Fórum témák
» Több friss téma |
Igen. Ezt kellett volna. mpisti-vel megbeszéltem priviben. holnap újrakezdem. Ma még az ép 7szálas vezetéket feltekerem de a szézbontott holnapra marad. Bocs hogy rossz oldalon vagyok de eredetileg csak egy kapcsolót szerettem volna aztán ez lett.
Hi Mesterek!
Kicsit körbe magyarázom miért jutottam el a hegesztő trafó szabályzásig. Szóval van nekem egy güdge nevezetű mig 155 típusú CO hegesztőm mibe a szekunder oldal elszállt. Először arra gondoltam hogy vissza tekerem a 13 méter kábelt ami tégla lap alakú 5mm X 3mm alu vezeték volt benne, csak alu helyett rézzel. De mivel nem tudom hogy egyáltalán lehet e ilyen profilú réz kábelt venni szigetelve és persze az ára se lenne az utolsó. Szóval a lényeg az lenne hogy inkább egy sima ív hegesztőnek a trafóját akarom bele rakni, avval annyi gondom van hogy ugye abban a vasmagot "kurblizom" s így állítom az áramot, nem pedig ahogy a CO hegesztő eredeti trafóján a primer oldali kicsatolásokat kapcsolgattam. És hogy ne kelje szétbazirgálni a CO elejét a "kurblihoz" ezért nézek valami triacos vezérlést a vasmagon a kurblit meg csutkára vágom s így kész. Szerintetek melyik megoldás lenne az olcsóbb? A újratekerés vagy venni egyet ~10 pénz körül s azt bele rakni a szabályzással? Válaszokat előre is köszönöm.
Ne légy lusta, olvassál vissza pár oldalt, de a legjobb lenne, ha egy kicsit több időt szánnál a témára, és elolvasnád az egész fórumot. Én a te helyedben-ha eddig jól ment a Güde- újra tekerném. Lehet venni 3x5mm-es profilhuzalt, a címet a neten megtalálod, ha beírod a keresőbe hogy profilhuzal.
A legjobb ( legolcsóbb) újra szigetelni. Ha rézzel szeretnéd újra tekerni 5*2,5 vagy 5*3 vagy4*3. minden képen tekerd újra, ez a legolcsóbb. És az egyszerűbb.
Fazonhuzalnak 2000Ft/kg az ára. Ha 13 méter kell, 5x3mm-es huzalból, az 195cm^3, ami 1735g réz, ami 3471Ft. Amúgy a 2002-es hobbi elektronikás szabályzót ajánlhatnám, de inkább csak végső megoldásképp, a mágneses söntös az talán egy leheletnyivel jobb.
Légyszíves, a 2000Ft /kg-os beszerzési forrást áruld el nekem. Ha ide a fórumra nem akarod feltenni, akkor privátban várom a címet. Előre köszönöm.
Hi
Köszönöm a választ/válaszokat. Én úgy tekertem le hogy a vas magot nem szedtem szét, na most vissza tekerésnél azt tudom hogy egyszerűbb lenne hogy ha a hegesztést flexel leszedtem róla és széthúzom a vasat, de vissza azaz összerakni mennyire tudom/lehetséges össze rakni szinte gyári állapotra? Hegeszteni vissza nem tudom ez az egy hegesztőm van. Vagy fűzzem vissza a 13m 5*3 huzallal úgy hogy a vasmag egyben van? Mit javasolnátok? Lehet hogy hülye kérdés de ugye amit lehet hozzá venni ilyen huzalt az ugye szigetelt? És engem is érdekelne hogy hol lehet ilyet venni 2e/kg áron Válaszokat s a segítséget előre is köszönöm.
Ahol laksz, bizonyára van olyan ember, aki rendelkezik egy hegesztőgéppel. Én Co-val szoktam visszahegeszteni, de volt olyan is,hogy két-két megfelelő méretű keményfa és menetes szár lett a végső megoldás, ugyanis próbálni mindig ezzel a megoldással szoktam, még a készre hegesztés előtt.
Debrecenben van egy bolt. Bővebben: Link náluk kérdeztem, a fazonhuzalok 2000Ft/kg a sima huzalok 3000Ft/kg áron vannak. Szerintem vágd szét, szépen tekerd vissza azt a huzalt, és hegeszd össze valamelyik ismerősödnél.
Én tőlük szerzem be a fazonhuzalt, de legutóbb 2890Ft/kg áron tudtam vásárolni tőlük 4x4mm-es magas hőállóságú huzalt, de ez is azért volt csak ennyi, mert régi beszerzés és csonka dob volt. Ha újabb beszerzésű huzalból vásárolsz, az már sokkal drágább lesz.
Én is csodálkoztam, hogy olyan alacsony árat mondtak... Meg kell őket kérdezni, én már régebben érdeklődtem. De az biztos, hogy 3000Ft alatt kicsivel van d=3,5mm huzal egy másik tekercselő boltban.
Hi
Megkérdeztem az üzletben a szóban forgó huzalt, s sajna nincs. Tudnak rendelni de csak 100kg kiszerelésbe . Idáig ennyi, de még keresgélek.
A képet érdekességnek raktam fel az előző hsz-be írtam is, de amikor berakta az oldalra az lemaradt.
Szóval ez az adatlap egy ponthegesztő trafónak az adatlapja, és én nem akarom elhíni azt a 6,5kA-ert. Tényleg ennyivel hegesztene?
Miért olyan hihetetlen?
Létezik 100kA-es ponthegesztő is, a régi munkahelyemen volt 65kA-es tirisztoros szabályozású(1983!) Aztán a régi ponthegesztőm 25kA-es volt, a jelenlegi pedig 12,5kA-es. Az a 6.5kA nem is nagy gép. De viszont a 9,3V üresjárási feszültség az kissé soknak tűnik ponthegesztéshez. Aztán amit még nem értek, az az egyenáramú rész.Az adattábla szerint az egyenáramú teljesítménye 60,5kW. Ha ez klasszikus ponthegesztő lenne, akkor a szekunder árama egy nagyságrenddel nagyobb lenne mint amit te sokallsz. Aztán a csúcs, az 500V tápfesz 1000Hz mellett, - számomra ismeretlen technológiát takar.
Én is azt néztem, hogy 500V 1000Hz nincs minden sarki boltba, főleg jó pár amperecskén.
Számomra az a kérdés, milyen anyagokat tud össze hegeszteni. Szerintem ennek szól a furcsa paraméter.
Igazad lehet. Elképzelhető, hogy a hegesztendő anyag lehet különleges.
Hi
Ilyen robotokon van rajta ez a hegesztő trafó és különböző felület kezelt acél lemezeket hegeszt össze. Lehet hogy hülyeséget kérdek de azért megkérdezem. Szóval még a güdge co-nak a szekunder oldalát nem tekertem meg. Lehet-e valahogy a gyári vasmagból több erőt kinyerni a túloldalon? Nem tudom talán nagyobb frekivel meghajtani 50Hz helyet mondjuk 100-al vagy többel a primert?
Természetesen a frekvencia növelésével lehet növelni a kivett teljesítményt, de ahhoz át kell méretezni az egész trafót. A frekvencia növelésével a primer és a szekunder menetszám csökkenthető, ennek köszönhetően ugyanakkora csévére nagyobb keresztmetszetű huzalból lehet készíteni tekercset. De viszont növekedni fog a veszteség is, a veszteségek kordában tartása érdekében csökkenteni kell a gerjesztést is. Tehát a frekvencia növelésével nem egészen arányosan fog nőni a kivehető teljesítmény. A meghajtás viszont célszerűen színusz jellegű kellene hogy legyen.
Üdv.
Kaptam egy Hetra 100 U tipusú heggesztőt. Hiányzik belőle a fokozat kapcsoló. Szeretném beüzemelni, lenne valakinek hozzá való kapcsolási rajza? Kösz.
Szerintem egy multiméterrel meg jó szemmel ki lehet deríteni, hogy melyik kivezetés melyik. Tegyél fel pár fotót a kivezetésekről, hogy látszódjon hogy melyik sorból jön ki a kivezetés, melyik van közelebb, távolabb, melyik milyen vastag, és mérd meg egy multiméterrel a tekercsek ohmos ellenállását, és akkor tudunk segíteni.
Ma szereztem 2db "eupec TT 93 N 12 KOF" antiparralel tirisztort olyan 20-30Ft-ért, úgyhogy mostmár egyre jobban kellene csinálni valami működő kapcsolást szekunder oldali szabályozásra. Amit ki tudtam venni a német adatlapjából (német tudásom kb 200 szó), az alapján úgy gondolom, hogy ezek 100A-es modulok, 1200V-osak, és igen nagy csúcs áramot bírnak, viszont a gate nyitó áramuk 150mA, ami soknak tűnik egy kicsit.
[OFF][/OFF][OFF]Üdv.
Meglepően olcsón sikerült hozzájutnod, mert nekem 18E. ft-ba került darabja. Az elgondolásod helyes, mármint az áram és feszültség szintet illetően. Szekunder oldalon milyen szabályzásban gondolkodsz? Félhidas, vagy teljes hídkapcsolás?
600Ft/kg-ért vettem őket egy 4kg-os hűtőbordával együtt. Hát ugye vagy a kétutas teljes értékű egyenirányításon gondolkodom, vagy a félig vezérelt hídkapcsoláson. Csak valami jó meghajtó kellene hozzá.
Meg néztem én is nincs tág tere vezérlés szempontjából, a legegyszerűbb impulzus trafó hajtás a gate elektródon. Miután a két tirisztor A K közös ponttal van kihozva és egyformák. A közös pont a váltóra mehet, a másik váltóra 2 dióda. Ezzel kész a teljesen vezérelt Greats.
Az impulzus trafó egy dolog, az csak a csatolás a nyitó jel és a tirisztorok között, én komplett, működő vezérlésre gondoltam. Amúgy a 2 dióda+2 tirisztor az a félig vezérelt graetz.
Ez igaz de teljesen vezérelt az egyen áram szempontjából,(mid két fél hullám szabályzott. Pont ilyen verzióra nincs rajzom. Kérd meg mpistit neki hátha van.
Persze, az áram teljesen vezérelve van, de a graetz fele sima dióda, a másik fele meg SCR, Silicon Controllable Rectifier, szilicium vezérelhető egyenirányító, tehát a graetznek csak a fele vezérelhető. Milyen verzióra van rajzod? Többször is írtam itt a fórumba, hogy a zu-130 tirisztoros hegesztő utánépítését csinálom, csak el vagyok akadva, mert pár dolog nincs rajta a rajzon, de senki nem szólt hozzá. Már itt van nyákon a kapcsolás, csak egy ellenállás hiányzik belőle. De ettől függetelenül lehet nem fog menni, ha azt az ellenállást beteszem, mert egy csomó alkatrészt csak a saját tudásom szerint cseréltem beszerezhetőre.
Nézelődtem nem találtam, pedig nekem is kellene egy ilyen séma. Konkrétan hegesztő szabályzó szekunderre sincs. Ezért ki fogok egyet spekulálni (tudod nálam csak az egyszerű a nyerő). Szlogenem ami bonyolult az nem egyszerű de megoldható csak idő kérdése.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |