Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Tesla tekercs építése
Ha a staccato kimenete és a staccato bemenete közé rakok egy hangszórót tudom változtatni a kattanások frekvenciáját, de ha rárakom a triacot (BT139) akkor a tesla tekerccsel már nem működik. Szerintetek mi lehet ennek az oka?
Lehet hogy kicsi a gate fesz vagy áram, de nem vagyok benne biztos.
Már említettem hogy építek egy 24V-s mini Teslát.
Eddig vagyok vele, csak az egyik diódából hárommal kevesebbet vettem. (1N5819) Valamikor a következő hetekben elkezdem a szekundert, és a primert. Egy kép a félig kész áramköröl.
Hali!
Azt jól számolom, ki hogyha Miniteslát építek akkor ha 63 as pvc csövet használok olyan 1200 menettel akkor az kb 238 méter?
Huzalkeresztmetszet nélkül csak annyit lehet mondani, hogy biztosan.
0.15mm. De most a hosszal kapcsolatban kérdeztem.
Hello!
Egy kicsit haladtam a magnetronos egyenirányítóval. Bízva az általam készített szigetelés minőségében, rákötöttem a max feszültségre közvetlen a hálózatról (3x230V) gyakorlatilag az összes magnetron fűtése és a körülötte található fémszerkezet (anód) közt áthúzott. Levágtam ez a fém dobozkát és próbáltam minél messzebb vinni a fűtést az anódtól. Most kb 1 centire van mindegyiknél, de a határt a kerámia szigetelés vastagsága szabja meg. Időközben beszereztem egy 3~ toroid trafót, így fokozatosan tudtam növelni a feszültséget. Valamivel jobb lett a helyzet, de még mindig át-át üt kb 3x200V os hálózati táplálás felett. Ekkor kb -5kV és +5kV lehet a két potenciál feszültsége. Jó lenne ha biztonságosan letudnám még ezt is szigetelni. Egy olyan megoldásra gondoltam, hogy van ilyen hőálló szilikon tömítőanyagom (+300°C-ig jó) amivel alaposan bekenném mind az anódot mind a katódot, ezeken a kritikus helyeken, ezzel növelve a szigetelési távolságot és a közeg átütési szilárdságát esetleg ha szükséges valami műanyag, plexi, bakelit lapot kifúrnék és ezt is ráhúzva a porcelán "csőre" egyfajta falat képezve a két pont közt. A szilikonnal kapcsolatban kérdéses, hogy mennyire hajlamos buborékosodásra, hajszálrepedések mennyire képződnek benne. Nehéz ezt így leírni, esetleg készíthetek egy rajzot is. Nos elég sufni tuning megoldás, de nincs jobb ötletem, ha ez így nem működik, továbbra is átüt, hagyom az egész történetet, rengeteg macera van vele sajnos... Kicsit hosszúra sikeredett, meg lehet elég érhetetlen. Elnézést. Üdv!
Tehát ha jól értem az anód és a ház közt üt át? Ha rózsaszínű a kerámia, azzal vigyázni kell, mert berillium-oxid kerámia, és eléggé mérgező lehet, tehát ne csattogtassál körülötte nagyfeszt. Az egyetlen normális lehetőséged az olaj alá merítés.
Igen, gondoltam rá, de a project jelenlegi állapotában már nehézkes lenne kivitelezni az olajozást, gyakorlatilag teljesen új koncepció kellene, meg még több olaj, a trafókhoz is elég sok elment, hát még erre... csatoltam egy képet (még nincs kész). A szilózáson kívül más ötletem nincs sajnos. Lehet kipróbálom aztán lesz ami lesz. Legvégső esetben nagyom ezt a charging choke-ot ahogy te is javasoltad, maradok a 2 vagy a 2x2 MOT 2 fázisnál. Egyébként a trafók remekül szerepelnek!
![]()
Hát te tudod, de egy jól megépített 2 motos változattal is el lehet érni 1méternél többet.
Üdv!
Egy másik fórumon szóba került, mi a wolfram szál legmegfelelőbb módszere vágáshoz? Mivel a wolfram egy nagyon kemény anyag, de emellett elég rideg is, így könnyebb megoldás lehet, egy kemény, ék alakú hegyes szerszámmal a rögzített elektródát egy előre bevágott ponton egyszerűen elmetszeni. Így egy viszonylag szép vágást kapva. Ez mennyire használható módszer, jobb mint simán flexel vagdosni? Többnyire sima csavart használnak forgó elektródának, én wolframot szeretnék használni. Álló elektródának a 6-ost ajánljátok, ami mint tudjuk elég drága dolog, viszont a 4mmes még elfogadhat árú. Ha figyelembe vesszük, hogy a forgó elektródának kisebb az igénybevétele, villamos szempontból (mivel csak minden 2-3-4-ik kisülés történik rajt, ráadásul a levegő is jobban hűti) és ha álló elektródának 6 mm est is használnék, a 4 es megfelelne forgónak? A tárcsával kapcsolatban érdekelne még a véleményetek, hogy a nagyobb átmérőjű tárcsa mennyivel venné jobban igénybe a gép mechanikáját, illetve az elektródákat, meg persze magát a tárcsát? Azért érdekelne, mert egy 250 es tárcsát szereztem, és szükséges-e komolyabb mértékben csökkentenem az átmérőt? Elektródák száma 6-8 lenne, így kb 1200-1600 bps-re lenne képes, bár az átmérő nem befolyásolja. Köszönöm!
Wolframot be kell köszörülni, majd rácsapni egyet kalapáccsal. De mióta plazmavágóm van, azzal csinálom.
A tárcsa igénybevételt számold ki, max sebességnél mekkora erővel próbálja széthúzni az anyagot. A BPS nem változik, de mivel a kerületi sebesség nő nagyobb átmérőnél, ezért kevesebb idő jut egy egy oszcilláció-csomagnak. A forgórészre meg tök felesleges wolframot tenni, fel sem tudod fogatni könnyen, és egy sima vascsavar kerül 10 forintba, ha nagyon leolvadt, vagy oxidálódott, veszel helyette másikat.
Hát ez jó, átírtam néhány helyen a videók leírását a youtube csatornámon, erre az egyiknél (Bővebben: Link)
Idézet: „Mivel a videóra követelést nyújtott be egy szerzőijog-tulajdonos, így statisztikai adatai nem nyilvánosak.” "Music Publishing Rights Collecting Society - Zenei kompozíció" Nem is tudtam, hogy a tesla tekercs hangoknak van tulajdonosa, azt meg pláne nem, hogy ez rögtön zenének is minősül (még ha plazmahangszóró lenne). Bár nem is várok többet semmirekellő jogászoktól.
Hát ez tényleg durva. Tesla tekercs hang tulajdonos. EPIC FAIL.
Kíváncsi lenné ki az illető. Amúgy lehet hogy azok a jogászok, azt hitték hogy utánozni akarod a Arc Attac-os csókákat. Mivel a tesla tekercs hangok teljesen véletlenül alakulnak ki. Az univerzum törvényei ezt mondják.
Az Arc Attacknak meg mi köze az egészhez?
Ez melyik alállomáson van?
Amikor a trafógyár mellett voltam nyári gyakorlaton, ott láttam élőben ezeket. Darabonként 1 tonnásak. Az alján és a tetején az a szürke korong betongyűrű.
Kérhetnék egy kis felvilágosítást, hogy pontosan mire is való ez a fojtótekercs (nem speciel ez az egy, hanem úgy általában)?
Hát nem spóroltak a rézzel, pláne a betonnal. Hát te nagyon Tesla tekercs mániás vagy, csak ne hogy túlzásba ess.
Általában: a fojtó egy induktív ellenállás.
De a szerepe függ a felhasználástól. Erőátviteli hálózatokon terheléselosztás, áramkorlátozás a szerepe, kiegyenlítőként, tranziens-elnyomóként szerepel transzformátor csillagpontja és a föld közé kötve. Korlátozza a zárlati áramot, amíg a védelem leold. Nagyobb frekvenciákon nő az ellenállása. Emiatt felharmonikus szűrésre is jó. Lásd erőátviteli hálózatok, vagy rádiótechnika. Utóbbiban pl. a tápfeszültséget szűrik vele, mert egyenáramúlag kicsi az ellenállása, de a nagyfrekvencia nem jut át rajta. Megakadályozza a nagyfrekvencia (amit pl. egy antennára szánnak) rövidre záródását a tápegységen keresztül. De munkaellenállásként is használják. Az aktív alkatrészek egyenáramú munkapontját nem befolyásolja, de váltóáramúlag ellenállásként viselkedik. Váltakozó feszültség vehető le róla a következő fokozat számára. Tápegységekben (egyenáramú körök) szűrő, energiatároló, áramfelfutási sebesség korlátozó (ellentétben a kondenzátorral), illetve feszültségfenntartó, amikor a feszültség csökken - ilyenkor a benne létrejött mágneses tér energiáját táplálja vissza, simítva az átfolyó áram hullámosságát. Minél gyorsabb a feszültségcsökkenés, annál nagyobb feszültséget táplál vissza - lásd: indukció.
Óbudain. Nagyjából 10 darab van belőlük.
Big nagyjából mindent leírt róla, a fojtózásnak pl. ott is szerepe van, ahol a fogyasztó meghatározza, hogy hozzá mekkora áram folyhat be maximum (nyilván zárlatkor folyhat a legnagyobb, tehát azt az esetet kell vizsgálni). Amit a csillagpont és föld közé tesznek, úgy hívják, hogy Petersen tekercs, illetve kompenzált hálózat, és földzárlatkor van szerepe.
Valaki le tudná nekem írni a Staccato működési elvét? (Mert én szerintem értem, de lehet hogy alapszintű a probléma, és ezért nem tudom működésbe hozni.)
Sziasztok!
A segítségeteket szeretném kérni mert elég kezdő vagyok a témában. Építettem egy Skori féle 24V-os Tesla tekercset és 2db 12V 12Ah zselés akksiról akarom meghajtani de a biztosíték egyből kiég, átnéztem többször is a kapcsolást és a nyákot és nincs különbség köztük. Mi lehet a probléma? Válaszotokat előre is köszönöm! Üdv.: Papirkutya20
Ha 10mA-es gyors biztosítót teszel bele, akkor biztosan kiég.
5A-es bizti van benn ahogy a leírásban is van.
Próbálj egy pár ohmos ellenállást ideiglenesen bekötni, a nagy kondik töltése vágja ki lehet.
Rendben, köszi a tippet! Más kérdésem lenne miért van az hogy rákötöm a 2 db akksit amik sorba vannak kötve de nincsenek tele olyan 18,3 V körüliek és 1,98A-ek viszont ha rákötöm az áramkörre akkor leesik a fesz. 7,5V körülire, van egy másik forrásom is ami 24,5V és 1A ez fixen jön és ha rákötöm ugyanez a helyzet 7,5V ra leesik és nem történik semmi.
Előre is köszi. |
Bejelentkezés
Hirdetés |