Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LC mérő
 
Témaindító: jocoka, idő: Jan 22, 2007
Lapozás: OK   103 / 188
(#) vargaf válasza bakaruha hozzászólására (») Márc 14, 2012 /
 
Szia!

Ha használtad volna a keresőt, akkor itt megtaláltad volna: AVR-es tranzisztorteszter

Üdv.: Feri
(#) bakaruha válasza vargaf hozzászólására (») Márc 14, 2012 /
 
Köszönöm
(#) vargaf válasza bakaruha hozzászólására (») Márc 14, 2012 /
 
Szia!

* Törölve ez így reklám !
(#) hutale hozzászólása Márc 19, 2012 /
 
Sziasztok!
Szeretnék jelezni azon Fórumozó Társaknak, akik érdeklődtek, érdeklődnek az LCFesR mérő iránt, hogy új, 4-es LCFesR verzió van, 4.01B szoftverrel, illetve megosztanék néhány tapasztalatot. A kísérletek kimutatták, hogy a nH tartomány stabilabb mérése érdekében az LC rezonancia frekvenciát növelni kell, 1 MHz felé vagy akár nagyobbra. Ez biztosítható egy elég kis induktivitású tekercs használatával (a kisebb kondenzátor használata nem lenne szerencsés, mivel a nagyobb tekercsek mérése nagyon pontatlan lenne). Azonban, mint kiderült, a 4093 IC nem mindig rezonál be ilyen kis tekercs mellett. Kíváncsiságból kipróbáltam az Interneten is lelhető LM311 IC-s rezonanciát és úgy tűnt, hogy megbízhatóan rezgett egy 10-15nF kondi + 1-2 uH tekercs által alkotott LC-köre. Ez kb. 900 KHz - 1 MHz frekvenciával rezgett. Tapasztalataim szerint a 4093 IC és LM311-es eredmények eléggé megegyeztek kb. 4 H-ig, e felett azonban az LM311 bizonyos transzformátornál használhatatlan eredményt mutat (12 H helyett 15H, 30 H helyett 150 H, stb.) A stabilabb nH tartomány érdekében az új LCFesR mérőnél bevezettem az LM311 használatát, ugyanakkor az LM311 rezgőkör hibája a 4093IC-vel orvosolható (200mH-30H tartományért a 4093IC marad a felelős - elvben nagyobb induktivitás is mérhető). Az LM311 egy gyors komparátor, így ilyen sebességű rezonancia esetén nem helyettesíthető a mikroprocesszornak egyik sokkal lassúbb komparátorával!

Emellett az ESR mérésnél kisebb változtatás is történt (jobb mérő-védelem, gyors kisütő áramkör bevezetése).

Az új LCFesR-nek és egy professzionális mérőnek az L/C/ESR méréseit összehasonlító videókat is készítettem. Aki kíváncsi rá, itt megnézheti.

További jó munkát, hobbizást kívánok mindenkinek!
(#) Hp41C válasza hutale hozzászólására (») Márc 21, 2012 /
 
Szia!
Egy 74VHCT132 (Tplh + Tphl < 28.5ns) 3.3 Mhz -ig is bírná...
(#) p_istvan válasza Hp41C hozzászólására (») Márc 21, 2012 /
 
Szervusz!
Nem a sebesség az igazi probléma!
Az LC kör párhuzamos rezonancia ellenállása Rp=L/C*1/Rs (Rs -> a soros veszteségi ellenállás)
tehát 10 nF és 1 uH esetén 2 Ohm soros veszteségi ellenállásnál 50 Ohm lesz a párhuzamos rezonancia ellenállás ami összemérhető Schmitt-Trigger kimenő ellenállásval, ezért határesetben a hiszterészis feszültség alá csökken a bemeneten a feszültség és leáll a rezgés, illetve el sem indul. Javíthat a helyzeten kisebb kimenő ellenállású, illetve kisebb hiszterézisű Schmitt-Trigger. Vagy lehet, hogy sima NAND kapuval is jobb lenne, bár az RC oszcillátorhoz (kapacitás mérés) meg az nem jó . De inkább helyesebb lenne az ilyen szélsőséges L/C viszonyt kerülni a méretezés során.
Az LM311-es oszcillátor többek közt azért alkalmasabb erre a célra mert pár mV-os rezgőköri feszültségnél már stabilan működik. Egyébként az LM311 egyáltalán nem gyorsabb mint a PIC saját komparátora, sőt... A bemeneti offszet feszültsége az kisebb és az erősítése (kis frekvencián) nagyobb az LM311-nek, de ez ebben az alkalmazásban nem kritikus.
(#) Hp41C válasza p_istvan hozzászólására (») Márc 21, 2012 /
 
Szia!

Köszönöm a választ. A 74LVC132 -nél a komparálási szintek közelebb vannak, mint a CD4093 -ban, de lényegesen nagyobb a hiszterézise, mint az LM311 -mal felépített kapcsolásé.
Egy gyorsabb komparátor nem lenne alkalmasabb? LM311 Propagation delay 200ns, MCP6561 .. MCP6564 Propagation delay 80ns.
(#) p_istvan válasza Hp41C hozzászólására (») Márc 21, 2012 /
 
Az LM311 elég régi darab, ártani nem árt egy korszerűbb és gyorsabb komparátor, főleg ha 1MHz környékén válaszjuk meg a frekvenciát. (bár én nem tenném)
A klasszikus LM311-es kapcsolás RCL értékei egy viszonylag jó kompromiszumot képeznek. Az LC kőrön a komparátor kimeneti jelének, a rezgőkör rezonancia ellenálásból és a három 100 k Ohm-os ellenállásból álló feszültségosztó által leosztott jele jelenik meg.
1; Ha növelem a kapacitás vagy csökkentem az induktivitás értékét akkor az L/C viszony nagyon kicsi lesz és -az előző hozzászolásom szerint- egyre kisebb lesz a rezonanciaellenállás és ezzel együtt a komparátor bemenetére jutó jel és egyre bizonytalanabb a ferekvencia. kb L/C=100 körűl van a határ, átlagos veszteségű LC elemekkel. A határ körüli üzemet érdemes elkerűlni mert az oszcilláció még nem áll le, valamiféle "vad" rezgések keletkeznek, mintha véletlenszerűen nem minden periódusban billene át a komparátor.
2; Csökkentem a kapacitás vagy növelem az induktivitás értékét, így a komparátor egyre nagyobb bemenőjelet kap, ami a elvileg jó lenne.
Ekkor a korlát a rezgőkör jóságának drasztikus csökkenése. Q=3 körüli érték még tűrhető érték a pontosság szempontjából (kisebb jósággal is lehet elfogadhatóan mérni ha a Q értékét figyelembe vevő képlettel számolunk)
Számszerűleg ez azt jelenti, hogy a rezonancia frekvencián számított L vagy C elem impedanciájának 3-5 ször kisebbnek kell lennie mint az őt megtápláló 33 kOhm eredőjű ellenáláshálózatnaknak.

Az előzőekből következik, hogy ha a mérési tartományt ki akarjuk terjeszteni, akkor vagy az L/C elemeket kell több tartományban váltani, vagy a három 100 kOhm-os ellenálás értékét változtatni.
Pl. 3x330 kOhm-mal az induktivitás mérés felső határa elvileg 10 szeresére nő (a frekvencia és induktivitás hatvány szerinti összefüggés miatt)
Az előzőek némileg egyszerűsített összefüggések, az LC elemek veszteségei, a komparátor fázistolása, és a komparátor negatív visszacsatolású ágában lévő RC (47 kOhm; 10 uF)elemek még tovább árnyalják a helyzetet.
(#) Hp41C válasza p_istvan hozzászólására (») Márc 22, 2012 /
 
Szia!

Még egy kérdés: A mérést nem befolyásolja, hogy az LM311 kimenete nem egyforma impedanciájú alacsony (tranzisztor aktív) és magas (nyitott kollektoros kimenet) szinten? A MCP6561 kimenete mindkét szinten alacsony impedanciájú (push-pull).
(#) p_istvan válasza Hp41C hozzászólására (») Márc 22, 2012 /
 
Szervusz!
Az oszcillációs frekvenciára és ezen keresztűl a pontosságra -megfelelő jóságú LC elemekkel- alig van hatással a komparátor paramétereinek változása. Asszimetria esetén nem pontosan féltáp lesz a komparálási szint, de mindkét bemenet erre a szintre áll be, és így ez a pontosságra nincs hatással.
Meglevő konstrukcióban nincs értelme cserélni, de egy új és esetleg átméretezett készüléknél már lehet értelme pl az MCP6561-nek mivel:
- kisebb üzemi tápfeszültség,
- nagyobb sebesség,
- nagyobb bemeneti ellenállás,
- szimmetrikus és jobban terhelhető kimenet,
összeségében stabilabb működést eredményezhet szélsőséges LC elemértéknél, vagy szabadabban lehet megválasztani/méretezni az oszcillátor RCL elemeit.
A PIC comparátorokkal csak jó tapasztalatom van ezen a téren. 16f690-nel már igen sok készülék készült, de legelőszőr 16f628-cal is építettem egy LCM2-őt, amely 5-10 µF-ig is mért stabilan a beépített komparátorával. Lehet, hogy az egy szerencsés PIC példány volt, de 0,5 - 1 µF közötti felső mérési határ stabilan elérhető. Ekkor már a komparátor bemeneti feszültsége csak 1-3 mV körül van. (100 uH induktivitást feltételezve)
A PIC komparátora leginkább a MCP6561-el vethető össze tulajdonságait tekinve.
(#) Hp41C válasza p_istvan hozzászólására (») Márc 23, 2012 /
 
Köszönöm a válaszokat.
(#) hutale válasza Hp41C hozzászólására (») Márc 24, 2012 /
 
Szia!

El voltam foglalva...
Annak idején a 74 sorozatból is teszteltem IC-ket. A 74HCT132 jónak is tűnt, csak a fogyasztása miatt lemondtam róla. Sokszor törekszünk kompromisszumos megoldásra és ezeknél akkor azt gondoltam, hogy annyival nem jobbak, mint amennyivel többet fogyasztanak. LCFesR mérőben a kezdetben is sok volt a kompromisszumos megoldás, de egyre kevésbé az: több alkatrész, pontosabb mérések (1-2%), jobb védelem. Ilyen például a több rezgőkör: külön a kapacitás-mérésre, külön-külön a kisebb és nagyobb induktivitás mérésre; 2 töltő áramkör a kisebb és nagyobb ESR értékek mérésére; a processzor védelme miatt az inputok inkább más, sokkal olcsóbb IC-kkel érintkezzenek, melyek nagyobb (+-30V-ig) feszültséget bírnak, szemben a processzor 5.6V feszt. tűrésével; a processzor közvetlen mérő portjait is ellenállások, diódák védik; közvetlen ESR mérési bemenet stabilabb méréséért, a kapcsoló bizonytalan érintkezési hibáinak kiküszöbölése révén; stb.

Ami az 1 MHz-et illeti, LCFesR esetében, mivel a kapacitás és a nagyobb értékű induktivitások méréséért külön rezgőkörök felelnek, annak használata nem okoz semmilyen gondot. Ugyanakkor előnye a nagyobb felbontás (kisebb az induktivitás-változás az 1 Hz-változásra vetítve), amellett, hogy stabilitása is jó (Null érték alig változik 1-2nH-t). Másrészt vannak vélemények, miszerint nem rossz, ha a légmagos induktivitást 1 MHz vagy ennél nagyobb frekvenciával mérjük. LCFesR esetében a nagy (több MHz) frekvencia mérése megoldódott, így az 1 MHz mérése is biztosított. Nagyobb frekvencia használata esetén túl-csordulás sem fordulhat elő.

A legújabb AVR ATMega8 (48,88,168) sorozatból a dokumentáció szerint a komparátornak a "Propagation delay", azaz a késleltetési ideje 500ns, tehát ezek komparátora lassúbb, mint az LM311-é.
(#) hutale válasza hutale hozzászólására (») Márc 24, 2012 /
 
Még csak annyi, hogy az 1 MHz frekvenciához, azaz 1us periódusidőhöz képest a processzornak a 0.5us késleltetési ideje soknak tűnik.
(#) Kasamiko hozzászólása Márc 25, 2012 /
 
Hi,

I tried measuring a chopper transformer from an ATX power supply and got this reading from primary coil..

Lx = 5.474 mH
Cp = 162.5 pF

What's this Cp is all about?

TIA
(#) p_istvan válasza Kasamiko hozzászólására (») Márc 25, 2012 / 1
 
Szervusz!

Parasitic capacitor...
(#) Kasamiko válasza p_istvan hozzászólására (») Márc 25, 2012 /
 
Thanks for the reply!

So what the figure means? the higher the better or vice-versa?
(#) Kasamiko hozzászólása Ápr 8, 2012 /
 
I was scouting around for a good quality coil for L1 (100uH) and got confused with different spec and other factors of coil...

Like:

Maximum DC Resistance
Maximum Self Resonant Frequency
Test Frequency
Type

Will somebody give me a spec for this coil?


TIA
(#) AccessDenied hozzászólása Ápr 9, 2012 /
 
Van pár fazékmagom, ezek jók lennének a legújabb LCM3-as szoftverhez? Mekkora madzaggal telerjem meg őket, és hány menetet? Vagy ha megmondjátok hogy melyik jelenti az AL számot, akkor a menetszámot kiszámolom.

002.jpg
    
(#) karaszbandi válasza AccessDenied hozzászólására (») Ápr 9, 2012 /
 
De ha tekersz rá 100menetet és megméred az induktivitást, akkor már tudsz viszonyítani is.
(#) p_istvan válasza Kasamiko hozzászólására (») Ápr 9, 2012 /
 
1; pot core !
2; RLB0912-101K
3; RLB0712-101K

RLB.pdf
    
(#) p_istvan válasza AccessDenied hozzászólására (») Ápr 9, 2012 /
 
Szervusz!
Amire 160 van írva az kell neked (az N22 az anyagát jelöli)
--> AL160!
Az AL100-as még talán elmegy, de az AL250-es lenne optimális.
0,3-nál ne legyen nagyobb a huzalátmérő még ha elférne is! Vagy ha van litzéd az még jobb, esetleg több vékonyabb (pl. 10 x 0,1 -0,15) összesodorva.
(#) Kasamiko válasza p_istvan hozzászólására (») Ápr 10, 2012 /
 
Hi,

is there a guide to DIY this POT CORE coil? and in English if possible..

Both RLB0912-101K and RLB0712-101K are not available in my place..

Please take a look if this substitute will work..

http://philippines.rs-online.com/web/p/inductor-leaded/6387785/

http://philippines.rs-online.com/web/p/inductor-leaded/2335213/

http://philippines.rs-online.com/web/p/inductor-leaded/5408639/
(#) p_istvan válasza Kasamiko hozzászólására (») Ápr 10, 2012 /
 
The 2200R series (22R104C) is the other is not good.
Good pot core AL value = 160 - 250, turns = 25 - 20. More information you will use the Google.
(#) Kasamiko hozzászólása Ápr 11, 2012 /
 
Hi,

I noticed that during "R" calibration my Uesr0=41.6 mv and Fesr=84.0 k. My Re= 0.242 kOhm.

My Uesr0 is way too low? What is the correct value of Uesr0? What particular parts causes this fault?

BR
(#) p_istvan válasza Kasamiko hozzászólására (») Ápr 11, 2012 /
 
Szervusz!
Uesr0 is normal value = 110 - 150 mV (pot core = 250 - 400 mV)
Uesr0 value is the reason for low C8 (33nF) and/or L1 (uH) is too large losses.
(#) Kasamiko hozzászólása Ápr 11, 2012 /
 
Hi,

Thanks for the reply..

Can I used this 0.033µF/275V MKP X2 capacitor for C8?
(#) p_istvan válasza Kasamiko hozzászólására (») Ápr 11, 2012 /
 
The MKP X2 very good!
Inductance is what?
(#) beton cipő hozzászólása Ápr 13, 2012 /
 
Sziasztok!
Nekiveselkedtem, hogy megépítek én is egy LCesr mérőt. Elolvastam a cikket, a fórumot is átbújtam, és csak hogy félreértés ne essék, a következőket fogom megcsinálni: a cikkben szereplő alkatrészeket beszerzem, beleértve a mérőfejhez tartozó néhány alkatrészt is (amúgy oda milyen diódákat ajánlotok?). Elkészítem a panelt a cikkben lévő terv alapján, és a PIC-be beleírom a firmware-t, a v1.2.hex-et és ha minden klappol, akkor jó: tudok induktivitást mérni, kapacitást, ESR-t és még áramkörön belül is tudok mérni. Ha valamit félreértettem, kérlek benneteket jelezzetek.
Nagyon szépen köszönöm!
(#) Kasamiko válasza p_istvan hozzászólására (») Ápr 13, 2012 /
 
Hi,

This is the capacitor I'm ordering for C8.
33nF

And this one is for the 1000pF, 1%.
1000pF

and for my 100uH coil I will this both:

this 100uH

or this 100uH
(#) p_istvan válasza Kasamiko hozzászólására (») Ápr 13, 2012 /
 
Szervusz!
Every bad choice! May be good polypropylene 1000pF.

Better choice:
1000 pF = polystyrene
C8 (33nF) = polypropylene (275 - 300 Vac Suppression capacitors )
100 uH = 2200R Series (Q=65 100 kHz)
Következő: »»   103 / 188
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem