Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Tesla tekercs építése
 
Témaindító: finenet, idő: Júl 17, 2006
Lapozás: OK   5 / 227
(#) Skori válasza Georgee hozzászólására (») Júl 28, 2007 /
 
A képek és a videók sem jönnek be (404-es hiba)
(#) Collector hozzászólása Júl 28, 2007 /
 
A videókat majd inkább valami használhatóbb formába rakd fel, mert a telefonos formátummal nem sokat tudok kezdeni (ajánlom a 3gsauront). De nekem sem jönnek be.

"Nem fog földhözvágni a SKIN hatás miatt. Az úgynevezett “skin"-hatás, vagy bőrhatás miatt csak a bőrfelület legkülső rétegeiben áramlik az energia, így a test belsejében nem tesz kárt az energiának ez a fajta terjedése"
Szerintem ezt ne írd ki. Ha így lenne vígan fogdosnám a több száz kilovoltot, és még mosolyognék is. A kimenet talán nem öl meg még több kW-on sem, de ÚGY MEGRÁZ hogy egy életre elmegy a kedved a fogdosásától.
Most végülis mik az adatai a tekercsnek? Nyeregtekercsből szekunder hát nem tudom, majd meglátjuk milyen lesz. 1500V-on hajtod?? AKkor nem csoda hogy probléma van a szikraközzel, 5kV kell neki minimum, az alatt tök felesleges próbálkozni (én már próbáltam elégszer)
(#) Georgee válasza Collector hozzászólására (») Júl 29, 2007 /
 
Nem tudom mi van a videókkal, másoknak letölti.... Én bátran belenyultam (azután, hogy láttam hogy át üti a műanyagot... Meg nem egyvideót nétem ról,ahol tv nafesz trafóval hajtják meg a tekercset és kézzel nyulnak bele. Annyi van mellé irva, hogy az ív csak meg égethet de nem ráz...) A tekercsről primer 10 menet szekuder kb 1700 menet... Jah megazt nem rtem ha a műanyagon átüt akkor nagyobb feszkónál mi a helyzet??? Csavarhúzóval teszteltem (műanyag szigetelésű...)
(#) Georgee válasza Georgee hozzászólására (») Júl 29, 2007 /
 
Amilemaradt... Javítottam aweboldalt hátha most jó, a 3gp-t elvileg viszia media player. Az avikat meg lekelltölteni.
(#) Skori válasza Georgee hozzászólására (») Júl 29, 2007 /
 
A 3gp menne a VLC playerrel is.. viszont nálam most is 404-es hiba jön az avik-ra, és a 3gp fájlokra is. Valamint a teslánál a képek/kapcsolások sem látszanak.
(#) Skori hozzászólása Júl 29, 2007 /
 
Most nézem, hogy IE-vel müxik, bár valami activex-es hibaüzit küld idönként és egy idö után összerogyik. Firefox-al nem megy. Amúgy miért jó ha a görgetösávot piros-zöld-re szinezed meg hasonlók? Inkább a lényegre kéne koncentrálni.
Az avikat nem tudtam megnézni, mert az IE kiakadt mire lejöttek volna.
(#) Collector hozzászólása Júl 29, 2007 /
 
Hát még IE-vel is néha 404.
DjGeorge: az ilyen kb 100W alatti tekercsek nem is fognak különösebben bántani, de égetik a bőrt. Nem tudom neked mekkora koronát csinál, de én egy 10 centis (nem közvetlen tesla) szikrába nyúltam bele szándékosan, a földtől elszigetelve, és szépen kezet ráztam vele... egy fémdarabbal persze már más volt, eloszlik az áram a belépési ponton, így semmit nem lehet érezni, viszont egy 50 centis koronába aki belenyúl, az lehet kissé lebénul egy időre, főleg ha a föld közelében van. De 1500V melett tesla tekercsnek nem lehetne nevezni, inkább csak egy sima nagyfrekis transzformátor. 500nano mint kapacitás? Lejebb akartad vinni a frekit?
Ja és csak most nézem, azt hogy érted, hogy földelni tilos??????????
(#) Georgee válasza Collector hozzászólására (») Júl 29, 2007 /
 
ezt a
Idézet:
„földelni tilos”
-t valamelyik veboldalról másoltam le Jah aki avant brovsert használ annak betölti a képeket de a többinél nemtudom mi a baj..... Nahmind1 szerintem feltöltöm majd a képeket....
(#) Skori válasza Georgee hozzászólására (») Júl 29, 2007 /
 
Ha elfogadsz egy tanácsot tölem, akkor a weblapod érdemes lenne úgy csinálni, hogy többféle böngészövel is jól müködjön, különben sokal kevesebben fogják megnézni. Pl. a linuxosokat kapásból kizárod így, hiszen ök semmiképp sem tudnának IE-t használni. Rengetegen használnak pl. Firefoxot és Operát minimum ezekkel jól kellene müködnie az IE-n kivül. A felesleges dizájn meg lassítja az oldalt (nem mindenkinek van megabites net elérése) Pl. a munkahelyemröl is próbáltam megnézni....
Egy olyan weblapnak meg nem sok értelme van amit alig néz meg valaki.
(#) Georgee válasza Skori hozzászólására (») Júl 29, 2007 /
 
A többi cikkből betölti a képeket a többi exporer is de itt valami gázvan. Én avant browsert használokaz megnyitja, meg mindenismerősömnek aki ezt használja... Nem tudom hol a gond.... Jahinternet explorert alapból nem használok nagyon nem szeretem.
(#) Collector hozzászólása Júl 29, 2007 /
 
Ha már építési leírás, lehetne némi számítás/képlet is, mert így a szerencsétlen látogatónak fogalma sem lehet arról, hogy egyáltalán ehhez sokat kell méretezni, számolni, különben az egészből csak egy marha rossz hatásfokú transzformátor lesz. Én a szikraközre vagyok kíváncsi, hogy mégis mit művel 1500V-on, mert hogy az normálisan nem tud menni az biztos Ha megküldöd nagyobb feszültséggel, sokkal jobb lesz az biztos. No meg akkor a wc papír gurigákat el lehet felejteni... nem volt valahol egy fránya pvc cső? Ha nem kapkodtad volna el, akkor legalább a szekundert nem kéne újratekercselni..
Ha mindenképp földnélküli teslát akarsz, akkor az a bipolar tesla, de az nem így néz ki, hanem középen van a primer, és a szekunder két kivezetése közt hozza létre a nagyobb feszültséget. Szerintem próbáld ki úgy is. Egyébként föld nélkül meg nem működik
(#) Collector hozzászólása Júl 30, 2007 /
 
Bipoláris tesla tekercs
Lehet én is elkezdek újra próbálkozni a mikrosütőtrafó+sokszorozóval, nagyobb kapacitáson.
(#) Ferenczi Zsolt válasza finenet hozzászólására (») Júl 30, 2007 /
 
Választ a scori web lapján találsz.Vagy a Tesla tekercs épités cim szó alatt.
(#) Skori válasza Ferenczi Zsolt hozzászólására (») Júl 30, 2007 /
 
Zsolt! Tudod hogy egy több mint egy éves hozzászólásra reagáltál? Látom még új vagy itt, szóval már vagy 9 oldalnyi hozzászólás van a témában. Na nem baj majd legközelebb már észreveszed.
Amúgy nem scori, hanem Skori - a Google is rátalál (katt rá)
(#) Skori válasza Collector hozzászólására (») Júl 30, 2007 /
 
Idézet:
„Egyébként föld nélkül meg nem működik”

Megtalálja az az utat a föld felé ha máshogy nem hát átüt valahol (pl. a táp trafójában).
A miniteslát aksiról üzemeltetve elindul föld nélkül, de az egész készülékház és az aksik is több kV feszültségre kerülnek a földhöz képest, és aki ezekhez hozzáér azt is jól megcsapja
(#) Collector hozzászólása Júl 30, 2007 /
 
Nekem, amikor nem volt jól a föld csatlakozás, össze vissza változott a szikra nagysága, nagyon jellemző módon. Már az SGTC. Mondjuk arra kíváncsi lennék, ha föld helyett egy elég nagy fémlap lenne a szekunder alatt, és arra menne a szekunder alja, akkor azt hogy tolerálná a szekunderkör. Tehát jó magasra el lenne a valódi földtől szigetelve. Ez akkor lenne esedékes, ha egy repülőből kiugorva akarnánk üzemeltetni
(#) Skori hozzászólása Júl 31, 2007 /
 
Ha viszonylag nagy a tetökapacitás is, akkor ó közelítéssel azt lehet mondani, hogy a fémlemez és a torusz kapacitásának fordított arányában oszlik meg a feszültség is köztük, a tekercsen levö ninimumhoz képest.
Ez a minimum tekercs hossza mentén szintén a kapacitások arányában, a nagyobb kapacitáshoz (az alsó nagy fémlemezhez) közelebb lesz.

Egyébként ezt történetesen ki is próbáltam (szintén a miniteslával, mert jól modellezi a nagyobb tekercsek müködését). Földelés helyett egy nagyobb fémlemezre raktam a cuccot. Minél nagyobb volt a lemez annál jobban hasonlított a rendes földeléshez. Elég tanulságos kisérlet.
(#) Skori válasza Collector hozzászólására (») Júl 31, 2007 /
 
Idézet:
„....arra kíváncsi lennék, ha föld helyett egy elég nagy fémlap lenne a szekunder alatt, és arra menne a szekunder alja, akkor azt hogy tolerálná a szekunderkör.....”

Ez tulajdonképpen egy asszimetrikus bipoláris tesla tekercsként müködne. Kicsit más a rezonanciafreki, tehát más hangolást igényelme a primer (SGTC esetén, mert az SSTC müködhet nem rezonans primerrel is).
(#) Collector hozzászólása Aug 8, 2007 /
 
Bemásolom ide azt, amit írtam terminálon...
Na felhozom a topikot. Ma kísérleteztem a mikrosütőtrafókkal, ismét csak 2 darab volt sorban, majd fesz duplázó. A duplázóban megnöveltem a kapacitást kétszer akkorára (két-két kondi helyett 4-4) az alap mikrosütődiódák pár másodperc alatt kifinganak (2 volt sorban, meghaltak).
A teszt során találomra raktam a primer menetet, tetőkapacitást rá (primer kondi 34nF) A forgó szikraközt mostmár tényleg ki kell cseréljem, mert nagyon látszik, hogy legalább 2x ekkora sebességre lenne szüksége, a fúrót majd lecserélem. Amit még észrevettem, az az, hogy hiába a filter vasmagos induktivitások, a sokszorozó kondik így is rásülnek a primer tekercsre, így szabályosan lángol a forgó szikraköz. A megoldást egy megfelelően méretezett ellenállásban látom, ami eltolná az időállandóját a sokszorozó kondik - szikraköz - primer triónak. Akkor két kisülés közé kéne beszorítani az időállandót, ehhez elég pontosan kéne méretezni az ellenállást. Szerintem max 100ohm, de majd számolgatok. Ez az ellenállás nagyon fontos, mint kiderült. Persze anélkül is megy, de elhalványulnak az izzók, meg remeg a talaj, mikor az egész meghajtás csontzárlatban rászakad a primer tekercsre. Még annyi infó, hogy nem voltak a motok teljesen kihajtva, és nem is volt kihangolva az egész cucc.
Videó:
Videó
(#) Collector hozzászólása Aug 31, 2007 /
 
Újabb kísérletek, ugyan a 4 mikrosütőtrafós sokszorozó kész, de egyelőre még mindíg a 2-vel szenvedek. Füstölgő ellenállások fojtótekercsek jellemezték legutóbbi tesztjeimet, a forgó szikraközöm már új, egy sarokcsiszolót fogtam be, így a max bps 1333 körül van (átütés / sec). A kritikus dolog úgy gondolom, annak megakadályozása, hogy a sokszorozó rásüljön közvetlen a primer tekercsre. Itt jönne közbe az időállandó toló ellenállás, de 80W-os 470ohmos ellenállat úgy füstölt 2 másoperc alatt, mint ha felgyújtottam volna. De egy fokkal már jobb, szóval legalább nem hátrafelé haladok. Valaki nem próbálkozik még mikrosütőtrafókkal?
(#) kerteszsasa válasza Collector hozzászólására (») Aug 31, 2007 /
 
De én igen, épp most tekertem át egyet 24V-ra
A sokszorozóval nem sokra jutottam, ez a nyár is kevés volt :no: , inkább a félvezetős verziót próbálgattam. Majd rakok fel képet a ki mit épített tipcba. A nagyobb tekercset sem adtam fel, de lehet hogy az is először sstc-ként lesz meghajtva
(#) Collector válasza Collector hozzászólására (») Aug 31, 2007 /
 
Lol, most lementem még tesztelni, végre sikerült elég komoly szikrát produkálni! 1,5 méter a földre
Majd plafonra, állványra, ahová kedve tartotta. A meghajtás 'csupán' nyers 4 mikrosütőtrafó sorban.
Ezzel simán meglesz a 2,5-3 méteres szikra a jövőben.
Youtube videó
Egy kis kép:
Bővebben: Link
(#) Csibi válasza Collector hozzászólására (») Aug 31, 2007 /
 
Atya vilag, mintha a Terminator4-et neznem
Ez nem semmi, gratulalok
Egy leirast rola szivesen megneznek
(#) Collector válasza Csibi hozzászólására (») Aug 31, 2007 /
 
KÉP1
KÉP2
Két újabb kép, és mindjárt érkezik egy brutálisabb youtube videó!
Leírás az oldalamon. Mondjuk most kezdtem fejleszteni, de a tesláról már van infó, de hiányos.
(#) Collector válasza Collector hozzászólására (») Aug 31, 2007 /
 
új videó
Amúgy az egyik szikra elkapta az asztalt, amin támaszkodtam (akkor még közelebb volt ) de egy kábelen lement a földre
(#) Collector hozzászólása Szept 1, 2007 /
 
Faraday ketrec
Faraday ketrec videó
Kis szórakozás még.
(#) titi válasza Collector hozzászólására (») Szept 1, 2007 /
 
Hali!

Ahogy elnézem ezeket a videókat, egyre inkább úgy érzem, hogy nekem is kell egy ilyen!
Szerintem egy cikket megérne a dolog.

Grat.
(#) Collector válasza titi hozzászólására (») Szept 2, 2007 /
 
Építs egyet, pl van a skori féle minitesla, nem drága, és kezdetnek elég 10 centis szikra is
(#) hier.o válasza Collector hozzászólására (») Szept 2, 2007 /
 
csak gratulálni tudok az elért eredményekhez!
szerinted hogy szuperálna a rendszered(mot-ok helyett) 12-13Kv-ról.
csak azért kérdezem mert tekertem 1 trafót ami 12Kv felett teljesít valahol(voltra pontosan nem tom)
remélem érdekelni fog a téma mert engem nagyon.
ha ennek köszönhétően össze is tudnánk futni valamikor, akkor néhány tanács is jól jönne-méretezés problémák.

előre is köszönöm, hogy megfontolod az ajánlatomat.


hajrá skacok imádom a képeiteket videóitokat
(#) Collector válasza hier.o hozzászólására (») Szept 2, 2007 /
 
A motok kb 11,3kV-ot adnak csúcsban, tehát csak az lenne a nagyobb feszültség következménye, hogy nagyobb frekvenciára kell elkészíteni a tekercset. Miféle trafót tekertél? A feszültség az csak 1 paraméter, mekkora a teljesítmény? A legfontosabb, hogy meglegyen a minimum 5-6kV (ez ugye stimmel) és legyen azért mögötte teljesítmény. 50-100W alatt nem érdemes vele foglalkozni, nagyon nehéz úgy megépíteni, hogy az utána nagyobb szikrát csináljon, mint eleve a tápfesz. Méretezéshez van egy halom program, de ha AC kialakítást akarsz, akkor a primer kondit úgy számold ki, hogy adott tápfeszültség melett a max tápáram folyjon keresztül a kondin. (tehát ellenállásként számold) A többi már megy a thompson képlettel, és a solenoid tekercsek képleteivel. Hát tanácsokat így nem kezdeném sorolni, mert 10 oldalt meg lehetne tölteni vele. Felőlem eljöhetsz megnézni, amikor ráérek.
Következő: »»   5 / 227
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem