Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Mit nem szabad!? (kezdőknek se)
Sziasztok
elkövetem egy hibát, még leírni is fáj: egyenáram helyett váltóáramot kötöttem egy kapcsolásra. Ez egy labortáp vezérlője lenne: Kapcsolasi rajz Beültetési rajz Kicseréltem a fesszabályzót (L7912CV), IC-t (TL072CN), lemértem az összes ellenállást, de nem segített. A jelenség a következő: a kimeneten konstans 30V jelenik meg, ugyanannyi mint a trafó kimenetén bárhová állítom a potmétereket. A Zöld led világít ami jelzi, hogy a feszültség határon van a szerkezet. Mit javasoltok mit ellenőrizzek még le, mik azok a részek amik egy ilyen hiba után tuti tönkre mennek? A segítséget előre is köszönöm...
Valamelyik FET átment drótba.
Mosolyogva olvasom olykor soraitokat, ami hirtelen eszembe jut és nem láttam hasonlót, azt hiszem az az, hogy nyáron ha rövid gatyában forrasztotok, azt az asztal felett tegyétek, mert fáj a lecseppenő ón a bőrön. Ugyan ez igaz a hegesztésre is, mert ha strandpapucsban beleugrik a cunder a lábujjak közé, akkor felrúgja az ember a szeges vödröt, utána pedig ordítva fut két kört az udvaron... "tapasztalat"
![]() Idézet: Ha zárt lábbelibe talál beleugrani, akkor nincs kiút. Nem véletlenül használtak a kovácsok fapapucsot, amit le lehetett rúgni. „Ugyan ez igaz a hegesztésre is, mert ha strandpapucsban beleugrik a cunder a lábujjak közé,”
Sziasztok
köszönöm a tippeket amiket adtatok. Sok mindent átnéztem és a következő a helyzet, a rajzon a sok kisebb teljesítményű FET helyett van ez: IRFP460N Ennek a FET-nek a vezérléséhez 6V - 9V feszültség megy ki a potméter állásától függően. Megnéztem az adatlapját, de nem tudom eldönteni, hogy ez az érték jó e ennek a FET-nek vagy sem. Vagy maga a FET rossz, vagy a vezérlés kevés neki? szerintetek?
Szia!
Az általad használt FET hamar elhalálozik amúgy is ebben a kapcsolásban.Ha megnézed az adatlapját, 0,27 Ohm az Rdson ellenállása, mig a párhuzamosan kapcsolt 5 db IRFZ44-nek csak kb. 0,003.Ez majdnem 2 nagyságrendnyi eltérés, hamar megsül a Fet ilyen felállásban, mivel leginkább disszipativ üzemben megy. Az 50 A körüli Fetből 5 db nekem jobban terhelhetőnek tünik amúgy is, mint az 1 db 20 A-es. üdv :hp
Sziasztok!
Csak egy jó tanács: ha először próbáltok ki valamit hálózatról, azt nappal tegyétek! Az én műhelyem eléggé messze van a villanyóra szekrénytől, és alig tudtam eljutni odáig a korom sötétben. Zseblámpám se volt, alig tudtam kitapogatni, hogy hol van a kismegszakító. ![]() Üdv! Balázs
Erősítők első indításánál és a beállításig elengedhetetlen az áramkorlátos tápegység vagy egy soros izzó a trafóval és minél nagyobb hűtőborda. Ilyen még soha nem történt, de teljesen véletlenül kimaradt a körből, a táp meg bírta, lent pedig az eredmény
![]()
Sziasztok!
Mikrosütőben, befőttes üvegben melegített vasklorid kifolyt, mikor az üveg elpattant... Nem voltam népszerű...
Szia!
Sajnos előfordulnak ilyen balesetek. Én TN150-et használok, minden sárga lesz tőle. Nekem még nem sikerült kiöntenem. Üdv! Balázs
Sziasztok!
Nekem is van egy nagy okosság, bár nem velem történt de láttam. Szóval ha a bikázás előtt, az aksikra kötött kábelekkel a kezedben ne akarj rágyújtani!! A történet az volt, hogy télen a traktort indítottuk bikázással. 2db 12V-os 220Ah-ás aksik párhuzamosan így kb 2000 amperes indítóárammal. Ekkor a haverom úgy gondolta rágyújt, míg indításhoz előkészítjük a gépet.Persze arról elfeledkezett, hogy a mindegyik kezébe volt egy kábel. És egyik kezével meggyújtotta a cigit, a másik kezével meg árnyékot tartott neki....és összeért a két sarucsipesz. Ekkor egy óriási szikra kíséretében egy óriásit puffant vagy 15cm-re a fejtől. Helyből eldobott mindent, hátra ugrott 3métert és hulla sápadt lett. Mi meg a földön fetrengtünk a röhögéstől ![]() De azóta óvatosabban bánok az aksikkal ![]()
Sziasztok nekem egy kérdésem lenne!
Itt a topicban olvastam hogy Idézet: „az lehet hogy röntgencső...” Mi a baj azzal ha mondjuk áram alá helyezem? (értelmes válaszokat várok)
Szia!
Ha tudsz neki csinálni egy legalább 50-60 kV-os tápot, és áram alá helyezed, akkor még bajod is lehet belőle ![]()
Mar ne haragudj, de mi baja lehet egy jokepu halottnak?
![]()
Nomeg azt is jó lenne tudni, hogyan kell valamit áram alá helyezni.
Idézet: Na de azert!! Ne vicceljunk itten egy komoly kerdes feltevojevel. „(értelmes válaszokat várok)”
Na jó. Nézegetem a röntgen csövek katalógusát, van jónéhány belőlük. Nem ártana tudni milyen is van a kezében. A teljesítményük 2 - 150 kW között mozog, a tápfeszültségük 50 - 300 kV között. És ezek csak a csövek adatai, nem a tápegységé. Attól tartok, ez nem otthoni barkács kategória, és különösen nem egy kezdőé. Egy kórházi röntgennek külön betápja szokott lenni, ekkora teljesítményhez.
Azért írtam hogy "értelmes válaszokat várok" mert vannak olyan emberek hogy azt mondja "próbáld ki"
ezért írtam hogy értelmes legyen. Idézet: „Akinek nem inge ne vegye magára”
Én például soha nem mértem feszültség alatt ellenállást, csak egyszerűen úgy felejtettem a műszert, és ifjú koromban néhány multiméterem bánja, hogy méréshatárváltás nélkül meg akartam mérni utána a 220V-ot. Ezt megelőzendő most már általában úgy teszem el a műszert, hogy legnagyobb méréshatár feszültség állásban teszem szekrénybe, v. fiókba. (Már amelyik nem körbetekerős, mint a Minimulti.) Azt meg már mondanom sem kell, remélem, hogy nagyfeszültséget, illetve nagyfrekvenciát olyan helyen, ahol már több 10 Watt van, még 1000 volt állásban se próbáljunk megmérni ezekkel a műszerekkel! (Nagyfesz. illetve nagyfrekvenciás mérőfej nélkül soha!)
Én is most veszek egy multiméter, ezért ezek a tanácsok jól jönnek
![]()
Sziasztok!
4 év elektronikai tapasztalattal már talán nem is számítok abszolút kezdőnek, de amit ma sikerült összehoznom, az szerintem pontosan ide való, elrettentő példának ![]() Épp nagytakarítás van a házban, így találtunk egy üveg kistányért, na gondoltam ez pont jó lesz a csöves lemezjátszó erősítőm panelját maratni. Eddig két dolog vált be erre: az üveg gyümölcsöstál - ez nem túl jó, mert kicsi, de ahhoz képest mély, sokat kell bele tölteni, hogy az egész panel beleérjen -, valamint a margarinos doboz műanyag teteje - ez meg épp nem volt feleslegesen itthon. Betettem hát a lapos üvegtálba a panelt, ráöntöttem a saját keverésű vasklorid oldatot, és vártam. 5 perc után megnéztem, még semmi nem történt, pedig ilyenkor már félig kész szokott lenni. Miután már 25 perc (!) eltelt, és még semmi nyoma nem volt annak, hogy a maratás beindult volna, viszont az alkoholos filccel húzott vonalak kezdtek lekopni a panelről, kivettem a panelt, hogy újra megrajzoljam a mintázatot, ekkor tűnt fel, hogy a maratószer ilyen érdekes mélyzöld színt vett fel... (a képen már visszatöltve van, a tálban nem volt ennyire feltűnő). Valószínűleg a régi, fémtartalmú festékkel sötétített üvegtálból oldott ki valamit ![]()
Szia!
A jó Pap is holtig tanul és mégis tudatlan hal meg.....!
Szia!
Üveg helyett javaslom a polipropilán tálakat, mert könnyűek, nem törékenyek, és legfőképp remekül ellenállnak mind a vaskloridnak, mind a sósavnak. Az élelmiszeriparban elég gyakori az ilyesmi tálka, és szinte mindenféle kaja lehet PP tálban - én például egy fagyisdobozba szoktam beleöntögetni a gyorsmaratót, ha szükség van rá.
Én egyszerű mikrós edényt használok maratásra, 10 éve nem marta szét semmi.
... És akkor ez itt a javítás helye, ugyanis mégsem az üveggel volt a probléma! Tegnap megint előjött, ezúttal műanyag tálban. Úgy tűnik, bizonyos alkoholos filcekkel nem hajlandó együttműködni a maratóm. Ez saját keverésű, tisztán vasklorid oldat, igazából a régebben használt TN150 marató szerintem jobb volt, azt többször újra tudtam használni, nem világosodott ki két panel után, de nálunk (Baján) már nem kapható, és senki nem vállalja a kiszállítását.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |