Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hegesztő-transzformátor szabályzása
Lapozás: OK   12 / 27
(#) gyuri65 válasza Mályi László hozzászólására (») Márc 17, 2012 /

Igen. Ezt kellett volna. mpisti-vel megbeszéltem priviben. holnap újrakezdem. Ma még az ép 7szálas vezetéket feltekerem de a szézbontott holnapra marad. Bocs hogy rossz oldalon vagyok de eredetileg csak egy kapcsolót szerettem volna aztán ez lett.
(#) Baxi hozzászólása Márc 17, 2012 /

Hi Mesterek!
Kicsit körbe magyarázom miért jutottam el a hegesztő trafó szabályzásig.
Szóval van nekem egy güdge nevezetű mig 155 típusú CO hegesztőm mibe a szekunder oldal elszállt.

Először arra gondoltam hogy vissza tekerem a 13 méter kábelt ami tégla lap alakú 5mm X 3mm alu vezeték volt benne, csak alu helyett rézzel. De mivel nem tudom hogy egyáltalán lehet e ilyen profilú réz kábelt venni szigetelve és persze az ára se lenne az utolsó.
Szóval a lényeg az lenne hogy inkább egy sima ív hegesztőnek a trafóját akarom bele rakni, avval annyi gondom van hogy ugye abban a vasmagot "kurblizom" s így állítom az áramot, nem pedig ahogy a CO hegesztő eredeti trafóján a primer oldali kicsatolásokat kapcsolgattam.
És hogy ne kelje szétbazirgálni a CO elejét a "kurblihoz" ezért nézek valami triacos vezérlést a vasmagon a kurblit meg csutkára vágom s így kész.
Szerintetek melyik megoldás lenne az olcsóbb?
A újratekerés vagy venni egyet ~10 pénz körül s azt bele rakni a szabályzással?
Válaszokat előre is köszönöm.
(#) mpisti válasza Baxi hozzászólására (») Márc 17, 2012 /

Ne légy lusta, olvassál vissza pár oldalt, de a legjobb lenne, ha egy kicsit több időt szánnál a témára, és elolvasnád az egész fórumot. Én a te helyedben-ha eddig jól ment a Güde- újra tekerném. Lehet venni 3x5mm-es profilhuzalt, a címet a neten megtalálod, ha beírod a keresőbe hogy profilhuzal.
(#) Mályi László válasza Baxi hozzászólására (») Márc 17, 2012 /

A legjobb ( legolcsóbb) újra szigetelni. Ha rézzel szeretnéd újra tekerni 5*2,5 vagy 5*3 vagy4*3. minden képen tekerd újra, ez a legolcsóbb. És az egyszerűbb.
(#) AccessDenied válasza Baxi hozzászólására (») Márc 18, 2012 /

Fazonhuzalnak 2000Ft/kg az ára. Ha 13 méter kell, 5x3mm-es huzalból, az 195cm^3, ami 1735g réz, ami 3471Ft. Amúgy a 2002-es hobbi elektronikás szabályzót ajánlhatnám, de inkább csak végső megoldásképp, a mágneses söntös az talán egy leheletnyivel jobb.
(#) mpisti válasza AccessDenied hozzászólására (») Márc 18, 2012 /

Légyszíves, a 2000Ft /kg-os beszerzési forrást áruld el nekem. Ha ide a fórumra nem akarod feltenni, akkor privátban várom a címet. Előre köszönöm.
(#) Baxi válasza Mályi László hozzászólására (») Márc 18, 2012 /

Hi
Köszönöm a választ/válaszokat.
Én úgy tekertem le hogy a vas magot nem szedtem szét, na most vissza tekerésnél azt tudom hogy egyszerűbb lenne hogy ha a hegesztést flexel leszedtem róla és széthúzom a vasat, de vissza azaz összerakni mennyire tudom/lehetséges össze rakni szinte gyári állapotra?
Hegeszteni vissza nem tudom ez az egy hegesztőm van.
Vagy fűzzem vissza a 13m 5*3 huzallal úgy hogy a vasmag egyben van?
Mit javasolnátok?
Lehet hogy hülye kérdés de ugye amit lehet hozzá venni ilyen huzalt az ugye szigetelt? És engem is érdekelne hogy hol lehet ilyet venni 2e/kg áron
Válaszokat s a segítséget előre is köszönöm.
(#) mpisti válasza Baxi hozzászólására (») Márc 18, 2012 /

Ahol laksz, bizonyára van olyan ember, aki rendelkezik egy hegesztőgéppel. Én Co-val szoktam visszahegeszteni, de volt olyan is,hogy két-két megfelelő méretű keményfa és menetes szár lett a végső megoldás, ugyanis próbálni mindig ezzel a megoldással szoktam, még a készre hegesztés előtt.
(#) AccessDenied válasza Baxi hozzászólására (») Márc 18, 2012 /

Debrecenben van egy bolt. Bővebben: Link náluk kérdeztem, a fazonhuzalok 2000Ft/kg a sima huzalok 3000Ft/kg áron vannak. Szerintem vágd szét, szépen tekerd vissza azt a huzalt, és hegeszd össze valamelyik ismerősödnél.
(#) mpisti válasza AccessDenied hozzászólására (») Márc 18, 2012 /

Én tőlük szerzem be a fazonhuzalt, de legutóbb 2890Ft/kg áron tudtam vásárolni tőlük 4x4mm-es magas hőállóságú huzalt, de ez is azért volt csak ennyi, mert régi beszerzés és csonka dob volt. Ha újabb beszerzésű huzalból vásárolsz, az már sokkal drágább lesz.
(#) AccessDenied válasza mpisti hozzászólására (») Márc 18, 2012 /

Én is csodálkoztam, hogy olyan alacsony árat mondtak... Meg kell őket kérdezni, én már régebben érdeklődtem. De az biztos, hogy 3000Ft alatt kicsivel van d=3,5mm huzal egy másik tekercselő boltban.
(#) Baxi válasza AccessDenied hozzászólására (») Márc 19, 2012 /

Hi
Megkérdeztem az üzletben a szóban forgó huzalt, s sajna nincs. Tudnak rendelni de csak 100kg kiszerelésbe . Idáig ennyi, de még keresgélek.
(#) Baxi válasza Baxi hozzászólására (») Márc 19, 2012 /

A képet érdekességnek raktam fel az előző hsz-be írtam is, de amikor berakta az oldalra az lemaradt.
Szóval ez az adatlap egy ponthegesztő trafónak az adatlapja, és én nem akarom elhíni azt a 6,5kA-ert.
Tényleg ennyivel hegesztene?
(#) mpisti válasza Baxi hozzászólására (») Márc 20, 2012 /

Miért olyan hihetetlen?
Létezik 100kA-es ponthegesztő is, a régi munkahelyemen volt 65kA-es tirisztoros szabályozású(1983!) Aztán a régi ponthegesztőm 25kA-es volt, a jelenlegi pedig 12,5kA-es. Az a 6.5kA nem is nagy gép. De viszont a 9,3V üresjárási feszültség az kissé soknak tűnik ponthegesztéshez. Aztán amit még nem értek, az az egyenáramú rész.Az adattábla szerint az egyenáramú teljesítménye 60,5kW.
Ha ez klasszikus ponthegesztő lenne, akkor a szekunder árama egy nagyságrenddel nagyobb lenne mint amit te sokallsz. Aztán a csúcs, az 500V tápfesz 1000Hz mellett, - számomra ismeretlen technológiát takar.
(#) AccessDenied válasza mpisti hozzászólására (») Márc 20, 2012 /

Én is azt néztem, hogy 500V 1000Hz nincs minden sarki boltba, főleg jó pár amperecskén.
(#) Mályi László válasza mpisti hozzászólására (») Márc 23, 2012 /

Számomra az a kérdés, milyen anyagokat tud össze hegeszteni. Szerintem ennek szól a furcsa paraméter.
(#) mpisti válasza Mályi László hozzászólására (») Márc 23, 2012 /

Igazad lehet. Elképzelhető, hogy a hegesztendő anyag lehet különleges.
(#) Baxi válasza mpisti hozzászólására (») Márc 30, 2012 /

Hi
Ilyen robotokon van rajta ez a hegesztő trafó és különböző felület kezelt acél lemezeket hegeszt össze.

Lehet hogy hülyeséget kérdek de azért megkérdezem.
Szóval még a güdge co-nak a szekunder oldalát nem tekertem meg.
Lehet-e valahogy a gyári vasmagból több erőt kinyerni a túloldalon?
Nem tudom talán nagyobb frekivel meghajtani 50Hz helyet mondjuk 100-al vagy többel a primert?
(#) Baxi válasza Baxi hozzászólására (») Márc 30, 2012 /

Találtam egy jobb vidit
(#) mpisti válasza Baxi hozzászólására (») Márc 30, 2012 /

Természetesen a frekvencia növelésével lehet növelni a kivett teljesítményt, de ahhoz át kell méretezni az egész trafót. A frekvencia növelésével a primer és a szekunder menetszám csökkenthető, ennek köszönhetően ugyanakkora csévére nagyobb keresztmetszetű huzalból lehet készíteni tekercset. De viszont növekedni fog a veszteség is, a veszteségek kordában tartása érdekében csökkenteni kell a gerjesztést is. Tehát a frekvencia növelésével nem egészen arányosan fog nőni a kivehető teljesítmény. A meghajtás viszont célszerűen színusz jellegű kellene hogy legyen.
(#) spider505 hozzászólása Ápr 2, 2012 /

Üdv.
Kaptam egy Hetra 100 U tipusú heggesztőt. Hiányzik belőle a fokozat kapcsoló.
Szeretném beüzemelni, lenne valakinek hozzá való kapcsolási rajza?
Kösz.
(#) AccessDenied válasza spider505 hozzászólására (») Ápr 2, 2012 /

Szerintem egy multiméterrel meg jó szemmel ki lehet deríteni, hogy melyik kivezetés melyik. Tegyél fel pár fotót a kivezetésekről, hogy látszódjon hogy melyik sorból jön ki a kivezetés, melyik van közelebb, távolabb, melyik milyen vastag, és mérd meg egy multiméterrel a tekercsek ohmos ellenállását, és akkor tudunk segíteni.
(#) AccessDenied hozzászólása Ápr 2, 2012 /

Ma szereztem 2db "eupec TT 93 N 12 KOF" antiparralel tirisztort olyan 20-30Ft-ért, úgyhogy mostmár egyre jobban kellene csinálni valami működő kapcsolást szekunder oldali szabályozásra. Amit ki tudtam venni a német adatlapjából (német tudásom kb 200 szó), az alapján úgy gondolom, hogy ezek 100A-es modulok, 1200V-osak, és igen nagy csúcs áramot bírnak, viszont a gate nyitó áramuk 150mA, ami soknak tűnik egy kicsit.
(#) maszek0005 válasza AccessDenied hozzászólására (») Ápr 3, 2012 /

[OFF][/OFF][OFF]Üdv.
Meglepően olcsón sikerült hozzájutnod, mert nekem 18E. ft-ba került darabja. Az elgondolásod helyes, mármint az áram és feszültség szintet illetően. Szekunder oldalon milyen szabályzásban gondolkodsz? Félhidas, vagy teljes hídkapcsolás?
(#) AccessDenied válasza maszek0005 hozzászólására (») Ápr 3, 2012 /

600Ft/kg-ért vettem őket egy 4kg-os hűtőbordával együtt. Hát ugye vagy a kétutas teljes értékű egyenirányításon gondolkodom, vagy a félig vezérelt hídkapcsoláson. Csak valami jó meghajtó kellene hozzá.
(#) Mályi László válasza AccessDenied hozzászólására (») Ápr 3, 2012 /

Meg néztem én is nincs tág tere vezérlés szempontjából, a legegyszerűbb impulzus trafó hajtás a gate elektródon. Miután a két tirisztor A K közös ponttal van kihozva és egyformák. A közös pont a váltóra mehet, a másik váltóra 2 dióda. Ezzel kész a teljesen vezérelt Greats.
(#) AccessDenied válasza Mályi László hozzászólására (») Ápr 4, 2012 /

Az impulzus trafó egy dolog, az csak a csatolás a nyitó jel és a tirisztorok között, én komplett, működő vezérlésre gondoltam. Amúgy a 2 dióda+2 tirisztor az a félig vezérelt graetz.
(#) Mályi László válasza AccessDenied hozzászólására (») Ápr 4, 2012 /

Ez igaz de teljesen vezérelt az egyen áram szempontjából,(mid két fél hullám szabályzott. Pont ilyen verzióra nincs rajzom. Kérd meg mpistit neki hátha van.
(#) AccessDenied válasza Mályi László hozzászólására (») Ápr 4, 2012 /

Persze, az áram teljesen vezérelve van, de a graetz fele sima dióda, a másik fele meg SCR, Silicon Controllable Rectifier, szilicium vezérelhető egyenirányító, tehát a graetznek csak a fele vezérelhető. Milyen verzióra van rajzod? Többször is írtam itt a fórumba, hogy a zu-130 tirisztoros hegesztő utánépítését csinálom, csak el vagyok akadva, mert pár dolog nincs rajta a rajzon, de senki nem szólt hozzá. Már itt van nyákon a kapcsolás, csak egy ellenállás hiányzik belőle. De ettől függetelenül lehet nem fog menni, ha azt az ellenállást beteszem, mert egy csomó alkatrészt csak a saját tudásom szerint cseréltem beszerezhetőre.
(#) Mályi László válasza AccessDenied hozzászólására (») Ápr 4, 2012 /

Nézelődtem nem találtam, pedig nekem is kellene egy ilyen séma. Konkrétan hegesztő szabályzó szekunderre sincs. Ezért ki fogok egyet spekulálni (tudod nálam csak az egyszerű a nyerő). Szlogenem ami bonyolult az nem egyszerű de megoldható csak idő kérdése.
Következő: »»   12 / 27
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem