Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Mit nem szabad!? (kezdőknek se)
Lapozás: OK   14 / 18
(#) fsoregi hozzászólása Márc 14, 2012 /

Sziasztok

elkövetem egy hibát, még leírni is fáj: egyenáram helyett váltóáramot kötöttem egy kapcsolásra.
Ez egy labortáp vezérlője lenne:
Kapcsolasi rajz
Beültetési rajz

Kicseréltem a fesszabályzót (L7912CV), IC-t (TL072CN), lemértem az összes ellenállást, de nem segített.

A jelenség a következő: a kimeneten konstans 30V jelenik meg, ugyanannyi mint a trafó kimenetén bárhová állítom a potmétereket.

A Zöld led világít ami jelzi, hogy a feszültség határon van a szerkezet.

Mit javasoltok mit ellenőrizzek még le, mik azok a részek amik egy ilyen hiba után tuti tönkre mennek?

A segítséget előre is köszönöm...
(#) Pety_ válasza fsoregi hozzászólására (») Márc 14, 2012 /

Bc640-ek+irfz44-ek és nézd meg hogy nem szakadt-e meg a poti.
Még a diódákat is megmérhetnéd...
Más nincs is benne
(#) Pety_ válasza Pety_ hozzászólására (») Márc 14, 2012 /

Ahhh... A kondik...
(#) karaszbandi válasza fsoregi hozzászólására (») Márc 14, 2012 /

Valamelyik FET átment drótba.
(#) shunglee hozzászólása Márc 14, 2012 / 1

Mosolyogva olvasom olykor soraitokat, ami hirtelen eszembe jut és nem láttam hasonlót, azt hiszem az az, hogy nyáron ha rövid gatyában forrasztotok, azt az asztal felett tegyétek, mert fáj a lecseppenő ón a bőrön. Ugyan ez igaz a hegesztésre is, mert ha strandpapucsban beleugrik a cunder a lábujjak közé, akkor felrúgja az ember a szeges vödröt, utána pedig ordítva fut két kört az udvaron... "tapasztalat"
(#) KTobi válasza shunglee hozzászólására (») Márc 15, 2012 /

Idézet:
„Ugyan ez igaz a hegesztésre is, mert ha strandpapucsban beleugrik a cunder a lábujjak közé,”
Ha zárt lábbelibe talál beleugrani, akkor nincs kiút. Nem véletlenül használtak a kovácsok fapapucsot, amit le lehetett rúgni.
(#) fsoregi válasza fsoregi hozzászólására (») Márc 16, 2012 /

Sziasztok

köszönöm a tippeket amiket adtatok.
Sok mindent átnéztem és a következő a helyzet, a rajzon a sok kisebb teljesítményű FET helyett van ez:

IRFP460N

Ennek a FET-nek a vezérléséhez 6V - 9V feszültség megy ki a potméter állásától függően.

Megnéztem az adatlapját, de nem tudom eldönteni, hogy ez az érték jó e ennek a FET-nek vagy sem.

Vagy maga a FET rossz, vagy a vezérlés kevés neki? szerintetek?
(#) hibbantpasi válasza fsoregi hozzászólására (») Márc 16, 2012 /

Szia!

Az általad használt FET hamar elhalálozik amúgy is ebben a kapcsolásban.Ha megnézed az adatlapját, 0,27 Ohm az Rdson ellenállása, mig a párhuzamosan kapcsolt 5 db IRFZ44-nek csak kb. 0,003.Ez majdnem 2 nagyságrendnyi eltérés, hamar megsül a Fet ilyen felállásban, mivel leginkább disszipativ üzemben megy.
Az 50 A körüli Fetből 5 db nekem jobban terhelhetőnek tünik amúgy is, mint az 1 db 20 A-es.

üdv :hp
(#) Balaa16 hozzászólása Márc 16, 2012 /

Sziasztok!
Csak egy jó tanács: ha először próbáltok ki valamit hálózatról, azt nappal tegyétek! Az én műhelyem eléggé messze van a villanyóra szekrénytől, és alig tudtam eljutni odáig a korom sötétben. Zseblámpám se volt, alig tudtam kitapogatni, hogy hol van a kismegszakító.
Üdv! Balázs
(#) ABU hozzászólása Márc 16, 2012 /

Erősítők első indításánál és a beállításig elengedhetetlen az áramkorlátos tápegység vagy egy soros izzó a trafóval és minél nagyobb hűtőborda. Ilyen még soha nem történt, de teljesen véletlenül kimaradt a körből, a táp meg bírta, lent pedig az eredmény

füst.jpg

(#) jenebala válasza ABU hozzászólására (») Márc 16, 2012 /

Kijött a füst..
(#) qbit hozzászólása Márc 20, 2012 /

Sziasztok!
Mikrosütőben, befőttes üvegben melegített vasklorid kifolyt, mikor az üveg elpattant... Nem voltam népszerű...
(#) Balaa16 válasza qbit hozzászólására (») Márc 20, 2012 /

Szia!
Sajnos előfordulnak ilyen balesetek. Én TN150-et használok, minden sárga lesz tőle. Nekem még nem sikerült kiöntenem.
Üdv! Balázs
(#) szebik válasza kameleon2 hozzászólására (») Jún 14, 2012 /

Sziasztok!

Nekem is van egy nagy okosság, bár nem velem történt de láttam.
Szóval ha a bikázás előtt, az aksikra kötött kábelekkel a kezedben ne akarj rágyújtani!!
A történet az volt, hogy télen a traktort indítottuk bikázással. 2db 12V-os 220Ah-ás aksik párhuzamosan így kb 2000 amperes indítóárammal. Ekkor a haverom úgy gondolta rágyújt, míg indításhoz előkészítjük a gépet.Persze arról elfeledkezett, hogy a mindegyik kezébe volt egy kábel. És egyik kezével meggyújtotta a cigit, a másik kezével meg árnyékot tartott neki....és összeért a két sarucsipesz. Ekkor egy óriási szikra kíséretében egy óriásit puffant vagy 15cm-re a fejtől.
Helyből eldobott mindent, hátra ugrott 3métert és hulla sápadt lett. Mi meg a földön fetrengtünk a röhögéstől a csipeszek nem kicsit megolvadtak, az egyik tönkre is ment.
De azóta óvatosabban bánok az aksikkal
(#) -balint01- hozzászólása Aug 24, 2012 /

Sziasztok nekem egy kérdésem lenne!
Itt a topicban olvastam hogy
Idézet:
„az lehet hogy röntgencső...”

Mi a baj azzal ha mondjuk áram alá helyezem?
(értelmes válaszokat várok)
(#) hibbantpasi válasza -balint01- hozzászólására (») Aug 24, 2012 /

Szia!

Ha tudsz neki csinálni egy legalább 50-60 kV-os tápot, és áram alá helyezed, akkor még bajod is lehet belőle
(#) vilmosd válasza hibbantpasi hozzászólására (») Aug 24, 2012 /

Mar ne haragudj, de mi baja lehet egy jokepu halottnak?
(#) pucuka válasza vilmosd hozzászólására (») Aug 24, 2012 /

Nomeg azt is jó lenne tudni, hogyan kell valamit áram alá helyezni.
(#) vilmosd válasza pucuka hozzászólására (») Aug 24, 2012 /

Egyszeru. Bedugod a konnektorba.

És akkor felette átmegy az áram?
(#) vilmosd válasza pucuka hozzászólására (») Aug 24, 2012 /

Idézet:
„(értelmes válaszokat várok)”
Na de azert!! Ne vicceljunk itten egy komoly kerdes feltevojevel.

Na jó. Nézegetem a röntgen csövek katalógusát, van jónéhány belőlük. Nem ártana tudni milyen is van a kezében. A teljesítményük 2 - 150 kW között mozog, a tápfeszültségük 50 - 300 kV között. És ezek csak a csövek adatai, nem a tápegységé. Attól tartok, ez nem otthoni barkács kategória, és különösen nem egy kezdőé. Egy kórházi röntgennek külön betápja szokott lenni, ekkora teljesítményhez.

Azért írtam hogy "értelmes válaszokat várok" mert vannak olyan emberek hogy azt mondja "próbáld ki"
ezért írtam hogy értelmes legyen.
Idézet:
„Akinek nem inge ne vegye magára”
(#) fecameca hozzászólása Aug 24, 2012 /

Én például soha nem mértem feszültség alatt ellenállást, csak egyszerűen úgy felejtettem a műszert, és ifjú koromban néhány multiméterem bánja, hogy méréshatárváltás nélkül meg akartam mérni utána a 220V-ot. Ezt megelőzendő most már általában úgy teszem el a műszert, hogy legnagyobb méréshatár feszültség állásban teszem szekrénybe, v. fiókba. (Már amelyik nem körbetekerős, mint a Minimulti.) Azt meg már mondanom sem kell, remélem, hogy nagyfeszültséget, illetve nagyfrekvenciát olyan helyen, ahol már több 10 Watt van, még 1000 volt állásban se próbáljunk megmérni ezekkel a műszerekkel! (Nagyfesz. illetve nagyfrekvenciás mérőfej nélkül soha!)

Én is most veszek egy multiméter, ezért ezek a tanácsok jól jönnek
(#) Tomi94 hozzászólása Aug 28, 2012 /

Sziasztok!
4 év elektronikai tapasztalattal már talán nem is számítok abszolút kezdőnek, de amit ma sikerült összehoznom, az szerintem pontosan ide való, elrettentő példának
Épp nagytakarítás van a házban, így találtunk egy üveg kistányért, na gondoltam ez pont jó lesz a csöves lemezjátszó erősítőm panelját maratni. Eddig két dolog vált be erre: az üveg gyümölcsöstál - ez nem túl jó, mert kicsi, de ahhoz képest mély, sokat kell bele tölteni, hogy az egész panel beleérjen -, valamint a margarinos doboz műanyag teteje - ez meg épp nem volt feleslegesen itthon.
Betettem hát a lapos üvegtálba a panelt, ráöntöttem a saját keverésű vasklorid oldatot, és vártam. 5 perc után megnéztem, még semmi nem történt, pedig ilyenkor már félig kész szokott lenni. Miután már 25 perc (!) eltelt, és még semmi nyoma nem volt annak, hogy a maratás beindult volna, viszont az alkoholos filccel húzott vonalak kezdtek lekopni a panelről, kivettem a panelt, hogy újra megrajzoljam a mintázatot, ekkor tűnt fel, hogy a maratószer ilyen érdekes mélyzöld színt vett fel... (a képen már visszatöltve van, a tálban nem volt ennyire feltűnő). Valószínűleg a régi, fémtartalmú festékkel sötétített üvegtálból oldott ki valamit Előszedtem egy alkatrészes doboz műanyag tetejét, öntöttem bele a még tiszta szerből, újrafestettem a panelt, és öt perc múlva kész volt az egész, ehhez a szerencsétlenkedéshez képest egész szép lett a felülete. Szóval vasklorid-tartalmú maratószert csak olyan üvegtálba töltsetek, ami nem színezett, különben esetleg kellemetlen meglepetésben lehet részetek...

ALIM2303.JPG

(#) satlokk válasza Tomi94 hozzászólására (») Aug 28, 2012 /

Szia!
A jó Pap is holtig tanul és mégis tudatlan hal meg.....!
(#) válasza Tomi94 hozzászólására (») Szept 2, 2012 /

Szia!

Üveg helyett javaslom a polipropilán tálakat, mert könnyűek, nem törékenyek, és legfőképp remekül ellenállnak mind a vaskloridnak, mind a sósavnak. Az élelmiszeriparban elég gyakori az ilyesmi tálka, és szinte mindenféle kaja lehet PP tálban - én például egy fagyisdobozba szoktam beleöntögetni a gyorsmaratót, ha szükség van rá.
(#) atiotezer válasza Tomi94 hozzászólására (») Szept 2, 2012 /

Én egyszerű mikrós edényt használok maratásra, 10 éve nem marta szét semmi.
(#) Tomi94 válasza atiotezer hozzászólására (») Szept 2, 2012 /

... És akkor ez itt a javítás helye, ugyanis mégsem az üveggel volt a probléma! Tegnap megint előjött, ezúttal műanyag tálban. Úgy tűnik, bizonyos alkoholos filcekkel nem hajlandó együttműködni a maratóm. Ez saját keverésű, tisztán vasklorid oldat, igazából a régebben használt TN150 marató szerintem jobb volt, azt többször újra tudtam használni, nem világosodott ki két panel után, de nálunk (Baján) már nem kapható, és senki nem vállalja a kiszállítását.
Következő: »»   14 / 18
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem