Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Műveleti erősítő
 
Témaindító: petrik, idő: Júl 31, 2005
Lapozás: OK   27 / 106
(#) subi válasza kadarist hozzászólására (») Jan 14, 2012 /
 
Szia! Mi lenne az a chopper-stabilizált műveleti erősítő?
Esetleg egy rajz lenne róla?
(#) kadarist válasza subi hozzászólására (») Jan 14, 2012 /
 
Keress rá a google-val: Bővebben: Link. De magyar nyelvű irodalma is van.
(#) subi válasza kadarist hozzászólására (») Jan 14, 2012 /
 
Köszi! Megtettem, és már le is szimuláltam. Valóban jól dolgozik!!!!!!! Köszönöm szépen. Subi
(#) Hp41C válasza subi hozzászólására (») Jan 14, 2012 /
 
A problémádat nem az okozta, hogy az LM324 kimenete nem tudja a +tápot 3 .. 4V -nál jobban megközelíteni? 12V -nál kb. maximum 8V -ot tud leadni, a 100 szoros erősítéshez 80mV maximális bemeneti feszültség tartozik. Az újabb erősítők már majdnem a tápig el tudnak menni a kimeneti feszültséggel: Rail-to-rail output.
(#) subi válasza Hp41C hozzászólására (») Jan 14, 2012 /
 
Szia Hp41C! Nem ez volt a probléma oka, hanem az offszet hiba. A TLC2652 -vel azonnal jó lett a szimuláció. Bár jobban örülnék egy kommersz, olcsóbb IC-nek, de jelenleg csak ezt találtam. Üdv. Subi
(#) jozsika hozzászólása Feb 18, 2012 /
 
Sziasztok!

Az oldalon szereplő TDA kapcsolásról kérdeznék (Bővebben: Link). A kimeneten van két dióda, mely a túlfeszültséget (tüskéket) hivatott elvezetni a föld valamint a kimenet felől. Egy kis elméleti hátteret vagy iránymutatást szeretnék kérni. Ez milyen esetekben fordulhat elő? Mikor lehet a kimeneten nagyobb feszültség mint maga a tápfeszültség? Hogy nevezik pontosan ezt a megoldást, minek nézzek utána?
Építek OPA548T-vel egy mono erősítőt a fentebbi kapcsolás alapján és nem tudom eldönteni ez szükseges-e nekem.

Köszönöm a segítséget!
(#) kadarist válasza jozsika hozzászólására (») Feb 18, 2012 /
 
Ez akkor fordul elő, ha jó hangosra van véve az erősítő és így kötsz rá egy hangszórót. Vagy hasonló extrém esetek, amelyek nem éppen üzemszerűek. Az ellenállóbb, FET-es, fejlettebb kimenetű erősítők nem érzékenyek annyira.
(#) kendre256 válasza jozsika hozzászólására (») Feb 18, 2012 /
 
Ez akkor fordulhat elő, ha megszűnik a táp. Ekkor a kimeneti feltöltött kondenzátor miatt nagyobb feszültség lehet a kimeneten, mint az IC tápja. Ez probléma szokott lenni a stabilizátor IC-knél is. Azoknál az áteresztő tranzisztor B-E átmenete kap olyankor fordított feszültséget, amitől az átüthet. A TDA2030 doksijában én nem láttam belső kapcsolást, de itt is valami hasonlóra gondolok. Ezt lehet kivédeni a diódákkal.
Az OPA548T esetén az ajánlott kapcsolás csak akkor ír diódákat, ha motort hajtanak meg az erősítővel. Ez teljesen indokolt, hiszen a vezérlés megszűnte után még tud forogni a motor a tehetetlenség miatt, ekkor generátorként működik. Ilyenkor keletkezhet nagyobb feszültség a kimeneten, mint a táp, főleg, ha a táp éppen megszűnőben van. Az OPA548T doksijában úgy látom, hogy hagyományos erősítőként való használat esetén nem szükséges a dióda. (Azért én beletenném, végülis ártani nem használ, pár forintba kerül és egy kis helyet foglal csak a panelon.)
(#) jozsika válasza kendre256 hozzászólására (») Feb 18, 2012 /
 
Köszönöm a részletes választ! Ha bele gondolok valóban logikus, valamiért idáig mindig az erősítő oldaláról próbáltam megfogni a dolgot, mármint, hogy ő okozhatja valahogy a túlfeszültséget. Az OPA548 ajánlott kapcsolásai valóban csak motor meghajtás esetén tartalmazták a két diódát. Nem szerettem volna olyan megoldást bele tervezni amiről nem tudom pontosan miért van ott
Mégegyszer köszönöm a felvilágosítást!
(#) Medve hozzászólása Feb 22, 2012 /
 
Üdv az Uraknak!

Az alábbi rajzhoz hasonlót egy gyors OPA adatlapjában láttam. Invertáló erősítő, de az általam megszokottól eltérően a nem invertáló bemenet nem a testen van közvetlenül, hanem egy kis értékű ellenálláson és kondenzátoron keresztül van odakötve. Kérdésem az, hogy az R27-nek és a C24-nek mi a feladata, és hogyan méretezendő?
(#) pucuka válasza Medve hozzászólására (») Feb 22, 2012 /
 
A műveleti erősítő bemeneti driftjének minimalizálásához szükséges, hogy a bemeneti differenciál erősítő mindkét bemenete egyforma forrásimpedanciát lásson. Ilyenkor a hőhatás miatti drift változást csak közösmódusú csillapítással "erősíti" ((CMRR) egyenáramú szempontból.
Ehhez kell az R27=R25×R26 (párhuzamos eredője) feltételnek teljesülni. A C24 az R27 -et váltóáramú szempontból hidegíti. (alsó határfrekvencia)
(#) kendre256 válasza pucuka hozzászólására (») Feb 22, 2012 /
 
Szerintem az adott kapcsolásban az R27= R26, mert a bemeneti csatolókondenzátor miatt az R25-ön nem folyik egyenáram, emiatt azt nem kell figyelembe venni. Ha nem lenne csatolókondenzátor, akkor kellene úgy számolni, ahogyan írtad.
(#) Medve hozzászólása Feb 24, 2012 /
 
Köszönöm válaszotokat, közben okosodtam én is, átlapoztam a "Op Amps for Everyone.pdf"-et, s valóban, mindössze egy ábrán, így mutatják be a a drift kompenzációt. Amúgy a neten nincs túltárgyalva ez a dolog, ahol én ezzel találkoztam, az az LM723-as tárgyalása a Bíró féle magyar gyártmányú félvezetők című könyvben, onnan rémlett az, amit mondtatok. Kipróbálok most többféle OPA-t az egyszerűség kedvéért valószínűleg testre kötött nem invertáló bemenettel, az alább közölt kapcsolásban. Egy szignál generátor jelét (40k-70M) próbálom meg leválasztani és párszorosan erősíteni.
(#) pufituning hozzászólása Feb 26, 2012 /
 
Üdv!

Próbált már valaki diszkrét elemekből műveleti erősítő helyettesítő áramkört építeni? Audio célokra kellene, nagyon kacsintgatok e felé, de érdekelnének a tapasztalatok. Ilyesmire gondolok:

http://bursonaudio.com/burson_opamp.htm - http://www.partsconnexion.com/t/Index/burson_opam1.html

Mellékelek néhány kapcsolást hátha talákozott valaki velük...
(#) kendre256 válasza pufituning hozzászólására (») Feb 26, 2012 /
 
A műveleti erősítőkben jópár olyan megoldást alkalmaznak, amely feltételezi, hogy egyformák a tranzisztorok. Ez az IC-gyártásban teljesül is, mert a méreteket tudják azonos értéken tartani, az összes többi technológiai lépés pontosan ugyanaz az egymástól néhány mikronra lévő, azonos chipen lévő alkatrészen. Külön-külön gyártott alkatrészek esetén ez gyakorlatilag lehetetlen.
Ha olyan tranzisztorokat használsz, ahol egy tokban két azonos tranzisztor van (ezeket egy chipen egyszerre gyártják például mint ezt), akkor lehet esélyed, egyébként csak a problémák lesznek.
(#) pucuka válasza pufituning hozzászólására (») Feb 26, 2012 /
 
Még az őskorban építettünk a munkahelyemen uA702 műv erősítőt diszkrét elemekből. Az eredmény siralmas volt, fel is adtuk.
(#) netnet.hu hozzászólása Feb 26, 2012 /
 
Helló

Nagyon kéne a segítség. A jelek szerint túl hülye vagyok, hogy működésre bírjak egy műveleti erősítőt.

A modell egy MCP602. Jelenleg ígyvan:Lábak:
1 Voltmérő +, 10K0 negatívra kötve
2 Kisfesz be AC
3 Kisfesz be AC
4 Negatív, 6-al (Vinb-) összekötve

5 Vinb+, pozitívval összekötve
6 Vinb-, negatívval összkötve
7 semmi
8 pozitív, 5-el összekötve

Amintrádugom az 5VDC-t, elkezd melegedni.
5,1V abemenet és Vout és 0 között 4,7V-ot mérek.

A cucc kb 45 fokra melegszik. A bemenet valójában kb 0,001V lenne, de még rá sincs kötve. Mit csinálok rosszúl?
(#) mugab válasza netnet.hu hozzászólására (») Feb 26, 2012 /
 
Mondjuk így elsőre nem látom be miért kell az 5-6 bemeneteknek tápokon lenni...
(#) netnet.hu válasza mugab hozzászólására (») Feb 26, 2012 /
 
A 602 2 opampot tartalmaz és a leírása azt modja, hogy a zavarás elkerülése végett a nem használt opamp így legyen "kikapcsolva"
(#) reloop válasza netnet.hu hozzászólására (») Feb 26, 2012 /
 
Hali! A 2-es, 3-as lábakhoz tartozó opampot is tedd kikapcsolt állapotba. Ha így is melegszik, akkor az IC reménytelen. Sajnos az ilyen érzékeny bemenetű műveleti erősítőket egy kis sztatikus feszültséggel is el lehet intézni.
(#) mugab válasza netnet.hu hozzászólására (») Feb 26, 2012 /
 
Lehet én vagyok béna, de ebben ezt nem látom...
(#) reloop válasza mugab hozzászólására (») Feb 27, 2012 /
 
A pozitív tápra felhúzás tényleg nem praktikus.
(#) netnet.hu hozzászólása Feb 27, 2012 /
 
Nos, a helyzet az, hogy a kb 0,01V-ot, szeretném 3V körülire felerősíteni. Amper mérő készülne, de sehogy se jön össze a műveleti erősítés.Ebben kéne segítség.
(#) reloop válasza netnet.hu hozzászólására (») Feb 27, 2012 /
 
A nemivertáló bemenetnek egy referencia feszültségen kéne nyugodnia, ide kötném az árammérő sönt-jének egyik végét. A másikra R ellenállással az invertálót, mely a kimenetről 300R visszacsatolást kapna.
(#) netnet.hu hozzászólása Feb 27, 2012 /
 
Hiába nyúzom az agyam, nem megy, úgyhogy valaki segítsen! MCP602 op amp-al próbálom a o,5mVAC-t kb. 2-3VDC-re alakítani, de csak leégetem őket, vagy nem stabilak.

Nagyon kérem, ha valaki tudja a megoldást, rajzolja le nekem a kapcsolást!
(#) reloop válasza netnet.hu hozzászólására (») Feb 27, 2012 /
 
Készíthetek egy rajzot, de előre bocsájtom, jobbára hangfrekvenciás kapcsolásokban szereztem szerény jártasságot.
Ha a műveleti erősítő bemenete AC feszültséget kap azt csak AC feszültséggé tudja felerősíteni, az egyenirányításról külön kell gondoskodnod.
(#) netnet.hu válasza reloop hozzászólására (») Feb 27, 2012 /
 
Az nem gond, mert levonom majd azt a 600mV-ot, ami a diódahídon esik.

A gond az, hogy én semmit nem értem el, ami stabil értéket mutatott volna
(#) reloop válasza netnet.hu hozzászólására (») Feb 28, 2012 /
 
Lerajzoltam.

Mérés.PNG
    
(#) netnet.hu válasza reloop hozzászólására (») Feb 28, 2012 /
 
sajnos nem értem


vdd +5v és vssa nulla.
ezek egyfeszültségosztóval rá vannak kötve Vin+-ra. Oda jó2x 10k0?
Aztán Vin-on van a be, ami nem tudom mi és utána mekkora ellenállás kell? BE lenne a tekercsem két vezetéke,amin a 0,5mV termelődik?
Utána Vin- -t összekötöm Vout-al, beiktatva egy ellenállást,ami meghatározza az erősítés mennyíségét? Mekkora ellenállás kell?

Végül a kb +3VAC-t a Vin+ és a Vout között mérem?
(#) reloop válasza netnet.hu hozzászólására (») Feb 28, 2012 /
 
Jól látod. A méretezéshez tudni kéne mi szolgáltatja a 0,5mV jelet, mekkora erősségű az áram amit mérni szeretnél.
Következő: »»   27 / 106
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem