Fórum témák
» Több friss téma |
Én +- 44,5Vról járatom és azt szeretném megkérdezni, hogy hány amperes biztosíték ami ajánlatos 2db véghez. Nincs hídbakötve. Ill gondolom végenként tegyek be biztit, ne pedig a 2 vég közös tápjához.
Panelenként, tápoldalanként biztosítsd, ez összesen 4 biztosítékot jelent. 8ohm hangsugárzókhoz 2,5A-est ajánlok.
Úgy tűnik,ki*tam a végfokot.Minden szépen ment,amíg be nem szereltem a védelmet.Azóta gond van,a clipled szinte 0 hangerő mellett is világít.(védelem nélkül is)Egyébként szól a végfok,egyszer csak azt vettem észre,hogy világít a clip.Ötlet?
Javítva: Action2K
Sajnos gerjed, vagy tönkre ment. A gerjedés ellen terheld a kimenetet sorba-kötött 220nF+2-10ohm ellenállással. Az ellenállás pontosabb értéke az adatlapon megtalálható, de nem tartom kritikusnak.
Kár,pedig szépen tette a dolgát.Kipróbálom amit írtál,köszönöm.
Nem akarok hülyeséget írni de annyiba különbözik ha jól tudom hogy van Clip kivezetést a TDA7293-on a többiben ugyan az ha minden igaz
ennyi a különbség a 2 IC közt lásd a mellékelt kép.
Az adatlapot tanulmányozd, a TDA7293-nak van terhelésfüggetlen kimenete [12] a feszültségutánhúzó kondenzátor meghajtásához.
A rövidzárvédelme más, könnyebb kinyírni.
Sziasztok. Építettem egy párhuzamos kapcsolást ezzel az ic-vel de nincs meg a kellő teljesítmény. 80 wattot mértem 4 ohm-on, a tápom +-45volt. Mi lehet az oka hogy csak ennyit ad le?
Üdv!
Nem tudom mennyire vagy jártas a mérésekben, illetve hogy mivel mértél és hogyan, de először a bemeneti jelet kéne növelni. Ha nem tudod növelni, akkor pedig az erősítő visszacsatolásán változtass, hogy nagyobb legyen az erősítés.
Szia.
Laptop scopot használok multival mérem a kimeneti feszt, különböző frekin. A multi 2Khz-ig pontos Ac módban. Műterhelésnek fűtőbetétből kiszedett szálat használok pontosan 4 ohm. A kimeneten már négyszögesedik a jel, úgyhogy a bemenőjel megfelelő.
Az IC-k mennyire melegednek? Mekkora hűtést használsz? Lehet a hővédelem szab határt a kivezérlésnek?
Nálam a párhuzamos kapcsolás gondtalanul üzemel.
Az IC-k külön külön vannak felrakva egy egy termetes bordára. (szerintem egy is elég lenne) Alkalmazok vörösréz hűtőtönköt is. Tapintásra éppen megfoghatók az Ic-k. Sima hidalt verziót építettem már az mai napig üzemel, gondmentesen elsőre. Még megpróbálom a tápvezetékeket vastagabbra cserélni, mert ahogy nézegettem a képeket az enyém elég "hurka" azokhoz képest.
Mérd meg a tápot terhelés alatt, azon látod van-e veszteség.
A bemenő jeled torzulása kizárható?
Hát erre nem is gondoltam! Megnézem holnap.
Nem valószínű, hogy a bemenő jele lenne olyan torz. Elvégre pár kOhm a kapcsolás bemeneti impedanciája, azt meg a leggyengébb hangkártyák is ki tudják szolgálni.
Igen, a kinégyszögesedő kimenet az viszont... 1) Lehet hogy a tápba veri be a buksit. Nem tudni, nézd meg a jel csúcsértékét. Ha csak 2-3V-tal kisebb a feszültsége mint a tápfeszültség (ugyan azon időpillanatban, és nyilván az éppen terhelt tápágat nézve földhöz képest), akkor rá lehet fogni a tápra, hogy az a gyenge. 2) Viszont ha a kivezérelhetőség amplitudója (terhelve) a vártnál nagyobb mértékben marad el a tápfeszültség(ek)től, akkor el kell gondolkodni: a) Nem terhelődnek-e túl a kimenetek áramban...? (Ez úgy is előfordulhat, hogy nem teljesen egyforma kimeneti jel jönne ki rajtuk, és szépen megtáplálja egymást a két IC vége, így az IC-k kimeneti áramának egy része nem a terhelőellenállás felé folyik. Legegyszerűbb, ha terhelés nélkül vizsgálod, így az IC-k hőmérséklete csak langyos lehet, vagy még az sem. Vagy talán a terhelőellenállásod még sem 4ohm..? Jav.: U/I mérésből számítani. ) b) Meg kéne mérni az erősítő torzítatlan kimeneti amplitudómaximumát TERHELÉS NÉLKÜL. Ha ekkor is hasonló módon négyszögesedik a kimeneti feszültség (és szintén jóval elmarad a csúcsértéke a tápfeszültségek értékeitől), akkor valami bootstrap kondi hiányzik vagy ilyesmi. Remélem értelmesen írtam.
A bemenő jel tökéletes. De a táppal valami gáz van, pedig 400 wattos toroidom van. A negatív táprész max 40 voltig esik a pozitív 31 volt. Na ez mitől lehet. Dupla egyenirányító hidat használok 4*10000µF kondi, most már eléggé vastag vezetékkel.
Szakadt dióda a graetzben?
Ahogy mondod. Kukáztam magamnak egy használtat (nem ugyan olyan), ezzel már más a szitu. Most már csak a műterhelésem izzik, ekkor az ellenállása is nő ha jól tudom. Ha vízbe rakom az megoldja a helyzetet! Így a kimenőteljesítmény megközelítőleg 170 watt, de ekkor iszonyatosan melegszenek az IC-k. Nem lesz bajuk ha huzamosabb ideig terhelem-mérem?
Jó már az, ne méregesd, hallgasd!
Hallgattam ameddig a szomszéd be nem csöngetett.
Szerintem jó lesz így ahogy van.
Köszönöm a segítséget mindenkinek.
Heló. 7293al lehet 2x200W-os erősítőt csinálni 8 ohm-ra? De az tényleg tudja a 200W-ot nem ugy mint a 7294
Ha valakin ek van egy ilyan raza kérem ossza meg velem.
Helló! Ezt a két csatornát hajtsd meg ellenütemben, meg leszel a teljesítménnyel elégedve
Öhh ellenütemben? Ez mit takar? Hallotam már hogy van de hogy mi az nemtudom....
Ez annyit jelent, hogy az egyik csatorna előtt van egy fázisfordító.
Hát sajnos nem lettem sokkal okosabb de utána olvasok
anélkül nem működik? esetleg ugyan ez a kapcsolás lay-ba nincs meg? |
Bejelentkezés
Hirdetés |