Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok!
Építettem egy erősítőtt az említett ic-vel a csatolt képek alapján. Készlett első próbára indult, igaz néha volt gerjedés, miegymás, de zene közben nem lehetett hallani így átsiklottam a dolog felett, egyébként akksitöltőről próbálgatom, ami után persze kötöttem pufferkondikat(összesen 7700uF), egy 10µF-eset és egy kerámiakondenzátort. Első próbánál meglepően erősen szólt, a bemenetet pc-ről kapta(nagyon lekellett vennem a hangerőt, mert nagyon érzékenyen reagált. Már épp megijedtem, hogy erősebb lesz mint az asztali technicsem, de amikor egy bizonyos métrtéknél nagyobb bemeneti jelet kapott, egyszercsak össze-vissza elkezdte rángatni a hangszóró membránját, nem állandóan hanem....hanem igazából nem tudom hogy mitől fügött hogy mikor rántja meg majd engedi el s folytatódik a zene, de ismételte. Ez csak egy bizonyos bemeneti jelerősség felett jelentkezik, alatta viszonylag szépen szól. Minek lehet ez az oka??? Választ előre is köszönöm, Üdv. Bálint
Szerintem az lehetett, hogy túlvezérelted. 3,5A-es a kimenő áramkorlátja, ennek a túllépését csúnya tortyogással jelzi a legtöbb TDA. Kb hány Ohm-mal terhelted?
Egyik esetben 8ohmos, 3utas sony hangfal, másikban pedig egy 4ohmos mély. Mindkettőnél jelentkezett...
Még így visszatérve... Ha jól értem akkor ez alatt az áramkorlát alatt vmennyivel adja le amit bír szegény... Jól értem?! Mert ha igen akkor kicsit csalódás ez. Nem vártam tőle világraszóló nagy hangoskodát, de így elég gyengécske. Nem lehet esetleg hogy vmi más a probléma? S emellett a 3,5A mellett milyen feszültséggel számoljak(teljesítmény miatt érdem)? Mert ezt a két sony hangfalat egy régi rossz minihifivel túllehetett hajtani, pedig az tényleg nem volt egy erőgép.
Egyébként egy másik dolog még ezen felül... Néha fogja magát, és mintha vmilyen nem magyar nyelvű rádió menne rajta. Ez megtörtént már párszor. Egyszer pc-re volt kötve, és hallottam vmi mormolást, pausoltam és tisztán lehetett hallani vmilyen szöveget, másszor pedig egy hifi fülhallgatókimenetére volt kötve, és ott is hallottam... levettem a hangot a hifirő és ment. Érdekes élmény ez.
Szia!
Bocs, hogy belekotnyeleskedek. Hány voltos tápról használod? Hidalva, 14Voltos tápról 20W-ot ad le 4 ohm-os terhelésen, 10%-os torzítás mellett(1kHz). 8 ohmon fele teljesítménnyel számolj. Hangosításra még így sem igazán jó ez az IC.
Helló! 12Voltos tápról megy és hidalt kapcsolás. Egyébként autóba lett volna kiegészítésképpen. Végülis egy próbát megért. iderült, hoyg egy mélyládanagy falat lenne neki... Bár még reménykedek hogy itt a probléma.
U.i.: Köszi a választ.
Még annyit, hogy a solti Kossuth adót vételezted az erősítőddel. Annak a hangját lehetett hallani. A bemenet és a test közé kötött 1nF-al meg lehet szüntetni a zavarást.
Sziasztok, kérdesim lennének TDA2005 erősítővel ( HEKIT-016 ) kapcsolatban.
Nem vagyok gyakorlott az építésben, de szeretnék csinálni ebből egy hordozható erősítőt, ami meghajt 2 kisebb autóhangszórót. Az egyik kérdésem az lenne, hogy látom a leírásban, hogy "áramfelvétel max: 5A" ez az, amit maximum fel tud venni tápról, vagy amit maximum rá lehet kötni üresen? Mert én egy 7AH-s 12V-os riasztóakkumulátorról szeretném ezt az egészet meghajtani, leég-e, vagy lesz-e valami baja attól? A másik kérdésem az lenne, hogy lehet-e tenni rá valahogy hangerőszabályzó potmétert, mert MP3 lejátszórol szeretném meghajtani az egészet. Vagy elég csak magán a lejátszó kimenetén szabályozni a bemenő jel erősségét? Nem fog attól üresen nagyon melegedni, gerjedni? Előre is köszönöm a kérdéseiteket. :worship:
Chao...kissé béna kérdés, de a ha vki tudna segíteni akk azt nagyon megköszönném. A TDA2005 ös erősítőmnek a bemenetére 10K ohm os logaritmikus potit tettem a bemenő jel szabályozására, de ha növelem az ellenállás értékét, szval csökken az átmenő jel, akk elkezd torzítani illetve nem engedi át kellően a magas hangot és nem tudom h miért??! pedig csak a hangerőnek kellene csökkennie...ezt kéne megoldani, v ha vki tudna csak egy sima bármilyen hangerőszabályzó módszert mondani ehhez az erősítőhöz az most életmentő lenne...thx....
Sziasztok. Tudtok valamit a TDA7293-as icről.
Szia!
Van ilyen téma is: Bővebben: Link
sziasztok lenne 1 kérdésem?
TDA2005-s ic-vel szeretnék egy hordozható 6v-os akumulátoros erösítöt készíteni az mp3-am hoz.Hogyan kezdjek hozzá?milyen alkatrészek kellenek hozzá??a nyáktervet ha valaki elkészitené megköszönném. légyszi segítsetek.
Üdv mindenkinek! Valaki megtudná mondani, hogy ez a kapcsolás amit mellékeltem a TDA 2005-ről működőképes lehet-e. Köszi!
Ezt a témát azért nyitottam hátha mást is érdekel a TDA erősítők rejtelmei.
Sziasztok!
vettem egy kit az volna kérdésem hogy 20KOhm A-s sztereo hangerő potit kinyertem régi rádióból de bugott kicsit és minimum hangerőn is szolt a zene a 10KOhm-os testvérétől már szörnyen búgott és semmit nem szabályozott ! Mekkora sztereo potit kellene beleraknom esetleg hestore-os linket is szivesen fogadnék !
Szia! A hibát rossz poti, vagy rossz bekötés okozhatta. Bekötés.
Javaslom hangerőszabályzáshoz használj logaritmikusat: Potenciométer.
Sziasztok!
Egy apró kérdésem lenne.Építettem egy 2X10w-os erősítőt egy kitből,TDA2005-ös IC-vel.Tűrhetően szól,egy olyan hangfalpárhoz raktam aminek tönkrement az erősítője-ezért is építettem nekik újat a lényeg,hogy szól,működik meg minden,de sajna nem ad le annyi basszust amennyit kéne(márpedig tudom,hogy mennyi basszus leadására képesek a hangszórók a ládában-az előző erősítőhöz viszonyítva) szerintem,és talán picit a magasakat/középmagasakat torzítja is kicsit,amitől eléggé csúnya harsogó hangot hallat az egyébként szépen szóló hangfalpár erősebb bemenő jel esetén-pl ha felhangosítom a rá kötött lejátszót... Szóval,itt a kitben lévő alkatrészekhez kellene hozzányúlni,kicserélni valamit,vagy építeni kellene hozzá valami kapcsot,ami felerősíti a basszus frekiket/illetve valami aktív EQ-t szerezni/építeni??? vagy hagyjam az egészet a francba,és építsek hozzá mélynyomót??? Egyéb ötleteket,trükköket a probléma megoldására nagyon szívesen várok tőletek. Amúgy a HEStore-féle Ic-s kitről beszélek-nevezetesebben HEKIT015 Kösziiii
Heló! Ahogy én látom az adatlapból, a mély hangokért a visszacsatoló kondi a felelős. Kisebb értékű kondi használata jobban levágja a mélyhangokat, nagyobb kondi viszont jobban átengedi azokat (legalábbis ez áll az application suggestionban az ha jól értelmezem). Ha ezen kondikat nagyobbra cséréled valószínű hogy jobb lessz a mély hangzás is .Én 330 mikrósookal próbálkoznék a 220mikrósok helyett, ezzel elrontani biztos nem fogod az erősítőt.
Szia!
Köszi a segítséget. Közben rájöttem segítséggel, hogy a ball oldali 3 csatlakozó a bement és a mellette levő két csatlakozás a kimenet, megtévesztett mert én 3 eres kimenetre gondoltam. Valójában a jobb oldali a 3 a tap bemenet +/-/test. Ezért is halt meg. 1998-ban szuper volt a TEA2025B IC, amúgy azért, nem lenne jó? Kellene, mert azon van hangerőszabályzó.
Végfok IC vel végfok IC hajtani nem szokás. Inkább keress egy egyszerübb OPA előfok rajzot, még egy ilyennel is jobban jársz mintha a véget kötnéd a vég elé. :yes:
Sziasztok!
Olyan kérdésem lenne,hogy lehet-e egy 100w-os mono erősítőt összehozni 5 db TDA2005-ös IC-ből?Ugyanis a kocsiba szeretnék a mélynyomóhoz erősítőt építeni,és van itthon 5 db ilyen IC-m.Ha igen,akkor valaki egy kapcsolási rajzot tudna mellékelni?
Üdv!
Nincs valakinek a stereo változathoz egy jó nyákterve?
Ha a hangszínszabályzó miatt kell, akkor elé rakhatod. A hangszínszabályzó áramkör után rakj egy 10k-s ellenállást sorosan, és innen vidd a jelet a végfokra. Adj feszültséget mindkét nyáknak, és használd. Ha pedig sok lesz a torzítás, majd építesz másikat.
Hali!
Megépítettem TDA2005 pdf-ben található kapcsolást. Az eredmény mély és magas egyaránt csak "recseg". Zenét nem is hallani benn. Szűrten 13V tápot kap. A puffer kondi 3300 µF + 100nF. Az IC autórádióból van. Ennek a problémának a megoldásában kérném segítségetek. Előre is kösz.
Sziasztok!
Én is megépítettem a TDA2005-ös végfokot, a sztereó változatot, de egy kisebb csalódás lett az eredmény, az előttem hozzászólókhoz csatlakozva. Pöcc röff indult, viszont az egyik csatorna magasabb jelszint mellett torzabb, mint a másik. Ami persze egy még magasabb jelszint után már teljesen mindegy, mert mindkét csatorna torzít és recseg. Az IC továbbá feltűnően sokat fűt. Szerettem volna egy kis 10-20 W-os erősítőt, ami egy IC-ben leadja a sztereó jelet, de ettől még az is olcsóbb, és kellemesebb, ha két TDA2030-at, vagy társait kötöm egymás mellé. Szóval tanulópénznek megérte, meg egyébként kis jelszinten szépen szólna, de nem nyűgözött le. Ha valakit érdekel a nyákterv azt is fel tudom dobni. Itt a kép a készült munkáról. |
Bejelentkezés
Hirdetés |