Fórum témák
» Több friss téma |
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd!
I. A helyes tápfeszültségek megléte.
II. A kimeneten van-e egyenfeszültség.
Élesztés.
Szia! A kapcsolás alapvető problémájának a nyugalmi áram beállítását tartom. Pontosabban, hogy a nullátmenet közelében a darlington teljesítmény tranzisztorai túl sokáig zárva vannak. A 2x1N4007 helyére állítható feszültséggenerátort javaslok, mely tranzisztora célszerűen a hűtőbordára fogatandó a nyugalmi áram hőfokstabilitása érdekében.
Ha kell rajzot mellékelek.
Kedves Reloop. Igen érdekelne a rajz ha mellékeled. Köszönöm. Amúgy meg az első panelnál én is azon tanakodtam amikor rosszul szolt, hogy mivel ez darlington, eleve 4 tranyo van, és gondoltam kevés lehet a nyitófesz kélt diodával. Semmi mérés nélkül betettem még kettöt és lálám szépen is szolt talán fél percig pedig nem is volt kivezérelve Alapbol volt akkora nyugalmija vagy nem tom hogy elrepedt az Npn tranyo sajna :S
Teljesen jól látod a problémát.
A mellékelt rajz ismerős lesz A tranyó lehet BD139 stb. Szerk.: a 0,33ohm-on eső feszültségből számolva állíts 10-50mA-t, ahogy fülre kellemesebb, lehetőleg azért minél kevesebbet.
köszy szépen. Na most akkor a +/-42 volt tápfesz mellett nekem a két bázis közt kellene mérnem a nyitofeszt, nem? vagy most pontosan mihez képest kell ezt beállítani és mijen értékre? Ebben még segíts nekem légyszives. Ja és még valami. Ezt ugye a két dioda nélkül kell betennem igaz?
Igen a két dióda helyére megy. A legtöbb erősítő tartalmaz ilyen áramkört, a rajzodat nem tudom hogyan gondolta a tervezője.
A Boucherot-tag nélkül is normálisan kell majd szólnia, de ha már elkészítetted érdemes rajta hagyni.
Oksa megprobálom. Ma már nem hiszem hogy összehozom ezt a nyitos dolgot, de am csak kérdezem hogy szolna ez 3 diodával? én már nem merem betenni mert félek ezt a tokot is elrepíti nekem, mint 4 diodánál Nincs most ithol pót cuccom hozzá.
A három diódát különösebb kockázat nélkül kipróbálhatod, de nem lesz azzal sem jó hangja.
A négy diódás kísérlet kudarcából arra következtetek, hogy a darlingtonok nem kapnak kellő hűtést. Most mire vannak felfogatva?
széles nagy hűtőbordára. Elférne rajta 4db vég tranyo is. De most csak 2van rajta + a meghajtó. De valameik csillám szigetelésü a másik pedig az a fóliás vagy mien. Csavarral szorosan felfogatva, igaz paszta nincsen alattuk de a borda elég sík ahogy néztem.
A megsült tranyó azt bizonyítja (ha nem volt egyéb gubanc), hogy rossz a hővezetés. Még egy kis csapágyzsír is megteszi, ha nincs pasztád.
Alapvető hiba továbbá, hogy áramkorlátozó nélkül élesztettél 10 ohm a tápágba és/vagy izzó a hálózati feszültséggel sorbakötve! Enélkül ne is kezdj nyugalmi áramot állítgatni, mert ha megszalad, ismét oda a végtranyó.
Hát igen én meg a fejemmel hagyatkoztam a kétoldali biztikre De hiába Az egyik nagyon kevés volt a másik már tul nagy volt és fél perc alatt reccs. De még nem füstölt el Ja és a másik is elszáét egyedül a mrghajto tip 41c maradt épen. + a picik.
Nem tudom hogy miért, de ez így valahogy nem jött össze. A másik verzió még mindig jobban szól. Tehát a sima kondi és ellenállásra gondolok.
Sziasztok, lassan elkészül a PA-300 as példányom csak még a hűtőbordák nem érkeztek meg a Jászságból de már holnapra ígérték. Még mielőtt letolnátok a tranyókat nem forrasztottam be csak a képek miatt dugtam a helyükre. Előre is köszönöm a segítséget reloop és emersys kollégáknak. További szép napot !!!
Szia! Érdeklődnék a végtranzisztorok típusa iránt.
Köszönettel: Zsolt.
Szia , gratula nagyon tetszik.. énis ezt a kapcsit akartam megépíteni de sajnos most nem tudnék ennyi pénzt rááldozni. Esetleg ha van valami képtáros profilod ott megnéznék még pár képet róla
Alakul az erőmű!
Akár hányszor *
* Törölve ! A honlapunk neve Hobbielektronika, a téma címe erősítő mindig mindig, a kocsma a templom mellett, vagy szembe vele van .
Szia, majd ha megszólal teszek fel több képet.
Itt rend van kérem!
Sziasztok!
Segítségre lenne szükségem! Szeretnék építeni egy megbízható és már megépített fetes erősítőt, ami olyan 3-400W teljesítményű A tápfesz lehet +/-40V vagy +/- 70V. Egy ilyen kapcsolás kellene nekem ami biztos hogy jó és van hozzá nyákterv is! Előre is nagyon szépen köszönöm a segítségeteket! Üdv!
Szia, milyen legyen a fettek tokozása.
Sziasztok! Azt szeretném kérdezni,hogy ennek a kapcsolásnak akkor csak egy mono jelet tudok adni? Hisz egy jelbemenet van. Köszi előre is!
Szia! Ha négy csatornád van, kétszer kell ezt az áramkört megépítened. Ekkor a sztereo egy-egy csatornája hídkapcsolás lesz.
Szia. Igen, hisz mikor egy erősítő hidalva hajtja a hangsugárzót akkor is szintén csak mono- ként tudod használni az amúgy kétcsatornás erősítőd..
A műveleti erősítők kimenetén ugyanakkora lesz a az amplitúdó (kitérés) mint a bemenetén, csak éppen egymáshoz képest ellen fázisba vezérli ki a végfokokat.
Helló.
Ha van to3-as az is jöhet de a To247-es jobb lenne! Üdv!
Egy utolsó kérdésem lenne. Egy ic-és erősítőről van szó. Megoldható ennél az ic nél is? 4 kimenet helyett lenne 2.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |