy teljesítményű drága gépet veni inkább a régit kel fejleszteni vagy környezet barátabbá tenni, vagy szigetelni és hasonlókba érdemes befektetni (rövid távon 2-5 évig ) ez főlőt már lehet hogy vissza jön a gép ára de ki tudja nem a romlik el vagy hasonlok.
(#) kameleon2 válasza Sirály333 hozzászólására (») Feb 7, 2012 /
 
Szia! Csak anyagi és technológiai határai vannak, Sziget üzemben elláthatod magad 100%-ban energiával - ha tudod. Még a mi 240W-os igen olcsó napelemtábláinkkal is szép feladat. Nyilván eleve több megoldás kínálkozik, de a legelső, hogy milyen adottságaid vannak: benapozottság, tető és telekfelületek. Utána, hogy egyen vagy váltóáramú rendszert építesz - az már rajtad múlik és az adottságaid legjobb kihasználhatóságán. Nem is az energia megtermelése jelenti a gondot általában, hanem az, hogy este nem süt a nap, illetve, hogy a nem napsütéses napokat hogyan hidalod át. Én találtam két módot, ha kész a konstrukció - megveheted a boltban
(#) Balaa16 hozzászólása Feb 13, 2012 /
 
Sziasztok!
Van otthon két mosógép motorom, ezeket lehetne generátorként használni? Gondolom, hogy kell neki gerjesztés, mert nincs benne állandómágnes. Arra gondoltam, hogy egy áttételen keresztül egy régi bicikli pedáljával forgatnám. Szerintetek megoldható? Vagy több energia menne el a gerjesztésre, mint amennyit termelnék?
Üdv! Balázs
(#) btoti válasza Balaa16 hozzászólására (») Feb 14, 2012 /
 
Szia!
Lehet, csak nincs sok értelme. A 120-150 W-s 1fázisú (segédfázisos) aszinkron motort generátorként használva ~60-80 W kivétele várható - ennyit egy nagyobb állandó mágneses ablaktörlő motor is tud.
Szűk fordulat tartományban, fázisonként és kW-ént kb. 80 µF értékű fázisjavító kondenzátorral (a mosógép motornál ez 2 db kb. 10-15 µF az üzemi és a segéd fázison). Olyan 50% körüli hatásfoka lehet.
(#) Balaa16 válasza btoti hozzászólására (») Feb 14, 2012 /
 
Szia!
Köszönöm a választ! Lehetséges, hogy hozzájutok egy régi varrógéphez, annak a pedáljával lehet hajtani. Nem igazán tudom, hogy mekkora fordulaton tudom forgatni. Kipróbáltam, 3V-os gerjesztéssel lassan megpörgettem a tengelyt, és egy LED világított róla. Természetesen nehezebb volt gerjesztéssel forgatni, mint anélkül. (Lenz- törvénye)
Üdv! Balázs
(#) btoti válasza Balaa16 hozzászólására (») Feb 14, 2012 /
 
Áácsi!
Mit gerjesztettél 3V-al? A mosógép motorok rövidrezárt (kalickás) forgórészű aszinkron motorok 2 fázisú armatúra tekercseléssel, ha csak nem valami egyedi motorod van.
Üdv!
(#) Balaa16 válasza btoti hozzászólására (») Feb 14, 2012 /
 
Szia!
Nem nagyon értek hozzá. Az állórészbe vezettem 3V-ot, és a szénkefék közé kötöttem a LED-et.
Üdv! Balázs
(#) btoti válasza Balaa16 hozzászólására (») Feb 14, 2012 /
 
Szia!
Félre vagyok tájékoztatva - ez nem az általános mosógép motor lesz, hanem kefés, párhuzamos gerjesztésű váltóáramú? motor.
Itt semmiféle fázisjavításról nincs szó. Óriási szerencsével valami gyengécske generátorként használható, de általában a 230V-s váltóáramú sönt motorok generátorként reménytelen esetek a generátor szemmel hatalmas gerjesztőtekercs impedanciák miatt. Pl. a porszívó motorokat magam is alaposan kiveséztem - beszélni is felesleges róluk.
(#) Balaa16 válasza btoti hozzászólására (») Feb 14, 2012 /
 
Szia!
Egy régi orosz mosógépből van. Bocs a rossz képekért, sikerült a székre fókuszálnom.
Üdv! Balázs
(#) btoti válasza Balaa16 hozzászólására (») Feb 14, 2012 /
 
Őszintén, sokkal okosabb nem lettem.
Azt írtad, hogy kefés - nyilván úgy van. Ekkor szinte biztos, hogy váltóáramú, (ha orosz, akkor 220V-s) párhuzamos (sönt) motor. Soros gerjesztésűt ilyen célra még ők se alkalmaznak, mert az terheletlenül túlpörög, elszáll. Az orosz kefés kismotorok általában "bikás" barkács MOTOROK. Generátorként röviden az előző kinyilatkoztatásom igaz.
Üdv!
(#) Balaa16 válasza btoti hozzászólására (») Feb 14, 2012 /
 
Szia!
Értem, akkor nem fogom használni. Szerzek egy állandómágneses motort.
Üdv! Balázs
(#) btoti válasza Balaa16 hozzászólására (») Feb 14, 2012 / 1
 
Kísérletezni, játszadozni azért érdemes vele, de néhány 10W-s generátornak inkább szerezz egy ablaktörlő motort. Remek kis generátorok.
Szia!
(#) pucuka válasza btoti hozzászólására (») Feb 14, 2012 /
 
A "kefés" motorok közül csak az egyenáramú soros motort lehet váltakozó árammal működtetni. Ezért a neve is univerzális soros motor. Generátorként nem igazán lehet használni, mert nehezen gerjed fel. Generátorként külső gerjesztésű, (állandó mágneses) vagy párhuzamos gerjesztésű motort lehet használni.
Villamos hajtásokban alkalmazott soros motoroknál is van párhuzamos gerjesztés (kompound) a visszatáplálásos fékezésre.
(#) btoti válasza pucuka hozzászólására (») Feb 15, 2012 /
 
Jogos. A mosógép, porszívó motor és rokonai, mint generátor meddő próbálkozásától igyekeztem Balázst megóvni.
(#) Iszkakof István válasza Balaa16 hozzászólására (») Feb 15, 2012 / 1
 
Az áramtermelés olyan, mint a pálinkafőzés, szinte mindenből lehet, csak nem mindegy mennyit. Van egy 220 voltos dinamóm, szénkefés,egyenáramú. Már többször említettem, de mindig említem, ha van új tapasztalat.
A forgórészt megforgattam az állórészben, gerjesztés nélkül, és az állórész visszamaradó mágnesessége segítségével termelt némi áramot. Az is igaz, hogy a végteljesítményének a 2-5 százalékát, de az is áram.
(#) Balaa16 válasza btoti hozzászólására (») Feb 15, 2012 /
 
Szia!
Akkor irány a bontó! Nem gondoltam, hogy egy olyan pici motor képes arra, mint a mosógépmotor. Szerzek egy olyat, egy akku töltésére jó az is. Már csak rabszolgák kellenek, akik tekerik a pedált.
Üdv! Balázs
(#) dobo válasza Balaa16 hozzászólására (») Feb 15, 2012 / 1
 
Kisérletképpen forgasd meg kézzel a motort és mérj feszültséget majd ugyanezt csináld meg úgy hogy a moror kapcsaira egy 21W -os 12Voltos izzót kötöl ekkor megtapasztalod mekkora energia kell az izzó működtetéséhez.
Az emberi test rövid ideig 100w munkát képes végezni hosszú távon ez jóval kevesebb.
Ha egy 12Ah aksit 2 amperral akarsz tölteni akkor elvileg 6 óra hosszat folyamatosan kellene tekerni a varrógépet!
És akkor mondjuk 13V x 2 Amper =26W-ot kell kifejtened folyamatosan .Persze a veszteségek bele sincsennek számolva.
Szóval kisérletnek jó másra nem nagyon!
Én autó hűtőventillátort forgattam annak idején fúrógéppel!
(#) btoti válasza Balaa16 hozzászólására (») Feb 15, 2012 / 1
 
Szia Balázs!
Még annyit, ha 12V-s motort használsz generátorként (pl. ablaktörlő, szivargyújtós kompresszor, stb.), akkor 6V-s akkuban gondolkodj; illetve 12V-s akkuhoz eredetileg 24V-s (teherautókban, buszokban előfordul) motort használj. Különösen kézi, láb hajtány esetén. A rabszolgákkal jól ráéreztél ennek gyakorlati használhatóságára, de nagyon hasznos megfigyeléseket végezhetsz, továbbfejlesztheted.
Sok sikert!
(#) Balaa16 válasza btoti hozzászólására (») Feb 15, 2012 /
 
Szia!
Természetesen tudom, hogy csak kísérletezésre használható. Köszönöm az eddigi segítséget!
Üdv! Balázs
(#) llaci56 válasza Iszkakof István hozzászólására (») Feb 15, 2012 /
 
István! Gerjesztés nélkül nem termelhet áramot. Egy picit sem.
Az állórész tekercs nincs rákötve a kefékre?
(#) Iszkakof István válasza llaci56 hozzászólására (») Feb 16, 2012 /
 
Kedves Laci56
Erről a dinamóról van szó. A forgórésze tekercselt, és kollektor lemezes, amit a szénkefék dörzsölik. Az állórész is tekercselt, de a vasmagja tömör anyag, nem lemezes. Két álló tekercse van, ami egymással sorba van kötve. Normális esetben az állórész két szabad vége rá van kötve a két szénkefére és úgy adja le a 220 volt 1,2 A egyenfeszültséget. Ezt a két szálat oldottam le a szénkefékről. A szénkefékre kötöttem egy szabvány wolfrám szálas 12 V, 5 W - os égő két drótját. Megtekertem a linken látható áttételt és láss csodát: az égő szépen világított. Férfiasan bevallom, nekem is leesett az állam. Miután összeszedtem magam, próbáltam a jelenséget magamnak megmagyarázni, azt most meg is írom.
A lágy vasmagban van némi visszamaradó mágnesesség, aminek segítségével normális esetben begerjed a dinamó. Most nem tudott begerjedni, mert az álló tekercsek nem kapták meg azt a minimális feszültséget, ugyanis a szálai le volt bontva. Az a minimális mágnesesség indukált egy 220 voltos forgórészben egy akármilyen fordulaton 12 voltot. Ezt a jelenséget én (is) próbáltam és tanúsítom.
(#) llaci56 válasza Iszkakof István hozzászólására (») Feb 16, 2012 /
 
Maga a dinamóelv is a megmaradt mágnesességen alapszik. Nyilván az állórész magja volt valamelyest mágneses, és a forgó tekercsek megbolygatták az erővonalakat.
(#) Iszkakof István válasza llaci56 hozzászólására (») Feb 16, 2012 /
 
Egész biztosan így lehetett. Már csak vissza kell állítsam a régi bekötését, szélkereket rá és termelje a gigawattokat. :vigyor5:
(#) kutató hozzászólása Feb 28, 2012 /
 
Sziasztok
Hol tudok vásárolni olyan készüléket, hogy a napelemem által termelt áramot (V,W,A) mérjem napi illetve nagyobb időszak tekintetében. Vagy más megoldás?

Választ előre is köszönöm
(#) btoti válasza kutató hozzászólására (») Feb 28, 2012 /
 
Szia!

Talán itt nézz szét, hívd fel őket. Teljesítmény mérő, hálózati analizátor fedőnévvel rejtőzködik:
I. - C+D
II. - Commed
(#) dcsabi válasza kutató hozzászólására (») Feb 28, 2012 /
 
Szerintem vedd meg az áramszolgálltatók által használt Actaris 6000- vagy 7000-s cuccot, ezek közül az utóbbi a drágább. Csak akkor tudod megmérni, ha el is fogyasztod, vagy feltáplálod. (mekkora mapelemről beszélünk)
(#) kutató válasza dcsabi hozzászólására (») Feb 28, 2012 /
 
340W jelenleg (85x4) power jack inverter 1200w. Belső hálózatra táplálok vissza vele+szélgenerátort is ráköthető de az nem aktuális nálam.
(#) kameleon2 hozzászólása Feb 29, 2012 /
 
Sziasztok!
Vissza nem térő egyedi alkalom: Kinek mekkora inverter lenne a standard méret? Azt hozatom be és honosíttatom elsőként ami a legtöbb szavazatot kapja. 1 vagy 3 fázis ?kW a standard amit használnátok? Mennyi pénzt ér meg maximum ami kifizethető? Mekkora napelem stringről kell járjon ( mekkora az összekötött táblák összfeszültsége, árama )? Ez hálózatra visszatápláló inverter lesz.
(#) nrg válasza kameleon2 hozzászólására (») Feb 29, 2012 /
 
Mit jelent hogy "honosíttatod"?
Bevizsgáltatod az áramszolgáltatók által elismert laborral, hogy hálózatra köthető legyen? Ha igen, akkor az nem lesz olcsó mulatság, de ha mégis vállalod akkor valami kedvező árú inverter legyen szerintem (de nem teljesen gagyi). Nekem 96V-os a napelemek feszkója és 1 kW körüli a teljesítménye, szóval ilyenre szavazok.
(#) dcsabi válasza kameleon2 hozzászólására (») Feb 29, 2012 /
 
Szerintem is fölösleges ezzel foglalkozni, ha "belső"használatra van kit érdekel milyen berendezést építek be egy rendszerbe, hacsak nem közbeszerzési pályázaton akarok indulni...Az áramszolgáltató le fogja védeni a renszerét egy erre alkalmas kombinált "eszközzel", kb 150e.
Amit Kinából hozunk annak túlnyomó része messze túlhaladja az igényeinket. Pl. alibaba, kinézzük a cuccot, árajánlat kérés, $ elutal, áru megjön, (VPID számot kérni) levámolva megkapjuk, 10napon belül címre. (25kg száll, 15-40e) Ha a "késztermék" villamos szabványossági és érintésvédelmi szempontból megfelel, más dologgal foglalkozni Sz@...vérontás. Több mindent hozattam már, mert meguntam, hogy a tisztelt magyar kereskedelem 250-800% árréssel dolgozik. Inverter Példa:
Inv_Pl
Következő: »»   15 / 23
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem