Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1625 / 3965
(#) slave557 hozzászólása Márc 19, 2012 /
 
Üdv!
Van egy régi Tesla nzc 420-as lemezjátszóm, és ami van benne erősítő az zúg, hogyan lehetne ezt kiszűrni, vagy elég, ha valamilyen alkatrészt kicserélek benne? (ha csak bekapcsolom, nincs is a lemezen a tű, akkor is zúg)
Válaszokat előre is köszönöm
(#) proli007 válasza havranarpi hozzászólására (») Márc 19, 2012 /
 
Hello!
Remélem ez megfelel.
üdv! proli007
(#) vilmosd válasza slave557 hozzászólására (») Márc 19, 2012 /
 
Tobbfele problemaja is lehet. Ezeknel a Lineout-Linein tuchelben kell lenni egy rovidzar dugonak ami a 1-3, 4-5 labakat zarja rovidre. Az eloerosito jelet csatlakoztatja a hangszinszabajzora. Amennyiben hianyzik, csinalhat brummot. Kapcsolasi rajz.
(#) esztergomi válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Márc 19, 2012 /
 
Hogy törölted, az a hozzáértésedet minősíti.
(#) Gabi válasza (») Márc 20, 2012 /
 
Szerintem:
Nem a bolt gyártotta, de a bolt forgalmazza és bizonyos mértékig felelős az általa forgalmazott dolgokért. Minimum a jó hírével. Az, hogy valaki normálisan leírja az általa tapasztaltakat és a véleményét az miért hiszti? Azért szerintem a mai világban az általa kifizetett összeg nem kis pénz, bár lehet, hogy valakinek az.

Nem ismerem a boltok beszerzési forrásait, lehetőségeit. Lehet, hogy ők is nagynevű viszonteladóktól, nagykereskedőktől szerzik be. De nem járnak utána, hogy esetleg gagyit árulnak? Árverseny, nyereség értem. És jobb, hogy ha rossz hírük lesz? Akkor is csökken a nyereség és piaci részesedés. Vagy az a pár amatőr mit sem számít?
(#) Csengeri hozzászólása Márc 20, 2012 /
 
Sziasztok!

Szeretném megkérdezni, hogy léteznek-e olyan berendezések, amik Li-ion akkumulátor energiájából töltenek NiMH akkukat? Főleg olyan módszerre, vagy beredezésre gondolok, hogy mondjuk egy napelem feltölti bizonyos időközönként a Li-ion akkukat, és azokból meg bármikor fel lehessen tölteni lemerült NiMH akkukat. (Azért kérdezem, mert bizonyos helyeken gyakori a kisebb-nagyobb áramszünet, ilyen esetekben kellene valamilyen külső forrásból történő rásegítés, ami tartósan tudja biztosítani a töltéshez szükséges egyenfeszültséget). Ha léteznek ilyenek, hol lehet kapni és mennyire drágák?

Előre is köszi!
(#) downhill hozzászólása Márc 20, 2012 /
 
Sziasztok!
Van egy asztali lámpám amiben kiégett az égő. Nem szeretnék venni másikat bele. LEDessé akarom átalakítani. Van benne egy táp ami mellé van egy címke ragasztva. Ez áll rajta: 12V 20W alatta lévő sorban meg AL-105. Meg oldaható lenne ezzel a LEDek meghajtása vagy sem?
(#) vicsys válasza downhill hozzászólására (») Márc 20, 2012 /
 
Megoldható.
(#) downhill válasza vicsys hozzászólására (») Márc 20, 2012 /
 
Szia! Köszi a PC ventillátor szabályzó ami a kapcsolások között van fényerőszabályzónak jó lenne ehhez? Itt van 2 kép a lámpáról. A 2 kék vezeték az égőhöz ment. a másik kettő piros meg a kapcsolóhoz.
(#) zoleeman hozzászólása Márc 20, 2012 /
 
Sziasztok. Epitettem egy 1 ledes villogot, de 2 ledet szeretnek rakotni, ha parhuzamosan kotom, ugy jol fog mukodni, olyan erossen fog egni mindketto?
(#) tibistor hozzászólása Márc 20, 2012 /
 
Véleményem szerint, ha szakemberek, szakmai munkájuk során feltárnak egy ilyen vezetéket, akkor pontosan tudják, hogy mit kell csinálni, hogyan kell eljárni.
Nagyon erős a gyanúm, hogy ha itt most a "nagyközönségnek" tippeket adunk hogy hogyan állapítható meg a nagyfeszültségű vezeték feszültségmentes állapota, akkor az új fejezetet fog nyitni a hazai illegális színesfémkereskedelem történetében. Előbb, vagy utóbb ez lesz belőle, nincs felőle kétségem!
(#) solti_imre válasza tibistor hozzászólására (») Márc 20, 2012 /
 
Az a "színesfém-kereskedői réteg", amikre Te gondolsz, írni-olvasmi sem tud, nemhogy készüléket építeni!
(#) mihalyszabi hozzászólása Márc 20, 2012 /
 
sziasztok

vona egy kerdesem milyen BC-s tranzisztorral lehet helyetesiteni azMP115-os orosz germaniumas tranzisztort

aki tudja irjon elore is kosz
(#) reloop válasza mihalyszabi hozzászólására (») Márc 20, 2012 /
 
Szia! Szilícium PNP-nek látom. Bármely általános PNP mehet a helyére, ha nem direkt igény az alacsony erősítés. Például: BC212, BC557...
(#) erdgab válasza mihalyszabi hozzászólására (») Márc 20, 2012 /
 
A katalógus szerint ez PNP típusú tranzisztor,nem vagyok bent biztos,hogy germánium,a megjegyzés rovatban SA betűk szerepelnek és nem G (germánium). Helyettesítőt nem találtam,de az adatait leírom,hátha segít.
Uebo=15V
Ic=0,001A
W=0,15
h21=9-45
MHz=0,1
Szerintem ezt szinte bármelyik BC-s P típusú tranyó tudja.
(#) jani1987 hozzászólása Márc 20, 2012 /
 
Azonos méretű led és led között van-e különbség a nyitófeszültséget illetően? Kérdezem ezt azért, mert egy áramkör javításánál mekkora a jelentősége ennek.
(#) blackdog válasza jani1987 hozzászólására (») Márc 20, 2012 /
 
Azonos méretű ÉS színű LED esetén nem kritikus.
De nem árt tudni az összevőket sem, bár javítás esetén ezen nem aggónék annyira, ha nem tűnik túl spécinek a tönkrement dióda.Már, ha az a rossz.
Ja és glimm lámpát ne keverd össze a LED-el.
(#) jani1987 válasza blackdog hozzászólására (») Márc 20, 2012 /
 
A Marshall pedálomba led van, és ezért kérdeztem.
(#) Attila86 hozzászólása Márc 21, 2012 1 /
 
Köbzoli azt írta hogy:
Idézet:
„Mivel az első kép politikai tartalommal bírt, kivettem”

Tehát nem azért mert utána elkezdtek volna róla diskurálni, hanem mert maga a kép "politikai tartalommal bírt". Szerintem egyáltalán semmiféle politikai tartalommal nem bírt a kép. Meg halkan jegyzem meg szerintem a hozzászólások sem, mert én semmi ilyet nem láttam. Pedig tapasztalt HE fórumozóként hasonló esetekben sűrűn frissítgetem az oldalt, hátha lemaradok valamiről mert törlik...
A képen egy nemzet és egy dinasztia zászlaja, illetve két nyelven néhány szó volt látható. Ha felteszek egy képet amin például Svájc és a kínai Ming-dinasztia zászlajai vannak néhány angol és pár arab szó társaságában az a kép tessék mondani, mégis milyen politikai tartalommal bír? Semmilyennel.

És félre értés ne essék, aki kicsit is ismer engem az tudja hogy szívemen viselem ezt a témát, de nem ezért zavar a moderáció hanem pusztán csak azért mert hülyeség! És esküszöm, akkor is értelmetlennek tartanám és ugyan így kiállnék a moderációja és törlése ellene ha sarló-kalapács meg vöröscsillag lett volna cirill betűkkel. (Na jó a vöröscsillag rossz példa volt mert az tiltott önkényuralmi jelkép.)

Ez a sokadik én és ismerőseim szerény véleménye által erősen kifogásolható moderátori megnyilvánulás. A privátban írt érdekes magyarázgatások, a fórumozók privát üzeneteibe beleolvasás stb... Volt itt már sok minden pedig én biztos hogy csak a töredékét láttam.
Persze tisztelet a kivételnek, vannak azért normálisak sőt, a többségetek az. De ezek az eszetlen törölgetések... ráadásul előfordul hogy pusztán személyes okokból mert nem tetszik az adott vélemény. Ezt én sem hittem volna, de tényleg történik ilyen.

Kitörölhetitek ezt meg akár engem is, nem hiszem hogy ezzel megsértettem valakit. Vagy ha igen az azért történt mert az illető magára ismert. Szerintem pedig az nem sértő hogyha valakit pusztán szembesítek a tetteivel.
A hozzászólásom rágalmazásnak vagy a 'jó hírnévhez való jog' megsértésének sem minősül mert semmi olyat nem írtam ami nem igaz vagy nem történt meg. Csupán a véleményemet írtam le ami ha retorzióval zár ám legyen. Ez nem engem minősít.
(#) mazi válasza Attila86 hozzászólására (») Márc 21, 2012 /
 
Szerintem fogadd el ami történt , és nyugodjál bele.Ha ők úgy látták , hogy kimerítette a lázítás tényét az a kép amit felraktál , akkor biztos úgy is volt.Ellene úgy sem tudsz mit tenni legfeljebb nem látogatod az oldalt egy darabig .És még ráadásul beszólsz , és megmagyarázod a moderátornak , hogy mit miért kell , vagy kellene tennie már ez magába megérne egy jó kis figyelmeztetést.És ráadásul teleszemeteled az oldalt semmit mondó magyarázatokkal minek???? :hide:
(#) Dj Decybell válasza HALO CE hozzászólására (») Márc 21, 2012 /
 
Ha jól tudom, egyrészt: -ez NEM AZ AZ OLDAL! ahol parancsolgatunk!
Másrészt: általános iskola kb. 4.-6.-osztály Segítsetek
Ha segítséget vársz akkor Kérném segítségeteket. Elveszed a kedvét az embernek a segítség nyújtástól ezzel a stílussal...
(#) matepyt hozzászólása Márc 21, 2012 /
 
Sziasztok!

Hogyan tudnám legegyszerűbben, egy autós riasztónak (szirénának) a hangerejét szabályozni?
Túl hangos, olyan megoldást szeretnék, amivel állítani lehetne a hangerőt.
Hagyományos ugrókódos riasztóról lenne szó.

Válaszokat előre is köszönöm!
(#) vilmosd válasza matepyt hozzászólására (») Márc 21, 2012 /
 
PUR-hab. Ezt hasznaljak a rabolok is. Amugy elektromosan nem egyszeru, ismerni kellene a felepiteset.
(#) uli hozzászólása Márc 21, 2012 /
 
Sziasztok!
Optokapu napfény-érzékenységét hogy lehet kivédeni?
Létezik olyan kapu, amit ha napfény ér, nem ad téves jelet?
Motorgyújtáshoz kellene.
kösz
(#) zolika60 válasza uli hozzászólására (») Márc 21, 2012 /
 
Hogyan süt be a nap a motorblokkba?
(#) uli válasza zolika60 hozzászólására (») Márc 21, 2012 /
 
Oda sehogy. De: a gyújtás beállításához le kell venni a deklit. 2: a generátor ott szikrázik gyönyörűen 2 centivel mellette, és nem lenne jó ha véletlenül rosszkor gyújtana nekem.
(#) sany hozzászólása Márc 21, 2012 /
 
Sziasztok !
A kérdésem a következő. Ezzel a karos IC foglalattal lehet DIL18 tokozású IC-t (16f628A) a foglalatába helyezni? Vagy csak 24 lábú IC -t (DIL24) lehet minimum?
(#) qvasz2 válasza sany hozzászólására (») Márc 21, 2012 /
 
A fényképen széles foglalat van, abba nem tudod beletenni, de létezik olyan fajta is, ami középen keskeny, abba akár a 8 lábú is belemegy.
Azt pedig, hogy pontosan milyet kapsz, a konkrét bolt tudja 100 % biztosan megmondani (van topikja)!
Szerk:
Idézet:
„Nyomtáv: RM6 (15.24 mm)”

Ez inkább szélesnek tűnik!!
(#) qvasz2 válasza qvasz2 hozzászólására (») Márc 21, 2012 /
 
nem enged már javítani:
Ezzel kéne próbálkozni: Bővebben: Link
(#) sany válasza qvasz2 hozzászólására (») Márc 21, 2012 /
 
Köszönöm.
Következő: »»   1625 / 3965
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem