Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hegesztőtrafó egyenirányítása
Lapozás: OK   34 / 45
(#) deak francis válasza AccessDenied hozzászólására (») Feb 21, 2012 /

igen arra gondolok.Hát amit válaszoltál bonyolultnak tűnik.
(#) AccessDenied válasza deak francis hozzászólására (») Feb 21, 2012 /

Mert az is. Segédtrafónak szinte bármi jó, csak szép nagy söntöt kell bele tenni, hogy amikor leterheled a szekundert, akkor a mágneses vonalak ne abba haladjanak, hanem a söntbe, és így terhelésre szépen leessen a feszültsége. Szerintem akár még mikró trafó is jó lehetne, csak dupla sönttel minimum.
(#) Mályi László válasza AccessDenied hozzászólására (») Feb 21, 2012 /

Ne haragudjál, de a sönt a szekunder feszültségét osztja. A vasmag keresztmetszet arányában. Ha fel rajzolod a mágnestér irányait meg érted mire célzok. A jó öreg indukció már csak ilyen.
(#) deak francis válasza Mályi László hozzászólására (») Feb 21, 2012 /

Akkor hogy kellene legegyszerűbben?
(#) AccessDenied válasza Mályi László hozzászólására (») Feb 21, 2012 /

Nem haragszom, de szerintem nem igazán érted, hogy miről van szó. A sönt az alapvetően egy ellenállás, a fojtótekercsnek is van ellenállása, de alapvetően nem azért alkalmazzuk, hanem hogy az ív ne aludjon ki, és pufferoljon. A vasmag keresztmetszet aránya meg hogy jön a feszültség osztáshoz? Minek a mágneses terének az irányát rajzoljam fel, a fojtónak vagy a főtrafónak?
(#) Pety_ válasza deak francis hozzászólására (») Feb 22, 2012 /

Olvass vissza !
Legalább ezt tedd meg. Egy két emberkének sikerült.
(#) Mályi László válasza AccessDenied hozzászólására (») Feb 22, 2012 /

Úgy értettem, segéd trafó feszültség kétszerező. 1172137 válaszod alapján.
(#) AccessDenied válasza Mályi László hozzászólására (») Feb 22, 2012 /

Ja így már más! Igazad van, a sönt csökkenti a szekunder feszültséget, de szerintem azért rakják be némi légréssel, hogy ne legyen ennyire drasztikus a hatás, csak terhelés hatására viszonylag könnyebben át tudjanak lépni a mágneses erővonalak a söntbe, amúgy valóban betett sönttel kisebb lesz a szekunder feszültsége. Egyébként 1172137 számú hsz.-t "deak francis" írta, de értem mire gondolsz. Azért azt a 40-50V AC-t szerintem nem kell megkétszerezni. De a sönt fogja meghatározni, hogy mennyire legyen eső a karakterisztika, szóval szerintem kell belőle rendesen.
(#) Mályi László válasza AccessDenied hozzászólására (») Feb 23, 2012 /

Így már kerekebb a dolog.
(#) gyuri65 hozzászólása Márc 24, 2012 /

Sziasztok! Sikerült profilhuzalt vennem de csak 1.5x8ast. Ti sokkal okosabbak vagytok mint én ezért azt szeretném kérdezni tőletek hány ampert bír el ez a vezeték? Köszönettel. Gy.
(#) AccessDenied válasza gyuri65 hozzászólására (») Márc 24, 2012 /

Bármennyit. Rosszul tetted fel a kérdést. Mennyit, mennyi ideig és milyen hűlés mellett. Egyébként normál helyen, ha réz huzalról beszélünk, a 12mm^2 120A-t viszonylag sokáig kell bírjon. Aktív hűtés mellett 20-40% Bi-vel még a 140-160A-t is megkockáztatnám.
(#) gyuri65 válasza AccessDenied hozzászólására (») Márc 24, 2012 /

De örülök Neked! Tudom megint rossz oldalon vagyok de itt láttam mozgást. Még mindíg a 100as hetrámrol van szó. Áttekertem a szekundert de csak 23 voltra lett elég a drót. Tehát párhuzamba kötve kevés a fesz ha még a diódákon is esik valamennyi de akkor talán sorbakötve még jó lehet. Várom a véleményedet! Köszi. Gyuri.

Összesen a két oldalon összesen 23V-ra, vagy 2x23V-ra? Egyébként írtam, hogy nyomj fel pár menetet a cséve mellé, jól leszigetelt vasra. Ha jól tudom a co gépekhez 21-24V kell, de a co fórumba biztos megmondják.

Oszloponként van 23voltom. De a szabályzás miatt szeretném az állítható söntöt megtartani. mpisti javaslatára. Az eredeti terv 28volt lett volna párhuzamba de hát ez az én formám...de így sorba még jó ha visszatekerek pár menetet.

Az meg tökéletes, a cséve mellé feltekersz pár menetet, és meg is van a fesz.

Bocs de ezt nem értem. Mit tekerek hova?

A cséve mellé, nem a sönt helyére, hanem a másik oldalra. Ahol pirossal satíroztam, oda férne még pár menet, és nem is lenne útba semminek.

heggoló.jpg

De ha visszatekerek annyi menetet mindkét oszlopról hogy pl 14-15voltom legyen ezeket sorba kötve is megvan 29-30 voltom. Vagy az úgy nem ok?

Király vagy Ezzel a képpel irigylem a tudásod és köszönöm a segítségedet időközben kommunikáltam mpistivel is és az az infó hogy ez így príma. De sok kérdéssel foglak még zaklatni... Kondenzátor fojtó tekercs azt hiszem most jön a neheze.

Szerintem tekerj 2-5 menetet a pirossal satírozott részre, és jó lesz. Azért a 2x16mm^2 szekunder mindjárt másképp hangzik, mint a 16mm^2. Én nem tekernék vissza, de szerintem már így is mennie kell co-nak is, meg 46V-ról rutilos elektróda is menni fog. Vagy esetleg bázikus, ha ügyesen oldod meg az egyen irányítást. Egyébként a két szekundert nem is párhuzamosan kellene kötni, hanem a közepét összekötni, és a két szélére egy-egy diódát rakni, így 2db diódával meg tudod oldani az egyenirányítást, és ugyan olyan terhelhetőségű lesz, mert az egyik félhullám alatt az egyik szekundert terheli, a másik félhullám alatt a másikat, akárcsak a diódákat, és lehet számolni az átlagolt terheléssel. Szóval ha a dióda meg a szekunder 160A-t bír, akkor azt lehet őgy is terhelni, hogy az idő 50%-ban(azaz egy félhullámig) 320A-el terheled, az idő 50%-ban meg nincs rajta terhelés.

Az a gáz hogy egy centi drótom se maradt a 18.5métert kettévágtam és feltekertem egy szálig. A jelzett hejre nincs mit raknom. A diódák megvannak már mind a négy azzal már nincs mit spórolnom. Egy hegesztőgép bontásból valók hűtőbordástól. Akkorák mint egy ház. A tipusuk:IR70usr30p 8405 meg se langyosodtak amikor pálcával kipróbáltam.

Ott a régi huzal, amit letekertél, fogj egy párat egymás mellé, és tekerd rá.

Ha jól értem akkor lesz négy tekercsem maradhat a párhuzam a két oszlop között de a plussz tekercsek viszont sorba vannak az adott oszlopon? Így kell értenem? Vagy menthetetlen gyp vagyok ehez.

Szerintem jól gondolod, aluból összeszedsz vagy 20-25mm^2-nyi vezetéket, azt feltekered, aztán azt sorbakötöd mindkét oldalt a rézzel, és így lesz 2x28V-od, vagy amennyit feltekertél pluszba, annyival több. És akkor utána a két oldalt párhuzamosan kötöd, és sok-sok ampered lesz 28V körül. Aztán ha túl erős lesz, ki tudod majd kötni a pár voltos extra tekercseket, vagy ha rendes elektródával akarsz hegeszteni, akkor az 56V körüli fesz sok lehet. Szóval még jó is, hogy 2-5V-tal tudsz játszani majd.

Köszönöm szépen a segítségedet!! Ha lassan is de megértettelek. Sajna szöke vagyok e témában és ahogy itt visszalapoztam pár oldalt meghült az ereimben a vér. Fel sem fogom hogy Ti ezt értitek. Még egyszer KÖSZÖNÖM a türelmet és a tanácsot. Gy

Szívesen. Nem kell tudni mindent, elég, ha kérdezni tudsz jól.

RendesTőled hogy visszakerested a képet és emlékeztél rá....
(#) gyuri65 hozzászólása Márc 25, 2012 /

Működik!!!!! Szép csöndben zümmög 23.1 voltot ad. Kilámpáztam végre van egy kis sikerélményem. Nagyon örülök neki. Mindenkinek köszönöm!
(#) AccessDenied válasza gyuri65 hozzászólására (») Márc 25, 2012 /

Letekerted azt a jó házi gyártású huzalt? Kivett sönttel 23V vagy betettel?
(#) pintjano hozzászólása Márc 25, 2012 /

Négy diódám van, kinézetre egyformák- méréssel is- egyikre 150SA -van irva. Egyenirányitásra hegesztéshez használnám.
Kérdés elég 185X130X33mm -alap vastagsága 8 mm
hűtésre. Párban gondoltam, vagy kell 4 darab?
üdv PJ
Következő: »»   34 / 45
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem