Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1613 / 3960
(#) janikukac hozzászólása Márc 3, 2012 /
 
Sziasztok. Megépítettem ezt a nyákkal való panelt. A panelok gyáriak, nem is én terveztem , és készítettem. Eddig nem akart működni az egész, de rájöttem, hogy azért, mert a f-g szegmenset a tervező felcserélte. Most hogy én ezt orvosoltam , a 3. 5. kijelző, ami direkt úgy lett tervezve, hogy fordítva rakjam be, hogy a DP ledek villogjonak, azok is kijelzik megfelelő számot, de tükrözve. Szóval csak úgy látszik a szám rendesen, ha totál átfordítom a panelt, de akkor meg ugye a többi számot látom rosszul. Mit kössek át, hogy jó legyen azon is? Így néz ki az én panelem is, mint a felső képen , ami látszik... Bővebben: Link A kapcsolás pedig ez Bővebben: Link
(#) moltam99 hozzászólása Márc 3, 2012 /
 
Üdv!
A kapcsolások közt lévő Canampot szeretném megépíteni. A cikk azt írja: Alkalmazzunk csillagpontos huzalozást.
Ha jól értem, akkor ez azt jelenti, hogy az összes föld egy pontba fut össze? Ez csak a tápra vonatkozik, vagy az erősítő részre is?
Ha arra nem, akkor ott az alkatrészek földpontját egymással kell összekötnöm, és az egyikre rákötnöm a tápból jövő földet?
(#) Orion90 hozzászólása Márc 3, 2012 /
 
Üdv!

Nem tudom hogy ide kell-e hogy írjak, arra lennék kíváncsi, hogy a 400/230 V-ot hogyan "stabilizálják" hogy + - 10 %-on belül legyen a feszültség? Gondolom nem elég a 120 vagy a 20 KV-os részt szabályozni.

Kösz előre is!
(#) kemikál hozzászólása Márc 3, 2012 /
 
Helló sziasztok !

Egy rgb led mood light 101 építek ,
schematic rajzról készítettem nyáktervet minden alkatrész ugyan az viszont a ledek nem nyákon vannak ,hanem dróttal viszem tovább. Kérdésem az lenne , hogy ez így űzzem képese ahogy le rajzoltam a nyáktervezővel a nyákot. Sajnos a programban nincs kapcsoló se nyomógomb , de helyét oda tettem.

Előre is köszönöm .

Üdv kemikál
(#) Prometheus01 válasza vilmosd hozzászólására (») Márc 3, 2012 /
 
Köszi!
Erről olvastam én is, de a 4t trabantok és wartburgok műszereiben BC237 vezérli az olajnyomás visszajelző izzót. Ezt akarom kiváltani, de BC182 van most itthon...
(#) reloop válasza kemikál hozzászólására (») Márc 3, 2012 /
 
Szia! Üzemképes.
(#) kemikál válasza reloop hozzászólására (») Márc 3, 2012 /
 
Köszi a gyors választ.
(#) minicooper válasza kendre256 hozzászólására (») Márc 3, 2012 /
 
Még nemtudom akár még a cipőtalpára is felszerelem s teszek a csukámba egy LED-et. Vagy valami ilyesmi még nemtudom de nagyon érdekelnek a felhsználási módjai.
S köszönöm!
(#) mindenes válasza moltam99 hozzászólására (») Márc 3, 2012 /
 
A gyakorlatba általában a pufferkondi lábánál hozzák össze a nagyabb áramokat vivő földeléseket.
(#) kadarist válasza Orion90 hozzászólására (») Márc 3, 2012 /
 
Szia!
Az erőműveknél stabilizálnak. Máshol már nem igazán lehet beavatkozni.
(#) mindenes válasza janikukac hozzászólására (») Márc 3, 2012 /
 
Nem kelett volna felcseréld a kijelzőket a dp pont miatt, mert ezek a kapcsolási rajzon be sincsenek kötve ebből kifolyólag villogniuk sem kell. A villogás most azért lehet mert vagy az f vagy a g szegmens kerűlt a dp helyére. Ha visszateszed a kijelzőket az eredit pozicióba minden működni fog szerintem.
(#) Csupasz válasza janikukac hozzászólására (») Márc 3, 2012 /
 
Szia
Ne fordítsd át a kijelzőt, mert a LED-ek nincsenek bekötve,vicsys csak azt mutatta meg, hogy ha beteszed, hogy kell tápra kötni, de villogni nem fog.
Üdv:
Csupasz
(#) kendre256 válasza Orion90 hozzászólására (») Márc 3, 2012 /
 
A hálózati feszültséget és frekvenciát is szabályozzák egyidejűleg, ezek összefüggnek.
Egyrészt az erőműben a generátorok gerjesztésével és a turbinák fordulatszámának változtatásával (több-kevesebb gőzt engednek rájuk). Másrészt erőművek be-kikapcsolásával, valamint nagyobb terhelés esetén külföldről áramvásárlással (árameladással). Ez utóbbit az országos villamos teherelosztó irányítja.
A 400/230V feszültsége ezektől függ, meg a fogyasztói terhelésektől. Ha a terhelések növekszenek (hosszú távon növekszenek) akkor transzformátorokat, vezetékeket cserélnek, további vezetékeket építenek ki, erőművi kapacitást bővítenek stb.
Itt találtam egy leírást a magyar villamosenergia rendszerről, van ...dolog.
(#) zozoli válasza Stefan hozzászólására (») Márc 3, 2012 /
 
Akkor mehet a hálózati áram egyik drótja az egyik párhoz és a lámpa egyik drótja a másik párhoz, míg a 2 másik drótot összekötöm? Vagy a P-nek meg az L-nek is van szerepe?
(#) minicooper hozzászólása Márc 3, 2012 /
 
Hogyan ejtik az µF-t. A F az farrát,de mi az u?
(#) janikukac válasza Csupasz hozzászólására (») Márc 3, 2012 /
 
Sziasztok! Pedig ezek mind igy kellene, hogy legyenek. A hiba az volt, hogy az F-G szegmens fel volt cserélve, illetve az illető, aki tervezte, totálisan elrontotta a bekötéseket. A gyártója azt mondta, kidobhatom, mert sajnos nem lehet megcsinálni. Csak miért nem szólt nekem előtte. Most egy PIC, 6 kijelző, meg a többi minden kuka. Nincs hőlégfúvóm, hogy leszedjem a furatfémes panelről. :@ És a testvéremnek se lesz ajándéka.. :@
(#) Addye hozzászólása Márc 3, 2012 /
 
Sziasztok! Lenne egy teljesen alap kérdésem. A mellékelt kapcsolásban az ellenállások milyenek legyenek? Gondolok itt:
-fémréteg, szénréteg vagy huzal ellenállás? Ezek között mi a különbség? Elég kezdő vagyok Előre köszönöm a segítséget.
(#) colossal404 hozzászólása Márc 3, 2012 /
 
Hello!
Egy olyan kapcsolásra lenne szükségem ami a 12V-os egyenáramot 12V-os váltóárammá alakítja. Logikus módon ez egy szaggató lesz, de konkrét kapcsolást még nem találtam hozzá. Konkrétan hogy minél több információt közöljek egy cirka 100W-os erősítőt szeretnék meghajtani róla autóban, de az erősítő amit szerezni tudtam az 12V-os váltóáramról működik (vagy egy kapcsolás után +17 és -17 volt valamint földelés megy az erősítőbe konkrétan, de szerintem ezt nehezebb előállítani mint egy szaggató áramkört).
(#) remix78 hozzászólása Márc 3, 2012 /
 
Hello!Tud valaki segíteni?Több éve keresek egy kondenzátort.REMIX C250 1.5µF 250v UN a pontos típusa.Sok hasonlót lehet venni ebben az értékben,de nekem csak ez a fajta kellene.Már mindent megmozgattam érte és Bp.-en egy boltban 1 db volt régről megmaradva.Nekem több is kellene ebből,ha valaki tudna valahonnan pont ilyet.Remélem tud valaki segíteni?!
(#) bodnar00 válasza Addye hozzászólására (») Márc 3, 2012 /
 
Szia! Fémréteg jó lesz oda. Mi a különbség köztük, keresgélj. link link
(#) Addye válasza bodnar00 hozzászólására (») Márc 3, 2012 /
 
Köszönöm
(#) Addye válasza bodnar00 hozzászólására (») Márc 3, 2012 /
 
Még annyit szeretnék kérdezni, hogy az lentebb linkelt kapcsolásban szereplő 386-os az ezek közül melyik, vagy melyiket használjam inkább?
LM 386 N-1
LM 386 SMD
(#) moltam99 válasza mindenes hozzászólására (») Márc 3, 2012 /
 
Köszi!
Akkor tehát csinálok egy nagy földpontot a kondik lábánál.
Tehát ha jól értem akkor erősítő részben nem kell alkalmaznom ezt a módszert, hanem ott csak összekötöm egymással a földpontokat, és ezt valahol rákötöm a tápban lévő földpontra?
(#) vilmosd válasza Addye hozzászólására (») Márc 4, 2012 1 /
 
Barmelyiket hasznalhatod, mert a kapcsolas gaz, de nagyon. Nem tudom mi a cel ezzel a kapcsolassal, de semmi koze a LM386 alkalmazasaihoz.
(#) biji válasza Orion90 hozzászólására (») Márc 4, 2012 /
 
Az erőművekben vannak "K" trafók./ kuplung v. korrekciós transzformátorok./ A szabályzás történhet pl:35KV, 120KV-on is.
(#) biji válasza kendre256 hozzászólására (») Márc 4, 2012 /
 
A gépnek szinkron fordulaton kell forognia, ami 3000.A fordulat számnak állandónak kell lennie, ez határozza meg a frekvenciát.
(#) kendre256 válasza biji hozzászólására (») Márc 4, 2012 /
 
Ezt én is tudom, de a frekvencia értékét erőművek bekapcsolásával, a turbinák teljesítményének változtatásával tudják szabályozni, mert időnként kell. A szinkron fordulat csak közelítőleg 3000, sohasem pontosan annyi, megmérheted a hálózati 50 Hz-et, mindig eltér picit. Ha növekszik a terhelés, akkor csökken a frekvencia, akkor kell bekapcsolni egy újabb erőművi blokkot, erőművet, vagy venni külföldről áramot.
ELMŰ tájékoztató:
"A hálózati frekvencia együttműködő szinkron csatlakozású hálózatoknál: 50 Hz ą 1% a hét 99,5% -ában és 50Hz +4% / -6% az idő 100% -ában "
Ebből az látszik, hogy a szinkron fordulatnak leginkább 2970 és 3030 között kell lennie, de az idő 5%-ában még 2820 és 3120 között is lehet.
(#) bodnar00 válasza Addye hozzászólására (») Márc 4, 2012 /
 
Az LM 386 N-1-et használd , azzal könnyebben tudsz dolgozni.
(#) Addye válasza bodnar00 hozzászólására (») Márc 4, 2012 /
 
Rendben, köszönöm
(#) FeketeVipera hozzászólása Márc 4, 2012 /
 
Sziasztok! Mennyi egy átlagos édesvíz (pl. csapvíz) hozzávetőleges fajlagos ellenállása? (Látom már kérdezte valaki, de ott csak a desztilláltról volt szó.) Köszi!
Következő: »»   1613 / 3960
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem