Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Végfokozat TDA2030-40-50-el

Témaindító: sasorr, idő: Jan 16, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   187 / 274
(#) reloop válasza cooper85 hozzászólására (») Feb 11, 2012 /

Szia! A hangkártya test össze van kötve a védőfölddel, és az erősítő is valamilyen módon összeköttetésbe kerül ezzel a potenciállal. Mikor még nincs a hangkártya rákötve, mérj feszültséget a lebegő pontos test és a hangkari test (árnyékolás) között.
Ha nem is szépségversenyző azért a működő képesség is valami. Van e brumm a kimeneten?
(#) gabesz.mi074 válasza cooper85 hozzászólására (») Feb 12, 2012 /

De a nyák az egész jó lett így. El kérhetném a kapcsolási rajzot ? Ha lesz időm én is ki próbálom majd . A minap én is csináltam egy ilyet az ismerősömnek de én a másik rajz alapján. Elég jól szólt működött .
(#) cooper85 válasza gabesz.mi074 hozzászólására (») Feb 12, 2012 /

Kapcsolási rajzban relooptervéből indultam ki, a tranzisztorok bekötését meg átemeltem bele. A nyáktervet itt megtalálod. Mondjuk annyiban megérné módosítani a nyákot, hogy távolabb teszed a tranzisztorokat.

reloop: este rámérek.

kadarist: füstöl ez rendesen, lehet én vagyok a béna... De a következő beruházásom egy páka lesz az biztos.
(#) gabesz.mi074 válasza cooper85 hozzászólására (») Feb 12, 2012 /

És hány óhmos hangszóróval működteted?
(#) cooper85 válasza gabesz.mi074 hozzászólására (») Feb 13, 2012 /

4ohmossal.

reloop: azt elfelejtettem írni, hogy semmi brumm nincs, tisztán szól.
(#) reloop válasza cooper85 hozzászólására (») Feb 13, 2012 /

Köszi! Azért voltam nagyon kíváncsi, mert ez volt a fejlesztés lényege. Ha elkészülök a trafó tekercseléssel, jelentkezem pár egyéb újdonsággal is.
(#) kiss.ferenc hozzászólása Feb 14, 2012 /

Szevasztok!
Most akarom éleszteni a TDA2050es végeimet aszimetrikus táposak, 43V-ról akarom hajtani őket.
Az a kérdésem, hogy a rajzban van két 2,2ohmos ellenállás, azokat nem helyettesithetem 4,7ohmosokkal, mert csak ilyen van itthon két darab?
(#) kadarist válasza kiss.ferenc hozzászólására (») Feb 14, 2012 /

A hangszóró-kimenetre kötött 2,2 ohm -os ellenállások értéke nem kritikus, a 4,7-es is jó lesz.
(#) reloop válasza kiss.ferenc hozzászólására (») Feb 14, 2012 /

Szia! Ha két 4,7 ohm -ot párhuzamosan kötsz, szinte egyenértékű.
(#) kiss.ferenc válasza reloop hozzászólására (») Feb 14, 2012 /

Igen ezt tudom, de csak 4,7es ből is csak kettőt találtam és 2darab végfokom van, ugyhogy ha 4darab lenne akkor jó lenne. Mit fog változtatni, ha 2,2ohm helyett 4,7et teszek be?
(#) reloop válasza kiss.ferenc hozzászólására (») Feb 14, 2012 /

Olyan keveset, hogyha elhagyod ezt az RC tagot akkor is működni fog a kapcsolás. A szerepéről annyit tudok, hogy hosszú hangszóró kábeleknél csökkenti a gerjedés lehetőségét, és egyenletesebbé teszi a terhelés impedanciamenetét, ami a hangzásra lehet némi befolyással.
(#) kiss.ferenc válasza reloop hozzászólására (») Feb 14, 2012 /

Akkor beforrasztom, és lesz ami lesz kipróbálom. Köszi a gyors segitséget!
(#) kiss.ferenc hozzászólása Feb 15, 2012 /

Összedobtam a kis erőlködőt, tényleg jobban melegszik mint a tda2030as. Müködik szépen, elsőre beindult az összes panel. Kipróbáltam a hővédelmet, ami bele van épitve az IC-be, azis müködik!
(#) dani9228 hozzászólása Feb 16, 2012 /

Üdv! A minap megkaptam a suliból a kimaratott nyákomat, és a próbapanelről átforrasztottam minden az új nyákra. Egy kis macera után már elkezdett működni, de már az oszcilloszkópról láttam, hogy gerjed. Itthon kipróbáltam hangszóróra kötve, de iszonyatosan gerjedt a bemenetnél (szerintem) és a hangszórón csak pattogást lehetett hallani. Az előző változatnál nem volt semmi baj, de ezen előjött már jó pár probléma. Mindenhova árnyékolt vezetéket használtam, de így sem oldódott meg a probléma. A kapcsolást mellékeltem.
Köszi!!
(#) dani9228 válasza dani9228 hozzászólására (») Feb 17, 2012 /

Szerintetek mi lehet a probléma?
(#) dani9228 válasza dani9228 hozzászólására (») Feb 17, 2012 /

Az előbb elfelejtettem mondani, hogy terhelés nélkül, amikor hozzáérek a bemenetre akkor is elkezd gerjedni. Az áramfelvételét folyamatosan nézem és ilyenkor 200-300mA-re is felmegy. Viszont ez csak akkor jelentkezik ha a bemenetre csatlakoztatok egy vezetéket ( jelen pillanatban árnyékolt, mind a két felén jack csatlakozósat). Nem tudom, hogy az új bordától vagy a megnövelt teljesítményű 2,2ohm-os ellenállásoktól lehet e, mivel csak azt változtattam meg az új panelre való átszerelése óta. Amíg nem csatlakoztatok a bemenetre semmit addig a nyugalmi áramfelvétele 80-100mA.
(#) cooper85 válasza reloop hozzászólására (») Feb 17, 2012 /

0V-ot mértem, de ahogy nézem az egyenesen össze van kötve.
(#) dani9228 válasza dani9228 hozzászólására (») Feb 18, 2012 /

Üdv! A hosszú be táp vezeték, vagy a hosszú jelvezető vezeték miatt is lehet a gerjedés. Amikor közel teszem a hűtőbordához a kezemet akkor mintha csökkenne a gerjedés, és amikor a testhez érek akkor már megszűnik. Amikor közvetlen a tápomon növelem, vagy csökkentem a kondik értékét akkor nem történik semmi, de amikor az erősítő tápbemeneteléhez teszek hidegítő kondikat akkor hallhatóan csökken a gerjedés(búgás, torzítás a hangszórón).
(#) David 3g hozzászólása Feb 18, 2012 /

Sziasztok. Valaki próbált már az erősítésével kísérletezni ? Mármint visszacsatoló ellenállás meg stb növelése csökkentése ?
(#) cooper85 válasza cooper85 hozzászólására (») Feb 18, 2012 /

Most olvasom, hogy mit kéne. Rendesen benéztem. Na majd holnap.
(#) gabesz.mi074 válasza dani9228 hozzászólására (») Feb 19, 2012 /

Szevasz Dani! Ha a be menetre kézzel hozzá érsz a hangszóró el kezd zúgni és meg nő a nyugalmi áram ,szerintem ezzel semmi gond nincs nekem a tranzisztor nélküli híd kapcsolásom is csinálja ezt, de ha nem érek hozzá akkor minden rendben és jól működik. Ha nyugalmi
állapotban zúg vagy pattog a hangszóród, vagy sípol, az lehet attól is hogy a földelésed nem csillagpontos.A be meneti jel vezeték árnyékolását kösd össze a nyák után is, mondjuk a hang erő szabályzó potinál a táp egység 0 voltjával Legalább ennyit csinálj meg ha nem is csillagpontos a földelés.. Továbbá a nyákodon találsz 2db 220nf es kondit ami a táp +és-oldalára van kötve, és közös pontjuk a hangszóró egyik ki vezetésére. Ezek értékének a növelésével meg szüntetheted a zúgást, vagy pattogást. Érints rá a + vagy a-oldal és 0voltGNDre egy 220nf eset még és meg látod mikor hallgat el a hangszóró.Lehet hogy több kel majd mint 220nf de azt majd hallani fogod. Csökkenni fog a nyugalmi áram is. Van még egy RC tag is a hangszóró ki meneteidnél találod (1óhm+220nf). Elő fordulhat hogy ezt is növelned kell 100nf el de ez nem biztos üzem közben ki derül.
(#) dani9228 válasza gabesz.mi074 hozzászólására (») Feb 19, 2012 /

Üdv! A mai nap annyit csináltam, hogy a be táp bemenetére közvetlen az erősítőnél, tettem oda egy 100nF-ot és egy 100µF-ot párhuzamosan hidegítőnek, mind két ágra. Ezzel a megoldással megszűnt a búgás és a pattogás. Az volna a kérdésem, hogy amikor nincsen rajta terhelés, és akkor hozzáérek a bemeneti jelvezetőre akkor is megnölhet a nyugalmi áramfelvétele?
Hosszabb jelvezető alkalmazásakor elkezd pattogni a hangszóró, ez ilyenkor normális? Most jelen pillanatban a hangszínszabályzóval kísérleteztem, mivel folyamatosan búgott amikor amikor az erősítőre csatlakoztattam, de lehet hogy a kábelköteg miatt lehetett ( feszültség vezérelt hangszínszabályzót használok, és a potmétereket vezetékekkel kötöttem rá). Köszi a válaszodat. Remélhetőleg még ma ki tudom próbálni az általad említett hangerőszabályzó bekötését.
Köszi!!
(#) gabesz.mi074 válasza dani9228 hozzászólására (») Feb 19, 2012 /

Teljesen jól csináltad ez a megoldás a problémádra ilyenkor a hidegítő kondik értékét kel emelni , nálam is általában a pattogás, búgás a táp miatt volt mindig. Persze ez nem általános dolog. Ha a be meneti jel vezetékre rá fogsz, szinte minden erősítő búg ilyenkor azzal ne foglalkozzál. Ez a kapcsolás elégé gerjedékeny konstrukció, mindenre érzékeny a bemeneti jel vezetékre, a hangszóró vezetéked hosszára is, és nem ártana rá egy szűrő a be menetre valamint a ki menetre is rá férne valamilyen szűrő. Szoktak alkalmazni más tipusú végfokoknál is , ide is nagyon kellene . Tehát a bemeneti jel vezetéked megfelelő árnyékolású legyen .
Fontos hogy a földelés is csillag pontos legyen .
(#) dani9228 válasza gabesz.mi074 hozzászólására (») Feb 19, 2012 /

Üdv! Szűrőnek elég sima RC szűrő is amit te mondtál? Ami nekem van tápom az aszimmetrikus, abból hogyan lehetne csinálni csillagpontos földelésűt? A képét mellékeltem.
Köszi!!

táp 1.jpg

(#) dani9228 válasza dani9228 hozzászólására (») Feb 19, 2012 /

Rosszul mondtam, szerintem az RC tag helyett rezgőkör, vagy még találtam itt az interneten fojtótekercset, szűrőtekercset.
(#) cooper85 válasza reloop hozzászólására (») Feb 20, 2012 /

Megmértem és féltápfeszt mértem a hangkártya test és a lebegőpont között. Mit kellene csinálnom, hogy működjön?
(#) reloop válasza cooper85 hozzászólására (») Feb 20, 2012 /

A tápfeszültséged egyik pólusa úgy tűnik érintkezik a védőföldeléssel. Elég hihetetlen, de más magyarázatot nem találok.
(#) dinokal válasza cooper85 hozzászólására (») Feb 21, 2012 /

Szia! Van itt a HE-n egy leírás a földhurokról, olvasd el. Ez PC-nél sajnos elég általános, sokan küszködnek vele. Legkönnyebben galvanikus leválasztással lehet megoldani, egy 1:1-es áttételű trafó megoldja a gondot.
(#) cooper85 válasza reloop hozzászólására (») Feb 21, 2012 /

reloop, dinokal: és tényleg ez a gond! PC tápról élesztem, most levettem a védőföldet a táp házáról és működik rendesen.

Most az a kérdés, hogy toroidról ez nem fog fennállni?
A másik, hogy leválasztótrafóm nincs. PC tápnál nem lehet azt megoldani, hogy a szekunder oldali földet elszigetelem a háztól? Mondjuk ez már off, átmegyek vele a pc tápos topicba.
(#) reloop válasza cooper85 hozzászólására (») Feb 21, 2012 /

Toroiddal nem lesz gond.
Következő: »»   187 / 274
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem