Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hegesztőtrafó egyenirányítása
Lapozás: OK   32 / 45
(#) AccessDenied válasza nyekk hozzászólására (») Feb 4, 2012 /

Kösz az infót! Kérdezgettem a technikus csoporttársaimat, de ők sose hallottak életükben impulzus trafóról...

Most azon gondolkodom, hogy ezt a zu 130 tirisztoros hegesztő kapcsolását csinálom meg, ebbe nem is kell impulzus trafó, meg a szekunder körbe épített söntön eső feszültséggel dolgozik, ami szimpatikusabbnak tűnik a TCA vezérlő körénél, mert az szerintem max a hálózati frekihez tudja igazítani az impulzusait... (nekem ennyi jött le belőle)

Valaki ránézne a kapcsolásra, mert én betettem egy komparátort, de az passz hogy jó lesz-e, meg van egy ellenállás, aminek nem volt megadva az értéke. Ezen kívül tudja valaki, hogy kézzel hogy lehet diptracebe átkötést húzni szabályosan? Mert én most belöktem két pöttyöt neki, meg egy rajzolt vonallal összekötöttem, hogy oda mejd vezetéket kell beforrasztani.
(#) nyekk válasza AccessDenied hozzászólására (») Feb 4, 2012 /

De ha nem ragaszkodsz a szekunder oldali szabályzáshoz ,minap tesztelgettem a Hobbi elektronika 2002/1-es számában megjelent primer oldali szabályzást,szkópal nézve jól működik,hegeszteni csak rövid ideig hegesztettem vele,ilyen hidegben nem igazán van kedvem a hideg garázsban bütykölni.Rajzot megtalálod a fórumon,sajnos valahova eltünt a gépemről

Erre gondolsz, igaz(mellékletbe)? Megépítettem, ez van most az egyik gépemben, és valóban jó is lehetne, ha pálca leragadáskor nem verné a biztosítékot. Az a baj szerintem, hogy ugyan most nem veri le a biztit 50µF kondival, meg triakkal párhuzamosan kötött két melegszendvics sütő fűtőszállal, de szerintem akkora a tranziens áramot csinál a nagy induktivitású primer ki-be kapcsolgatása, hogy keményen rontja a hatásfokot(pörgeti az órát, melegszik a tekercs).

Szóval most a szekunder oldali szabályzást tervezem megvalósítani. Mi mást kezdenénk két 160A-es tirisztorral?
(#) erbe válasza nyekk hozzászólására (») Feb 4, 2012 /

Az impulzustrafót is az adott áramkörhöz és alkatrészekhez kell méretezni. Pl. az adatlap szerint a tirisztornak-triacnak van 50 mA gyújtóárama, emellett a gyújtóelektróda és katód között fellép 2 V feszültség. Ha a segédtápod 24 V-os, nem fogod az egészet ráereszteni a tirisztor Gate-jére, áttételezed.
Ferenczi Ödön: Teljesítményszabályozó áramkörök.
Biztonságos gyújtáshoz impulzussorozattal célszerű begyújtani, akár triac, akár tirisztor. Ezeknél az eszközöknél nemcsak a gyújtóáram értéke lényeges, hanem a tartóáramé is. Ha a megadott érték alá csökken, akár a nyitási szakaszban is lezárhat, vagy az átmeneti állapot, egy félperióduson belüli többszöri zárásközeli állapot miatt túlmelegedhet és pukk...

Én mint írtam csak rövid ideig teszteltem, csak arra voltam kíváncsi mekkora feszültség esés ,hegesztés közben a pot.mét.-minimumra tekerve.
(#) nyekk válasza nyekk hozzászólására (») Feb 4, 2012 /

Íme még egy a Rádiótechnika 1998/6 számából,igaz még igényel négy diódát,de marad egy tirisztorod,azt bevállalom

Majd írd le a teszt tapasztalataidat Valaki a rajzon jelölt részek megoldását tudja?
(#) nyekk válasza erbe hozzászólására (») Feb 4, 2012 /

Kösz az útmutatást,eddig pukk nem volt,na de az űrutazás is jár áldozatokkal.

Ok,beszámolok majd mire jutottam,te is tégy hasonlóképp,aztán majd csak születik megoldás

Én elmondtam, összeraktam szépen, elsőre működött is, a trafó rezonanciáján hallattszott, hogy ha csavargattam a potit. Először legkisebb állásba tettem, és 2-es elektródát raktam fel, és pöc-pöc leragad, biztosíték lecsap.... Aztán maximális állásba 3,2-es első pöccintésre leoltott a bizti... Persze ha sikerült leragadás nélkül ívet fogni, hegesztés közbe már nem csapta le a biztit. Szabályzó nélkül bekapcsoláskor nagy ritkán verte csak le a biztit, hegesztés közbe sose.

Sajnos a triakot nem fűrészelhetem ketté, úgyhogy nem marad pluszba egy tirisztorom, ha a másik szabályzót(1998) építem Bár ez a mostani eléggé csalódás volt, alap helyzetbe használhatatlan a kapcsolás(2002) szerintem.
(#) nyekk válasza AccessDenied hozzászólására (») Feb 5, 2012 /

Ha megnézed a 4.doc-ot az egyenirányítás után egy tirisztorral szabályoz,persze te nem akarsz egyenirányítani,csak szabályozni,ezt csak példa gyanánt raktam föl.Egy a lehetséges megoldásokból,aztán hogy gyakorlatban is működik- e ki tudja.Hideg ide vagy oda kimegyek megpróbálom azt a "hobbi elektronikás "szabályzót
(#) nyekk válasza nyekk hozzászólására (») Feb 5, 2012 /

Megtörtént a próba,nálam nem oldott le a biztosíték,igaz nem 16A ,hanem 25A.Üresjárati fesz. 70 V ez a pot.m. min. csavarva 40V ig esik ,ami hegesztés közben 18-20V,ami 1,5-ös pálcának sok,esetemben,mert a trafó karakterisztikája nem éppen MMA hegesztésre való ,de én úgy sem pálcás gépbe szántam ,hanem TIG -be ahol még a szekunder oldalon is tudok szabályozni,aztán majd a gyakorlatban kiderül,beválik e az elméletem.Egyedül a PC tápból bontott ferrit gyűrűkön kell vastagabb huzal,feltéve ha ráfér ,mert a második pálca után kezdtek melegedni rendesen.Na meg persze nyákra tenni az egészet.
(#) AccessDenied válasza nyekk hozzászólására (») Feb 5, 2012 /

Szerintem a 25-öst nekem se vágta volna le Nekem azt mondták, hogy a pc tápból bontott ferrit gyűrűk nem jók ide... Egyébként amikor sorba kötöttem rajtuk a 3db vastagabb huzalból készült tekercselést, mintha már egy leheletnyit segített volna, de nekem is nagyon melegedett. De most látom, hogy te nem azt a tekercset használtad. Én úgy tudtam, hogy az MMA hegesztésnél pont jó, hogyha esik a feszültség. Azért majd ha kipróbálod egy 16-oson, majd írd meg a tapasztalatokat.
Az a zavarszűrő amit írnak neki a gyári leírásban, az AL6200-as mag, az elvileg öklömnyi méretű... Egyébként meg szeretnék én egyenirányítani is. Amúgy jó bitang nagy trafód van
(#) nyekk válasza AccessDenied hozzászólására (») Feb 5, 2012 /

Majd még próbálkozok más maggal is látni szeretném változtat e valamin.Igen MMA hoz eső karakterisztika kell,de mint írtam ez a trafó nem erre a célra készült ,hanem bikázónak.Ez a trafó alapból leveri a 16A os bizt. hegesztéskor próbáltam.
(#) isti03 hozzászólása Feb 15, 2012 /

Sziasztok. Segítséget szeretnék kérni tölletek. Van egy Einhell trafom 40-120A ig lehet szabályozni. Egyenirányítottam, és kondikkal probáltam megoldani a simítást. 6db 100v/10 000mikros kondit sorba kötöttem, így elértem a nekem tetsző simítást. Az a gondom hogy üresjáratban nagyon magas a feszültség, kb. 90V. Félek hogy megráz, vagy a kondik durrannak Kikapcsolás után a kondik kisülését megoldom az nem gond. Hogy lehetne azt megoldani hogy ne szaladjon ennyire fel a feszültség a pufferen? Olvastam hogy áramkorlátozó ellenállás egy megoldás lehet. De milyen értékűt használjak? Vagy esetleg többet tegyek be több helyre?
(#) AccessDenied válasza isti03 hozzászólására (») Feb 15, 2012 /

Melyik típusú Einhell az? 63V AC az üresjárási feszültsége az egyenirányító előtt? A kondik helyett inkább rakj be egy darab 1500-2000µF-osat, azokat meg add nekem Csak kondival simítasz? Milyen elektródákkal próbáltad?
(#) mpisti válasza isti03 hozzászólására (») Feb 15, 2012 /

A kondikat nem sorba,hanem párhuzamosan kell kötni, ha azt akarod hogy hatásos legyen. Nem kell 60000µF ahhoz a trafóhoz, oda a 30-40000µF is bőven elég. A 90V az egy igen jó érték, azzal már a cell elektróda is begyújt, csak a trafó lesz hozzá soványka.A 90V-ot ne akard csökkenteni, mert akkor felesleges kondit beletenni. A kondi pont azért jó, mert kb. 40%-al megemeli az egyenirányított feszültséget, így sokkal könnyebb lesz az ívgyújtás. Ha fűzővarratot(heftelést)akarsz csinálni-pl. vékony lemeznél-, akkor csak egy kondit tegyél bele, mert egyébként az ívfogás pillanatában kifújja a lemezt a magas kezdőáram. Ekkora trafóhoz nem kell semmiféle áramkorlátozó ellenállás. Örülj neki,ha rendesen sikerül vele hegeszteni ellenállás nélkül. Ha félsz attól hogy megráz az elektródafogó, használj kesztyűt.A kondik akkor fognak durranni, ha fordított polaritással kötöd őket az egyenirányítóra. De akkor nagyot szólnak, és még a más kárt is okozhatnak. Csak óvatosan, ha nincs rutinod e téren.
(#) isti03 válasza AccessDenied hozzászólására (») Feb 15, 2012 /

Einhell Euromaster Cen 150. Ennyi van ráírva. 1500-2000mikro az nagyon karcsu, észre sem venni hogy ven e egyáltalán elko. Csak elkokat használlok. A folytótekercset kihagynám . Az egyenirányító előtt kb. 45V AC mértem. 2-es pálcával hegesztettem.
(#) isti03 válasza mpisti hozzászólására (») Feb 15, 2012 /

Először csak egy kondival próbáltam. Aztán többet párhuzamossan kötöttem. Olyan 4-5 10 000mikros elkoval kezdett szépen hegeszteni. De ha sorba kötöm őket sokkal jobb a hatásuk. Engem nagyon zavar az a 90V. Mivel az elkok 100Voltosak Ez a 90-pár Volt veszélyes határ szerintem. Mindenképpen kéne valami ellenállás hogy kicsit korlátozzam a feszt.

Akkor megkérlek, hogy rajzold le hogy hogy kötötted be a kondikat, mert normál esetbe csak 45*1,41=63V lehetne a feszültség, és sorosan kapcsolt kondenzátorok eredő kapacitása Ce=1/((1/C1)+(1/C2)+(1/C3)+(1/Cn)) így alakul, azaz 6db 10000µF-os kondinál ez 1666µF-ra jön ki. Egyébként van egy egyenirányító kapcsolás, nem kell hozzá sok anyag, meg is kerestem neked, nálam bevált, és a fojtótekercs nagyon egyszerű, kevés anyag kell hozzá, és kondi se kell hozzá sok.
(#) mpisti válasza isti03 hozzászólására (») Feb 15, 2012 /

Az összes ipari inverter 90V feletti feszültséget ad le üresjárásban. A megengedett érték 100V, tehát még alatta vagy. Ha zavar a 90V, akkor ne használj kondit. A hegesztéstechnológia nem kívánságműsor,tehát az adott feladatra vagy megfelelő áramforrást használsz,vagy engedsz a minőségbeli elvárásokból, és akkor még egyenirányító sem kell, csak megfelelő elektróda. Nem véletlen, hogy a minőségileg magasabb kategóriába eső elektródák 85-95V gyújtófeszültséget kérnek.Egyébként erősen csodálkozom, hogy a sorba kötött kondik adtak neked bármiféle javulást. Ugyanis ha sorbakötöd a kondikat, úgy a kapacitásuk jelentősen csökken-tehát a hatásuk is. Vagy talán van némi fogalomzavar? :hide:

Ez érdekes rajz amit feltettél. Ki fogom próbálni. A testkábel és a munkakábel közé kötöttem az elkokat sorossan.
(#) isti03 válasza mpisti hozzászólására (») Feb 15, 2012 /

Ha sorba kötöm a kondikat a kapacitásuk csökken? Ez biztos?
(#) isti03 válasza isti03 hozzászólására (») Feb 15, 2012 /

Azt a folytót ami a rajzon van hogy csináljam? Nem igazán értem a rajzon a folytó mellé írt adatot.

Igen, amint írtam, 6db 10000µF-os kondi sorba kötve csak egy darab 1666µF-osként viselkedik. A kapcsoláson a két diódának jó bármilyen 10A körüli dióda, de lehet kisebbel is menne. A rajzon az van, hogy 1-1,5mm átmérőjű huzalból kell 150 menet 4x4cm keresztmetszetű vasmagra. Vannak rossz pc tápegységeid? Ha igen, akkor 2db-ból kiszeded a 200V-os elkókat, és párhuzamosan kötöd, és kicseréled arra a mostaniakat, és ugyan olyan lesz, csak megmaradnak a drága kondijaid. Próbáld ki hogy mérd meg az üresjárati feszültséget 1 kondival, vagy másik multiméterrel, nem lenne szabad neki 90V-nak lennie, esetleg rajzold le az egész kapcsolást, hogy mit hogy kötöttél.
(#) pjg válasza mpisti hozzászólására (») Feb 15, 2012 /

Egészen biztos a fogalom zavar, mert azt említi, hogy 6 db 100V-os kondit kötött sorba. Akkor miért fo.ik a 90V-tól?
(#) mpisti válasza pjg hozzászólására (») Feb 15, 2012 /

Szerintem az áramütéstől fél, nem a kondik tönkremenetelétől. Tudomásul kellene már végre venni,hogy a hegesztéstechnológia a veszélyes munkák közé tartozik, és ennek megfelelően kellene hozzáállni mint munkabiztonsági, mint pedig tűzvédelmi szempontból. Egyetlen hivatásos hegesztőt sem láttam még akár csak feltűrt ingben sem hegeszteni, még 40 fok melegben, tűző napon sem. Ha valaki használja a védőkesztyűt és megfelelő védőruhát, azzal nem csak a kellemetlen áramütést kerülheti el, hanem az ív UV sugárzásából eredő egészségkárosító hatást is.

Ma délután szétszedtem az egész hegesztőt. Az asztalon összehányva, próba képpen megépítettem azt ami a rajzon van, némi változtatással. Mivel nincs ithon KY719, 2db egyforma 20Amperes diódát használtam. A kondi is nagyobb kapacitású. 10 000mikros eből sem volt kisebb ami 100Voltos lenne. Folytót nem tekertem még, egy régebben tekercselt hipersil trafót használtam. Ha jól emlékszem 110 menet van rajta 1-es huzalból. Az ellenállás 2Wattos helyett 3Wattos. A fesz most 63VDC. A hegesztőtrafó váltófesze 43V. 2,5-ös pálcával próbáltam ki, elég jól lehet vele hegeszteni. Szerintem ha elkészítem azt a folytótekercset ami a rajzon is van jó lessz. Legalábbis bízok benne.
(#) AccessDenied válasza isti03 hozzászólására (») Feb 16, 2012 /

2,5-ös bázikus pálcával, vagy simával? Diódából akár még kisebb is elég lehet. Kondiból szerintem próbáld ki kisebbel, lehet hogy jobb lesz. (vagy próbaképp köss sorba 2db 10000µF-ost, így azok 1db 5000µF-osként fognak viselkedni. Az ellenállás nagyon nem lényeges, csak azt a célt szolgálja, hogy lemerítse a kondikat kikapcsolás után. Szerintem mielőtt nekiugrasz a rajzon lévő fojtótekercsnek próbálgass kicsit, ha vannak szabad trafóid, lehet hogy valami jobbat találsz, meg ha csinálsz ilyen fojtót, szerintem érdemes lenne olyan 100-tól felfele 20-30 menetenként megcsapolásokat csinálni 200-230 menetig, aztán mehet egy kis próbálgatás.
(#) isti03 válasza AccessDenied hozzászólására (») Feb 16, 2012 /

2,5-ös bázikus, és 2-es sima pálcával próbáltam. Ma délelőt cserélgettem a folytó helyére kötött trafókkal. 6 trafót találtam ithon amit nem sajnáltam erre a célra. Próbáltam kettőt sorba kötni is. Az egész szerkentyű nem érte el a várt hatást. Úgy döntöttem hogy nem állok neki tekercselni folytót. Ezután próbálkoztam elkoval. A párhuzamossan kötött elkokkal azt tapasztaltam hogy jelentős javulást nem okoznak. Mind1 hogy 1 vagy 5 van bekötve. Csak a feszültség ment fel ismét. Ha sorba kötöttem őket elértem a nekem tetsző hatást. 5db elkoval. De feszültség 88V Egy depez műszerrel is mértem, bekapcsoláskor felmegy 110Voltig. Amikor meg elkezdem begyujtani a pálcát csattan egy nagyot. Nem kísérletezek tovább, a hegesztőtrafó után hagyom a diódákat, se elkot se folytót nem használlok.
Következő: »»   32 / 45
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem