Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Oktató rádiókészülék dokumentációjának tervezése
Témaindító: szendi001, idő: Dec 7, 2011
Témakörök:
Ahogy beszéltük, a fejleményeket ki lehet tenni fórumra. Köszi!
Szia Ferkó!
Kérdés: milyen programmal készítetted a felíratot a képekre? Csak mert tetszik. Aztán a Reflex vevő 2,5uH értékű fojtó tekercse ugye csak elírás inkább mili Henry lenne? PÜ-ben válaszolj, mert arról kapok csak e-mail értesítőt, kösz! Üdv. Gábor
Helyesbítés: A reflex vevő fojtó tekercse 2.5mH. Köszönöm a figyelmet. Üdv. sz_f
Teljes siker az FM vevővel. Kicsit bonyolultabb mint a teljesen kezdő készülék. KIA 7130 LA1150 AN7112 ICk vannak benne. Szól ahogy kell. Műszer nélkül hangolta be. Gyári KF trafókat kell választani és két darab kerámia szűrő van benne.
A cikk írásnál a rendes fénykép a probléma, általában homályos a dolog, de igyekszem folytatni a munkát.
Nézzétek meg mit találtam. Ebből kipróbálok néhány kapcsolást. Van benne mindenféle rádió.
Kimenő transzformátort hangfrekvenciásat honnan lehet manapság venni?
Lassan kihalnak, amortizálódnak, kukázódnak a régi zsebrádiók is amikben széria tartozék volt 1-1 db . 1. a fázis fordító 2. a kimenő trafó.
AZ RF fokozatra gondoltam koppintáskor elsősorban. Egyébként kimenő trafó kiváltható 2x110 volt / 24 voltos pici trafóval. Ezt többször teszteltem. Nyilván a hangvégfokot kihajítom a kapcsolásokból, azok már ki vannak tesztelve. A rádiótechnika szerkesztőségénél és Conradnal lehet kapni kimenő trafót. A fázisfordítót érdemes tranyósra csinálni, teszek fel bevált rajzot.
Na itt tényleg van mit csemegézni!
Érdemes ezeket a régi RT-ket átlapozgatni.
Szerintem a kis kimenő trafókat még lehet a LOMEX, vagy HQ Video-nál, vagy jószívű szervizesektől mint veszélyes hulladék beszerezni. Én is minden falevél alá bekukkantok és minden követ megmozgatok beszerző útjaimon.
Tisztelt Fórumozók! Találtam egy AM szuper leírást, felteszem véleményezésre.
TCA440 olcsó és "sok", de leginkább állandó beszerzési forrását ha megtudod nevezni akkor jó lehet .
Nem kötözködés , csak lassan már kifutó tipus. Valamikor RH szinkrodin vevőt is nem keveset építettek belőle. (akár még rókavevőt is)
Utána néztem, és valóban nem egyszerű szerezni, ennek értelmében a fentieket elvetem. Egyben az RT 83 as és 84-es ÉK-ban kb 20 féle rádió leírását láttam, így ezeket belinkelem ide este. Kb 20 oldal csak rádió, szóval lehet gyártani az RF modulokat.
Én is véletlen bukkantam rá a neten de legtöbbször csak egy-két elfekvő példány akad itt-ott. Nagyon kellemes kis rádiót lehet vele építeni csak kicsit zajos, de annyi belefér...
Utána mentem, de én nem találtam sehol.
A Hambazárban időnként lehet kapni A244D néven.De találtam már oroszra fordítva is;nem jut eszembe a neve,de nem is fontos,mert az még ritkább.
Nem zajos az,úgy kell használni. Igaz,hogy negyven éve,de jól megcsinálták a Siemens-ék, és kissé keletebbre egészen jól koppintották. Utódja állítólag jobb,a TDA1046 vagy a TDA1072. Ez most is kapható-talán.
Ha valakit érdekelne TDA1046, akkor itt Bővebben: Link nézzen szét!
Köszi kollégák megnézem. Egy bajom van a dologgal, hogy átlag amatőrnek vidéken nem nyerő, így keresek sokkal ismertebb típust. Üdv!
Akkor marad a -TCA440 vagy az MK84, TA7642. Beszerzési lehetőséget lsd. a mellékletben. Ezek egyébként jól ismert tipusok. Ha ez sem jó, akkor esetleg a tranzisztor? Mit értesz az alatt, hogy "átlag amatőr, vidéken nem nyerő". Ezeket nem nagyon értem, vagyis nem értem pontosan mire gondolsz?
Olyan alkatrészeket keresek, amik filléres tételek, és mindenhol kapni. Ugye tranzisztor műveleti erősítő azért akad minden vidéki elektromos boltban, de ez a IC nem annyira elterjedt típus. Én tudok szerezni de egy kölyök nem.
Nem beszélve arról, hogy a kölyöknek mint nekem anno puha kiflire sem volt zsebpénzem, nem hogy ilyen IC-kre költene, amit esetleg egy pillanat alatt tönkre is vághat. Egyébként én a multkor 60.-Ft-ért vettem a TCA440-et (egyesek eléggé el vannak szállva) valamint lomtalanításkor Unitra és RFT Rádiókban gyakran lehet találni az A244-et. De mivel ez nem nevezhető állandó beszerezhetőnek így szóba sem jöhet e témában. Viszont ha az egységek működésének megismerése a cél akkor talán nem is kell ilyen kompakt IC-t alkalmazni.
Egy lehetőség még a KA22427,ami a gagyi órásrádiókban leledzik. Nagyon sok háztartásban föllelhető,mint veszélyes hulladék. (Én a kukából ki szoktam venni.)
Ifjabb koromban még TDA1083-ként csodáltuk. Aztán gyártották még ta7613,uln2204 és k174ha10 néven. Minden benne van,ami kell.
És ugyanezt gyártották A283D néven,az Odera és Elba között valahol.
Ezzel kezdtem anno....! Fájón szép emlék... A hozzá adott, gázláng felett melegíthető pákáról nem is szóltál! )
Rég volt, szép volt...
Ezeknek nincs meg az eredeti rajza? Nem lenne rossz megnézni a germániumos időket.
Ha ez nem is az építőkészlet de abban is volt hasonló kapcsolás.
Hogyne lenne meg! Jó utánépítést! (Bár gázon melegíthető páka nélkül nem lesz az igazi! )
Köszönöm az összes rajzot. Lassan erőltetnem kellene a cikket.
Az egyik ilyen építőkészlet füzete PDF-ben:
Komolyan mondom jobban oktatott ez a kit akkor mint néhány modernebb társa.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |