Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Vag-com-hex interfész (kábel hibák)
Témaindító: illestibor, idő: Máj 20, 2008
Témakörök:
A képek alapján össze kell majd kábelezned az stk-t a panellal, abban kérj majd segítséget a többi már gyerekjáték lesz.
Akkor már csak valami jó kis magyar verziós flash file-t kellene kerítenem.
Igazad van,akkor lehet rendelek 2 stk200-ast.Egy ezres nem pénz érte. Szerintem a forrasztást melóba is megtudom csináltatni. De elsőnek molnarp kollégának megköszönöm a javítást ![]()
Sziasztok!
Kaptam egy kinyírt (frissítették) kábelt ingyé ![]() Majd Én szenvedek vele kicsit. Hátha segítenek a részletek..... Azt azért megtudakoltam, hogy Vaterán lett véve + cd-n angol nyelvű VCDS 10.6.4. Először ugyan ezt a verziót telepítették ami magyar volt a VCDS.hu-ról (ezzel még működött!) és utána a 11.11.1-verzio lett leszedve ezután rádugták a kocsira még ki tudták vele olvasni a hibát és a hibatörlés gomb megnyomása után egy ablak jött fel ezt már nem tudjuk mi volt és onnantól kezdve nem működik. Gépre dugva már nem úgy ismeri fel mint Hex-can interface hanem csak ross-tech usb csatlakozva. Fotóztam a kütyüt csatolva küldöm. (Én szedtem most szét először.) Menthető a kütyü? Programozásban nem vagyok otthon. Előre is köszönöm a segítséget!
A héten valamikor szétszedem a kábelem és felteszem ide a 11.3-as fw-t, amit majd az atmega162-be kell majd beírni.
Aztán egy kis ügyeskedés az mprog-al és kész. Amúgy az egész topic erről szól olvass vissza! De ha van valakinek újabb akkor megoszthatná...
Szia.
Nem cikizlek de a frimware 1.84-nél jár és a program verzio pedig a 11.2 Beta verzio. Neked mely tartalom van meg. Ha régebbi mint az enyém szivesem megosztom itt is . Ugyis én is szenvedek mert az enyém 5 év után másodszor száll el és aki eddig csinálta az azt mondja nem tudja ujra megirni mert nem engedi valami. Igy megprobálom én helyrehozni ha visszakapom.
A 11.3-as firmware azt jelenti, hogy a 11.3-as programig (és az alatt) megy vele büntetlenül.
Én a 11.2-t használom win7 alatt minden gond nélkül. Hogy jön ide az 1.84?
Ezt a számozást használja a Ross-Tech a firmware-hez, nem a programverzió alapján azonosítja.
Akkor csak félrebeszéltünk egymás mellett,a lényeg ugyanaz.
Szóval nálam van szoszimo kábele és már nincs ötletem mit lehetne kezdeni vele.
A program felismeri, de nem hajlandó kommunikálni, a zöld led fel se villan. Több firmware-t próbáltam, mind ugyanazt csinálja. Ráadom a tápot, akkor a piros led világít, majd villan egy rövidet. (rossz firmware esetén ennyit se csinált) Kivettem az összes tranzisztort, diódát, egyenként megmértem és jó az összes. FTDI+eeprom jó. Maradt a GAL és az MA801AT, ezeket nem tudom leellenőrizni. Valakinek ötlete?
Amikor teszteled, a 7-es lábra tegyél szkópot és nézd meg próbál-e kommunikálni. A GAL az eddigi tapasztalatom szerint nemigen szokott tönkremenni. Vedd ki és nézd meg egy eeprom íróval, mit olvasol vissza belőle. Az FTDI kommunikációs hibája is lehet a gond, az Rx,Tx vonalra is mérj rá, továbbmegy-e rajta a kommunikáció. Ha az kommunikál és a többit végigmérted akkor cseréld ki az ATMega-t, bár nekem eddig az sem kattant el.
Köszönjük,este tudja megnézni molnarp..
Este rámérek ezekre, de nincs szkópom, úgyhogy csak multival.
A 7-es lábat már néztem, meg se nyikkan, a hozzá tartozó tranzisztor 100% hogy jó. A GAL-t nem tudom olvasni, willem és stk van nekem és az ehhez való programozó úgy tudom elég drága. Vajon ezen a fórumon miről beszélhetnek? Minek kiszedni ezeket az alkatrészeket?
Azt hiszem megvan a probléma.
Az Atmega eepromját nem lehet írni, olvasáskor csak 1-2 byte van benne és az is mindig más. A flash része pedig tökéletesen működik. Ez a ponyprog azt mondja az írás után hogy "sucessful" , aztán ráolvasok és az eeprom része "verify failed". Most akkor hibás a chip vagy lehet, hogy ki kell forrasztani ezeket az alkatrészeket, mert bezavarhat neki?
Nah kivettem azt a 3 alkatrészt és így már tudom hibátlanul írni az eepromot, de csak akkor, ha nincs feltöltve a flash.
Amint feltöltöm (mindegy, hogy előtte, vagy utána), akkor megint az van, hogy nem tudom hibátlanul feltölteni az eepromot. Most akkor mi van? Szedjem ki az Atmegát és úgy próbáljam meg? Amúgy ha most ráadom a tápot, akkor pirosról pár mp után zöldre vált, de amint bedugom az usb-t, akkor visszavált pirosra.
A gyári kábeleken nem kell kivenni semmit, de ez erősen mókolt. Az lenne a legjobb ha kivennéd az ATMega-t és adapterben írnád meg. ( Mivel programoztad STK-200-zal?)
Ha a programozód jó és a proci nem tud elindulni a programozás alatt, nem lehet ilyen hiba.
Meg kell próbálni, ha ügyesen forrasztasz felszedni a panelról a programozáshoz szükséges lábakat. Vigyázz, a pad-ek ne sérüljenek. Forraszd rá direktben a programozót és nézd meg úgy.
Ha kiveszem az ATmegát és ráforrasztom azt a 6 szálat ami kell a programozáshoz, akkor más külső elem nem kell hozzá?
Kvarc és RC tagok? Amíg nem vettem ki azt a 3 tagot, addig az eepromot sehogy se tudtam írni, most meg csak akkor, ha a flash része üres. Írás közbe nem hinném, hogy fut a program, mert ha a flasht felírtam, akkor a 7805-re adok 5v-ot és elkezd villogni a led és a chip írásakor-olvasásakor abbahagyja. Tehát közbe nem fut a program.
Csak azt a pár lábat forraszd le és hajtsd finoman fel,
táp kell neki, kristály kell neki, ezért ha nincs programozód, ami ad neki mindent, jobb a helyén a lábakat leforrasztva. Az a furcsa, hogy ha a tápja az atmegának rendben van, nem lehet olyan, hogy a falsh megy az eeprom meg nem. 99%-ban, ha az eeprom írással hiba van akkor az atmega tápja nem jó, kell neki a stabil 5V, én a 16-os lábra 12V-ot és az 5-re gnd-t szoktam tenni, úgy programozom.
Nekem úgy nem válaszol a chip, ha 12v-ot adok a 16 és az 5-ösre.
Lehet, hogy azért nem tudom írni az eepromot, mert fut a program közbe? Azt a lábhajtogatást nem tudom kibírja-e az atmega...
Hidd el, hogy az eeprom írási hábák java része táphiba miatt van. Ha a diagcsatiról kap tápot akkor stabil 5V-on fog járni az atmega és nem lehet benne hiba. Az STK nem ad rendes tápot a céláramkörnek! Én is használok STK-200-at és gond nélkül írok vele bármit.
Ha az STK-200 korrekt nem futhat(na) a program!
Én elhiszem, de ha üres a flash, akkor hibátlanul felírja.
Ha meg utána töltöm fel a flasht, egyből megbolondul az eeprom és megint lehetetlen lesz az írás.
Akkor először írd meg az eeprom-ot és utána a flasht.
Van egy VAG COM 113 HEX-USB+CAN kábelem 1.84-es firmware-vel.
11.3-as beta angol programmal próbáltam ki úgy, hogy még nem volt autóra kötve, hanem a csatlakozóra rádugtam egy tápegységet és úgy próbáltam ki, hogy a program elindul-e és látja-e az interface-t. Eddig minden rendben, de élő internet kapcsolatom volt, amikor ezt csináltam. Van-e valami teendőm, hogy az interfaceről ne törlődjenek az adatok? Mikor szokott az interface tartalma törlődni?
Nem hajtottam fel a lábait, mert közbe kiderült, hogy a firmware nem stimmel vmiért.
Ugyanis a 908-as fw kivételével az összeset fel tudom tölteni hibátlanul! ![]() Ez vajon miért lehet? Van valakinek normális 908-as tartalma? Itt a komplett 908-as hw és fw, közte a flash és az eeprom, ami az istenért nem akar felmenni rá.
Tudna linkelni valaki,valami normális 908-as tartalmat?
Köszönjük..
704.1-et feltettem , megírtam az eepromot, konfig biteket beállítottam.
Tápot ráadom, akkor pirosan világít, majd átvált zöldre. Az usb gépre dugásakor visszavált pirosra. Nekem ez már eleve gyanús, az én 113-asom nem így működik... 704.1-es szoftvert elindítom, interfész megvan, de nincs kommunikáció. Ezt eljátszom 1-2x, aztán már csak pirosan világít. Módosította (nem törölte) az eepromot... Hogyan tovább?
Na * , a probléma megoldva!
![]() A helyzet az, hogy letöltöttem egy másik fw-t és egyből jó lett. Azt tapasztaltam, hogy az ATmegában futó program egy algoritmus alapján folyamatosan változtatja az eeprom tartalmát, ezért dobott vissza mindig ellenőrzési hibával. A másik az, hogy a rajzon lévő 3db alkatrészt el kell távolítani és nem az írás miatt, hanem, hogy működjön. Szoszimo féle (VGC.1) kábelhez a működő 1.81-es fw letöltési linkje itt található. Holnap megpróbálkozom a 11.2-esre való frissítéssel, ott a GAL ic-t kell kiszedni és pár átkötést tenni a helyén. Aki hasonló frissítésen töri a fejét, annak ajánlom ezt a fórumot. ![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |