Fórum témák
» Több friss téma |
A folytótekercs nem csak azért van, legfőbb feladata PWM félhíd esetén, hogy a szekunderen megjelenő PWM jelből a kondival együtt egy átlagot képezzen.
Amiket tényleg mutattot Vacok azok nem rezonáns, hanem síma félhidas tápok, fix kitöltéssel.
Sziasztok!
Megtekertem azt a vacakot ![]() Amikor a szekundert rövidre zártam, akkor 0,58mH-t mértem, amikor pedig nem volt rövidre zárva, akkor pedig 0,8mH-t. Ezek mennyire jó értékek? primer 113menet szekunder 7 menet (4db 0,5mm-s drótból) Etd 29magra Köszi előre is.
Képet csinálsz róla? Biztos jól mértél? Az a két tekercs egyáltalán nincs szorosan csatolva ezek szerint.
igazából azt csináltam, hogy feltekertem egy sornyi drótot.
Majd hőálló Mylar szalaggal leragasztottam. Majd még egy sor.Majd megint leragasztottam. (valaki írta,h a rétegeket érdemes elválasztani egymástól) Majd jött a szekunder. Azt is leragasztottam szalaggal. Majd a maradék primer.Majd azt is leragasztottam.És végül a segéd tekercs. Lehet nem kellett volna ennyi elválasztó szalag?
Úgy jónak kéne lenni.... Szekunder lefedi a teljes primert vagy csak egy részét? Vagy a hét menetből jutott a légrés fölé is?
Na ez úgy nézett ki, hogy egy sorba aszem 34 menet fért.
És ugyebár 113-t kellett volna tekernem. ezért gondoltam nem lehet baj, ha csinálok 2 sornyi tekerést. (68)Azt körberagasztom. Majd elkezdem szépen egymás mellé rendesen hengerszimmetrikusan tekerni a szekundert.De hát az kb a hely 40-50%-t tette ki.szóval a szekuder a a kengyel egyik felén helyezkedik el.majd ezt megont leragasztottam, és folytattam a primer tekercselését. ezt is a kengyel elejétől kezdtem ismét.majd mikor ez megvolt, erre még egy réteg ragasztót helyeztem már alíg fért el ![]() És még a segédtekercs menetei. A mérést pedig úgy végeztem, hogy a primert megmértem úgy, hogy semmi sem volt rövidre zárva( se a segéd tekercs, se a a szekunder. Majd utána mind 2-t rövidre zártam. vagy hogy kellett volna csinálni? 57 menetet feltekerni, majd feltekerni a szekundert és a hol abbahagytam a szekundert, onnan kellett volna folytatni a primer tekercselését ? már 4x tekerem újra... kezdek ideges lenni ![]() Ha esetleg valaki tudna segíteni azt NAGYON megköszönném. Köszi előre is
A szekunder meneteket ne szorosan egymás mellé tekerd hanem úgy hogy lefedje a teljes primert. 0,58mH nagyon sok, van még mit lefaragni belőle.
A 0,58mH a 0,80mH-ből teljesen biztos, hogy mérési hiba. Még nagyon laza csatolású tekerés esetén sem lehet ekkor a szórt induktivitás.
És hogy kellene megmérnem?
A multiméteremen van 2 kis rés amin keresztül a kondikat és az induktivitásokat meg lehet mérni.De hát a trafót kivezetéseit nm tudtam oda bedugni, ezért 2 rövid kis vezetékdarabbal kötöttem össze. Kondiknál működött.Vagyis kb 10%-os hibával sikerült meghatározni azt az értéket, ami rá volt írva.
Valamit elrontottál a mérésnél. A mérésnél csak a főszekundert zárd rövidre, mivel a primer-szekunder szórt induktivitás az érdekes csak.
Még annyi, hogy megnéztem, vezeték nélkül is ugyanannyit mutat.
Amúgy ilyen drótot használtam: http://www.hestore.hu/prod_10027634.html ETD29 N27 magra
igazából van ugyebár a szekunder tekercsem, ami belül van.Meg van egy segéd tekercsem. kipróbáltam mind 2 variációt. kb 5% változás volt a két mérés között.
Valamit nagyon elrontasz a mérésnél az biztos, vagy nem jól zárod rövidre.
Most van légrés a magban? Ha igen mennyi?
Etd 29 magból az Al=125-s értékűt rendeltem.Ha minden igaz azt is kaptam. Elméletileg N*Al érték alapján 14uH-köröl kellene mérnem...
Több hiba is van:
- Az adatlapban lévő Al érték arra éréynes, ha egy légrésses és egy légrés nélküli félmagot összeteszel. Ha két légrésest teszel össze, akkor értelemszerűen kétszer akkora légrésssel kell számolni. - Az induktivitás képlete L=Al*N^2, szóval az sem stimmel. Még ha a légrésed kétszeres, akkor is kb 1,3mH körül kell lennie az induktivitásnak az adott menetszámmal. Szóval valami nem stimmel. A multiméteredet próbáld meg leellenőrizni néhány ismert induktivitással.
Á Ez már elég sok mindent megmagyaráz.
De sajnos még mindig nem mindent ![]() Na, Megmértem egy 68uH-s induktivitást. 0,054mH-t mutatott 2mH-s méréshatáron. Megmértem egy 150uH-s induktivitást is. Az pedig 0,142mH-t mért. Megmértem egy 3uH-st is, na ott 0,012-t mutatott... Gagyi a multiméterem?vagy mi lehet a gond?
Valószínűleg a multimétered nem a legjobb erre a célra. Az biztos, hogy a szórt induktivitás mérésére nem lesz alkalmas, hiszen jól látszik, hogy kis indukitivitásokat nem mér jól.
Én az LCM3-at használom (ami itt is fenn van), az eddig tökéletes volt.
Próbáld ki ezt a méréshez: Bővebben: Link
Ahogy írtad 1,3 számolás akapján 1,58mH-nek kellene lennie. Azt viszont akkor relatíve jól meg kellene mérnie.nem?
Eddig a cuccokat kb 10% pontatlansággal mérte. Akkor ha itt 1,3 akkor is legalább 1,1-t kellene mutatnia nem? amúgy ha csak simán a primerre mérek rá /semmi nincs rövidre zárva / (4*0,5-s drót) akkor ott 0,002-t mutat 2mH-s határban. De ha a segéd tekercsre, akkor 0,01-t mutat. (sima 0,5-s drót) :O
Most akkor a primer az 0,8mH vagy 0,002 mH mérve? (korábban 0,8mH-t írtál).
bocsánat jogos...félre beszélek...szekunder
Nekem is volt egy Maxwell műszerem, amit azért vettem, hogy tudjak mérni pontosan induktivitásokat. Na ez nem jött össze. Pontatlan volt, mert nem kompenzálta a parazita kapacitást, vagy a kondiknál az induktivitást. Aztán meg építettem a Lacika001 által linkelt oscillátort. Bővebben: Link Ez már azért használható, de sokat kell számolgatni. A vége az lett, hogy megépítettem az LCM-3 -at. Ez már azért jó.
Szerintem ha nem akarsz drága cuccot, akkor építsd meg az egyszerű Thomson képletes változatot 10 nF-os kondikkal. Akkor nem lesznek akkora frekvenciák. Akkor pontosabban tudod mérni a gyengébb minőségű anyagokat is. (Nem minden mag anyag bírja a 10MHz-et)
Értem. Rezonáns tápoknál akkor nem kell fojtótekercs, mert a trafón szinuszos áram folyik, és ezt ki tudja simítani a szekunder köri kondenzátor, de a rezonáns tápoknál a trafón nem csak azon a teljesítményen folyik szinuszos áram amin beállították? Tehát ha pl. 100W terhelésnél állították be a szinuszos jelalakot, akkor csak 100W terhelés mellett lesz az áram alakja szinuszjel. Más terhelésnél mi a helyzet, gondolom ott torzul a jel, és mi történik akkor a szekunder oldalon, mit kezd vele a kondenzátor, úgy nem lenne oda szükség fojtóra? Vagy valamit rosszul értelmezek?
Nem az a lényege, hogy a kondenzátor szinuszos áramot kap, hanem csak annyi, hogy áramot kap. Lehet az hatszög alakú is. Ennek az áramnak a középértéke fog folyni a terhelésen, a hullámosság meg a kondin. Elvileg kondi sem kell bele, ha nem számít a feszültség hullámossága. Ha mondjuk egy rezsó a terhelés, akkor annak mindegy, hogy mennyi az áram hullámossága, amiből a rezsó ugye feszültséget csinál, Ohm törvénye alapján.
Én ha jól tévedek, rezonáns táp esetén a kialakuló áramot a primer oldali rezgőkör határozza meg, ezért is nem kell fojtótekercs. Másrészt egy szekunder oldali fojtó ráadásul el is hangolná a rezonáns kört, mivel értéke a primer oldalra transzformálódik. Sima PWM nyitóüzemű tápegységnél a kialakuló fűrész forma áramért viszont a szekunder oldali fojtó (nagyrészt) a felelős: értéke sorban van a szekunder oldali szórási induktivitással, ez a kettő a primer oldalra transzformálva párhuzamosan a primer mágnesező induktivitással, és ez az egész sorban a primer szórási induktivitással (a transzformátor-modell szerint). ~100uH-s szekunder induktivitás a primer oldalra transzformálva az áttételtől függően néhány mH-s tartományba esik. Egyébként a trafómodell és a fenti számítások alapján én egyszer végigszámoltam a bekapcsolási időt alapul véve a kialakuló áramot, és a szimulációt és a mérést is jól közelítette. [OFF]Remélem tudtam a Vacoknak is kicsit segíteni.. másrészt Katt, vegyük úgy ezt, mint egy "feleletet"
![]()
Elméletileg a szinuszos áramformát a terhelés változása csak kis mértékben befolyásolja. Ugyanis ekkora frekvencián a kimeneti kondenzátor impedanciájában az ESR érték a meghatározó, és pl. egy Yageo SR kondinál ez 40mOhm körül van, ekkora impedanciával van lezárva a szekunder tekercs. Erre párhuzamosan az az pár ohm terhelés nem jelent jelentős változást. Azonban kis terhelések esetén, ha a kondenzátor idő előtt feltöltődik a szekunder feszültségre, a dióda lezár, nem folyik áram, szinuszos fázishasításhoz hasonló áram-jelalakot eredményezve. Ekkor a frekvencia növelésével állítható vissza újra a szinuszos jelalak (terheléscsökkenés esetén ezt csinálja a Lorylaci-féle szabályzott ZVS tápegység is).
Viszont gyanúm szerint, és az előbbiekben felsorolt dolgok szerint, ha nem használunk kimeneti kondenzátort, a szekunder oldali terhelés erősen beleszól a primer rezonáns kör jóságába. Persze ha fix a terhelésünk (pl. egy halogén izzó vagy fűtőszál), gyanítom, hogy hozzá lehet méretezni a primer oldalt, pl. ha sem diódát sem kondit nem használunk, csak egy lámpa megy a szekunderre, és így is biztosítva lehet a rezonáns működés.
Beírtam egy piros pontot...
![]() Na, erre (is) jó a szimulátor, hogy megnézzük mit csinál ilyenkor. A monitor előtt ücsörögve nagyon sok mindent ki lehet találni, meg lehet érteni.
Látom, megy a pontgyűjtő akció... +1.
Most kitaláltál még egy alkalmazást, persze ha a kimeneti nagyfrekis jelet métereken vezeted tovább, azt lehet, hogy nem szereti a rádió, meg a tv. Azért vannak felharmónikusok abban az áramban, nem teljesen szinuszos. De ha elég kicsi az egész, akkor simán befér az modjuk az álmennyezetbe.
Találtam egy ilyen bekezdést Cimopata cikkében: "A pontos frekvencia-beállítást itt végeztem el. Miután rátettem a kimenetre a megfelelő terhelést (kb. 27?) és közben mértem a kimeneti feszültséget (74,5V), beállítottam a lehető legszinuszosabb primer áramot (R5-el sorosan elhelyezkedő trimerrel). Ez annyit tesz, hogy ezentúl a tápegységünk kb. 200W terhelésnél fog rezonálni, és itt lesz a lehető legkevesebb a kapcsolási veszteség. A trafó rezonanciafrekvenciája kisebb terhelésnél a tápegység működési frekvencia alatt, nagyobb terhelésnél pedig felette lesz."
Akkor ezek szerint ha nem a beállított terhelésen üzemeltetjük a tápot, akkor a kimeneti hullámforma jelentősen nem változik, az csak a hatásfokra lesz hatással. |
Bejelentkezés
Hirdetés |