Fórum témák
» Több friss téma |
A védőföld nem véletlenül van a táp házán! Levenni életveszélyes! Csak akkor csináld, ha a tápot mindentől elszigeteled, pl egy szigetelő anyagból készült dobozban van, még a rögzítő csavarok sem lehetnek kívülről elérhetőek!
T. Sebi!
rám maradt egy kedves ismerőstől egy befejezetlen TDA 2030 végfokú erősítő! nincsennek összekötve a panelok. azaz igazság hogy nincs szívem kidom ezért rajzot keresek hozzá!. hátha tudnál nekem segíteni! köszönettel : gkis
Hány w-os a handfalad?
Csak a próba idejére csináltam ezt a hülyeséget. Az a baj, hogy ehhez azt terveztem, hogy pc tápról fog menni, nem akartam külön toroidot venni. Megpróbálkozom csak a szekunder oldal elszigetelésével, azt olvastam a tápos topikban, hogy ez működőképes megoldás.
Másik: tudtok ajánlani ehhez az erősítőhöz védelmet? Reloop, láttam a te védelmeidet is (Majki, Steel), de nem tudom melyik lenne a legjobb. Most +20V-ról megy, de tervezem, hogy felviszem 28-30V-ra.
Üdv!
Megszakértené nekem valaki ezt a kapcsolás? A hozzászólásokban megoszlana a vélemények a tápfeszről. Megépítettem, 12 volton egy normál mp3 lejátszóval, vagy telefonnal tényleg a vártnál kisebb a hangerő. 17volton valamivel nagyobb. Elviselné a kapcsolás ha 30 voltal hajtanám meg?
A lebegő földpontos hídkapcsoláshoz teljesen független tápról kell a védelmet működtetni. Ez lehet külön tekercs a kapcsoló üzemű tápon, vagy egy 9V-os nyáktrafó - utóbbit preferálom.
Melyik védelem megy 9V-ról? Nézegettem, de mindegyik az erősítő tápfeszéhez van igazítva, ami 30-40-50V-ok.
Vannak itthon kisebb adaptereim (nyomtatóhoz, stb), gondolom ezek is jók.
Tudom rengeteg téma van az erősítőkkel kapcsolatban de erről még nem találtam.De ez most nem lényeg!
Ebből az ic-ből akarok egy kétcsatornás erősítőt amibe potenciométerrel lehet szabályozni a hangerőt. Ha ehez valakinek van kapcsolási rajza vagy nyákterve az feltöltené ide?
Tessék, például ezt építsd meg kétszer.
Vagy beírod a gugliba és kismilliót kidob.Bővebben: Link
Sziasztok!
A témához kapcsolódóan, én is a TDA2030-ról kérdeznék. Tudom, hogy nagyon nagyot szól, saját tapasztalatomból. Egyszer, 2 éve építettünk egy "Buli Hordó" nevű eszközt. A lényege az volt, hogy bárhova megy az ember, viszi magával, és a természet energiáit, pl napsütés.. felhasználva lehessen róla zenét hallgatni, reflektorként használni, telefont tölteni, és egyebek, egy komoly riasztóval ellátva. (Pesten, egy országos pályázaton II. helyezést értünk el) Biztos kérditek, hogy jön ez ide? El terveztem, hogy megépítem, a "Party Láda" nevű cuccot. Ez egy hordozható doboz, táska formába kialakítva, benne egy tápegységgel, egy akkumulátorral, egy végfokozattal, és 2db hangszóróval. A tápegység, amit használok hozzá, 14v/30W, az akkumulátor 9Ah. Hangszórónak sikerült szereznem egy pár 13cm átmérőjű, 3 utas, 4 ohm-os, darabonként 160W-os autó hangszórót (80W névleges). A doboz kész, a tápegység is jó, az akkut holnap kapom meg, a végfokozatom is kész, amit TDA2030-al építettem. Itt jön a bökkenő. Mit tegyek, hogy szóljon is? Mindent elkövettem már, használtam előerősítőt is de semmi változás, sőt lehet tán rosszabb is. Szólni szól, szépen, tisztán, mint a gyári erősítőm, de hiába csavarom fel teljesen, talán még a suttogást is meglehetne hallani a szobába. A leírtakat követtem, lemértem, 80mA-körül van az áram felvétel, a 4-es lábon a tápfeszültség fele, a hűtőborda épp langyos, zaja nincs. De hangerőt sehogy sem tudok kicsikarni belőlle. Mit tegyek, hogy rendesen remegjenek a hangszórók? (Próbáltam 1db, hangszóróval, úgy 4 ohm volt a kimeneti terhelés. De próbáltam úgy is, hogy mind a 2-t sorba kötöttem, így 8 ohm-ra húzva a terhelést.) Egyszerűen kifogytam az ötletekből. Előerősítők: TL071; TL072; BC182 tranzisztoros, közös emitteres alapkapcsolás; ugyan ez az alapkapcsolás, nagyobb tranzisztorral; és végül, egy itt talált végfokerősítő. Egyszerűen semmi sem tudott rendes hangerőt kihozni belőlle, volt ami meg se szólaltatta. Pedig baj nem volt vele. Kérlek segítsetek, nagyon fontos lenne! (amikor megyünk osztály kirándulásra, szeretném, ha a buszon adná a hangulatot a masina) A válaszokat előre is köszönöm! Üdv.: Jax
Szia!
Ha akarod, akkor növelheted az IC erősítését egészen a gerjedés határáig. Ekkor érzékenyebb lesz és kisebb bemenőjel mellett is hangosabb lesz. Kapcsolási rajzod van?
Szia!
Ezt hogyan tehetem meg? Igen van, maris linkelem. Ezt használom. Ugyan ezt építettük meg a "buli Hordó"-ba is, ott nem kellett vele szórakozni, tolta a hangot rendesen. Ezért vagyk tanácstalan. Az IC biztos jó, a nyák is, és a többi alkatrész is. Üdv.: Jax
Egyelőre apróbb lépésekben növeld, például 220 k ohm -al próbáld meg.
Azt a k...va Te varázsló vagy
jóelőbb bementem a szobámba, mondom keresek valami nagyobb ellenállást, és pont egy 220K ellenálast találtam. elfelejtettem vissza hajtani a potit.. a szívem kiugrott úgy feldördült Ezer köszönet Még kísérletezek, elakarok menni a végsőkik, hogy ne gerjedjen, de a lehető legjobb, legnagyobb hangot tudja. Másvalamit esetleg alakítsak rajta? Amivel jobb lehet. Üdv.: Jax És mégegyszer köszönöm! már 3 napja éccakázok miatta, mert csak ilyenkor tudom csinálni a munka mellett :S
Mégis csak lenne még egy kérdésem!
Ugye kicseréltem, eggyel nagyobbra, 220K-ra az ellenállást. Valamiért nem érdekesen gerjed, nem feltűnő, de zavaró. Ha leveszem a hangot, akkor mintha a mikrofonba fújna a szél össze vissza. Ahhoz tudnám hasonlítani. Valamivel esetleg kitudom szűrni, vagy próbálkozzak csökkenteni az ellenállást? Üdv.: Jax
Ha növeled az erősítést, akkor az rendszer zaja is megnő. Ez normális jelenség. Valamit valamiért
Jó hűtéssel elviselné, de csak 8 Ohmos hangfalhoz való.
Heló! A visszacsatoló ellenálás növelése nálad is megoldhatja a hangerő problémát, lehet vele játszedozni,apró lépéssekben viszont így a torzitás is növekedni fog. A többit pedig az előttem hozzászólók már leirták.
Üdv!
Annyira sajnos nem látom át a működésüket ezeknek, melyik az a visszacsatoló ellenállás?
Az R2 csökkentésével is próbálkozhatsz.
Bevált még: R1=100k R2=3,3k R1=22k R2=680 A C2 kondit cseréld ki 22µF-ra, nézd meg úgy a gerjedést.
Az előbbi hsz-embe látod.
A te rajzodon ez az R6 (R9) - R5 (R8).
Csak van valami módszer a gerjedés leszűrésére. Mondjuk egy hidegítő kondi, vagy valami nem? :\
|
Bejelentkezés
Hirdetés |