Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Orsós magnók
 
Témaindító: Rober_4, idő: Feb 6, 2010
Témakörök:
Lapozás: OK   31 / 114
(#) zolika60 válasza Gyimate hozzászólására (») Feb 29, 2012 /
 
Szerintem egy alapos takarítás megoldhatja a problémákat. Ahogy én látom nem olyan rossz az a fej csak iszonyat mocskos.
(#) zolika60 válasza elektrorudi hozzászólására (») Feb 29, 2012 /
 
Elég közeli a kép. Ha kicsinek látod, nyomd meg a Ctrl billentyűt és közben az egérgörgővel nagyíthatod kedvedre. Elég jó felbontású a kép.
(#) zolika60 válasza Balaa16 hozzászólására (») Feb 29, 2012 /
 
A fogkrémes módszert utolsó megoldásnak hagynám. Először isopropil alkohollal és tiszta ronggyal, fülpiszkálóval próbálkoznék. Ha nem muszáj nem bántanám a gyári beállítást.
(#) Gyimate válasza elektrorudi hozzászólására (») Feb 29, 2012 /
 
A fejeket már elkezdtem tisztítani, de muszáj voltam bemenni előadásra. A fejeket én sem szeretném elállítani, ezért én is a fülpiszkálós módszert választottam, jött is le róla mocsok bőven, csak alkoholom nincs itthon, azért holnap délelőtt elszaladok, van a közelben egy vegyszeres üzlet, hátha van nekik. Egy takarítást meg így is úgy is megszerettem volna csinálni benne, mert milliméter vastagon áll benne a por, azt állította az eladó, hogy szerelővel átnézette, de nem hinném, hogy ez így történt volna. Pedig már kezdtem azt hinni, hogy lesz egy normális magnóm amit nem kellesz javítanom, hát nem, ha ezt tudom, hogy ennyire rossz állapotban van, inkább vettem volna a másikat olcsóbban, csak az tartott vissza, hogy oda volt írva, hogy hibás, de nem ennyire...
Na mindegy, megvan az elfoglaltság, ha egy B101-est megtudtam menteni a haláltól akkor ez is menni fog...
(#) elektrorudi válasza Gyimate hozzászólására (») Feb 29, 2012 /
 
Idézet:
„csak alkoholom nincs itthon, azért”

Ez egy egyetemista esetében, megbocsájthatalan bűn!
(#) coyote55 válasza Gyimate hozzászólására (») Márc 1, 2012 /
 
Vigyázat!
Nehogy denaturált szesszel "ápold le" a szalagpályát!
Gyógyszertári 70%-os alkoholt, vagy izopropil alkoholt használj!
(#) Balaa16 válasza zolika60 hozzászólására (») Márc 1, 2012 /
 
Szia!
Az én magnómon eleve el volt állítódva, így mindegy volt.
Üdv! Balázs
(#) veroka válasza Gyimate hozzászólására (») Márc 5, 2012 /
 
Kerestem neked képet jó fejekről, ez alapján a tieid nem kopottak.
A koszolódást már mondták mások is, ha megpucoltad és még mindig nem vesz fel, akkor cseréld ki a fejeket egymással. Elég könnyűnek néz ki a kép alapján.
Ha ezek után is néma az 1-4 akkor nem a fej a hibás, hanem az elektronika vagy a vezetékezés - én azt is végignézném, mielőtt rászabadulok a felvevőerősítőre.
(#) meszi válasza veroka hozzászólására (») Márc 5, 2012 /
 
Mit nevezünk kopott fejnek?
(#) zolika60 válasza meszi hozzászólására (») Márc 5, 2012 /
 
Például ezt:Bővebben: Link
(#) gkari válasza zolika60 hozzászólására (») Márc 5, 2012 /
 
Szerintem azok a fejek bizony elég kopottak, de talán még menthetők Béka receptje szerint. Ha mégsem, akkor pl. cserélhetők a Tesla ANP fejeivel-ezek még beszerezhetők pl. a Vakerán is.Bővebben: Link
(#) zolika60 válasza gkari hozzászólására (») Márc 5, 2012 /
 
Akár mennyire is nagyítom csak a koszt látom rajtuk. Persze lehet, hogy a kép vagy a szemem rossz. :yes:
(#) veroka válasza gkari hozzászólására (») Márc 6, 2012 /
 
Annyira nem kopottak, hogy az magyarázza a teljes némaságot. Ha a körmöddel megkaparod, és nem érzel a fejtükrön lépcsőket, akkor az nem kopott. Sajnos ezekbe a fejekbe gyárilag martak egy-egy vájatot a szalag alsó és felső szélénél, gondolom ti ezeket hiszitek kopásnak. Szerintem ezekkel a fejekkel még bőven elmegy 1-2 évet a "csöppség".
(#) meszi válasza zolika60 hozzászólására (») Márc 7, 2012 /
 
Jó kis magnó felújító link.
Meg dobbant a szívem a 4000DS láttán.
Volt ilyenem, 1977 karácsonyára kaptam.
Az ára 9900Ft- volt a Bajcsi Zsilinszki úti sarki Keravillban ha jól emlékszem.
(#) Rober_4 válasza meszi hozzászólására (») Márc 8, 2012 /
 
Basszus! 1977-ben 9900Ft!
Nem semmi. Megbecsülöm az enyémet.
Ma kérkedett valaki egy vendéglátóivászati helyen, hogy 8 sávos orsósa van. Hát lehet, hogy holnap megkeresem az ürgét és kifaggatom...
(#) meszi válasza Rober_4 hozzászólására (») Márc 8, 2012 /
 
Akkortájt a B100 Tesla kb.5500Ft volt, a ZK145 talán 3000, de az már kezdett kimenni a forgalomból...
(#) CIROKL válasza meszi hozzászólására (») Márc 9, 2012 /
 
A B100 az nálunk a keravill-ban 4900 ft volt a DS4000 az 9900 és a GX4000D az meg 14900 FT volt és ezek az árak 2-3 évig ugyan ennyiek voltak tudom mert mind három típust vásároltam és sok - sok évig használtam őket .
(#) meszi válasza CIROKL hozzászólására (») Márc 9, 2012 /
 
Lehet, hogy rosszul emlékeztem, tényleg 4900Ft volt a B100-as. Valamikor 1975 táján vehettem.
(#) pucuka válasza meszi hozzászólására (») Márc 9, 2012 /
 
Csak viszonyításképp, akkor ez egy havi fizetésnél több volt.
(#) veroka válasza meszi hozzászólására (») Márc 9, 2012 /
 
Akkor én még a velem egyidős Tesla B5-el kóstolgattam a vasoxidot...És 1987-ben egy havi keresetem volt 4000 forint, ami jónak számított akkoriban.
(#) meszi válasza veroka hozzászólására (») Márc 9, 2012 /
 
1975 körül kb. 2500-3000Ft lehetett az átlag fizetés.
Egy B100 kb. másfél havi pénzbe kerülhetett.
(#) gkari válasza meszi hozzászólására (») Márc 9, 2012 /
 
Ezek akkor már "olcsók" voltak, a Terta811-et a Telefongyár 1958-tól gyártotta(Bogen fejem még van hozzá), akkor az ára:3000.-Ft volt, ez az akkori kb. 5 havi átlagfizu volt-igaz,hogy OTP részletre is adták, 2-300.-Ft havi törlasztőre.
(#) tomi52 hozzászólása Márc 9, 2012 /
 
Nem emlékszem egész pontosan az évekre. 70, vagy 71-ben vettem használtan egy Terta 922-t, emlékeim szerint 800 Ft-ért . 72-ben végeztem, a kezdő fizum 2100 Ft/hó volt. Nemsokkal utána vettem egy Tesla B 400-at (mai is megvan, működik). Sajnos a Tertát el kellett adnom, kellet a pénz a Teslára. Emlékeim szerint annyiért tudtam eladni, amennyiért vettem. a 80-as évek elején vettem egy Unitra ZK 249-et, pár hónapos használtat 5000 HUF-ért (ez is megvan). Az új ára ha jól emlékszem, 5600 volt. És mivel hozzáértőtől vettem, a szinte kötelező átalakítás is megvolt benne.
(#) jerynyul hozzászólása Márc 9, 2012 /
 
Sziasztok!
Van esetleg vkinek ötlete,hogy olyan kéttengelyű potmétert be lehet-e szerezni,ami pl.az Akai GX4000D felvételi szint szabályzója?Vagy ilyen van az ORION SE1025 erősítőben is.Ez egy kéttengelyű potméter,ami a az Orionnál pl. a hangerőt és a balance szabályzást is megoldja. Sok helyen néztem már/SINI,HQ Elektronik.../,de sajnos semmire sem jutottam.
Üdv!
Gergő
(#) Pityu9 válasza tomi52 hozzászólására (») Márc 9, 2012 /
 
Üdv!
Ha szabad megkérdeznem, mit érdemes a ZK246-on átalakítani, mert nekem ennek a tovább fejlesztett változata van, az unitra M2405S, de még a tranzisztoros végfokkal, és az a problémám, hogy a fékezése túl kemény, emiatt tépi a szalagot és a 3-2 sávban nem vesz fel, de az egyik sávról a másikra másolás működik és ötletem sincs hol lehet a hiba, a lejátszás viszont tökéletes. A válaszokat előre is köszönöm.
Üdv!
(#) meszi válasza jerynyul hozzászólására (») Márc 10, 2012 /
 
Ilyen kvázi kéttengelyű potit már nem igen gyártanak.
Ez a 70-80-as években volt szokásos főleg a japán cuccokban...
(#) tomi52 válasza Pityu9 hozzászólására (») Márc 10, 2012 /
 
Nem tudom, a későbbi változat hogyan épül fel. Az első változatban az volt a marhaság, hogy bár van kapcsoló, hogy mikrofon (kis jel) vagy rádió, lemezjátszó (nagy jel), de valójában egy előtét osztót iktat be nagy jelnél. Vagyis leosztja a jelet kicsire, és ugynaúgy bent van az előerősítő fokozat. Ezzel feleslegesen zajosabb lesz a felvétel. Ezt volt szokás átvezetékezni, hogy a kapcsoló hagyja ki az előerősítőt nagy jel esetén.

A felvétellel kapcsolatban: talán a kapcsolókat kéne átnézni, mert ezek szerint tud felvenni, csak feltehetően nem jut oda a jel.

A fékekkel kapcsolatban nem tudok mit mondani, nekem régen nem volt vele problámám, és használni meg igen-igen rég használtam utoljára.
(#) lac08 válasza veroka hozzászólására (») Márc 10, 2012 /
 
Ha a magnófej nagyon megkopott, attól az még jó is lehet. Ám mivel a kopás okán a légrés egyre jobban "kinyílik", merthogy a fejben a "mágnespatkó-szerű fejmag" alapból úgy van kialakítva,
akkor előszőr többnyire a magas hangok fognak elmenni, DE attól még a magnó gyakorlatilag szólhat!

De ha nem szól,
az sohasem biztos hogy egyből a fejnek a hibája - legfeljebb annyiban, ha leszakadna róla a rámenő árnyékolt vezeték melegpontja, vagy nagyon koszos lenne az egész /de az szabad szemmel is szokott rendesen látszani, hát még nagyítóval/.
Továbbá - valami hiba lehet a sorkapcsoló kontaktusaiban, mely a magnóban a felvétel-lejátszás üzemmódot intézi.
Persze egy komolyabb árfekvésű magnóban többnyire külön fej van felvételre és külön másik a lejátszásra. Ez már minőség kérdése.
Egy Unitra vagy Tesla magnó esetében meglehet, de egy studiómagnó- jellegű cuccnál, pl. egy Revoxnál vagy egy TEAC-nál minden bizonnyal már gyártóilag nem engedhető az meg, hogy holmi kontakthibák jöjjenek létre a szerkezetben ... ezért a gyártás során beleadnak apait-anyait, minőségit, mindent.
Aztán látni lehet abból, amikor megvettük, hogy az ára tizenezer vagy többszáz ...
A GX üvegfejek és a mindenféle egyéb kerámia-anyagú magnófejek meg szinte nem is kopnak a hagyományos permalloy fejekhez képest. Ez szintén ár kérdés ...
(#) Pityu9 válasza tomi52 hozzászólására (») Márc 10, 2012 /
 
Üdv!
Megnéztem a kapcsolási rajzon, az Unitra M2405S-ben is leosztódik a jel a bemeneten. Akkor hamarosan neki látok a megjavításának, köszönöm a segítséget!
Üdv!
(#) lac08 válasza jerynyul hozzászólására (») Márc 10, 2012 /
 
Nincs - már csak a kinézése okán - egy fotód róla?

* Szerkesztve ! Ha nem emeled ki, akkor is el tudjuk olvasni !
Következő: »»   31 / 114
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem