Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1610 / 3961
(#) stencil válasza emersys hozzászólására (») Márc 1, 2012 /
 
Azt hittem, végre valami értelmeset olvasok tőled. Egyszerűbb esetekben szinte mindenen csak ront egy ilyen beavatkozás a fázismenet kivételével. Van még frekvenciamaenet is, gondolom ezt már nem ismered. Mindkettőben az a szép, hogy mégsem nem ront, hanem megfelelő "beavatkozással" pont, hogy kijavítani szokás ilyen módon a rendszer frekvencia és fázisátviteli hibáit.

A nemlineáris beavatkozásnál már látszólag sem ilyen szép a helyzet. De ott is gyönyörűen ki lehet javítani az átviteli lánc nemlineáris torzítását egy ugyanolyan spektrumú, de a teljes spektrumon egységesen fázis invertált jeltorzítással.

Na szerintem állj le azzal a kamuval, hogy a sajti végfokát a saját tervezésedként állítod be.

Halvány lila f...od nincs arról, hogy mi mit csinál benne. Az meg világosan látszik, hogy "tökláma" vagy az analóg elektronikához, meg úgy a villanytanhoz alapjaiban is, nem hogy terveznél...

Ezt te magadról bizonyítottad be most sok hozzászóláson keresztül. Aki már ismeri az ohm törvényt, és ilyen szinten már van hozzáértése, annak nem adod be itt az önfényező mesét kishableány.

Nem kell bizonygatnom, hogy te vagy itt a láma, mindenkinek tök egyértelmű, csak neked nem, de az nem is baj.

Ja és a kimeneti párhuzamos R-L tag az a kapacitív terhelés miatt kell, ami ugye rezisztív résszel még komplexnek is nevezhető, de végzetes fázistolást eredményezne a kimeneten, ami oszcillátort csinálna a visszacsatolt erősítőből. (Visszacsatolás nélkül is képes létrehozni a kimeneti fokozatból egy colpitz oszcillátort.) Az ellenálló meg azért kell, hogy az így létrejövő soros RC tagnak ne legyen rezonancia pontja sehol, mert az ahhoz tartozó frekvencián rövidzárat csinálna a végfok kimenetére. Csillapítást végez magyarán megmondva.

A többi lámaságodról is tudok mesélni, ha van rá igényed.
(#) stencil válasza emersys hozzászólására (») Márc 1, 2012 /
 
Képletet nem igen lehet látni itt. Csak egy összeadást írtam fel a lámákoknak.

Az előfokot illetően a tapasztalatlanságodról és mély tudatlanságodról nem én tehetek.

Vélhetően a hozzáértésedet tükrözi az erősítőd "jósági" faktora is!
(#) emersys hozzászólása Márc 1, 2012 /
 
Megfogsz lepődni kedves barátom mert ez épphogy nem SAJTI. erősítője, Az eleje abszolút ami már több változatból forrt ki a vége meg ismét csak nem hisz párszor mer beszéltünk mi róla egymásközt.. Mivel már összeállt a kép hogy kivagy így én többször már szinte biztossan nem írok vissza,nehogy rajtam múljon a kitiltásod.. A végfok száka a szemedben tudom már régóta, mert azzal az antitalentum hozzáálásoddal sem tudod felülmúlni. Hát ez van! Végűl velem is haragot szőttél. Ez van így már az én szememben is megbuktál.. Bár különösebben nem aggaszt... Leszóltál te már annyi mérnököt, én meg ma reggeltől már csak nevetek rajtad. A saját szójárásod és irigységed szőtte ezt is., na tiszteletem.
(#) Akashi hozzászólása Márc 1, 2012 /
 
A minap szembesültem egy érdekes jelenséggel.
Mostanában egyre több műszaki cikk, "önállósítja" magát.
Régebben mindig a mikrohullámú sütővel volt olyan gondom, (digitális), hogy radnom naponta pár alkalommal bekapcsolt. Egyszerűen elindult...
Arra gondoltam hogyhibás a készülék, ezért szereltem rá egy áramtalanító kapcsolót. De pár napja, a nem túl régi kávéfőzőnk (ez is elektronikus) elkezdett kávét főzni csak úgy magától. Azóta ezt is áramtalanítom..
Néha a beltéri egység is csinál hülyeségeket...
Azon agyalok, hogy az EON valami jelet küldözget a hálózaton ami megzavarja a készülékeket. De ez eléggé gáz, ugyanis nem használhatom biztonsággal a készülékeket, és ha nem vagyok véletlenül itthon, ki is gyulladhat. Ráadásul a villanyszámla is megdobódik pár ezressel...
Vannak mások is akinek ilyen tapasztalata volt/van?
Hogyan tudnám kimérni, hogy milyen jelet és mikor "dobnak" a hálózatra?
(#) Frankye válasza Akashi hozzászólására (») Márc 1, 2012 /
 
Valóban küldenek HF jeleket a hálózatra az elektromos szolgáltatók, amellyel a különmért (ismertebb nevén: éjszakai áram) vezérlő berendezéseket indítják és állítják le. Azonban nem tartom túlságosan valószínűnek, hogy az Általad említett jelenségeket ez okozta volna. (Esetleg nagyon rövid, néhány pillanatig tartó áramszünet nem fordulhatott elő? Az (is) okozhatta az említett jelenségeket.)
(#) debrigo válasza Akashi hozzászólására (») Márc 1, 2012 /
 
Nekem a digitális mikrohullámú működése közben jelentkeznek problémák. A digitális konyhamérlegen megbolondul a kijelző (csak bekapcsolt állapotában). Ilyenkor mérni képtelenség. Video transmitter átvitt képe csíkos lesz.
Ha viszont nem működik a mikró, nincs zavar. Nem tudom elképzelni a hálózaton keresztüli jelet, mert a vezérlő áramkörök transzformálva, egyenirányítva szűrve kapják a tápfeszt. Inkább a mikró lesz a ludas.
(#) Akashi válasza debrigo hozzászólására (») Márc 1, 2012 /
 
Köszi a választ. Tehát van jel a hálózaton.
Amíg csak a mikró csinálta addig én is azt hittem, hibás a mikró, de már a kávéfőző is csinálja. Nagyon kicsi a valószínűsége, hogy mindkettő ugyanúgy "romlana" el.
Mert mitől indulna el magától?
Nem lehet valahogy leszűrni a hálózatról ezt a jelet?
Amióta egyébként egyre több digitális óra van a környéken, azóta van ez.
Nekem valami nem stimmel ezzel..
(#) Lambador hozzászólása Márc 1, 2012 /
 
Segítséget szeretnék kérni tőletek amennyiben érdemesnek tartotok ere, ugyanis eddig a honlapot csak, mint vendég látogattam, mert nagyon sok dolog megfogott, amit itt találtam. Van egy problémám, vásároltam egy SEC-ALARM120 tip. Vezeték nélküli riasztó készüléket, amely kifogástalanul működik. Problémám csupán az hogy csak belső szirénával ill. csengőhanggal rendelkezik. Jó lenne, ha egy külső szirénát, illetve egy reflektort is működtetne, ha érzékel valamit.
Először egy 433MHz vevőt gondoltam, ami relés kimenettel rendelkezik /pl: TCRX12RMB1 vevőpanel / mivel a rendszer 433MHz frekvencián kommunikál, de nem vagyok biztos, hogy az érzékelők jelét megfelelően fogja majd,
illetve érzékeli ?e a jelet, pontosan megegyezik-e a frekvencia. Ettől elállva gondoltam, hogy mivel riasztáskor a készülék 85-95 dB ?es erősségű hangjelzést ad, egy hangkapcsoló /tapskapcsoló/ relés kimenettel megoldhatja a problémámat. Találtam a Conrád oldalon kondenzátor mikrofonnal ellátott taps kapcsolót, de nem tudom hogy a
Riasztórendszer csengő, esetleg sziréna hangjára reagál ?e a berendezés. Ha ebben tudtok segíteni nagyon hálás lennék. Az a helyzet hogy 56 éves elmúltam, folyamatos műszakban dolgozom, és a környéken már szinte nincs
?EZERMESTER vagy ELEKTRONOKAI ALKATRÉSZ BOLT? mint a régi szép időkben, így már nem vállalkoznék sajátkezű elkészítésére a kapcsolási rajzok adta lehetőségek ellenére sem, /nem lustaság miatt, sőt élvezném/ ezért kérnélek benneteket, hogy ha tudtok javaslattal, vagy más megoldással élni, ami nem túl drága, szívesen fogadom. És további sok sikert azoknak, akik ezen a honlapon csillogtatják messzemenő tudásukat, hogy segítsenek másokon.
(#) pucuka válasza Akashi hozzászólására (») Márc 1, 2012 /
 
Azért ne felejtsd el, hogy a mikróban van egy 2,4 GHz, 1 kW -os adó, ugyan egy árnyékoló kalickába zárva, de annak is van véges csillapítása. Ha azonban ekkora zavar van a házban, a hálózaton terjedő zavarsugárzás csökkentésére felül kellene vizsgálni az elektromos hálózatot, mert valahol, valamelyik kötésnél átmeneti ellenállás növekedés következett be. Normális estben ezek a hálózaton keresztül terjedő jelek, ilyen robosztus berendezések üzemét nem zavarják meg. Más a helyzet érzékeny rádióberendezések esetén, ezek védelmére létezik vezetett, és szórt zavarsugárzásra szabvány, amit forgalomba hozatal előtt vizsgálnak is. (általában)
(#) Rocsli hozzászólása Márc 1, 2012 /
 
Sziasztok!
Egy kapcsolásba ezt
AP7333-33 az alkatrészt kellene beépíteni, viszont nagyon nehezen beszerezhető.Tudná valaki mivel tudom helyetesíteni?
Köszönöm.
(#) Kappi hozzászólása Márc 1, 2012 /
 
A: Nektek vannak autóitok vagy szállítási eszközeitek?

D: Vannak, egyfajták. A bolygón kívül olyanokkal közlekedünk, amiket az emberek repülő csészealjaknak neveznek, az Inuán pedig ugyanazok a típusú járművek vannak, csak kisebb méretűek.

A: Milyen üzemanyagot használnak?

D: Semmilyen üzemanyagot. Amolyan örökmozgók. A végtelenségig működnek, üzemanyag nélkül, mivel valamiféle egymásra helyezett köröket tartalmaznak, amelyek különböző polaritású mágnesek, ezek egy mezőt hoznak létre, amit a Földön Merkabának hívunk. A gondolat erejével két tetraéder van aktiválva, amiknek a közepén fekszenek a mágnesek. Ezeknek a mezőit a tetraéderek belsejében fogják fel, amelyek elkezdenek forogni, ami olyan erőmezőt hoz létre, hogy az lehetővé teszi a jármű elmozdulását. A polaritások megváltoztatásával tudod emelni és leengedni és a mágnesek dőlésének megváltoztatásával tudsz irányt adni a mozgásnak. Ez egyfajta sisakkal valósul meg, amelyet a fejedre teszel, és amely közvetlen kapcsolatban áll a jármű szívével.

A: Valamilyen formán a gondolat erejével vannak irányítva.

D: A gondolat erejével is, de a mágnesek nélkül ez nem működne.
(#) tápláló válasza Kappi hozzászólására (») Márc 1, 2012 /
 
Aha!kezdem kapizsgálni.Szóval ez egy mágneses egocentizátorral táplált imposszibilis erotron poligamizátor,a központi amorizáció esetében.Ha mégsem jól értelmezem,kérlek javíts ki.
(#) gordonfreemN válasza Rocsli hozzászólására (») Márc 1, 2012 /
 
Sziasztok! Csak megerősítést szeretnék, a kerámiakondenzátor ugye polaritásfüggetlen? Egyedül a tantál és elektrolit kondik polaritás függők?
(#) Akashi válasza pucuka hozzászólására (») Márc 1, 2012 /
 
Valami gond biztos van, mert az évek alatt minden hónapban nő a villanyszámlánk. Épp az imént kaptam meg most épp 4000 forint a többlet az előző pár hónaphoz képest.
De amióta ezt az új digitális órát szerelték fel, azóta észrevehetően több a villanyszámla és nagyobbak is az egyes hónapok közötti eltérések.
A villanyvezetékek nem tudom hol mennek a házban, de jó lenne kiderítenem. Van valami szerkezet arra hogy lehetne kideriteni hol vannak?
(#) pucuka válasza gordonfreemN hozzászólására (») Márc 1, 2012 /
 
A tantál is elektrolit kondenzátor. Annak egy korszerűbb fajtája, mint az alumínium kondenzátor. A többi kondenzátor fajta polaritás független, de némelyeknél jelölve van az a fegyverzet, amelyik kívül van. Árnyékolási szempontból ezt kell a váltóáramúlag hidegebb pontra kötni, szűrő esetén a testre, csatoló esetén a nagyobb jelszintet, kisebb impedansciát jelentő oldalra. Ha nincs külön jelölve, akkor mindegy, praktikusan úgy hogy a felirat jól olvasható legyen.
(#) vilmosd válasza Rocsli hozzászólására (») Márc 1, 2012 /
 
A MCHP gyart hasonlokat. Pl MCP1702-3302E/CB. Igaz ez csak 250 mA-os, de ismerni kellene a kapcsolast, hogy el lehessen donteni jo-e a helyere. Ja a CHPCD arulja.
(#) blackdog válasza Akashi hozzászólására (») Márc 1, 2012 /
 
Pucold meg az eszközeid elektronikáját.
Nekem is hasonlókat művelt a digitális mikró. Pl. elindult.
Szétszedtem és alaposan kipusoltam az elektronikát. Azóta olyan mint újkorában.
Idővel a zsíros gőz ami lerakódik tud meglepetéseket okozni!
(#) mindenes válasza debrigo hozzászólására (») Márc 1, 2012 /
 
Idézet:
„Nem tudom elképzelni a hálózaton keresztüli jelet, mert a vezérlő áramkörök transzformálva, egyenirányítva szűrve kapják a tápfeszt.”
- pedig van ilyen,ne hidd hogy a trafó meg a szokásos egyenirányitás, szűres az akadály az ilyen zavarjeleknek.
(#) mindenes válasza mindenes hozzászólására (») Márc 1, 2012 /
 
..Példának egy kopott, rosszul érintkező világitás kapcsolót hoznák fel ami a legtöbb ilyen zavart keltő forrás. Már egy ilyen is olyan komoly zavarjeleket tud küldeni a hálózatba a mi a mostani processzoros háztartási gépek teljes megbolondulásához vezethet holott ezeket a készülékeket ellátták a szokásos hálózati zavarszűressel.
(#) Akashi válasza blackdog hozzászólására (») Márc 1, 2012 /
 
Köszi a tippet.
Ezek szerint nem csak nálam önnállósodnak a készülékek.
Egyébként megfigyeltem, hogy a digitális villanyórán a led ami villog, nem is egyenletesen villog. Ez ugye a régi órák forgó tárcsáját hivatott imitálni. Ha egyenletes a fogyasztás akkor egyenletesen kellene villognia, de nálunk kb minden 20 villogásból 1-2 hamarabb következik be. Pl. 5mp-5mp-5mp-3mp-5mp.. stb..
Nektek is digitális órátok van, másnál is így villog?
(#) jokerkiller hozzászólása Márc 1, 2012 /
 
Hali !
Szeretnék építeni egy tv b gone-t és most rendelem meg hozzá az alkatrészeket. Annyi lenne a gondom hogy kell rendelni kettő különböző fajta infra ledet. Az egyikre azt írja hogy Narrow beam ir led , a másikra meg hogy Wider beam IR led . Na itt csak annyira figyeljek hogy a narrow legyen mondjuk 16°-os, a beam meg 34° ? De belinkelem az oldalt is ahol leírja hogy milyen alkatrészek kellenek hozzá, itt találjátok az infra ledeket is .
http://www.ladyada.net/make/tvbgone/parts.html
Előre is köszi a helpet !
(#) Hp41C válasza jokerkiller hozzászólására (») Márc 1, 2012 / 1
 
A hullámhosszra : 940nm.
(#) jokerkiller válasza Hp41C hozzászólására (») Márc 1, 2012 /
 
Oké, meg is vannak , van kisebb meg nagyobb is ! köszi !
(#) Patesz24 hozzászólása Márc 1, 2012 /
 
Hello!!4db négyzetalakú 20mA-os ledet szeretnék párhuzamosan 12v-ról müködtetni.1db 150ohmos ellenállás elég lesz így elébük?Előre is köszi!
(#) Balaa16 válasza Patesz24 hozzászólására (») Márc 1, 2012 /
 
Szia!
Nem. Bővebben: Link
(#) Balaa16 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Márc 1, 2012 /
 
Gyorsabb voltál...
(#) Patesz24 hozzászólása Márc 1, 2012 /
 
A nemet az ellenállás értékére érted?
(#) janikukac hozzászólása Márc 1, 2012 /
 
Sziasztok!

Múltkor építettem egy TDA2616Q-val erősítőt, 2*12W-os. Be szeretném nemsokára dobozolni, és hogyan oldjam meg a jó levegőztetést, hogy ne legyen gond? Fa lesz, vagy más anyag a dobozza, és gondolom muszáj valami szellőzés neki, egész nap menne, ha üzemelne.

Üdv!
(#) kadarist válasza janikukac hozzászólására (») Márc 1, 2012 /
 
Szia!
Rakd a hűtőbordát a doboz hátuljára, úgy, hogy kívül legyen.
(#) janikukac válasza kadarist hozzászólására (») Márc 1, 2012 /
 
Ez jó ötlet, de ragaszkodom ahhoz, hogy az IC direkt a panelbe menjen, ne drótozni kelljen. Így kicsi, kompakt, szép.
Én ventilátorra gondoltam, de nem tudom, hogy tudom a dobozba besüllyeszteni..
Következő: »»   1610 / 3961
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem