Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Akkumulátor töltő
Szia,
Átterveztem Eagle-ben.Ha hazaértem a munkából feltöltöm.Én is most keztem megcsinálni. üdv
Köszönöm szépen várom!
Helló!
Látom,meg lesz,de ha mégis kell,nekem meg van a lap csak elő kell keresni és beszkennelni vagy lefotózni,úgy hogy megvárom az eaglés választ addig nem vacakolok vele.
Szia!
A csatolmányban megtalálod a kapcsolást. üdv
Jobb mint az eredeti!
Ne ma kipróbáltam elemmel is.Ugyanazt írja ki pedig a multiméterem arról az elemről megy.Az ra rb és a melette levő elenállásokat átforrasztottam egy dög panelmérőre és érdekes módon az is ugyanezt írja.Ezek helyett az smd-k helyett rakhatok rendes ellenállást?Mert akkor még ezt kipróbálnám.Csak kell kerítenem egy kapcsolási rajzot a műszerről.Ez az smd forrasztás nem nagyon megy nekem.Csak öregszek
Hát annak akor valoszinü kampec. Kilehet cserélni sima ellenálásra, csak az a kérdés hány százalékosak. Mert az is számithat.
Üdv!
Írtad, hogy eredetileg külön vékony tekercs volt a műszernek. Nem véletlen. Pár hozzászólással előbbre köbzoli is írta, hogy külön tekercs kell, erre te rákötötted a leágazásra. Tönkre is mehetett a műszer!! Ezek a panelműszerek csak úgy működnek, ha a mért feszültség és a saját tápja nincs galvanikus kapcsolatban! Vagy külön tekercs a nagy trafón vagy egy kis trafó külön(kis néhány wattos). Esetleg DC-DC átalakító. Én már oldottam meg ilyen esetben az NMA sorozatból való áramkörrel. Egy LCD kijelzős műszert vígan elbír. Üdv! Tomi
Eredetileg 1 százalékos volt.Most ha netán épp 5 százalékost találok itthon akkor valószínű csalni fog valamennyit de ez igazából nem izgatna.Csak saccolónak kéne.Csak kéne egy részletes kapcsolási rajz a pm-ről.A tipusa pm438bl.Amit a hestorén találtam az elég elnagyolt.Ezt a galvanikus kapcsolatot sem igazán értem.Van egy trafó 11 és 16 voltos kivezetéssel.A 11 voltoson van egy graetz ezután a műszer táp panelja ami lestabilizálja 9 voltra.Vagyis pontosan 8.9 volt.A 16 voltos kivezetésen van egy másik nagyteljesítményű graetz,erről megy az akkutöltő.Én eszem szerint ez így nem dolgozhat össze mivel külön graetzen van a két áramkör azon meg visszafelé nem folyik áram.De javítsatok ki ha tévedek.Nem nagyon értek hozzá,inkább csak egy lelkes amatőr vagyok.De próbáltam elemről és másik trafóról is.Akkor is lov batterit ír.Ezt a 3 ellenállást még megpróbálnám kicserélni ha találnék egy részletesebb rajzot de eddig nem sikerült.
Amit tomi11 irt az nagyon igaz. Mert ugye akkor a tápnál a töltö és a panelmüszer egyik része közös. Igaz? 3 vezetéked van a trafon? Mert az tönkreteszi a müszert. Ijyenkor olyan mint ha a saját áramát mérné, azt meg nem szereti.
Kibányásztam a műszert a dobozból.Szóval az ra rb és r6 ellenállás értéke kéne.Ez tki birtam még nézni a panelról.Viszont az én rajzomon 7 ellenállás és két kondi van.A műszeren meg 11 ellenállás(mondjuk ebből 3 a pontoké valszeg)5 kondi meg egy 3 lábú tekerentyű van az ic-n kívül.
A trafó 0 kivezetése valóban rá van kötve mindkettőre.De pl a multiméteremmel meg akartam mérni a benne lévő elem feszültségét és nem ment tönkre.Igaz 3 voltot mutatott 9 helyett.
Nagyon tuti vagy! Köszi!
Király!
Nem igazán értem hogy most mivel mit mértél.
1: Van egy trafód amin van egy közös 0 és két különbözö feszültségü leágazás. 2: Az egyik leágazásra megy a töltö a másik meg egy 7809-be ami a panelmüszernek adja az áramát. Ha ez igy van-volt bekötve akkor meghal a panelmüszer! Milyen elemet mértél, milyen müszerrel??
A töltő kapcsolása úgy volt sajna ahogy írtadMost tettem be egy külön kis trafót a műszernek.Ez 11.3 voltot ad de a táp kimeneten ugyanúgy 8.9 volt van,szóval az szerintem jó.Sajnos valszeg tényleg a műszert öltem megNem bántana annyira a dolog,de nálunk semmit nem lehet kapni.A legközelebbi bolt 30 kilóméterre van,de ilyesmit az sem árul csak rendelésre.Mérni pedig a multiméteremmel mértem meg a benne lévő elem feszültségét.Az viszont túlélte ezt a saját tápját mérő akciót,igaz a 9 voltos elemre 3 voltot írt.Ez a pm gyilkosság viszont nagyon bánt most.
üdv
Hello!
Valamit félre értettél. Ez az áramkör, nem kapcsolja vissza az aksit a töltőre. Vagy is ha a töltőt csatlakoztatod az aksira, akkor bekapcsolja a töltőt. Majd amikor az aksi feltöltődött 14,2V-ra, kikapcsolja a töltőt. A töltő ismét csak akkor kapcsolódik be, ha a töltőt le, majd újra az aksira csatlakoztatod. Ezt az információt tárolja a kapcsolásban a kis tirisztor. A válaszodból azt szűröm le, hogy olyan kapcsolást szerettél volna, ami az aksit ciklikusan ki-be kapcsolja, ha az aksi lemerül-feltöltődik. Szerintem rajzoltam itt már ilyen kapcsolást is, de ez az áramkör nem az. (Igen a Led-nek csak a töltés végén kell jeleznie, hogy az aksi feltöltött állapotba került. Vagy is kész a töltés..) üdv! proli007
Hello!
Az biztos, hogy ez a kapcsolás jelen felépítésében soha nem működött.. - Ha a tranyó rákapcsolná a 12V-os aksit az R26/R27 osztóra, akkor ott kb. 6A kollektor áramnak kellene folyni. - A BD244 maximális kollektorárama ennyi. De ekkor az adatlap szerint az áramerősítési tényezője nem több 20-nál. Így a 6A kollektor áramhoz, 300mA bázisáramra lenne szükség minimálisan. Az R16 ellenállás ebből csak közel 10mA áramot biztosít. De 10mA bázisáram esetén, és 50..100-as béta mellett is, legfeljebb 0,5..1A kollektoráramra lehet számítani. - Ha a kollektorban 1A áram folyik, akkor az R26/R27 ellenálláson kb. 2,3V feszültség esne, a maradék kb. 10V meg a tranyón. Így az R26/R27 feszültségosztónak értelme nem sok van. A leosztott és összehasonlításra szánt feszültséget legfőképpen a tranyó bétája fogja meghatározni. Arra meg egy mérést nem lehet alapozni. - Vagy is legcélszerűbb megoldás, az lenne, ha a BD244 áramkörét átalakítanád darlington tranyóra, vagy is kiegészítenéd a BD-t egy BD140-es kistranyóval. Ha a BD244-nek bétája 20, akkor a kis BD-nek bétájának csak minimum 30-nak kell lenni, hogy a 6A kollektoráram legyen. A darlingtonon a feszültség veszteség, ami a feszültség osztó hibájához hozzájárul) kb. 1..1,5V lesz, ami még elviselhető mértékű. üdv! proli007
OK!
Ismételten Köszi az infót! Keresgélhettem volna a visszakapcsolás miértjét,hogyanját.
Hello!
Nyugodtan rákötheted a napelemet, azok mint "áramgenerátor" működnek. Vagy is a feszültségük úgy is leesik a terhelőáramra. A töltőáram akkor gond, ha nagy. Ha túl kicsi, sokára töltődik fel, vagy soha.. üdv! proli007
Hello!
Ez a pufferüzem.. A tápnál az a lényeg, hogy a feszültsége ne emelkedjen 13,6V fölé. (savas aksi esetén, mert azt nem írtad..) Azt viszont tudnod kell, hogy az aksi ekkor kapacitásának kb. csak a 60%-ig lesz feltöltve. üdv! proli007
Üdv!
Autóakkut akarnék tölteni átalakított pc táppal. Mekkora feszültséget állítsak be a kimeneti 12V helyett? Köszönöm
Helló Mindenkinek
Tudom lassan kiutáltok már az amatőr kérdéseim miattDe ma gondolkoztam megint.Egy panelműszert kb 4-5000 forintból tudnék beszerezni akárhogy agyalok is.Viszont multimétert már 1500-ért tudnék venni.Az enyém pl 9 voltos elemről megy.Azt szeretném kérdezni,hogy evvel tudnám-e helyettesíteni a panelműszert.Az enyém 200 miliamperes tartományban helyes értékeket mutat,csak a tizedes pontot kéne arrébb tennem egyel.A töltőben lévő 0.01 ohmos söntön mértem mintha a pm lenne rákötve.A pm kapcsolásában lévő kapcsoló is megfelelően működik így.Mind a volt,mind az áram értéke helyes,csak a tizedes pont van egyel arrébb.Arra gondoltam kikeresném a multi kapcsolójának ezt a két érintkezőjét ami a 200mv-os méréshatárhoz tartozik.Azt a kijlzőhöz legközelebb összeforrasztanám a kapcsolós részt meg egyszerűen levágnám.Meg arra gondoltam,hogy a töltőben lévő 0.01-os söntöt kicserélném 0.1 ohmosra,ha lehet.Csak nem tudom,hogy ez befolyásolja-e a töltő működését is vagy csak kimondottan a pm miatt van.Másik ami nem világos teljesen,hogyha az ellenállást 10x akkorára cserélem akkor azon 10x akkora fesz is fog esni ugye?Akkor oda 4 w-os helyett 40 wattos ellenállás kéne,mert akkor hagyom a pontot a fenébe.
Én ilyet vettem... Ez olcsó, és jó.
http://www.dealextreme.com/p/digital-multi-cell-lithium-battery-vol...-20024
Ez szép és jó,de a postával már ez is egy vagyon.Vagyis nem,de duplája.Azt már csak halkan mondom,hogy nem nagyon vágom az angolt.Tudom gáz,de itt vidéken nem annyira érzem hátrányát
Posta???
Itt nincs posta!
Nem gondoltam volna hogy ma is hallok valami újat
Lehet hülyeség, de!! Arra gondoltam hogy vannak azok a napelemes töltésvezérlők, pl. az ebayon is árulnak:ebay
vagy ez:Bővebben: Link Gyakorlatilag ez is felfogható egy automata akkutöltőnek nem?? Azaz ha fogok egy tarafót, egy diódát, belevezetem ebbe a vezérlőbe, meg rákötöm az akkut akár egy automata töltőt is kaphatok. Persze itt korlátozódik az építés öröme.......
pedig ez új
Onnan nincs posta, de a szomszéd megyéből egy csomag 1000+ Ft.
A töltésvezérlők, gyakorlatilag intelligens akkutöltők. Mivel egy napelem összes paramétere változik a megvilágítás függvényében, ezért a mindenkori lehetséges legnagyobb töltőáram elérésére készítették. Elég drága is, egy alap akkutöltőhöz képest, ahol az állandó hálózati kapcsolat miatt nem kell foglalkozni a bemeneti paraméterek változásaival. De lehet lődözni ágyúval verébre, ha sok pénzed van.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |