Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Áramtermelés (háztartási célú kiserőmű)
Lapozás: OK   16 / 23
(#) kameleon2 válasza nrg hozzászólására (») Márc 1, 2012 /
 
TÜV és szolgáltató - ne félj a gyártó állja a költséget ! 3 éve be szeretnének lépni, de a Sunnyboy eddig mindent tarolt. Pedig jó és olcsó gépek magyar szervizháttérrel. Ja -olasz....
(#) nrg válasza kameleon2 hozzászólására (») Márc 1, 2012 /
 
Gondolják elég nagy a magyar piac, állami támogatás nélkül is??
Van egyébként kisebb feszültségű (96V) inverterük is, ami tudja az MPPT-t?
(#) kameleon2 válasza nrg hozzászólására (») Márc 2, 2012 /
 
Némileg több paraméternek azért jobban örültem volna. A szándék megvolt a részemről.
(#) btoti válasza kameleon2 hozzászólására (») Márc 6, 2012 /
 
Szia!

Végső elkeseredésed előtt némi ötletet azért adnék.
Mivel forintális hasznot éves szinten kb. a 3 kW feletti teljesítmények jelenthetnek én célszerűnek tartanám a 3,5 kW (16A-s mérőhöz) és az 5 kW (25 A-s mérőhöz) betáplálási teljesítmény értékeket megcélozni. A házi betáplálásoknál talán az 5 kW a felső szóba jöhető határ, mert 1 fázison ez a legnagyobb megengedett betáplálási teljesítmény. E felet csak 3 fázisú betáplálásról lehet szó. Ez szerintem már egy másik, nem házi kategória.
Ekkora teljesítményekhez viszont már a 2-300 V-s meghajtó fesz. érték illik a minél kisebb vezeték veszteség miatt.

Ha megjelenne a magyar piacon szinkrongenerátor közvetlen hálózatba táplálását lehetővé tevő szinkronizáló automatika (mikro szél, víz erőművek) - az már külön csoda lenne. És persze nem inverter árkategóriában, hanem annak kb. tizedéért, huszadáért.
(Minimális elvárás az előírt hibahatárokkal: A hálózati fesz. függvényében szabályozza a gerjesztést, figyelje a frekvenciát és adjon arányos hibajelet az elektromos visszafékezéshez, majd fázisszög azonosság pillanatában adjon parancsot a hálózatra kapcsoló mágneskapcsolónak.)
(#) kameleon2 válasza btoti hozzászólására (») Márc 6, 2012 /
 
Köszönöm. Egynek már jó !
(#) durkonorbi válasza kameleon2 hozzászólására (») Márc 8, 2012 /
 
Én javasolnék még egy dolgot... ha kisebb házi méretekben gondolkodunk, akkor megfontolandó lenne egy 1200W körül, természetesen egyfázisú is... erre már több modul is ráköthető, még nem a pénzkeresés, "csupán" befektetés jelleggel már elmegy... rátehető egy induló és egy közepes modulszámú rendszer is... aki ezt kinövi, majd lép tovább... szerintem... Viszont egyre nagyobb rendszereknél egyre kevésbé irritáló a drága inverter, de amikor valaki néhány modullal indítana, és annyiba kerül az inverter mint a komplett rendszer többi eleme, az sokszor azonnal visszaveti a lelkesedést...
(#) btoti válasza durkonorbi hozzászólására (») Márc 8, 2012 /
 
Magam is támogatnám ezt a "kedvcsináló" kategóriát is. Ráadásul egy "mézes madzag" árral valószínű, hogy sok kezdő, próbálkozó rácsapna.
Hogy kW körül befektetés? - inkább nem írok semmit.
(#) kutató válasza durkonorbi hozzászólására (») Márc 8, 2012 /
 
Nálam egyelőre ez az összetételű rendszer működik. Az inverter volt a legdrágább, amit szerintem itthon is potom pénzből is ellehetne készíteni jó minőségben. Csak nincs rá vállalkozó? Vagy csak összekellene dugni a fejünket és megcsinálni a tutit. Sok ügyes ember van itthon vagy maradt itthon, jobbat és olcsóbbat lehetne elkészíteni mint Kínában. Ráadásul garanciában. Az alaptípus összerakása sem lenne horribilis összeg.
(#) durkonorbi válasza btoti hozzászólására (») Márc 8, 2012 /
 
"Hogy kW körül befektetés? - inkább nem írok semmit."

Írhatsz... bár nem értem miért akadtál fent rajta... akinél néhány százezer FT áll rendelkezésre éppen arra, hogy csökkentse a havi kiadásait, annál ez egy korrekt befektetés lehet... főleg, ha tudna visszatáplálni korrekten... nálam is sorra kerül hamarosan, ha kifutott minden ami előtte van... Nem feltétlen napelemmel egyébként, nálam egészen más lesz, ami az energiát adja, nem a Nap, de ettől még mehet rá az is...
(#) laccika77 válasza btoti hozzászólására (») Márc 8, 2012 /
 
üdv! Az én logikám szerint a 2-3kw körüli lenne a "legoptimálisabb". Nem tudom a szolgáltató tesz -e valami különbséget vagy a meglévő csatlakozásra teszi az oda-vissza órát.!? (Ez nálam 3x16A) A cél az lenne, hogy a későbbiekben tudjam fedezni éves átlagban a saját fogyasztásomat, ami idővel kis mértékben ugyan,de évről évre növekszik. Jelenleg a meleg vizet nem számítva, 250Kwh a havi átlagom. Szerintem ehhez kellene 2,5kw nap és vagy akármilyen zöld energia. Én úgy tervezem (egyenlőre pénz hiányában, csak elméletben), Hogy ezt a teljesítményt kellene megcélozni, de induláskor kevesebb napelemmel (kb 500w) aztán meghagyni a lehetőséget a bővítésre. Ha kerül pénz akkor 1-2 cellával mindig lehetne bővíteni. Fogalmam nincs az árakról, az is döntő lehet, hogy mennyivel kerülne többe a 3Kw-os inverter, mint az 1Kw-os!?
(#) nrg válasza kameleon2 hozzászólására (») Márc 8, 2012 /
 
Nem teljesen látom a logikát a kérdés mögött.
Mit számít az, hogy mi milyen invertert látnánk szívesen? A nagyobb teljesítményű (10 - 50kW) inverterek esetében az ár sokkal kevésbé számít és akik ilyen méretű rendszerekbe fektetnek, a minőség és megbízhatóság sokkal fontosabb, vannak bőven nagynevű gyártók termékei a piacon..
Kizárásos alapon marad a kis teljesítményű piaci szegmens, ahol a jelenlegi környezet mellett elég kis keresletre lehet számítani, ti. alig van ilyen irányú állami támogatásra pályázati lehetőség.
Ha ezek mellett tényleg be akarnak lépni a hazai piacra, akkor meg nyilván nem egy invertert fognak minősíttetni, hanem egy teljes portfóliót.
(#) btoti válasza durkonorbi hozzászólására (») Márc 9, 2012 /
 
Inverterről, és beépített (csúcs és nem átlag) teljesítményről lévén szó a "befektetés?"-t napra, szélre értem:

Szél: 1 kW beépített, csúcs inverter telj. - ~4 m2 szélkerék, ~300 kWó/év betáplált (~15000 Ft/év megtakarítás).

Nap(elem): 1 kW beépített, csúcs inverter telj. - ~10 m2 napelem, ~1500 kWó/év betáplált (~75000 Ft/év).

Add össze, hogy mibe kerül a rendszer és máris adódik a megtérülési idő (közben egyes elemei elhasználódnak, cserélni kell). Befektetés, vagy pénzköltés?
Magam is aktív híve vagyok az alternatív energiák házi hasznosításának, így semmiképp nem ellene, de a REALITÁSOK mellett kardoskodom.

A rejtélyes "egészen más" energiaforrást nem akarom tippelgetni, ha titok, maradjon a titkod. Ha esetleg víz, vagy biogáz - ott inkább szavazok a szinkron generátorra, mint a csillagászati divat-árú (a gyártási, logisztikai költsége a jelenlegi piaci eladási árnak kb. 20 %-a) inverterre.
(#) btoti válasza laccika77 hozzászólására (») Márc 9, 2012 /
 
Szia!
Én is a ma már általánosnak mondható 3x16 A-hez legjobban illő 3-3,5 kW-s tartom legalkalmasabbnak házi célra. Ennek az ellátása bőven variálható és az éves betáplált már ténylegesen észrevehető megtakarítás - persze a mai ár minimum feléért. Így kis hazánkban is lenne esély néhány ezer db eladására a közel nulla támogatás, sőt energia hivatali, kormányzati, áramszolgáltatói jól összehangolt akadályoztatás mellett is. (Soha nem értettem, hogy a "szegény nyugatibb" országokban, ahol "dúskálnak" az energia forrásokban - miért támogatják a házi energia előállítást, míg nálunk a drága orosz gáz mellett görcsösen ellenzik pártállástól függetlenül.)
A kétirányú mérő áram korlátja marad az eredeti (nálad 3x16 A), ha nem kéred a módosítást. (Összesen, az összes fázison 35 A-ig díjtalan, e felett ~4000 Ft/Amper hálózatfejlesztési díj terheli.)
Addig leszel boldog, amíg az árakat nem tudod!
(#) gulyi88 válasza btoti hozzászólására (») Márc 9, 2012 /
 
A legújabb módosítás szerint 3*63A ig ingyen bővítik a csatlakozást háztartási kiserőműnek, de ha a hálózatot is kell bővíteni azt már kiszámlázzák.
A termelési szaldót pedig csak áramdíjon veszik át.
(#) btoti válasza gulyi88 hozzászólására (») Márc 9, 2012 /
 
Igen, szinte az áramszolgáltatók részéről is követhetetlen módosításokat konkrét esetben tisztázni kell. Lényeg, hogy ha megfelel a meglevő áram korlát, akkor a szerződés módosítása után (ez nem kis csata, de megnyerhető) díjtalanul lecserélik ugyanakkora áram korlátú, de kétirányú mérőre.
(#) kutató válasza btoti hozzászólására (») Márc 9, 2012 /
 
Üdv!
Nem akarok szőrszálhasogató lenni de 1KW-ból -attól függően hol laksz kis hazánkban- 1300-ra számíthatsz. Ez is csak egy vélemény persze. Minimummal számolva.
(#) btoti válasza kutató hozzászólására (») Márc 9, 2012 /
 
Szia!
Már-hogy az 1500 kWó helyett 1300 kWó?
Ha igen, bőven a tervezhető 20 % hibahatáron belül vagyunk. Fejben levő adatokból saccoltam nagyságrendileg valamilyen egri mérési adatokra emlékezve.
(#) kutató válasza btoti hozzászólására (») Márc 9, 2012 /
 
Igaz, különbség nem nagy.
(#) Ferkógyerek hozzászólása Márc 9, 2012 /
 
Sziasztok!
Nem akartam hozzászólni ehhez a témához, de látom eléggé vegyesek az információk.
Amit leírok E-ON ellátási területre vonatkoznak, más szolgáltatóknál lehetnek más dolgok.
Háztartási célú kiserőmű teljesítménye, a fogyasztási helyen rendelkezésre álló teljesítmény, illetve maximum 50kW lehet. 50kW felett már nem háztartási célú kiserőmű kategória! Tehát ha rendelkezésre áll 3x16A, akkor annyival vissza is lehet táplálni a hálózatra. A rendelkezésre álló teljesítmény növelésének anyagi vonzatát btoti leírta.
A műszaki feltételek teljesítése esetén (inverter, villámvédelem, megfelelő fogyasztásmérő hely) és a papírok végigfutása után, a szolgáltató díjmentesen felszereli az ad/vesz mérőt.

A termelt/elfogyasztott villamos energia elszámolása szaldó alapú, tehát levonják a termelt mennyiséget a fogyasztott mennyiségből és ennyi lesz az éves kiszámlázott fogyasztás. Ha valaki többet termel mint amennyit elfogyaszt, azt már más tarifán veszik át, számla ellenében, ami ha jól emlékszem most bruttó 28Ft/kWh. Ebből az adózás után megmarad kb a fele. Tehát csak annyi villamos energiát érdemes megtermelni, amennyi helyben (a mérőóra után) el is fogy egy év alatt.

Ezen a linken egy 4kW-os csúcsteljesítményű napelemes rendszer által termelt energia mennyiség követhető, csak viszonyítás képpen.
(#) gulyi88 válasza Ferkógyerek hozzászólására (») Márc 9, 2012 /
 
Ez meg a telephelyi bemutatórendszer 2,1Kwp-es rendszer.
Egyébként most a Siel Inczédy-nél vagyok kooperatív képzésen a kandóról. ha valakit érdekel Április elején lesz szimpozium napelemes témakörben a telephelyen, érdeklődni/jelenkezni a honlapon lévő elérhetőségeken lehet. (ingyenes)
(#) dcsabi hozzászólása Máj 26, 2012 /
 
Kérdésem lenne tisztelt áramtermelésben érdekelt társaim felé. Használt-e, vagy találkozott-e valaki "testközelből", hulladékhő hasznosító géppel. Pontosabban egy olyan (ORC) renszerű géppel, amí valójában a klasszikus gőzgép(esetleg gőzmotor, gőzturbina) hűtéstacnikai gázzal való megvalósítása. (Pl,R134...) A gyakorlatban, amikről olvastam és hallottam, azok több száz illetve megawatt méretűek az elektromos teljesítményre vonatkoztatva. Engem jelenleg a 50-100... kw bemenő hőteljesítményű tartomány érdekelne. Elvileg ilyen géppel 15-20% villamos energia konverzió érhető el. A közeljövőben a biogázos rendszerek elterjedése várható, a gázmotor veszteség hőjét ezzel fel lehet használni. Tehát ilyen, témájú tapasztalatok érdekelnének, esetleg ha valaki alakított át "hűtőgépet" hasonló célra...
(#) laccika77 válasza dcsabi hozzászólására (») Máj 26, 2012 /
 
Üdv! Én hűtőgép szerelő vagyok, de ilyet még nem hallottam. Leírnád nagy vonalakban az elvét? Lehet ,hogy tudok hozzá szólni.
(#) dcsabi válasza laccika77 hozzászólására (») Máj 27, 2012 /
 
Pl: itt egy animáció...ORC_an.. Nálunk még nem terjedt el. Hasonlóan sok mindenhez, ami gazdaságos...Az elpárologtatott "forró" munkaközeg meghajt egy turbinát, vagy egy hűtőgép csavarkompresszort a tengelyén lévő (motor / generátorral) együtt. Keress rá a neten, rengeteg anyag van róla. kulcsszavak: Organic Rankie Cycle (ORC) Az elméletek és gyakorlatok közt "különbség van" Egy hőerőmű, vagy gázmotoros rendszer hatásfoka így elérheti a 45-48%-t is
(#) dcsabi válasza jenebala hozzászólására (») Máj 30, 2012 /
 
Nem láttam ezt a "Vízes" hozzászólást...
Ha még aktuális...melyik patak ez, ha nem titok...talán tudom fejből az átlag vízhozamát...
Vízzel foglalkoztam 5 évet ráment ennyi millió és mikor nekiláttunk volna a tényleges munkálatok megszervezéséhez, a "mindenható" hatóság egy újabb tanulmány hatásvizsgálat elkészítését írta elő, az új törvényre hívatkozva. Ez újabb fél év vagy egy egész és másfél millió, nehéz vidám szavak kiséretében folytatni... Turbinákat is tanulmányoztunk megismertük, sőt kicsit csináltunk is...A "vízi csíga" is szóba jöhet neked...
(#) btoti válasza dcsabi hozzászólására (») Máj 31, 2012 /
 
Szia! Nem válasz, csak együttérzés vizes témában. Kb. két évet áldoztam úszó erőmű témára, számításokra, modell kísérletekre. Mire odáig jutottam, hogy max. 5-10 kW beépített teljesítménnyel van realitása a Dunán, Tiszán, körvonalazódott a várható engedélyeztetési ceremónia is. Pénz beáldozása előtt hátráltam vissza vízjogi, parthasználati, környezetvédelmi, stb. borzalmak, hatástanulmányok, szakértetés, terveztetés, stb. okán. És a sötétzöldek várható hátbatámadását nem is említeném. Kinek jó ez, vagy kinek az érdeke az alternatív energia használat elleni gáncsoskodás? Vagy csak butaság, hatósági hatalom kiélés? Ilyenkor mindig a jó 30 évvel ezelőtti meggymag história jut az eszembe, pedig állítólag volt egy rendszerváltás, "európaisódtunk".
(#) dcsabi válasza btoti hozzászólására (») Máj 31, 2012 /
 
Köszönöm az együttérzést...Az eu-nak nem azért kellettünk, hogy az embereknek jobb legyen, hanem a multi cégeknek szabad "pénzügyi aratást" bíztosítsanak a ( médiakampánnyal támogatott "európaiasodni" vágyó) belépett államok minden erőforrásából. Most biogázzal erőlködünk, van egy két jogszabály, amin el lehet hasalni...Közben a háztartási méretű erőművek áramtöbblet visszavásárlási ára is drasztikusan csökkent. Tényleg, nem tudod pontosan mennyit adnak érte? (Ny.m.o.)
(#) btoti válasza dcsabi hozzászólására (») Máj 31, 2012 /
 
Úgy tudom, hogy a háztartási méretű (<50kW beépített) alternatív forrásból származó ára nem változott - a mindenkori eladási 85%-a. A szaldó szerinti többletről meg itt (sem) nem lehet beszélni.
Biogázba én is beleszagoltam, ugyan csak a villamos oldalába, de nyilván nagy-vonalakban megismerkedtem az egész technológiával.Azt én házi célra nem tartom járható útnak.>
(#) dcsabi válasza btoti hozzászólására (») Máj 31, 2012 /
 
A torvény először így volt, hogy 85% a viszaatáplát szaldó feletti többlet... gondolom nem elégedtek meg a szolgáltatók a 15% árréssel, amiért valójában csak számlát kell gyártani. Az egyik nem hivatalos információ szerint, a területileg illetékes villamos energia kereskedő által megállapított ár a visszavett áram ára. Ezt jobban el tudom képzelni nekik profitnak. (21-22ft nettó) ezért már talán érdemes maszatolni ilyen aprópénzes "próbálkozókkal". Szerintem érdemesebb ebben az esetben bevonni a felesleg elhasználásába a közelben lévő "jóbarát" fogyasztót, ha megéri a vezeták ára...
(#) fpali53 válasza dcsabi hozzászólására (») Máj 31, 2012 /
 
1,8kW-os napelemes hálózatra termelő rendszerem van. A múlt évben kb. 600kWh túltermelésem volt. A kb. 26000Ft-ot akkor kapom meg, hogyha számlát állítok ki róla. Én mint magánszemély. Ha ezt nem teszem, akkor az áramszolgáltató szerint ez elveszik. Milyen jogon, miért nem maradhat az áramszolgáltatónál vezetett számlámon? Lehet hogy az idén pont ennyivel lesz többre szükségem.
(#) btoti válasza dcsabi hozzászólására (») Jún 1, 2012 /
 
Már semmin nem lepődök meg. A 2007. évi VET, és a 273/2007. Kormányrendeletben leírt (TÖRVÉNYek!) a Háztartási méretű kiserőművekben termelt villamosenergia szaldó feletti többletének magánszemély részére történő kifizetését 5 év alatt sem tette lehetővő az APEH (NAVH), holott állítólag a törvényesség őre. Akkor mit várunk az Áramszolgáltatók helyi kiskirálykodásától?

Mindenkitől bocs a műszaki szakbarbarizmusból való kipislantásért, de véleményem szerint ez az akadály az egyik legnagyobb a Házi kiserőművek elterjedésében. A műszaki problémákat meg lehet kérdezni, meg lehet tanulni, meg lehet oldani, de ezzel szemben tehetetlenek vagyunk. Holott az így létrejövő bevétel adótartalma még aprópénzek esetén is a Kincstár bevételét növelné, túlélési lehetőséget is adhatna sok ezer családnak, kis fantáziával munkahely teremtésként is értelmezhető.
De ne hergeljük ezzel tovább magunkat, reménykedjünk! Én már több, mint 50 éve ezt teszem.
Következő: »»   16 / 23
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem