Fórum témák
» Több friss téma |
Nincs mit
Ablaküveget azért ne használj,mert hatalmas fényerőt tükröz vissza,sok esetben ez nem is tesz jót a diódáknak,egyszer már megjártam ezzel,egyszerre 3 vörös diódámat sütütte meg a tükörrel véletlen visszairányitott lézerfény. Ha minden héten bevetésen van,akkor tényleg meghálálja a szakszerű por és fröccsenés elleni védelmet. Mellesleg,ha nagyobbacska a lézer teljesitménye,(>2-300mW)a port ráégeti a tükörre és a dichró felületése,aztán annak annyi,de legalábbis valószinű,hogy az eltávolitása maradandó karcokat hagy rajtuk.
Uhhm,kimaradt:
350mA-en megy a mici dióda(ne reklámozzunk) Nem akarom többel hajtani,mert 11ezer forint egy ilyen csöppség.Időm még nem volt,hogy egyesitsem éltükrözéssel őket.De igy is nagyon meggyőző a fénye,emlékezetből azt mondanám,fényesebb,jobban látható,mint a 3*660nm-es diódám egyesitve.CSak a sugár profilja rettenetes. Hamarosan érkeznek hozzá a lencsék,akkor majd összerakom véglegesre.Láttam képeket,nagyon szépre be lehet állitani velük.
Szia!
A galvok jól be vannak állítva avval nincs bajom, nekem a mamba tökéletesen működik, win7-el használom és nem fagyogat, lassan meg tanulok mindent rajta, nekem az a bajom a dac-al hogy el inditom a progit és futtatok rajta egy show-t és rá nyomok a play gombra és fél sec-ig a galvok össze vissza mozognak de csak az első indításnál, utána semmi gond nincs velük. A 532-re vissza térve nem akarom túl hajtani mert így is nagyon erős a fénye, úton van egy 2w-os c-mount dioda és abból szeretnék egy nagyobb zöldet csinálni meg van hozzá minden már csak arra várok. Készülőben van a másik projektem is. Üdv: Tybord
Megyen, volna pár kérdésem vele kapcsolatba privátba fel is teszem, mert jó jönne a tapasztalat.
Nálam is win7-en fut.(Van akinek meg win98-on...)
A hardware-nek nincs baja.Korrekten össeszórt DAC. Kérd meg a gyártót,cserélje ki. A program,meglehet csak nálam,valami hardware hiba miatt fagy,nem kizárt.Bár az elején még nem csinálta,azóta nem változott a konfigem. Szereztem laptopot,csak erre a célra,majd kipróbálom azon is. Élő felhasználásra nekem nem felelt meg.Ha a felületre kattintok,a kimenetek letiltanak,igy nem tudok valós időben file-okat betölteni.A live része meg annyira live,hogy semennyire. A profi program képes zenei ütemre operálni és hihetetlen erős,teli van mindennel,amit a lézerrel lehet csinálni.Egyesek szerint,ezek fölösleges sallangok.Nekem nem,ha sok pénzbe kerül,legyen is benne jó sok sallang...Lehet hogy 100%-ban nem tudom kihasználni,de az már az én dolgom,mire költöm el a keresetem! Le kell szedni a demót és akkor kiderül miért annyi amennyi. Más: Épiteni akarsz egy új DPSS-t? Erre kiváncsi leszek,szerintem más is.Gondolkozok én is ezen,de egyenlőre legyen meg amit akarok.
Sziasztok!
Egy olyan kérdésem lenne, hogy egy elvileg 5mW-os zöld pointerbe lévő hibridkristály mekkora teljesítményű infra mellett nem megy tönkre?
Szuper kérdés, ez engem is érdekelne! Épp arra készülök, hogy egy 5mW-os pointerből kiszedem az infrát, felesztergáltatom, illetve egy új tartót gyártatok le, amibe belefér a 9mm-es dióda (1W-os).
Nekem kb 50 nagyon max 70mW optikai teljesítményű zöldre lenne szükségem.
Szebence és P attila!
Elvileg működhet a dolog csak arra kell ügyelni hogy a pointerben lévő kristály meg a dióda megfelelően nagy hűtést kapjon. A pointerben elég vékonyka réztömbben van a ktistály ha a kristály rézfoglalata hővezetővel érintkezik a külső rézházzal akkor a külső rézházra is jó lenne hűzni egy vastagabbat hővezetp zsír segítségével .
A kész, módosított modult egy 40x40x40-es alu kockába akarom belepréselni, amit peltierrel fogok hűteni.
Majd ki kell tapasztalni, mennyire hűthetem le az alutömböt, hogy ne kezdjen el csökkenni a dióda hullámhossza és a kristály is megfelelő hőmérsékletű maradjon, ne hűljön le túlságosan.
Ez jó, engemet is érdekel pár dolog ezzel kapcsolatba mint például mennyi az optimális hőmérséklet és azt mivel méred be annak érdekébe hogy az a hűvösebb időszakba is maxot produkálja? Epyn amit vettem tőled abba van sensor?
Atis!:
Azért a hűtést nem szabad eltúlozni.(vörös 660nm-es modulnál sem érdemes ,mert 0C° közelében sem esik 650nm alá a hullámhossz,nem éri meg az egész csak a rengeteg hőt termeli a TEC és párásodik) Itt leirtam az okát. Bencének is: A legoptimálisabb a 25C° +-1fok tartása,ha a pointert szeretnétek átalakitani. Ez a diódának és a kristályoknak is megfelelő a helyzetben,mivel egyben vannak,fémesen érintkeznek egymással a tömböcskék. A bidirekcionális (H-hidas) vezérlés lenne a legjobb a peltiernek,ami ha hideg van,akkor felfűti 25C°-ra a dióda környékét,nyáron vagy melegben pedig lehűti erre. Ez a kis méretek miatt gondolom,a kicsinyke pointer modul abban a hatamas 40*40*40 mm alu kockában.Már önmagában elég a hűtéshez. Az én diódám 3A-en üzemel és a tömbje alig nagyobb,mint egy régebbi alaplap chipset hűtője,szóval pici.A peltier se tombolhat,mert nincs rá szükség,alig párszáz mA-en hűt.Leirtam,ha hideg,mikor bekapcsolom,akkor nem nagyon világit,kell neki a 30C°hogy fényes,nagyon fényes legyen.Kézmeleg az egész. Gtomi! Ezek a TEM/peltier által hűtött rendszerek mind tartalmaznak szenzort. Ez a legtöbb esetben egy hőellenállás.A dióda közelében van elhelyezve igy a legkisebb hőingadozásra bekapcsol a hűtés vagy épp csökken annak teljesitménye. A cél egyértelmű: A stabil,állandó hőfok tartása,az,amire azzal a bizonyos leragasztott potméterrel be van állitva! Köszönöm a figyelmet.
Nem negengedett szerkeszteni
Mivel ezek az egyszerű peltieres hűtőrendszerek nem mindenhatóak,csak egy bizonyos határok között működnek,sem fagyban,sem nyáron 35 fokban nem ajánlott a lézerezés. Ha hideg van nincs ami visszafűtse a rendszert(hacsak nem alakitasz egy nem épp kicsikét a TEM vezérlésén),nyáron pedig a hűtés és a nagy hőmérséklet különbség miatt be fog párásodni az egész.Tapasztaltam.Nem biztos hogy jót tesz a nyitott diódáknak és a kristálynak a nedvesség. Várni kell,amig besötétedik,lecsökken egy kicsit a kánikula,vagy télen ne nyitott ablak mellett örvendeztessétek a szomszédot lézershow-val.
Hőmérővel...
Infrás eszköz,vagy DMM tapintószenzorral.Nem 5 perces játékot igényel a hőfok beállitása,ezt garantálhatom!
Mind ezek a zöld modul-ra vonatkozik? A 445 diódáknak mindegy?
Valaki feltett egy kérdést nem is olyan régen:(forrás)
-Lehetséges lenne-e a 445nm hullámhosszt a dióda hőmérsékletének emelésével növelni 450nm környékére,jobban láthatóvá,kevésbé UV szinre. -A válasz pedig az volt,hogy előbb ég el a dióda,minthogy bármilyen látható mértékben változzon a /kék/szin,vagy annak láthatósági mértéke. A 445nm-es diódának élettartam szempontból jobb,ha alacsonyabb hőmérsékleten van,de nem szükséges a hőfokstabilizálás és nem is kell -10C°. Lényeg,hogy véletlen se tudjon túlmelegedni,ezért egy izmosabb tömb,jó hőkontaktussal és ventivel, vagy ha van,akkor TEC.Ezzel nyáron is tudod üzemeltetni biztonságosan.Neked ajánlott,mert diszkózol,rendezvényeket bonyolitasz le egész évben. Ahogy eladtam Neked,hűtőtömbben,úgy nekem nyáron minden gond nélkül üzemelt,nem volt rajta semmiféle ventillátor,extra hűtés.Ha még mindig jó,akkor ezután is jó lesz,ne bántsd,fölösleges körbebástyázni. A vörössel/konkrétan a 22X-es DVD dióda megegyezőjével- LPC-815/pedig 15C°alá nem érdemes menni,a párásodás miatt,ill. egyesek panaszkodtak,hogy ha fagypont közelébe hűtik,hajlamosabb előfeszitő áram nélkül elhalálozni.
Vannak komoly/abb zöld vagy akármilyen DPSS/OPSL fényforrások,amelyek TEC vezérlése komolyabb,mint az egész elektronikája együttvéve.Külön hűtik a diódát,külön a kristályokat,mindezt 0,1C pontossággal,elvégre nem a hatalmas alutömbért fizet az ember több ezer $-t.
Az egyszerű zöldek illetve 473nm-es kékek csak egy TEM modult tartalmaznak,ezt kapcsolgatják úgy ahogy a hőmérséklet megkivánja. Egyszerű,viszont vissza is üt:a kimenő teljesitménye ingadozhat,mert egyrészt lassú a hűtés válaszideje,másrészt:leirtam,a hőmérséklet kritikus pont a DPSS-eknél. Ezzel kell beérnünk,a marok,-zseblézerekkel.Senkinek nincs pénze a komoly lézerekre és szerintem szüksége sincs.
Nekem a Collektor által gyártott modulban van, több mint egy éve használom, rendszerességgel, nyáron nagy melegben szabadtéren is, eddig baj nem volt igaz, van egy nagy ventilátor is a doboz tetején ami kiszívja meleget, 1 A vannak hajtva diódák.
Egyszer neki álltam de hamar feladtam, rengeteg idő kell hozzá és hamar kifogytam az ötletekből, de bár lehet egyszer még ráveszem magam.
Talán majd én is folytatom,van 3 megkezdett játékom,mindegyik zenei szinkronnal.Az animációs show-kat nem erőltetem,nem fognak meg.Inkább a nézőtéri szempontból egy sugárjáték.
De ahogy mondtad,időigényes és azért nem is túl könnyű.
Hali!
Végigolvastam a fele hozzászólásokat, de ilyesmire nem találtam megoldást. Ez egy pici, 'egyszerű' kütyü, látszólag legalább is. Gondolom ebbe is két tükör van, csak valami spéci? Vagy egy lencse van lehet előtte? Zsolti
Diffrakciós ráccsal működik,kettő darab.Ezeket forgatják.
Semmi spéci. A sugár/ak ezeken keresztül haladnak át. Láttál már lézerpointert amire ábrát kivetitő kupakot lehet felcsavarni? Ugyanaz,hasonló kis lapocskák vannak benne.De lehet kapni ilyen csillagos effekttel szerelt pointert is. Érthető leirását még nem találtam ezeknek a diffrakciós szűrőknek,keresek majd. De itt van az ami abban a kicsi lézerben is van.Ha cd-re,DVD lemezre irányitasz lézersugarat,hasonlót fogsz látni,csak kisebb mértékű fénytöréssel.
Áhh, értem. Köszönöm a magyarázatot.
Most már csak az a kérdés, hogy érdemes-e megépíteni, mert lehet, hogy árban körülbelül egy szinten lenne vásárolttal. Sőt! Mert kell bele: - green 532nm, red 650nm (green 50mw, red 100mw) - 2 db diffrakciós rács - hűtés + egyéb kisebb alkatrészek + táp Ebay-ről 5500 Ft-ért megvehető Az anyagköltség meg legalább 2*1500+2*2000+x... Itt megy el az ember kedve az építgetéstől :S. Zsolti
Hali!
Nem az ilyen sholaser-eket kell utánépíteni. Vedd meg a gyárit, ilyet nincs értelme építeni, legalábbis anyagiak miatt nem.
Kb. 10 ezer Ft egy ilyen, nem érdemes építeni, nagyobb diszkós boltokban kapsz.
Ez minden csak nem show
Azért van,hogy el lehessen adni,neked meg ne jusson kenyérre.
Érdekes mintákat vetít és könnyen be lehet tőle fordulni ha sokat nézi az ember . Olyasmihez tudom hasonlítani mint amikor 4 oldalról meglőnek egy tükörgömböt és azt forgatják, abba is el lehet szédülni ha padlón lévő mintát nézi az ember sokáig.
Igen,érdekes,de nem tudom mi értelme van.
Egy 50 kilós sugárasztal,telipakolva ezekhez hasonló effekt-tárcsákkal és útváltókkal,az már inkább értelmes dolog. Szerintem a legelvetemültebb lézeres látvány egy ilyen. :eplus2:
A gitárosunknak pont ilyet kapott kölcsön, és füstben ez is azért jól nézett ki a legutóbbi bulin. Persze amilyen projektek voltak itt a fórumon, ahhoz képest ez semmi, azt aláírom. De a semminél jobb, és azt mondták az emberek 4-5 óra után, hogy nem volt nekik zavaró.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |